Ja joh: Rutte III wil pas rechtszaak over afschaffen referendum na afschaffing

Anders is het allemaal ‘te vroeg’, zo liet minister Ollongren via de landsadvocaat weten.

Ooit vonden D66’ers referenda geweldig. Sterker nog: zij waren het die het ooit als eerste voorstelden, en het ook uiteindelijk erdoorheen wisten te krijgen. Toen, toen Democraten66 haar naam nog eer aandeed. Ohja, en voordat bleek dat Nederland referenda ook kon gebruiken om tegen de wil van die partij in te gaan.

En dat moet je natuurlijk niet hebben. Vandaar dat Pechtold en zijn liberale makkers al na één referendum zijn gedraaid en die raad van het volk allemaal niet meer zo nodig vinden. Het referendum mag weer uit de democratische gereedschapskist gehaald worden, en snel een beetje. Dat kan, maar de referendumwet schrijft in dat geval voor dat – net als bij andere wetten – daar een referendum over gehouden mag worden. En dát wil dit kabinet natuurlijk niet. Er komt dus geen volksraadpleging, wat de wet ook zegt.

Om naleving van die wet af te dwingen, spande de actiegroep Meer Democratie gisteren een rechtszaak aan tegen de staat. Dat mag natuurlijk, maar niet als het aan D66-minister Kajsa Ollongren ligt. Volgens haar is het namelijk niet het juiste moment voor zo’n gang naar de rechter:

Namens de overheid noemde landsadvocaat Bitter vanmiddag de rechtszaak ‘hoe dan ook te vroeg’. De Tweede en Eerste Kamer moeten immers nog debatteren over de wet. ,,Het debat moet door de wetgevende macht gevoerd worden, niet hier bij de rechter.’’

Oftewel: laat de Kamers die afschaffingswet eerst aannemen – wat ze waarschijnlijk zonder al te veel gemor zullen doen aangezien Rutte III gewoon een meerderheid heeft – en dán gaan we even kijken of dat allemaal wel mocht. Mosterd na de maaltijd, waarbij de conclusie waarschijnlijk zou luiden: “Het is niet netjes gegaan, maar nu het toch al afgerond is laten we het maar zo.”

Ja, dat hebben ze allemaal toch weer slim bekeken daar in Den Haag.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Vit

  De afrekening komt nog wel en het liefst zo snel mogelijk.

 2. swetsnek

  Het mooie is dat ollakreng dat niet voor het vertellen heeft, hahahahahaha wat een verschrikkelijk dom wijf

  1. loes530

   wat is dat een shit regering bah

  2. hans-e-pans

   Het is iets dat je zou kunnen vergelijken met “Wij van WCeend enz enz.”

 3. corfo

  Al veel vaker door diverse reagluurders vermeld : R.Rutje is een minkukel van het laagste allooi. Toenw erd besloten om de aardgaswinning in Groningen, enkele jaren geleden onder Kamp, te verlagen bleek onlangs dat de winning juist is verhoogd !!
  Rutje was hiervan op de hoogte.
  Hoezo : zeer bekwame bestuurder ? ’t Is een zeer minne vent, die ’t aankijken nog niet waard is.
  Hopelijk rot die hele klèrezooi in den Haag op n.a.v. de problematiek rond de gaswinning. Één grote club van Maffioso.

 4. Ni28

  Hiermee kunnen wij aannemen dat de referenda gewoon verboden worden. Alleen democratieën kennen het recht of plicht van referenda.

 5. Gerlos

  Referendum komt, alleen niet bindend.

  1. Zout

   Referendum komt zeker, FVD komt namelijk aan de macht.

   1. corfo

    @ Zout.
    Ik betwijfel of dát zal gebeuren, maar ik hoop het wel; álles is beter dan de rotzooi die zich nu “regering” noemt. Ongelooflijke smeerlappen zijn het !
    Pinoccio laat de Groningers, al grijnzend, ten onder gaan !
    Er mochten 2 tractoren naar de “regerings”gebouwen in den Haag, bevel van de burgemeester, Krikke !
    Als er 100 blèrende Turken zónder toestemming gaan demonstreren, wordt het gedoogd, nu Groningers hetzelfde willen, alleen véél rustiger, gaat Krikke “er voor liggen”. Ik zou zeggen : “Laten liggen en rijden met die tractoren !!!!”

    1. Zout

     @Corfo: Groningen kan inderdaad aan het gas, mede mogelijk gemaakt sinds 22 juli 1959 toen het eerste werd gas gewonnen.

     – Nederlandse Staat 50%
     – Esso 25%
     – Shell 25%
     – Groningen 0%

 6. Ali Yas

  Wim noemt Rutte vaak een “bekwame bestuurder” en hij heeft een punt. Het is jammer dat de Tweede Kamer niet even bekwaam is in het op de vingers tikken en (als dat niet helpt) naar huis sturen van een kabinet dat de wet schendt. Maar goed, Nederland heeft zelf voor die Kamer gestemd. En over drie jaar is alles weer vergeven en vergeten.

 7. corfo

  Een rechtszaak over het referendum zal er pas komen ná de gemeenteraadverkiezingen.
  Rutje is zo gemeen als ’t water diep is en zal er alles aan doen om een event. rechtszaak tot na de verkiezingen uit te stellen. Zodat u pas ná de verkiezingen hoort dat u weer een oor bent aangenaaid door die leugenaar, bedrieger.
  Wat kots ik op die vent !

  1. Zout

   @Corfo: Rutte is een dermate leugenaar, dat zou niet mogen bestaan in een Tweede Kamer. Ik snap wel waarom ze als de dood zijn voor referendums.

   #1juni2005
   #6april2016
   #21maart2018

 8. Gerlos

  Corfo, je mag blij wezen dat je in dit land woon vergeleken net heeeeel verdeel andere landen.. waar Je het helemaal niet naar je zin zal hebben. Je mag het oneens zijn met Rutte maar dit is een stuk beter dan het linkse geneuzel. Ik hoop dat je kotsbakken genoeg in huis heb want je zal nog lang genoegen moeten doen met deze man ondanks zijn gebreken.

  1. denk eens na

   Volgens mij schrijf je nog slechter Nederlands dan mij

   1. denk eens na

    En dat komt niet zo vaak voor

 9. denk eens na

  Bij deze aal in snot ,moet je precies het tegen overgestelde verwachten wat de paling uitbraakt

 10. Weethetbeter

  Helaas voor de meeste reaguurders zijn er steeds meer Nederlanders die denken dat dit kabinet de rit uit gaat zitten. De keerzijde is wel dat er nog lang op dit forum gekankerd zal worden. Op zich ook niet zo erg want dat betekend dat ik me ook straks op mijn overwinterplekje in Marokko nog lang kan vermaken.

  1. Abri079

   Probleem is even dat we in dit land “nog” een Trias Politica hebben. Als de scheiding der machten steeds meer overhoop gehaald gaat worden ben ik niet overtuigd van het langer voortbestaan van Nederland als democratie. Als de mp gaat bepalen wanneer een rechtzaak mag beginnen vanwege politieke belangen is hij al over een grens gestapt.
   De versie democratuur staat dan voor de deur.
   Als de mp dat mag gaan mensen welicht vinden dat zij dat ook mogen.
   Net zoals andere vervelende zaken.

  2. denk eens na

   Je nick zou beter nsbr kunnen heten.

  3. swetsnek

   En voooooooral niet terug komen dank u

 11. DolleDries

  Vluchtelingenzorg is van mening dat wij in ons testament onze kinderen moeten vergeten en alles naar de door Brussel binnengeloodste islamitische koppensnellers moeten doorsluizen
  Posted on februari 1, 2018 door Bolo in Artikelen // 3 Comments

  De reden is uiteraard dat ze zo verrekte zielig zijn en ja daar moet je toch wel even een traantje om laten. Dus gelijk even allemaal naar de notaris rennen en je testament aanpassen ten goede van het islamitische asielparasieten tuig dat ook nog wel bereidwillig wil zijn om er voor te zorgen dat je laatste wilsbeschikking binnen niet al te lange tijd kan worden uitgesproken. Ze kunnen je centen maar vast binnen hebben stel dat je verstand spontaan terugkeert en het ongedaan gaat maken dan vissen ze mooi achter het net.
  Laat ik dit Duitstalig artikel maar eens even gaan doorspitten en de lezer van Fenixx eens laten zien hoe goed er wel voor deze asieleisers gezorgd dient te worden. Ja ik weet het daar bent U, beste trouwe lezer, al lang van op de hoogte toch wil ik er wel even duidelijk bij vermelden dat het niet aanpassen van het testament als racisme en discriminatie kan worden gezien. Ondergetekende, ik dus, ben waarschijnlijk zelfs een nazi in de ogen van deze gutmensch vluchtelingen knuffelclub aangezien er ook na mijn dood geen rooie rot cent naar dat crapuul gaat en wat dat betreft doet een oude sok nog steeds wonderen heb je ook geen testament nodig overigens.
  Met een wilsbeschikking kun je iets blijvends creëren en dan niet alleen in materiële zin. Een testament geeft je de mogelijkheid om te leven volgens je waarden en je sociale betrokkenheid voorbij je eigen leven. Bijvoorbeeld door te pleiten voor de meest benadeelden zoals vluchtelingen en het werk van de VN-vluchtelingenhulp in uw testament op te nemen.
  Met een wil ten gunste van VN-hulp aan vluchtelingen, zult u ervoor zorgen dat uw hulpvaardigheid vrucht zal dragen tot ver na uw leven.
  Kijk en daar doen we het natuurlijk allemaal voor. Wie wil er niet het UNHCR helpen met geld zodat ze schuilplaatsen kunnen bouwen voor Hamas? Of om nog fraaiere woningen voor asieleisers te kunnen kopen met een nog mooiere inrichting en zakgeld waar ze geen ene moer voor hoeven te doen behalve af en toe een bejaard vrouwtje van haar pensioen af helpen of een meisje van een jaar of vijftien oud verkrachten.
  Jaren geleden ben ik al het vertrouwen reeds verloren in dit soort organisaties die altijd en overal willen helpen mits de mensen die geholpen moeten worden maar geen blanke zijn of een ander gelood dan de islam aanhangen.
  Veel mensen voelen zich onzeker over de juridische kwesties en hopen dat de wettelijke opvolging alles goed regelt. Maar weet u wie uw wettelijke erfgenamen zijn? En zijn ze echt alles waar je rekening mee wilt houden? Wat als je vrienden wilt overwegen, je sociale betrokkenheid wilt voortzetten of als je geen gezinsleden meer hebt?
  Waarom een ​​testament?
  Veel mensen voelen zich onzeker over de juridische kwesties en hopen dat de wettelijke opvolging alles goed regelt. Maar weet u wie uw wettelijke erfgenamen zijn? En zijn ze echt alles waar je rekening mee wilt houden? Wat als je vrienden wilt overwegen, je sociale betrokkenheid wilt voortzetten of als je geen gezinsleden meer hebt?
  Je kunt je persoonlijke wensen alleen realiseren met een testament.
  Onze hulp
  Met onze Testament-adviesgids moedigen we u aan actief deel te nemen aan uw erfgoed en deze op een verantwoorde en effectieve manier te gebruiken. U bent van harte welkom om onze brochure kosteloos en vrijblijvend aan te vragen.
  Als eerste hebben we een gids samengesteld en antwoorden op veelgestelde vragen hierin beantwoord.
  Advocaten van de Duitse Vereniging voor communautaire erfenis en pensioenfondsen eV (DIGEV) bieden u in samenwerking met de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties een gratis eerste consult van maximaal 45 minuten aan. Een begeleiding certificaat en hebben een expert in uw regio, interesse? Neem dan contact met ons op.
  We zouden blij zijn als u beslist om vluchtelingen in uw testament te betrekken. Veel vragen kunnen zich nog steeds voordoen als u op zoek bent naar de juiste vorm van ondersteuning voor u. In dit geval nemen we graag de tijd voor een gedetailleerd en persoonlijk gesprek. Uiteraard behandelen wij uw informatie absoluut vertrouwelijk. Schrijf ons of bel ons!
  Dus eigenlijk hoef je zelf niet veel meer te doen en kun je volstaan met contact opnemen met deze oplichters bende om binnen 45 minuten je kinderen te onterven en al je bezittingen over te maken aan deze asieleisers belangenvereniging.
  Een Duits initiatief en eigenlijk is dat logisch ook of waren het niet de Duitsers die massaal hun geld overmaakte ten gunste van het derde rijk en de mensen die dit niet vrijwillig deden werden een handje geholpen in kampen alwaar ze overleden en zodoende hun bezittingen alsnog overdeden aan het rijk.
  Ik ga er eens goed over nadenken maar om de een of andere reden denk ik niet dat er na mijn dood andere dan familie van mijn bezittingen gaan profiteren. Met uitzondering van de belastingen dan maar ook door is wel een mouw aan te passen.

 12. EllyD18

  Onze Mark zit er in ieder geval hartelijk om te lachen.

 13. cor wit

  Deze chronische leugenaar Rutte moet afgezet worden
  Een revolutie moet er komen
  Geen referendum revolutie
  Helaas zijn onze medeburgers schijters die liever braaf op de bank blijven zitten .
  En dat noemt zich vastberaden laf volk

 14. Duckday

  Rutte loopt aan het handje van D66 Rubbere Henkie verkoop nu al zijn ziel hij is druk bezig om zijn toekomst baantje veilig te stellen in de EU We zijn overgeleverd aan de grillen van D66 die democratie om zeep helpen voor hoogmoed en macht

 15. P.Sisterons

  Het wordt tijd dat het kabinetje van Mark Meeëter struikelt over de eigen grootheidswaan.

 16. Babaji538

  U moet goed begrijpen, dat de man
  voor uitsluitend alleen nog maar, mensen
  onder zich heeft, met twee linkse handen.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.