Marion Maréchal-Le Pen maakt goede beurt bij Amerikaanse conservatieven

CPAC (Conservative Political Action Conference), de jaarlijkse hoogmis van Conservatief Amerika is opnieuw aan start gegaan in de staat Maryland, op een steenworp van Washington DC.

De eerste ochtend heeft direct een verrassing in petto, Marion Maréchal-Le Pen. Kleindochter van Jean-Marie en nichtje van Marine Le Pen. Veel Amerikaanse conservatieven verslikten zich in hun koffie toen bekend werd dat Maréchal-Le Pen hier kwam spreken. Er was veel kritiek en Matt Schlapp, de voorzitter van de organiserende American Conservative Union, moest de uitnodiging komen verdedigen op Foxnews. Want het is niet enkel grootvader Le Pen die moeilijk ligt bij vele Republikeinen, ook tante Marine wordt gezien als een socialiste en is niet welkom. Schlapp noemde Marion een klassiek-liberaal en zeer welkom.

De parlementaire groep in het Europees Parlement (ENF) waartoe het Front National (en ook het Vlaams Belang en PVV van Geert Wilders) behoort, had hier vorig jaar een stand en ook Gerolf Annemans heeft CPAC al bezocht als deelnemer. Maar een toespraak in de grote congresruimte is toch nog iets helemaal anders. Wilders, die toch bekend is in de VS, is die eer nooit te beurt gevallen. De enige Europese politici die hier de afgelopen jaren belangrijke toespraken mochten houden waren Dan Hannan (Britse Conservatieven) en Nigel Farage van UKIP. Farage geeft zelf de belangrijke afsluitingstoespraak op vrijdag, maar Farage is bekend in de VS én een persoonlijke vriend van de president.

Maar waarom komt Marion naar hier? Op haar website is er al één jaar geen activiteit meer te zien en zelf kondigde ze nog afgelopen maand mei haar (tijdelijk) afscheid aan van de politiek. Ook Franse journalisten, die na de aankondiging halsoverkop naar hier vlogen om de toespraak te volgen, begrijpen niet goed wat ze hier komt doen.

Marion wordt in sommige (Europese) conservatieve kringen al langer genoemd als de Franse hoop. Ze zou in tegenstelling tot haar tante er andere economische ideeën op nahouden, naast sociaal-conservatieve ideeën over het traditionele huwelijk en abortus. Ook is ze sterk tegen illegale immigratie, wat wel nauw aansluit bij Republikeinse standpunten. Verder zou ze persoonlijk dicht bij haar grootvader staan. De vraag is of ze het ook het juk van zijn uitspraken over de holocaust in het verleden van zich af kan gooien. Het lijkt me wel evident dat een kleindochter niet verantwoordelijk is voor de uitspraken van haar grootvader.

Wat zei Marion?
Maréchal-Le Pen begon met de herinnering aan de Franse steun voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. Met haar Engels met een sterk Frans accent vatte ze direct de koe bij de horens, Frankrijk is na 1500 jaar onafhankelijkheid verwikkeld in een nieuw gevecht voor haar onafhankelijkheid. Frankrijk heeft volgens Le Pen geen vrijheid meer en verwees naar de Europese Unie die 80% van de wetgeving in Frankrijk bepaalt. Toen de term Europese Unie viel, kwam er spontaan boegeroep vanuit de zaal.

Le Pen ging verder en zei dat America First logisch is voor de Verenigde Staten, net zoals Britain First voor het Verenigd Koninkrijk of France First voor Frankrijk. Ze kreeg applaus vanuit de zaal, verder vond ze dat Frankrijk terug eigen verantwoordelijkheid moest nemen, voor militaire en diplomatieke beslissingen, complementair met de Verenigde Staten. Een vleugje economisch nationalisme was haar ook niet vreemd.

Ze haalde stevig uit naar de Islamisering van Frankrijk wat volgens haar begeleid wordt door de schaamte die wordt opgedrongen door politieke correctheid. Na 40 jaar massa-immigratie verwordt Frankrijk van de oudste dochter van de Katholieke kerk tot het kleine nichtje van de Islam.

Ook kwam ze sterk sociaal-conservatief uit de hoek, waarbij ze een sterk pleidooi hield voor het traditionele gezin, met een vader en een moeder. Waarbij ze uithaalde naar het volgens haar doorgeschoten individualisme. Hiermee scoorde ze toch punten bij de sociaal-conservatieve flank van de conservatieve beweging.

Ze grijpt Brexit en de verkiezing van Trump aan om op te roepen om verder te bouwen aan een conservatieve beweging aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Geen politieke comeback
Haar toespraak hier in de VS, die hoewel goed gevolgd door de Franse media, betekent niet dat Marion plannen heeft om direct terug te keren naar de Franse politiek. Het lijkt er eerder op dat ze in de luwte wenst verder te werken, ze heeft een politieke managementschool opgericht. Maar het feit dat ze hier is, samen met een klein leger Franse journalisten, toont zeker aan dat ze politiek niet dood is in Frankrijk.

Maar het lijkt er nog niet op dat ze direct overweegt terug te keren naar het publieke forum, alle vragen voor interviews met binnenlandse of buitenlandse media werden afgewimpeld. Maar nu haar tante verkozen is in het Franse Parlement en ze zichzelf hier presenteert op het internationale toneel zou ik haar toch maar niet afschrijven voor een zitje in het Europese Parlement in 2019.

Reacties
Hier de reactie op Marions speech van Dakota Gordon, die werkt voor Power Media Incorperated en politiek actief is bij de Republikeinse partij in Tennessee.

Dit artikel verschijnt ook op Doorbraak.be.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. sjun

  In steeds meer Europese naties groeien de politieke inzichten.

  1. Ernst Quispel

   Met als gevolg een afbrokkeling van eurosceptisch populistisch rechts en een opkomst van links-liberaal.

 2. Henk-Jansen

  Gelukkig maar dat maar een kleine minderheid deze xeno- en eurofobe ideeën onderschrijven en dat de overgrote meerderheid in Europa wel beter weet.

  1. Feit

   Gelukkig is het niet waar wat je zegt.

   1. Henk-Jansen

    Wat klopt er niet aan mijn reactie dan?

    1. Feit

     Wat klopt er wel dan?

     1. Henk-Jansen

      Je leest toch wat er staat? Dat is louter de waarheid.

     2. Feit

      Nope!

      Bv het woordje “overgrote”.

      Je wil de kanteling niet zien, Henk.

      Henk, heb je nog haar? Je wordt binnenkort geschoren.

     3. Henk-Jansen

      Welke kanteling? In Frankrijk, Macron vs le Pen 66% van de stemmen tegen 34% procent. In Nederland, pvv en fvd hebben maar 15% van de stemmen en in Duitsland, waar het afd ook maar 13% van de stemmen heeft. Er is geen sprake van een kanteling, Feit!

     4. Feit

      Links brokkelt langzaam af, Henk.

      Dat weet jezelf ook wel, toch?

     5. Feit

      En nog iets, Henk.

      Als mensen eurofoob kunnen zijn, dan ben jij een hollandfoob kennelijk.

      Iets waar ik niet trots op zou zijn, kleine landverrader.

    2. Abri079

     Het is jouw mening Henk. Jouw mening en niets anders.
     Je mag hier alles zeggen, zolang je het niet onderbouwt met serieuze informatie blijft het jouw mening Henk.

     En die geeft een aardig inzicht in jouw geesteswereld, Henk.

     1. Abri079

      En het is inderdaad de waarheid. Maar dan wel die van Henk. Niet die van de buitenwereld. Toch, Henk?

    3. Holland

     In Duitsland is de AfD inmiddels de SPD gepasseerd en in grootte de 2e partij geworden. De kanteling is wel degelijk in gang gezet Henk.

 3. Babaji538

  ‘Goede beurt’.

  Petra Hermans

 4. Frits Jansen

  Gewone Amerikanen zijn al aartsconservatief, dus deze “dame” zal wel extreem zijn.
  Maar in dat grote land komen wel meer halve garen voorbij, en dan schenken wij ze nog aandacht ook!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.