Mark Rutte verdedigt het populisme voor internationaal publiek: er is ‘slecht’ en ‘goed’ populisme

Er is al een aantal jaar een discussie over populisme. D66 vindt het populisme an sich al een slecht fenomeen, maar heel veel andere partijen gebruiken het populisme voor hun campagne. Tenminste, de vraag is ook nog wat populisme nu echt betekent. Er is nog geen duidelijke definitie voor de stroming. Mark Rutte, die waarschuwde voor het populisme, verdedigt voor internationaal publiek het populisme.

Premier Rutte brak zaterdag in München bij de belangrijkste veiligheidstop ter wereld een opvallende lans voor het populisme. „Populisme is helemaal niet slecht, je moet juist naar het volk en hun zorgen luisteren – anders ben je arrogant. Er is wel verkeerd populisme dat geen serieuze oplossingen biedt en alleen wil provoceren„, voegde hij eraan toe, een nauwelijks verholen hint naar Wilders PVV en Baudets FVD.

Hiernaast heeft Mark Rutte ook uitgelegd dat de gevestigde partijen het populisme hebben veroorzaakt. Dit is een interessante analyse, aangezien hij dus indirect zegt dat er eerst niet echt naar het volk geluisterd werd. Of hij zegt dat er eerst wel goed populisme was en nu ook slecht populisme. Met deze analyse zet onze premier zichzelf in een hoekje, want hij kan niet duidelijk uitleggen wat het kip is of het ei. Hij is ons een antwoord verschuldigd.

Niet alleen met betrekking tot de definitie van het populisme, maar ook met betrekking tot de definitie van goed of slecht populisme. Want dat aspect is niet duidelijk en blijft ook niet duidelijk zolang Rutte in politieke retoriek blijft vervallen. In elk geval heeft Rutte aangegeven dat veel meer partijen aan populisme doen en kan er niet meer in debatten gerefereerd worden naar populistische partijen en niet-populistische partijen. Chapeau, Rutte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Floris

  “Populisme is helemaal niet slecht, je moet juist naar het volk en hun zorgen luisteren – anders ben je arrogant.”
  ————————————————————————————-
  Ja Rutte, jij bent dus arrogant. En niet zo’n beetje ook.

 2. DolleDries

  Ik vind het schrappen van het referendum een heel serieuze oplossing om het volk de mond te snoeren.
  Rutte is het kenmerk van serieus liegen.

  1. Rechtsaf

   @Dolle, precies Rutte is de belichaming van liegen en “in de maling nemen”

  2. Henk-Jansen

   Zowel de vvd, het cda als de christenunie hebben in hun verkiezingsprogramma staan dat ze tegen referenda zijn, wat dat betreft is het ook niet zo raar dat ze het af willen schaffen.

   1. DolleDries

    Ja en

    1. Henk-Jansen

     Ik dacht dat jullie er niet van hielden als Rutte verkiezingsbeloften breekt?

     1. Chris Schoneveld

      Het is Pechtold die verkiezingsbeloften breekt over het referendum vraagstuk. D66 is een onbetrouwbaar.

 3. Floris

  “Er is wel verkeerd populisme dat geen serieuze oplossingen biedt en alleen wil provoceren„, voegde hij eraan toe, een nauwelijks verholen hint naar Wilders PVV en Baudets FVD.”
  ——————————————————————————–
  En welke serieuze oplossingen biedt het kartel?

  Pappen en nathouden en wegkijken?

 4. DolleDries

  1. Lijkenpikkerij na de Brexit
  Premier Mark Rutte (VVD) flirt met de Britse financiële sector door te hinten op mazen in de bonuswet van de minister van Financiën. Londense bankiers moeten hiermee naar Amsterdam worden gelokt.
  Jarenlang trek je op met je beste metgezel binnen de EU, maar de Brexit is amper een feit of je aast op de Londense City en probeert de bankiers over te halen om naar Amsterdam te komen. Je kunt dat goed Hollands koopmanschap noemen, maar ook een vorm van lijkenpikkerij.
  Nederland staat daar overigens niet alleen in. De belangrijkste hoofdsteden strijken als aasgieren neer op het Britse lijk in ontbinding en proberen hun deel binnen te slepen. Vooralsnog valt te bezien of de Brexit soep zo heet gegeten zal worden als hij is opgediend.
  2. Premier Rutte ondergraaft zijn eigen bonuswet
  In de media was het geflirt van de premier met de Londense City slechts een kleine rimpeling in het dagelijkse nieuws. Toch was het advies van Rutte aan de bankiers van grote betekenis: het zegt namelijk iets over de betrouwbaarheid van VVD-leider Mark Rutte.

  De bankencrisis, die in 2008 begon met de val van de Lehman Bothers, was de grootste sinds de financiële crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw. Banken moesten met belastinggeld gered worden en de bezuinigingen waren niet van de lucht. De hele financiële crisis, waarvan wij tot op de dag van vandaag nog de gevolgen ondervinden, heeft immense schade toegebracht aan de samenleving.
  Oorzaak van die bankencrisis was het exceptionele beloningsbeleid van de bankiers die in hun hebzucht onverantwoorde risico’s namen. De bancaire wereld was een groot casino.
  Onderdeel van de herstructurering van de financiële sector was het beteugelen van het bonussenbeleid. Nederland ging daar terecht verder in dan Brussel en Frankfurt. Vanaf 2015 geldt er voor Nederlandse banken een bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris. Het siert minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dat hij zijn poot stijf heeft gehouden en niet is gezwicht voor de machtige bankenlobby.
  Maar wat doen onze premier? Hij ondergraaft het eigen kabinetsbeleid door Londense bankiers te wijzen op mazen in de wet om onder dat bonusplafond uit te komen. Hoe hypocriet en onbetrouwbaar kun je zijn? In de volksmond is de bijnaam van de premier ‘Pinokio’. Zo’n naam kleeft aan je wanneer je het herhaaldelijk niet zo nauw neemt met de waarheid, sterker je de boel regelmatig gewoon belazerd.
  Het onbetrouwbare gedrag van Mark Rutte is symptomatisch. Ter opfrissing van het geheugen wat voorbeelden uit het verleden:
  3. Rutte kan niet rekenen
  “Ik ben er vandaag acht uur mee bezig geweest. Ik zit goed in de cijfers, ik kan me goed voorstellen dat u nog aan boord moet komen, maar het klopt allemaal kan ik u zeggen.”
  Dat zei Mark Rutte op 25 juli 2011 voor de NOS camera. Dat Rutte niet altijd bij de les is of de materie niet begrijpt is tot daar aan toe, maar dat hij in een vlaag van overmoed denkt het gelijk aan zijn kant te hebben, bleek uit zijn forse misrekening in de steun aan Griekenland. Om de schuldencrisis op te lossen zou Griekenland een extra lening van 109 miljard euro ontvangen, waarin opgenomen een vrijwillige bijdrage van de banken van 50 miljard euro. Duitsland en Italië bevestigden dat de 109 miljard exclusief de 50 miljard van de banken was en dat het totale bedrag dus neerkwam op 159 miljard euro. Premier Rutte was, tegenover vragen van journalisten, echter stellig in zijn overtuiging dat die 50 miljard euro in de 109 miljard was inbegrepen. Onvergefelijk voor een premier die geacht wordt tijdens EU-vergaderingen bij de les te zijn. Of wou hij iedereen weer op het verkeerde been zetten?
  4. Staatsschuld explodeert onder Rutte I en II
  “We willen echt dat monster van de staatsschuld killen.”
  Aan de vooravond van Prinsjesdag 2011 geeft premier Rutte (VVD) een schot voor de boeg voor wat betreft verdere bezuinigingen, bovenop de 18 miljard zoals overeengekomen in het regeerakkoord. De feiten? Onder leiding van Mark Rutte is de staatsschuld gegroeid van 373 miljard euro in 2010 naar 467 miljard in 2015. Dat is een stijging van ruim 25 procent in vijf jaar tijd, ondanks alle bezuinigen en lastenverzwaringen voor de Nederlandse burgers. Mark Rutte strooit de mensen gewoon zand in de ogen.
  5. Geen armoede in Nederland
  Op 7 december 2011 zei premier Mark Rutte, in een debat met Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP, dat er in Nederland géén armoede bestaat. Karabulut wilde dat het kabinet wat doet aan wachtlijsten bij voedselbanken in ons land. Cijfers tonen aan dat in Nederland ruim 2,5 miljoen Nederlanders in armoede leven, waaronder 604.000 kinderen.
  6. De beruchte 1000 euro
  Op 22 augustus 2012 deed Mark Rutte zijn beruchte verkiezingsbelofte om elke werkende Nederlander een bonus van 1000 euro te geven. Verder zei Rutte dat spaargeld tot 35.000 euro belasting vrij moet zijn. Die beloftes hebben ertoe bijgedragen dat de VVD bij de verkiezingen 41 zetels haalde en daarmee de grootste partij van Nederland werd. Na beëdiging van het kabinet Rutte II hebben we nooit meer iets van zijn verkiezingsbeloftes gehoord. Geen extra 1000 euro, geen tot 35.000 euro belastingvrij spaargeld, maar wel extra bezuinigingen.
  7. Mark Rutte weet niets van gewone burgers
  “We gaan het CPB verslaan.”
  In een NOS-interview op 11 april 2013 is Rutte de mening toegedaan dat wij met zijn allen teveel somberen. Hij roept de Nederlanders op om een huis of een auto te kopen, opdat de economie dan een impuls krijgt en zodoende de sombere voorspellingen van het Centraal Planbureau weerlegt worden. Op de oproep van de premier volgde stevige kritiek. Door de aanhoudende lastenverzwaringen, bezuinigingen en flexbanen hebben de mensen geen geld meer voor dure aankopen. Weet de premier eigenlijk wat er onder het volk leeft?
  8. Crash MH17
  “Maar een ding moet glashelder zijn. De onderste steen moet boven. Als het een aanslag is moeten de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Eerder zullen we niet rusten. Daar hebben de slachtoffers en hun nabestaanden recht op.”
  Naar aanleiding van de ramp met de MH17 oogstte de premier in eerst instantie veel lof voor zijn daadkrachtige houding. Eerst de slachtoffers naar huis brengen en dan de Onderste Steen. Rutte zei dat tijdens zijn persconferentie op vrijdag 18 juli 2014.
  Het thuisbrengen van de slachtoffers was een indrukwekkende ceremonie.
  Maar die onderste steen? Ach, had iemand dat dan werkelijk verwacht? Nederland staat volledig machteloos tegenover het Rusland van Poetin en de separatisten in de Oekraïne.
  Waarom dan toch die grote woorden? Om het volk te paaien? Of is de premier te weinig ‘staatsman’ om zijn eigen verwachtingen goed te kunnen inschatten.
  9. Opportunist die zijn eigen falen wil verdoezelen
  Met zijn 49 jaar is Mark Rutte te oud om nog langer de Jeune Premier te spelen. Hij blijft de eeuwige student die maar niet echt volwassen wil worden. Het is allemaal show. Mark Rutte, de opportunist die het met de waarheid niet zo nauw neemt en die er geen been in ziet om anderen een oor aan te naaien, duikt meestal weg wanneer het moeilijk wordt en komt tevoorschijn wanneer de kruitdampen zijn opgetrokken.
  Wanneer je dat gedrag combineert met zijn niet ingeloste beloftes en zijn grote woorden, dan ontstaat het beeld van een man die graag de vlucht naar voren maakt om het eigen falen te verdoezelen.
  10. Premier voor de eigen VVD-achterban
  Maar het grootste verwijt dat Mark Rutte gemaakt kan worden is dat hij er niet zit als premier voor alle Nederlanders, maar slechts als de grote belangenbehartiger van zijn eigen VVD-achterban. Die harde kapitalistische kern is niet groter dan 19 tot 22 zetels. De rest van die 41 zetels zijn tijdens de verkiezingscampagne geronseld met beloften die nooit zouden worden ingelost. Zo is dat in 2012 gebeurd en zo zal de VVD van Mark Rutte dat ook weer tijdens de verkiezingscampagne 2017 proberen te doen. Waar dit artikel mee opende wordt het ook afgesloten.

  1. Ernst Quispel

   Ook deze tekst is gejat.

   1. DolleDries

    Zo pedotje, het gaat om de waarheid.
    Kom op stap over de drempel vertel gewoon dat je Beukman was en veel liefde had voor de vereniging Martijn, Niemand neem je dat kwalijk ,je bent zo geboren met je gevoelens. Kom uit de kas.

    1. Ernst Quispel

     Beukman is iemand anders en dat citaat waaruit moet blijken dat Beukman een aanhanger van de pedoclub Martijn was kon je nooit leveren, domme loser.

     1. DolleDries

      Nee hoor jij was Beukman. Viezerd.

     2. Ernst Quispel

      Nee, trieste domoor, en dat citaat, komt dat er nog?

     3. DolleDries

      Nee hoor je was het maar je hebt onder zoveel namen gezeten hier dat je het niet meer weet. Ja dementie kan ik niemand kwalijk nemen.

     4. DolleDries

      http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/11/walgelijk-linkse-website-zet-geenstijl-en-dds-weg-als-racistische-neo-nazis/

      Kijk hier onder de naam Beukman.

      Dat is toch jouw stijl Ernst zit niet te liegen hier.

     5. Top

      Blablabla! Blaaskaak no1

   2. Rechtsaf

    @ernstig is dit echt alles wat je daarop hebt te zeggen….”ook deze tekst is gejat”

    Ga eens in op de inhoudt!

   3. Abri079

    Bewijs?

    Niet?

    Dan je excuses hier aanbieden en mond houden.
    Of geen bewijs leveren is voortaan gewoon wegblijven.

   4. Top

    Blablabla! Blaaskaak no1

 5. 75

  Net een uitzending gezien over corruptie in de Oekraïne, hieruit blijk volgens mij dat de tegenstemmers van het referendum veel slimmer zijn als de regering.

  1. DolleDries

   Jij bedoelt dat Ernst ,Guus, Heinz en Henk niet slim zijn. Daar heb je gelijk in.

   1. loes530

    ????????

  2. Henk-Jansen

   Zo lang wij ze maar blijven wegduwen van Europa komt daar ook nooit verandering in.

   1. Abri079

    “Wij ze maar…”
    Wie zijn dat allemaal?

    1. Henk-Jansen

     Wij Europeanen.

     1. Abri079

      Waarom willen wij “Europeanen” de Oekraïne bij ons, wie dat ook zijn, hebben?

     2. Rechtsaf

      @Henkie “wij Europeanen” ik ben een Nederlander zeker geen Euro(fiel)peaan..

 6. Dollaert

  “Je moet juist naar het volk en hun zorgen luisteren”. Zegt Rutte. Jawel luisteren en daar blijft het dan ook bij. Ik luisterde vroeger graag naar Radio Noordzee internationaal.
  Mijn hemel, wat een armoe uitspraak van die Rutte; als Rutte werkelijk naar het volk geluisterd had i.p.v. Angela Merkel waren er heel andere maatregelen genomen. De AOW had nog op 65 jaar gestaan enz. Ik weet niet zeker welk volk hij precies bedoelt, waar hij zo graag naar “luistert”.

 7. cor wit

  Rutte is arrogant een chronische leugenaar
  Populisme daar heeft hij met zijn rug riders van Brussel voorgezorgt. En nu doen of hij onschuldig is. En partijen zoals PVV EN FVD met de vinger aan wijzen.
  Hij die de democratie afbreekt en de burgers de mond wil snoeren.
  De hel zal een keer los breken de burgers zullen het niet meer pikken.
  De leugenaar roept we moeten vooruit dat geld alleen in den Haag. De burgers worden terug gezet naar de slaventijd.
  Deze man is een gevaar voor Nederland.
  Hij moet opgeruimd worden.
  De zin van het woord mogen je zelf een draai aangeven.

  1. Henk-Jansen

   Rutte is lid van de vvd, de vvd heeft in haar partijprogramma staan: geen referenda. Als Rutte dan toch referenda zou behouden dan bedriegt hij zijn kiezers en daar houden jullie toch niet van?

 8. Babaji538

  Er zijn zo, van die mensen, die het niet
  helemaal helder in de bol hebben.
  Ze weten, daar zelf niets van.
  Het meewaaien, met wat dan ook,
  lijkt een goede gelegenheid, maar schijnt
  blijkt, ernstiger dan ooit, te bedriegen… .

  Petra Hermans

 9. Marija

  Babaji538 is ‘s-nachts de hekkensluiter van alle draadjes.

 10. WorajaiP

  Er is niets mis met populisme, het is de essentie van een democratie: luiteren naar de de Demos. In onze parlementaire democratie zijn er duidelijke grenzen in de grondwet neergelegd die niemand overschrijden mag, dus ook de FvD of PVV niet – dus kan men met een gerust hart de wil van het volk uitvoeren, zonder dat de rechtsstaat hiermee in gevaar komt. Die komt nl. pas in gevaar als andere partijen (d66) er dubbele agenda’s op na blijken te houden, naar een vorm van wereld regering streven, en de gewone man weg gaan zetten als dom en automatisch orgaandonor. Zo is er met geen woord gerept over het feit dat de islam het sowieso verbiedt. Wat doe je dan met een moslim die zich niet heeft afgemeld?
  Ik mag dus van harte hopen dat domme Ollie een zware longontsteking krijgt, en dat de gemeenteverkiezingen een indicatie zullen geven van waar wij naar toe moeten: een op Nederland gerichte (dus blank-nationalistische) regering die paal en perk stelt aan onwelkome migranten en eindelijk weer eens wat gaat doen aan financiele vooruitgang van de gewone man i.p.v. de Euro’s met bakken tegelijk over de grens te gooien richting het Zuiden.

 11. buitenbeentje

  HET voorbeeld van slecht populisme is je eigen gang gaan en ondertussen een ander verhaal vertellen, aangepast aan het publiek waar je op dat moment mee te maken hebt.

  Zo beloof je de kiezer 1000 Euro en vertel je op een beveiligingstop dat je naar het publiek luistert.

  Hij zegt: “Populisme is helemaal niet slecht, je moet juist naar het volk en hun zorgen luisteren” en ondertussen denkt hij: “Populisme is helemaal niet slecht, je moet gewoon het volk naar de mond praten en schijt hebben aan hun zorgen”

 12. poldi

  Plagiaat
  ————–
  Ik wil mijn land terug, gewoon, mijn eigen land
Met de waarden en de normen
De handelsgeest, de eigenwijsheid
Die het karakter van ons volkje vormen

  Ik wil mijn stad terug, gewoon, mijn eigen stad
Waar ik ben opgegroeid, een fijne jeugd heb gehad
Zonder dat ik struikel over vreemdelingen
Die mij hun cultuur opdringen.

  Ik wil mijn overheid terug 
Gewoon, mijn eigen overheid
Die haar eigen volk beschermt
Niet achterstelt tegenover een dominante minderheid

  Ik wil mijn baan terug, gewoon, mijn eigen baan
Die ik jaren heb vervuld, die nu is weggegeven
Aan goedkoper personeel, van buitenlandse afkomst
Of vraag ik nu te veel?
  Ik wil mijn land terug, gewoon, mijn eigen land
  
Waar ik zo veel van houd, waarvoor ik vechten wil
Ik wil mijn land terug, mijn eigen land terug
En als het even kan, een beetje vlug!!

  Door: Willemientje

 13. EllyD18

  Als Rutte op televisie komt zet ik het geluid uit.
  Ik kan deze mooie nietszeggende praatjes niet meer aanhoren.

 14. dannyvermeulen69

  en zo regeert de grote leugenaar van Nederland .met het vingertje wijzen naar populisme .meneer verkeert in een grote wolk van onschuld ..hoe is deze paljas al niet op zijn lachende muil gegaan met zijn uitspraken en inleg velletjes .hoe sarcastisch en achterbaks kan je zijn met zijn eigendunk in populistisch gedrag..en zo voorspel baar net zoals de trol kakkerlakken die hier dit forum bevuilen met hun tegendraads proberend een ander hun wil op te leggen..

 15. Blank en niet Wit

  De ene helft van de wereld verwijt de andere helft van populisme, maar ze zijn allemaal even populitisch.

 16. Ni28

  Populisme zoals het gebruikt(misbruikt)wordt klinkt meer als een scheldwoord. Dat Rutte het nu probeert goed te praten heeft geen waarde. Rutte ontkent het straks weer als nodig. Het woord van deze man heeft totaal geen waarde en dat heeft ie al vaak bewezen.

  1. Guus Geluk

   Maar hoe waardevol is het woord van een populist?

 17. Ni28

  Wat is dan positieve populisme? Rutte zijn leugens soms?

 18. Bon-vivant

  Populisme heeft bij mij vooral een negatieve klank. Ik zie dan een politicus voor me die uitspraken (beloftes) doet die bij een (groot) deel van de kiezers goed in het gehoor liggen, maar er wordt dan niet bijgezegd hoe dat concreet bereikt moet worden en wat de gevolgen zijn.
  Laat ik een voorbeeld geven. Een politicus belooft: “we gaan de islamisering van Nederland een halt toeroepen.”

  1. Rechtsaf

   @bon Pinokio Rutte beloofd € 1000,–, bezuiniging gaat niet ten koste van wijkverpleging, Rutte beloofd Groningen van alles, Rutte belooft lastenverlichting voor alle Nederlanders.

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/10/rutte-liegt-en-bedriegt-weer-nederland-maakt-draai-van-180-graden-we-doen-toch-mee-aan-europees-om/

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/08/rutte-liegt-en-bedriegt-weer-eens-aantal-ambtenaren-is-toegenomen-niet-afgenomen/

   Liegen over eigen bijdrage in de zorg
   https://www.youtube.com/watch?v=2smTwiXHGXM

   Liegen is volgens clown Rutte geen doodzonde in de politiek.

 19. Guus Geluk

  Dat is correct, het rechtspopulisme dat provoceert en niet uit is op serieuze politiek, is geen zegen voor Nederland. Want wat hebben de populisten bereikt? Nu, Balkenende I zakte door de LPF in elkaar, deheer Wilders kwam niet verder dan de kopvoddentax en Forum voor Demagogie viel door de mand als een elitair clubje.

 20. Knopper

  Gelukkig maak ik me geen zorgen , want zo spijtig ook voor alle eurofielen de vereende staten van Europa komt er nooit ,en elk weldenkend mens weet dat alleen jammer van al dat Nederlands geld waar wij nog lang wanneer iedereen tot bezinning is gekomen de rotte vruchten van plukken

 21. Frits Jansen

  Gaap.
  Iedereen het recht zijn eigen betekenis te hechten aan vaag gedefinieerde begrippen. De enige maatstaf is wat gebruikelijk is, want afwijken van het gebruik leidt tot verwarring.

  Met enige regelmaat wordt er geroepen dat populisme goed is omdat nu (“eindelijk”) naar het volk geluisterd wordt. Toch is het een teken aan de wand dat geen enkele politicus zichzelf populist noemt, zelfs Wilders niet. Omdat populisme in de gangbare betekenis toch vooral gaat over manipulatie van de kiezer, o.a. met onmogelijke voorstellen (“alle grenzen dicht”) voor niet werkelijk bestaande problemen (“islamisering van Nederland”). Voor de doelgroep klinkt het goed, maar het is minderwaardig om de kiezer naar de mond te praten met zulke onzin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.