Burgemeester die 'ontslagen' is door seksueel wangedrag krijgt nog steeds salaris door Ollongren

Burgemeester die 'ontslagen' is door seksueel wangedrag krijgt nog steeds salaris door Ollongren

Megan Holt / YouTube

Je bent een burgemeester van een stad of dorp en vertoont seksueel wangedrag. Wat dan? Iedereen zou zeggen: oneervol wegsturen. In principe is dat ook gebeurd bij voormalig burgemeester van Oosterhout, Stefan Huisman, maar hij krijgt nog steeds zijn burgemeester salaris. De bestuurlijke en financiële constructie is onduidelijk en men weet niet wat ze er mee aan moeten. Dit laat zien dat er geen duidelijke regels zijn omtrent dit soort zaken.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft namelijk nog geen besluit genomen over de formele vertrekdatum van de burgemeester. Volgens haar woordvoerster wacht de minister op een advies van de Commissaris van de Koning in Brabant, Wim van de Donk. Maar die heeft de fractie van GroenLinks in Provinciale Staten laten weten dat hij helemaal geen advies geeft over dit soort zaken.

Wat nu overblijft is een situatie waar niemand iets mee kan. Eigenlijk zijn de procedures duidelijk, want het is een benoeming door de Kroon en de ministriële verantwoordelijkheid zorgt er ook voor dat alleen minister Ollongren er iets aan kan doen. Die wijst weer naar iemand anders, de Commissaris, die zegt er niets mee te maken te hebben. Dus nu worden er vingers naar elkaar gewezen zonder dat iemand echt een duidelijke beslissing maakt. In de tussentijd krijgt Huisman 8700 euro bruto per maand. Dat is niet niets.

Alleen al het feit dat men niet weet of hij nu 'eervol' of 'oneervol' moet worden ontslagen geeft aan dat het systeem te onduidelijk is. Die man heeft seksueel ongepast gedrag vertoont. Die moet je zo snel en makkelijk mogelijk de laan uit sturen, op een oneervolle manier.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties