Mark Rutte verdedigt het populisme voor internationaal publiek: er is 'slecht' en 'goed' populisme

Mark Rutte verdedigt het populisme voor internationaal publiek: er is 'slecht' en 'goed' populisme

Er is al een aantal jaar een discussie over populisme. D66 vindt het populisme an sich al een slecht fenomeen, maar heel veel andere partijen gebruiken het populisme voor hun campagne. Tenminste, de vraag is ook nog wat populisme nu echt betekent. Er is nog geen duidelijke definitie voor de stroming. Mark Rutte, die waarschuwde voor het populisme, verdedigt voor internationaal publiek het populisme.

Premier Rutte brak zaterdag in München bij de belangrijkste veiligheidstop ter wereld een opvallende lans voor het populisme. „Populisme is helemaal niet slecht, je moet juist naar het volk en hun zorgen luisteren – anders ben je arrogant. Er is wel verkeerd populisme dat geen serieuze oplossingen biedt en alleen wil provoceren„, voegde hij eraan toe, een nauwelijks verholen hint naar Wilders PVV en Baudets FVD.

Hiernaast heeft Mark Rutte ook uitgelegd dat de gevestigde partijen het populisme hebben veroorzaakt. Dit is een interessante analyse, aangezien hij dus indirect zegt dat er eerst niet echt naar het volk geluisterd werd. Of hij zegt dat er eerst wel goed populisme was en nu ook slecht populisme. Met deze analyse zet onze premier zichzelf in een hoekje, want hij kan niet duidelijk uitleggen wat het kip is of het ei. Hij is ons een antwoord verschuldigd.

Niet alleen met betrekking tot de definitie van het populisme, maar ook met betrekking tot de definitie van goed of slecht populisme. Want dat aspect is niet duidelijk en blijft ook niet duidelijk zolang Rutte in politieke retoriek blijft vervallen. In elk geval heeft Rutte aangegeven dat veel meer partijen aan populisme doen en kan er niet meer in debatten gerefereerd worden naar populistische partijen en niet-populistische partijen. Chapeau, Rutte.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties