Meerderheid Eerste Kamerleden D66 zelf gewoon geen orgaandonor, of wil het niet zeggen. Hypocriet!

D66 wil benadrukken dat het heel belangrijk is dat we allemaal aan orgaandonatie gaan doen na onze dood. Maar een rondje langs de eigen volksvertegenwoordigers leert al dat de partij daar zelf nogal de hand mee licht. RTL Nieuws kwam erachter dat zelfs meer dan de helft van de D66-senatoren z’n kaken stijf op elkaar houdt over orgaandonatie, of zelfs geen orgaandonor is.

Hi-ha-ho. Hypocriet, hypocrieter, hypocrietst… en dan heb je daarna nog D66. U weet wel: de donorwetdrammers die afgelopen week de Eerste Kamer lieten bepalen dat uw organen na uw dood toevallen aan de overheid, of u dat nu wilt of niet. Nou ja, als u dat niet wilt moet u dat uitgebreid zeggen, ook als u laagbegaafd of ongeletterd bent en daartoe helemaal niet in staat bent. Maar dat was dan ook het doel van deze wetswijziging: u in beweging krijgen om aan te geven of u een orgaandonor bent of niet.

En wat blijkt? Dan geven meerdere D66-senatoren ineens niet thuis. Sommigen houden angstvallig geheim of ze orgaandonor zijn of niet, terwijl een tweetal er gewoon met smoesjes voor uitkomt dat ze helemaal niet geregistreerd staan. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws:

“RTL Nieuws vroeg alle 38 voorstanders van de nieuwe donorwet in de Eerste Kamer of ze zelf een donorcodicil hebben. Dat leidt tot het volgende resultaat:

· 24 senatoren staan geregistreerd als donor
· 5  senatoren hebben zich (nog) niet geregistreerd
· 7 senatoren willen uit privacyoverwegingen niet zeggen of ze zich hebben geregistreerd
· 2 senatoren waren onbereikbaar en reageerden niet op een e-mail

Bij D66 zijn twee van de tien senatoren niet geregistreerd als donor en willen vier senatoren er niets over kwijt. Henriëtte Prast en Herman Schaper geven aan dat het er nog niet van is gekomen; de laatste omdat hij lang in het buitenland heeft gezeten. Maar Thom de Graaff, Hans Engels, Joris Backer en Petra Stienen willen de vraag niet beantwoorden. Zij vinden het een privékwestie. “Dat deel ik alleen met mijn naasten,” zegt Stienen.”

Zo kennen we D66 weer, hè? Altijd met het vingertje zwaaien naar anderen. Over orgaandonatie. Over transparantie. Maar als het op henzelf aankomt, dan geven ze ineens niet thuis. Dan blijkt D66 ineens een ondoorzichtig bolwerk van orgaandonatieweigeraars. Het mag natuurlijk allemaal hier, want we wonen hier in een vrij land. Maar hypocriet tot op het bot is het wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Ego-non-solus

  Je zou kunnen verwachten dat de zg goedmens zijn of haar “ja” zou willen uitschreeuwen om maar te tonen hoe inclusief ze zijn. Aan de andere kant, er is inderdaad zoiets als ‘privacy’. Wat mij betreft, laten we dit daarom nu ook maar niet overdrijven en een “dat gaat alleen mijn familie aan” respecteren.

  1. Rechtsaf

   @Ego, wat een onzin kraam jij uit, echt niet normaal, deze regering verplicht de burger om een zichtbare keuze te maken, die voor jou niet zichtbaar is maar voor onze privacy schendende regering wel.
   Aan de andere kant is het natuurlijk compleet krankzinnig dat ik verplicht wordt een keuze moet maken over dingen waar ik mij helemaal niet mee bezig wenst te houden.
   En dat manipulatieve emotie geneuzel moet ook eens afgelopen zijn.

   1. Rechtsaf

    Wens

    1. corfo

     @ Rechtsaf.
     U heeft volkomen gelijk !
     Wat ons door de “regering” wordt opgelegd, dat doen zij zélf niet, óók met deze “Donorwet” is dat het geval.

     1. Rechtsaf

      @corfo hypocrisie ten top..d666

     2. Ego non solus

      “dat doen zij zélf niet”

      Ik matig mij geen mening aan of ze “dat” (wat u er ook mee bedoelt) zelf wel of niet doen. U gaat blijkbaar uit van een “nee”? Hoe dan ook, het interesseert mij niet wat “ze” wel of niet doen en ik respecteer een ieders wens daar wel of niet voor uit te komen.

     3. Rechtsaf

      @Ego ik begrijp ieders eigen wens, er is een verschil tussen begrijpen en “respecteren”.
      Maar dat is iets anders dan mij verplichten om kenbaar te maken of ik wél of geen donor wil zijn, en dan door een partij, waar ik natuurlijk nooit op zal stemmen, waar dus blijkbaar hypocrieten inzitten die of geen donor zijn of willen zijn of erger nog het niet kenbaar wensen te maken..
      Ik dien het kenbaar te maken doordat ik een keuze moet maken, anders doen zij het wel voor mij, onder het mom “geen bezwaar”
      De d666 is een schande voor mij als burger..

     4. Ego non solus

      “Maar dat is iets anders dan mij verplichten om kenbaar te maken of ik wél of geen donor wil zijn”

      Beste @rechtsaf. Ja, daar vinden wij elkaar wél. De voorgestelde wet is een impliciete verplichting voor iedere “nee ik wil niet”-burger om dat vast te leggen. Of voor de “ik wil er niet over nadenken”-burger. Ook ik heb daar mijn bedenkingen over.

      Waar deze wet níet over gaat is een verplichte ja-vastlegging. En dáár vind ik deze blog tendentieus. Ook een D66-ger mag een ‘nee’ vastleggen en/of voor zijn ja/nee niet willen uitkomen. Dat hypocrisie te noemen gaat mij inderdaad te ver.

 2. Ni28

  Politiek en hypocrisie gaan goed samen. Politici weten precies wat het volk moet doen maar zelf doen zij het niet. Zij pikken ons lichaam, zij zadelen ons met immigranten maar zelf blijven zij buiten schot. Zij die hardst schreeuwen doen altijd het minst.

 3. Frits Jansen

  Je zult een orgaan van een verongelukt politicus krijgen. Zou je daar elf niet ook politiek van worden?

 4. fusilier

  Kan mijn eigen niet voorstellen dat als het eenmaal zover is met kereltje pechthold, iemand ook maar iets van hem hebben wil.

 5. Babaji538

  Hackers hebben geen verstand van de sociale media.
  Petra Hermans

 6. Ernst Quispel

  Niet zo overtuigend: als mensen menen dat dit een privé-kwestie is (wat het is) betekent dat niet dat ze niet geregistreerd zijn.

  1. eRik2017

   Jaaaajaaaa, Privekwestie!!! Vooral bij D66 zijn ze daar goed in.
   Bij jullie in Fàntasöylànd is dat gebruikelijk in de dictatuur. Politiek en prive zijn gescheiden.

   1. Ernst Quispel

    Ik zie dat onze huistrol zijn roes heeft uitgeslapen.

    1. Holland

     Wim Kwispel is een zieke psychopaat.

     1. Ernst Quispel

      Trol nr. 2 meldt zich.

  2. Ego non solus

   Beste EQ, wij zijn het 99% oneens maar in dit uitzonderlijke geval kan ik u bijvallen. Zou ik mijn inkomen niet willen noemen dan wil dat toch óók niet zeggen dat ik geen aangifte Inkomstenbelasting heb gedaan? Veel van bovenstaande reacties gaan m.i. dan ook over de (welhaast verplichte wilsvastlegging a.g.v. de) voorgestelde wet en niet over het al dan niet privé zijn van een gemaakte keuze.

  3. B. Pascal

   Lieber Ernst, wat was ik volgens jou? Een onbarmhartig wezen!
   Die vrienden van jou en jijzelf laat heel goed zien wie ze zijn!
   Orgaantje stelen kun je alleen van een ander! Lekker barmhartig!
   Ja – stemmen en stelen van een ander. Want ja, wij zijn belangrijk wij geven niets!
   Dat is algemeen bekend met links!

   Aan de vruchten wordt de boom gekend! Drek!

 7. Ni28

  Quispel kan politicus worden, zijn hypocrisie is toereikend genoeg.

 8. Duckday

  Dat was te verwachten van DDR 66

 9. Kodi

  Dankzij DigiD houdt u vandaag nog de D66-organenrovers voor eeuwig uit uw lichaam

  (Uw keuze: Nee, ik geef geen toestemming)
  https://i.imgur.com/rDX2ViR.png

  Vandaag werd de toch al zo bemoeizuchtige Nederlandse dwang- en betutteloverheid nog een stukje bemoeizuchtiger waardoor de vrijheid in Nederland verder in het geding is gekomen. Dankzij de niet aflatende ijver van het crypto-fascistoide D66 (gekscherend ook wel eens ‘liberaal’ genoemd) staat het u als burger niet langer vrij zelf te bepalen of en wanneer u over orgaandonatie denkt. Vanaf heden bent u automatisch orgaandonateur, tenzij u specifiek aangeeft dat niet te willen zijn. Oftewel: uw lichaam en uw organen zijn vanaf heden automatisch staatseigendom, tenzij u zichzelf daarvan actief vrijpleit. Wat in de praktijk betekent dat de overheid u dwingt over zaken na te denken waarover u zelf misschien helemaal niet wilt nadenken.

  Inderdaad, een overheid die bepaalt waarover u moet denken. Omdat u geen slaaf bent, ook niet na de dood, en omdat u ook geen oogklepdragend schaap in de deugende kudde van moralistische volgzame burgerschaapjes bent, wilt u direct voorkomen dat uw lichaam na uw dood zal dienen als honeypot waaruit de overheid naar believen kan wegscheppen wat zij wil. Hoe eerder u voorkomt dat uw lichaam bezit is van de overheid hoe beter, want de dood kan immers elk moment intreden. (En wilt u werkelijk dat uw huilende nabestaanden te horen krijgen dat ze even ergens anders moeten gaan zitten rouwen omdat de overheid het lijk wil leegtrekken nu het nog warm is en slechts hersendood dus misschien stiekem toch nog wel in leven? Nee toch?)

  Middels de nu volgende simpele stappen houdt u uw lichaam voor eeuwig vrij van overheidsstruikroverij. En het zijn ook nog eens online stappen dus u hoeft er de deur niet voor uit. Hoe mooi is dat? Uw vrijheid voor eeuwig en altijd vastleggen zonder ook maar op te hoeven staan? Het enige dat u nodig heeft zijn uw DigiD gegevens.
  Stap 1: Ga naar http://www.donorregister.nl.
  Stap 2: Klik op ‘leg uw keuze vast’.
  Stap 3: Klik op ‘Uw keuze wijzigen’
  Stap 4: Klik op ‘Nee, ik geef geen toestemming’.*
  Stap 5: Klik op ‘registratie bevestigen’.
  Stap 6: Gefeliciteerd! Uw lichaam en organen zijn nu voor eeuwig vrij van overheidsbemoeienis of enge D66-deugdoenerij!

  * = U kunt er natuurlijk ook voor kiezen de beslissing aan uw nabestaanden te laten.

 10. Kodi

  Zo houdt u de overheid voorgoed bij uw organen weg, in 6 simpele stappen

  Dankzij DigiD houdt u vandaag nog de D66-organenrovers voor eeuwig uit uw lichaam

  https://t.co/kti2PDhQ1a

 11. DolleDries

  Doet me denken aan de anti Rusland oorlogsophitsers hier, als de knallen komen zullen ze snel weg kruipen en de benen nemen. Met Prethouse van Penthouse 66 voorop.

 12. Pjotter

  Het enig onbetwistbaar recht wat elk mens heeft is het eigendomsrecht op zijn eigen lichaam wat met deze wet om zeep is geholpen (rechten van de mens NL) presteert het om ook dat af te pakken, donorschap ok op basis van vrijwilligheid en geen opgelegde zaak, ik vraag mij af of deze wet een basis heeft t.a.v. de rechten van de mens.

  1. Julian

   U bent vast voor de wet op een vrijwillig levenseinde. Want dan heeft iedereen de kans om zelf te beslissen over wanneer het genoeg is.

 13. HW

  D66 steunt alles wat de Nederlandse staat geld brengt.
  Er zijn teveel ambtenaren met veel vooral D66 leden en ergens moet het geld vandaan komen in te toekomst. Organen wordt de handel van de toekomst en de Nederlandse staat gaat daar veel geld aan verdienen, waarmee het ambtenarenbestel weer verzekerd is van de nodige inkomsten.
  Daar gaan we naar toe.

 14. Julian

  Hoezo uitgebreid zeggen dat je het niet wil. Een vakje aanvinken en klaar. Ik ben klaar met dit gezeur over zogenaamd orgaanroof.
  Door dit soort onterechte sentimenten te gebruiken vertroebel je de hele discussie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.