Micheil Saakasjvili: van machtigste man in Georgië tot immigrant in Nederland

“Ik blijf strijden.”

Het leven was lange tijd schitterend voor Micheil Saakasjvili. Als politicus had hij bijzonder veel succes, en ook privé ging het prima. Hij trouwde met de Nederlandse liefde van zijn leven, Sandra Roelofs. Het stel kreeg twee zonen. En in de politiek klom hij razendsnel op tot de hoogste regionen. Uiteindelijk werd hij president van zijn land, een functie die hij bijna tien jaar bekleedde.

Helaas voor hem ging het vanaf 2008 bergafwaarts. Eerst was er een Russische-Georgische oorlog, waarbij delen van zijn land ingelijfd werden door Rusland om daarna erkend te worden door Moskou als ‘onafhankelijke, soevereine staten.’ Uiteindelijk verloor de partij van Saakasjvili de verkiezingen van 2012. In 2013 kwam er een einde aan zijn tweede termijn als president. Een derde termijn was niet mogelijk door de Georgische grondwet… en dus moest Saakasjvili op zoek naar een andere baan.

Aangezien de nieuwe Georgische machthebbers een appeltje met hem te schillen hadden verliet Saakasjvili zijn vaderland maar snel. Hij toog naar Oekraïne en ging daar aan de slag als gouverneur van Odessa. Daar maakte hij zoveel vijanden dat hij ook daar niet meer welkom is. Hij legt zelf uit in De Telegraaf:

“Ik werd het land uit gegooid alsof ik een gevaarlijke terrorist was. Nog steeds heb ik een stijve nek en pijnlijke spieren. Het laat zien dat ze bang voor me zijn, mijn handelen wekt blijkbaar irritatie. Ik ben een symbool geworden van de strijd tegen corruptie.”

Let wel, hij verloor zijn Georgische nationaliteit omdat hij de Oekraïense nationaliteit accepteerde… maar die werd hem vervolgens weer afgenomen door zijn voormalige vriend Porosjenko. Het resultaat: meneer werd statenloos.

Nadat hij Oekraïne uitgegooid werd besloot Saakasjvili om dan maar in Nederland te gaan wonen. Maar, zegt hij, dat betekent niet dat hij lui op zijn kont blijft zitten:

“Waar ik ook ben, ik zal strijden. Ik moet wel politiek actief zijn. In ons deel van de wereld glijden steeds meer landen af tot maffiastaten, met heersers die de bevolking gijzelen. In Nederland is het leven heerlijk, je wordt niet gevolgd door veiligheidsagenten die je in elkaar slaan. Ik mag niet rusten voor in Oost-Europese landen net zulke vrede heerst.”

We moeten er maar blij mee zijn dat deze man die bekendstaat als een ware oproerkraaier voortaan vanuit Nederland zal opereren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ni28

  Als een scenario voor The Gladiator klinkt het levensloop van Sjakasvilli tot bepaalde hoogte. Alleen de laatste scene ontbreekt ramen met Poetin in de arena. Georgie is het bewijs van Poetin zijn expansie drift naar de rijden van de Grote Russische rijk. Allemaal onafhankelijke staten onder direct toezicht van Rusland. Daarom zijn de landen van het voormalige Oostblok zo bevreesd. Dat de expansie niet ophoudt. Daarom is het zo dom dat zij in Brussel niet gehoord worden als gelijken. Zij vallen in wezen tussen wal en schip.

  1. Duke

   dat moeten dan de herschreven en deleted scenes zijn, want dit is totaal niet te vergelijken met The Gladiator.

  2. Viertel

   Ni28 is familie van Zijlstra ?

 2. Nederlandse_Patriot

  Dit zijn de enige soort vluchtelingen die ik zou willen opnemen: veroordeelde politici. En Afrikaners. Die mensen hebben meestal Nederlandse roots, spreken soms ook nog Nederlands en worden vrijwel wekelijks vermoord of verminkt op hun boerderijen door de zwarten. Maar ja, die mensen zijn blank. En als blanke mensen een keer het slachtoffer zijn, valt de hele agenda van links in duigen. En nu het water opraakt in Kaapstad, zal de pleuris snel uitbreken. Dan hebben onze broeders onze hulp écht nodig, zowel met mankracht als humanitaire hulp.

 3. Uiterst Links

  Engerd

 4. Rosasolis

  Saakasjvilli kreeg ernstige ruzie en moeilijkheden met zijn partij. Daarom ging hij eruit. Hij moest asiel zoeken in buurland Ukraine, en werd nieuwe burger in dit land. Maar omdat Saakasjvilli een behoorlijk heethoofd is, heeft hij ook in Ukraine ruzie gekregen…Alles behalve diplomatisch gedrag van een gouverneur van Odessa. Een zeer grote Int. bekende staat. En nu is hij staatloos geworden, door zijn eigen toedoen! Daarom wil hij nu naar Nederland komen. Mogen wij hopen dat dit man probeert nu een rustige leven samen met zijn gezien op te bouwen. En vooral uit de politiek te blijven!

  1. Frits Jansen

   Saakashvili heeft veel hervormingen doorgevoerd in Georgië, zodat dit nu een prettig land is om te reizen, zonder de corrupte politie van weleer. Ik was er twee keer, een aanrader.

   Maar van een corrupt land een modern land maken duurt meestal een generatie. En heeft veel met armoede te maken.

   Op Odessa heeft hij zijn tanden stukgebeten. Dat zal er ook wel mee te maken hebben dat deze mooie stad nogal Russische geoiënteerd is, een Saakashvili’s vroegere baas Poroshenko natuurlijk niet.

   Waarom geven we Saakashvili niet snel een Nederlands paspoort en maken we hem tot minister van buitenlandse zaken? Daar is toevallig een vacature. Saakashvili’s heeft echt met z’n poten in de modder gestaan, anders dan al die Kamergeleerden hier. Hij kan het vast goed vinden met Minister Kaag want die is ook internationaal georiënteerd (getrouwd met een Palestein).

   Ik hoop in elk geval dat zijn huwelijk met Sandra stand houdt want dat vind ik een wereldwijf.

 5. Viertel

  Boft die Saakasjvili even dat hij met een Nederlandse vrouw is getrouwd. Daardoor kan hij zich in NL zonder problemen vestigen en hier een verblijfsvergunning krijgen. Alleen moet hij wel oppassen voor Pechtold. Want Alexander is een vriendje van de Oekraïense president Porosjenko, de aartsvijand van Saakasjvili.

 6. B. Pascal

  Hij had beter moeten weten. Hij gaf Georgië over aan de Navo!
  Iets wat zeker verkeerd valt.
  Het zou het zelfde zijn als Nederland zich zou aansluiten bij de Arabische Liga!

  hij was zelf erg onvoorzichtig!

 7. Vit

  Minister van Buza lijkt me wel wat voor hem.

 8. sjun

  De man brengt in elk geval geld mee. En dàt zien we minder vaak naar Nederland komen.

 9. Babaji538

  Er bestaan en zijn mensen in mijn leven,
  die een diagnose kanker hebben ontvangen.
  Bovendien zijn er mensen, die op sterven liggen.

  Zij, lezen, allen, vandaag deze woorden, niet.

  Dank ik, u, “The Daily Standard”.

  Petra Cecilia Maria Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.