Slecht nieuws voor de PVV: ‘Binnenkort geen buitenlandse financiering meer voor partijen’

Politieke partijen zullen in de nabije toekomst toch echt binnen Nederland moeten zoeken naar financiering, waarbij ledenaantallen belangrijker zullen worden. En dat heeft vooral voor de PVV vervelend gevolgen.

Buitenlandse financiering van binnenlandse aangelegenheden, zeker politieke, is nooit een wenselijk zaak. De Nederlandse democratie moet er immers voor de Nederlander zijn, en niet voor belanghebbenden in andere landen, wat voor goede zaken die soms ook nastreven. Het is, in een tijd dat we toch al genoeg van onze soevereiniteit hebben mogen inleveren, simpelweg een stukje bewaking van onze politieke onafhankelijkheid.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft een advies van een evaluatiecommissie ontvangen – en is voornemens het over te nemen – waarin de financiering van politieke partijen uitgebreid aan bod komt. Op dit moment krijgen partijen voornamelijk subsidie op basis van hun zetelaantallen. Dat betekent dat een partij als de PvdA na haar historische nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar een groot deel van haar inkomsten heeft zien wegvallen. Om het beschikbare geld minder van zulke ‘electorale schommelingen’ afhankelijk te maken, zou de focus meer op ledenaantallen, en minder op zetels moeten liggen.

Dat gegeven an sich is al rampzalig voor Wilders: zijn partij heeft namelijk aardig wat zetels in handen, maar op hem zelf na geen leden. Niet omdat niemand bij die club wil, maar omdat de PVV-voorman zelf weigert om de partij open te stellen voor leden: hij houdt maar al te graag de touwtjes zelf in handen. Dat is nu precies de reden dat het na al die jaren nog steeds geen volwassen partij is geworden, wat bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk werd bij het naar voren schuiven van totaal foute kandidaatsraadsleden, bijvoorbeeld in Rotterdam – andere partijen gebruiken hiervoor gewoon leden die ze goed kennen.

Extra pijnlijk voor Geert is echter het advies om buitenlandse financiering eindelijk eens af te schaffen. De PVV ontvangt relatief veel geld uit het buitenland, waarmee het geen verrassing is dat zij in 2016 als enigen tegen een motie voor het verbod hierop stemden.

Dit gaat dus zeker problemen opleveren. Maar wie weet: het kan juist een nieuw begin zijn als dit betekent dat Wilders zijn partij eindelijk eens een dergelijke structuur, mét leden dus, geeft. Dat zal niet alleen zijn financiën ten goede komen, maar ook een hoop schandalen besparen bij de volgende verkiezingen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. eRik2017

  Appartementjes van buitenlandse hooggeplaatste diplomaten, dat mag nog wel toch?

  1. QuranisAntiSharia

   Wel, Pechtold666 en Ollongren666 mogen alles. Echter, Wilders bekijkt alles ook maar zwart en wit, lijkt net politiek correctheid zoals de PvdAsocialen. Echter, iemand als Victor Orbán weet wel hoe de vork in de steel zit en kijkt vooraleer naar de totale oorzaak van zegge de massa immigratie vandaag de dag!

   Pechtold met zijn leenstelsel en andere huiverige dealtjes, heeft in de tussentijd wel lekker een handjevol huizen en is van top tot teen omgekocht, net als de lachebek Rutten, Ollongren, Ascher, etc, etc.

  2. sonar

   Dan richt toch een postbus Firma of laat geld op zijn rekening dat is toch privé zoals bij Peggie s Appartementje.

  3. Zout

   @Erik: Penthouse mag alles, Penthouse bevindt zich in het centrum van de macht, dan macht je dat…

 2. Anton Adriaan

  Géén shekels voor Geertje meer?
  Ik ben bang dat Ernst Quispel gelijk krijgt qua het einde van de PVV.
  Oy vey!

  1. loes530

   zijn wel meer partijen die geld heben van buitenland d66 ook

  2. swetsnek

   nee hoor dat komt wel goed

   1. loes530

    swetnek hoe bedoel je komt wel goed

   2. swetsnek

    Dat geld komt er wel Wilders moet alleen leden toestaan, dat gaat ook wel gebeuren.
    De leden brengen het geld wel op .Wilders staat niet alleen he

    1. toetssteen

     @swetsnek
     Om gelden van binnen Nederland te cashen, heeft een partij geen leden nodig.

     Wat wel is, is dat een ledenpartij geld krijgt van de belastingbetaler, lees subsidie. Dat krijgt de PVV niet omdat ze geen leden hebben.
     Het bizarre echter dat andere partijen gemiddeld ook maar 4% leden hebben. Het gaat alzo helemaal nergens over.

     1. swetsnek

      dat is waar daar heb jij gelijk in

  3. eRik2017

   Ernstçüm Cöde gelijk krijgen?
   Maai je bij hem thuis ook het gras?

   1. Anton Adriaan

    Erik2017,
    Nee.
    Zo nu en dan heeft hij echt wel gelijk hoor. Of je het er mee eens bent of niet.

    1. eRik2017

     @åntönç
     Je bent de eerste die het opneemt voor Cöde. Jullie zitten in hetzelfde gebouw zeker?

     1. Zout

      @Erik: Adolf is er eentje…

     2. Anton Adriaan

      אריק 2017,
      Je bent oprecht verbaasd merk ik?

  4. sjun

   Geert Wilders doet wat extra boeken naar het Duits, Frans, Engels, Spaans, Italiaans, Pools, Russisch, Servo-Kroatisch en Hebreeuws vertalen en de centen komen weer binnen. Over inspiratie hoeft hij met dank en Erdogan, Ramadan en het als vrucht van het Mohammedanisme meekomende gewelddadige jihadisme voorlopig niet in te zitten.

 3. RobertMarsman

  Dat doen ze dus gewoon om de PVV dwars te zitten en meer niet. Maar dat zal niet lukken hoor aangezien de PVV wel iets bedenkt om aan geld te komen. Desnoods storten we 10 euro meer op zijn stichting.

 4. Tinneke

  Penthouses cadeau laten doen of anders Fatima Elatik raadplegen, dan komt het helemaal goed.

 5. trampoline

  Datzelfde lijkt me ook te gelden voor partijen als bijv. DENK met giften uit allerlei onvrije Arabische landen en Turkije toch?

  1. DolleDries

   Inderdaad maar men beperkt zich hier tot de PVV die is schijnbaar op te vreten.
   Over penthousen en reisjes aangeboden vanuit en naar de Oekraïne heeft men het niet.

 6. sonar

  Geen geld meer vanuit buitenland,dan ook geen geld meer naar het buitenland.
  En iedereen het dubbele paspoort inleveren of opkrassen.
  Wij willen minder criminaliteit dus minder minder en nogmaals minder.

 7. J.C.

  Misschien mag de heer Wilders ook wel een aantal penthouses cadeau krijgen van oude vrienden………..en die dan te gelde maken.

  1. Anton Adriaan

   Hehe 😉
   Zijn die penthouses er al? Of moet er dan eerst nog een wat plek vrijgemaakt worden in Palestina, zodat de penthouses dáár gebouwd kunnen worden?
   🙂

 8. poison

  De wraak van Ollongren. Dat komt er van als je tegen dubbele paspoorten bent. Dit kabinet hangt van kuiperij in elkaar.

 9. DolleDries

  Nou Geert je kan je Penthouses gaan sparen want dat mag wel.
  Dat de PVV gefinancierd werd is gebouwd op suggesties. Wat vreemd dat de niet-stemmers op de PVV zo zeiken dat ze leden moeten nemen. Nog geen 2% is lid van een politieke partij dit leeft helemaal niet in Nederland. FVD jubelt ook steeds over leden wat zegt dat buiten alleen maar om meer subsidie binnen te halen.
  Het is ouderwets en niets zeggend. Dan komt de hulpeloze kreet ja dat is democratie, ja van de Nazi en communistische partij kon je ook lid worden, dat was nog eens democratie.

  1. swetsnek

   De PvdA zal wel meer leden hebben dan zetels, dus dat komt het kartel beter uit dan snappie ?????

  2. RobertMarsman

   Klopt valt mij ook op. De niet PVV stemmers hameren er maar op dat de PVV een ledenpartij zou moeten worden. Alsof ze daar dan lid van zullen worden zeker. Nee natuurlijk. En dan komen ze met allerlei rare argumenten aan dat de PVV niet democratisch is bv. Maar democratie houdt niet in dat een politieke partij per definitie uit leden zou moeten bestaan. Democratie houdt namelijk in dat iedere vereniging zijn structuur zelf kan en mag bepalen. Een niet leden partij is net zo democratisch als een wel leden partij. Of dat de PVV geen volwassen partij is ook al zo’n onzin. Het tegendeel is namelijk waar. De PVV is de enige partij die zijn eigen broekriem weet op te houden en die geen aanspraak maakt om de belastingbetaler voor zijn financiën op te laten draaien. Zoals nepconservatief Baudetje die er om loopt te schooien.

   En dan komen Forum stemmers met argument dat dat noodzakelijk is want die partij moet kunnen groeien en ze moeten campagne kunnen voeren. Maar daar is natuurlijk geen subsidieslang voor nodig. De PVV wist zonder de tweede partij van Nederland te worden.

   Laten ze maar beginnen met het afschaffen van die partijsubsidie. Maar dat willen ze natuurlijk niet want dan hebben ze zelf geen cent te makken.

   1. Julian

    Aparte uitleg van democratie.

 10. DolleDries

  Ik word trouwens en beetje misselijk van het steeds de PVV onderuithalen hier van DDS en omhoog jubelen van de FVD die de meeste punten gestolen heeft van de PVV onder de noemer we vreten de PVV leeg.
  Doe eens normaal DDS ,het is allemaal doorzichtig en trouwens jullie willen toch geen Tokkies bij de FVD of is de oud PVV stemmer dan plotseling geen Tokkie meer.
  Als ik een partij blaadje wil van FVD dan wordt ik wel lid van de FVD.
  Of maak er dan van DDFVD dan is het ook duidelijk.

  1. loes530

   mee eens Dolledries

  2. Zout

   @DolleDries: Trek het je niet aan joh, de PVV gaat echt wel een constructie bedenken waardoor de gelden, die reguliere partijen niet krijgen omdat ze uit de staatsruif vreten, goed terecht komen.

   1. Meester Kong

    Alsof de PVV geen subsidie krijgt !

    1. Zout

     @Köngetje: Klopt, de PVV krijgt geen cent, al sinds haar oprichting niet.

     1. Meester Kong

      Oh gij onwetende , PVV krijgt wel subsidie.

     2. eRik2017

      @Zout
      Tegen Wimmen en Cödes praten, is als opraten tegen een muur.

      Dag Wim!

  3. Meester Kong

   Och Dries, dit was eens een forum gekaapt door PVV’rs, probeer nu eens Joop.nl

 11. Jetske

  Weet je wie de grootste angsthaas is?
  Baudet, let op.mijn woorden!
  Daar gaan spaanders vallen, die krijgt meer geld uit het buitenland dan de PVV!
  Trouwens, ze heeft het over partijen,
  altijd schreeuwen dat de PVV geen partij
  is, dus is voor Geert net als Pechtold
  “EEN PERSOONLIJKE SCHENKING”

  1. Meester Kong

   Jetske moet wel heel gelukkig zijn 🙂 🙂

   1. Zout

    Ach Köngetje… dansen en kirren als een klein kind. Zuigertje!

 12. Ni28

  Buitenlandse financiering van partijen verboden? Mooi, en nu nog de moskeeën.

 13. poldi

  De buitenlandse financiering hoeft niet rechtstreeks aan de PVV worden overgemaakt. Er zijn genoeg wegen om dat geld verspreid in kleine bedragen over te maken aan PVV aanhangers, die dat dan weer overboeken naar de PVV.

 14. Gerlos

  Daar zeilen ze wel omheen, trukendoos gaat open.

 15. poldi

  Als mw Ollongren dan toch bezig is moet het financieren van moskeeën vanuit het buitenland ook maar verboden worden want dat levert veel meer gevaar voor onze democratie op.
  Politieke partijen stijgen en dalen maar de islam is helaas een constante factor die steeds bedreigender wordt.

  En Ollongren, van dit mensje zullen we “nog veel plezier gaan beleven”!

  1. Rosasolis

   @ Poldi,
   Er was een nieuwe wet aangekondigd een paar maanden geleden. Financiele steun uit het buitenland voor moskeeën wordt binnenkort niet meer toegelaten. Maar dit kan een moeilijke debat gaan worden. Omdat ook Kerken en Synagogen financiele steun krijgen
   uit het buitenland.

 16. poldi

  Plagiaat
  ————
  Ik denk dat men D66 en het CDA als de uitvoerders van de VVD/Rutte moet bezien. Zoals beulen vroeger werden opgedragen om beulswerk te verrichten zo voeren D66 en CDA het beulswerk uit by proxy voor Rutte. Ik maak me hier geen enkele illusies over en dat zou u ook niet moeten doen.

  Ik denk dat het hier basaal om een groot winteroffensief tegen Wilders gaat. Het is al lange tijd de wens dat Wilders kalgestelt wordt middels het gegeven dat hij er van wordt verdacht om gefinancierd te worden door het buitenland en dan met name financiers uit de VS en Israël. Hier is voldoende over te lezen, dus niets nieuws.

  Maar opnieuw wordt D66 ingezet om beulswerk te verrichten. Eerst het raadgevend referendum vermoorden en nu de concurrentie middels de buitenlandse financiering uitschakelen. Natuurlijk zullen er allerlei mooie en misschien zelfs wel plausibele argumenten worden aangedragen maar ik vrees dat er in de basis maar 1 concreet belang ten grondslag ligt aan deze wens. En dat is de dood van de PVV. En het is wat het is en het dwingt Wilders om anders te handelen dan voorheen.

  1. Rosasolis

   @Poldi. De CDA is niet “uitvoerder van de VVD/Rutte”! Ons partij is vaak oneens met
   de VVD en Rutte. Bovendien is regeren met D66 heel erg moeilijk geworden. Vele
   CDA ministers, staatssecretaressen, en gewone leden, durven hun meningen door de geven. Voor of tegen. Kortom: CDA is geen marionet partij onder leiding van Rutte, nog de VVD.

 17. Waxinelichtje

  Meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen was al een flinke stap voor de PVV. Ik zie dan ook geen reden om de stap niet te nemen om de partij ook open te stellen voor leden.

 18. david1veenstra

  Ik stel mijn bankrekening beschikbaar, hier in Nederland en sluis het weer door naar de PVV. Wat ik krijg zijn namelijk allemaal schenkingen. Die kun je voor zover ik weet net zo veel krijgen als je wilt.

  1. Meester Kong

   Makkelijker kunnen we het niet maken 🙂 🙂 🙂 🙂

   1. DolleDries

    Volgens mij is nog makkelijk pak het half salaris van je hardwerkende partij genoten in en stort dat in de partij pot. daarbij nog een flinke klap geld pakken via het belastingvoordeel van de burger. Zie daar en je kunt met de tomatensoep op pad Jij weet wel hoe dat moet toch

 19. Ali Yas

  De enige manier om zeker te stellen dat financiering niet uit het buitenland komt, is een of andere vorm van (verplichte) openbaarmaking van de sponsoren. In het huidige politieke en maatschappelijke klimaat blijft dat niet per se zonder consequenties voor de donateurs, vooral niet als dat Nederlanders zijn. Het lijkt erop dat het politieke establishment met deze historisch baanbrekende wet een stap zet in het ondermijnen van de democratie.

 20. Kees

  Dan laat ze het geld maar naar mij sturen, geef ik het wel door aan de PVV. Toch heel simpel allemaal.

 21. Rosasolis

  Geert Wilders is populairder in Amerika en enkele andere landen, dan in Nederland. Hij krijgt ieder jaar rond de $150,000 van de David Horowitz Organization uit Amerika, die zeer rechts is. En hij krijgt veel donaties van rijke Republikanen. Als hij op bezoek gaan naar zijn vriendjes in Amerika, wordt hij als held ontvangen, en verblijft in luxe hotels, waar hij wordt bediend met de beste diners en wijnen. Op kosten van zijn gastheren natuurlijk.
  Maar wat doet hij met al die Amerikaanse donaties? Ik denk niet dat het gaat naar de PVV. Vele medewerkers hebben dit geheimzinnig prive sociëteit verlaten; en zij klaagden over een slechte salaris en te veel onbetaalde overwerk. En ook komt erbij het feit dat de medewerkers helemaal niets te vertellen hebben binnen de PVV.
  Het moet nu afgelopen zijn dat welke politieke partij (of sociëteit) dan ook mag financiele steun krijgen vanuit het buitenland. Niet van een buitenlandse politieke partij, niet van een organisatie, en ook niet van particulieren. Dit moeten gelden voor al onze partijen, inclusief de moslim partijen die geld vanuit Marokko en Turkije krijgen.

  1. RobertMarsman

   Dat gaat natuurlijk helemaal nergens over. Dat is nu eenmaal democratisch. Vrijheid van meningsuiting noemen we dat. Als iemand een politieke partij in het buitenland wil steunen dan zou dat gewoon moeten mogen. Het is natuurlijk beter als je politieke partijen de mogelijkheid geeft om geld via buitenlandse bronnen te krijgen als dat je ze afhankelijk maakt van de subsidie infuus.

 22. P.Sisterons

  Kan Geert toch wel wat geld krijgen van Denk. Die gasten staan tot aan hun oksels in de wiethandel gerund door die fijne jongens van de moskee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.