Slecht nieuws voor de PVV: 'Binnenkort geen buitenlandse financiering meer voor partijen'

Geen categoriefeb 01 2018, 17:00
Politieke partijen zullen in de nabije toekomst toch echt binnen Nederland moeten zoeken naar financiering, waarbij ledenaantallen belangrijker zullen worden. En dat heeft vooral voor de PVV vervelend gevolgen.
Buitenlandse financiering van binnenlandse aangelegenheden, zeker politieke, is nooit een wenselijk zaak. De Nederlandse democratie moet er immers voor de Nederlander zijn, en niet voor belanghebbenden in andere landen, wat voor goede zaken die soms ook nastreven. Het is, in een tijd dat we toch al genoeg van onze soevereiniteit hebben mogen inleveren, simpelweg een stukje bewaking van onze politieke onafhankelijkheid.
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft een advies van een evaluatiecommissie ontvangen - en is voornemens het over te nemen - waarin de financiering van politieke partijen uitgebreid aan bod komt. Op dit moment krijgen partijen voornamelijk subsidie op basis van hun zetelaantallen. Dat betekent dat een partij als de PvdA na haar historische nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar een groot deel van haar inkomsten heeft zien wegvallen. Om het beschikbare geld minder van zulke 'electorale schommelingen' afhankelijk te maken, zou de focus meer op ledenaantallen, en minder op zetels moeten liggen.
Dat gegeven an sich is al rampzalig voor Wilders: zijn partij heeft namelijk aardig wat zetels in handen, maar op hem zelf na geen leden. Niet omdat niemand bij die club wil, maar omdat de PVV-voorman zelf weigert om de partij open te stellen voor leden: hij houdt maar al te graag de touwtjes zelf in handen. Dat is nu precies de reden dat het na al die jaren nog steeds geen volwassen partij is geworden, wat bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk werd bij het naar voren schuiven van totaal foute kandidaatsraadsleden, bijvoorbeeld in Rotterdam - andere partijen gebruiken hiervoor gewoon leden die ze goed kennen.
Extra pijnlijk voor Geert is echter het advies om buitenlandse financiering eindelijk eens af te schaffen. De PVV ontvangt relatief veel geld uit het buitenland, waarmee het geen verrassing is dat zij in 2016 als enigen tegen een motie voor het verbod hierop stemden.
Dit gaat dus zeker problemen opleveren. Maar wie weet: het kan juist een nieuw begin zijn als dit betekent dat Wilders zijn partij eindelijk eens een dergelijke structuur, mét leden dus, geeft. Dat zal niet alleen zijn financiën ten goede komen, maar ook een hoop schandalen besparen bij de volgende verkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten