President Egypte doet er alles aan om radicalisme te bestrijden, en Trouw vindt het maar wat zielig voor extremistische wannabe imams

Ja, sneu hoor.

Dit is dus typisch Trouw. De krant van, voor en door christelijke Deugmensen heeft een artikel gepubliceerd over de pogingen van Al-Sisi, de Egyptische president, om extremistisch-islamisme te bestrijden, maar het gevoel dat daar bewust bij gecreëerd wordt is dat dit hartstikke zielig is voor al die arme fundamentalisten die opeens geen imam kunnen worden:

De Egyptische overheid houdt de touwtjes stevig in handen binnen de islamitische instituten in het land. Het ministerie voor godsdienstzaken neemt imams aan voor moskeeën en die worden eerst uitgebreid gescreend voordat zij voor gelovigen mogen spreken. Controle heeft de overheid al decennia lang, maar president Al-Sisi probeert deze uit te breiden. Hij ziet moskeeën als een mogelijk gevaar, waar imams gelovigen op verkeerde ideeën kunnen brengen. Laat je de touwtjes vieren, waarschuwt hij, dan zijn de gebedshuizen een voedingsbodem voor extremisme…

Maar er is nog een belangrijke reden waarom de overheid religieuze instituten stevig in de gaten houdt. Zijn oppositie, de islamitische organisatie de Moslimbroederschap, heeft daar invloed.

Je zou denken dat dit bijzonder positief is, maar nee, Trouw vindt het allemaal met name heel vervelend voor wannabe imams die hierdoor mogelijk uitgesloten worden:

“Het houdt ons in een wurggreep”, zegt Ezz el-Din Mohammad. Ook hij doet mee met de imam-selectie en krijgt in de komende weken het telefoontje dat zijn toekomst bepaalt. In afwachting daarvan ontmoet hij ’s avonds vrienden in een met felgekleurde lichten versierde café-tuin in het oude islamitische gedeelte van Cairo. “We praten er veel over”, zegt hij. “Sommigen weten dat zij een kans hebben om afgewezen te worden door de geheime dienst.”

En zo gaat het maar door. Het eindigt hiermee:

De imams in spe vinden de strenge controle van de staat op religieuze instituten dan ook lastig. “Iemand kan talent hebben, maar afgewezen worden om iets waar hij niets aan kan doen”, zegt Mohammed. Wachtend op groen licht van de geheime dienst, wijst Abdul-Shafi op een levensles die hij er voor zichzelf uit haalt. Hij kijkt naar alle islamitische geleerden waar hij tijdens zijn studie over leerde. Die stonden ooit net als hem aan het begin van hun loopbaan en moesten allerlei hindernissen overkomen.

“Ik zie het als een uitdaging om niet bij de pakken neer te zitten, en mijzelf als persoon te ontwikkelen”, zegt hij. “Onrecht is van alle tijden.”

Onrecht? Al-Sisi zorgt ervoor dat extremisten geen belangrijke religieuze functies kunnen bekleden. Dat is geen “onrecht” maar “heel verstandig.” Want ja, in Egypte is het een serieus probleem dat fundamentalisten hele moskeeën en zelfs islamitische universiteiten geïnfiltreerd hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ritter

  Er is bij veel gevestigde media sympathie voor radicale moslims.

  Je ziet het b.v. bij NRC die het opneemt voor de jihadisten die voor ISIS vechten en terug willen naar Nederland.

  En niet te vergeten Rena Netjes die geregeld voor de NOS microfoon is te vinden en die het opneemt voor het Moslim Broederschap in Egypte en waar mogelijk Sisi verketterd.
  ———————–

  Rena Netjes (CDA), beschermvrouwe aller haatbaarden
  https://www.geenstijl.nl/1695901/rena_netjes_cda_beschermvrouwe/

 2. Viertel

  Trouw is een links deugblad. Met een paar heel bedenkelijke journalisten in dienst. Neem bv. Stevo Akkerman, die man heeft latente antisemitische gevoelens. Of ene Seada Nourhussen, een negerin die regelrecht racistisch is in haar columns (nog afgezien van het feit dat ze helemaal niet kan schrijven). Rob de Wijk, ook al jarenlang stukjesschrijver in Trouw, rabiaat anti-Poetin (maar Rob wordt zelf door de Amerikanen betaald). De grootste deuger heet evenwel Adri Vermaat, ombudsman van Trouw. Die werd heel boos toen de krant een foto bracht van de opgraving van Anne faber (een foto waarop helemaal niets te zien was, overigens). Tegelijk vond Adri het prima dat zijn krant 4 foto’s plaatste van een zelfmoord plegende Kroatische generaal. De hypocrisie van Trouw klotst werkelijk alle kanten op.

  1. Rosasolis

   @Viertel. Trouw is geen “links deugblad”. Maar onze grootste dagblad dat opkomt voor alle vakken die met nieuws en samenleving te maken hebben. Ik ben jarenlang abonnee
   van Trouw, een zie niet hoe Stevo Akkerman “latente antisemitische gevoelens” heeft.
   Ik dacht dat wij in Nederland het woord “negerin” nooit meer gebruiken. Bent u soms een ALT-right racist, om dit zeer vernederende woord te gebruiken…of gewoon een domme, ongeschoolde blanke die niet beter weet? Het is me wel opgevallen hoe groot
   dit krant gedurende recente jaren is geworden. Met behalve dagelijkse nieuws, zoveel berichten over cultuur evenementen, wetenschappelijk en medische ontdekkingen, en veel aandacht over problemen in ons samenleving. Dit dagelijks zorgvuldig krant kreeg een aantal jaar geleden, een onderscheiding als de beste krant van de EU.
   en nu wordt het steeds groter. Wij leden betalen ervoor, en als het zo’n rot linkse krant zou zijn, zou het niet zo grote gaan worden! Wat fijn is het dat je noch steeds
   een zeer informatief krant over zoveel informatie kan krijgen ieder ochtend vroeg terwijl je ontbijt eet.

   1. Seneca

    @Rosasolis
    Ik kan het deuggelul van Trouw niet luchten of zien; nu word ik ook geïrriteerd door nog eens jouw deug gelul te moeten lezen. Doe mij een plezier en houdt je lekkere deug taal lekker voor je. Overigens een zwarte vrouw is een negerin en een zwarte man is een neger. Dat is de officiële benaming en daar moet je het mee doen. Wat een slap gelul lees ik te dikwijls op dit forum.

 3. Rosasolis

  Beste red. van DDS, wat een grote onzin over Trouw. Dit krant heeft vorige week een grote artikel gepubliceerd over de trieste lot van de Kopten in Egypte. Er was een rapport over de bouw van heel grote Koptisch Kathedraal in Cairo…maar ook dat door heel Egypte alle koptische kerken worden dagelijks aangevallen. Dit was een hoofd artikel vorige week in Trouw. Jammer dat ik dit artikel niet meer heb om verder te kunnen berichten.

 4. Kodi

  Front National werd aanhoudend vergeleken met IS. Daarop heeft Le Pen foto’s geplaatst van IS en laten zien dat Front National duidelijk geen IS is.

  Nog afgezien dat hier sprake was van uitlokking aan de hand van valse beschuldigingen kon Le Pen weinig anders dan laten zien dat de vergelijking met IS totaal misplaatst is.

  https://nos.nl/artikel/2220046-franse-justitie-klaagt-marine-le-pen-aan-om-is-tweets.html

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.