Schrijver Oscar van den Boogaard: ik ben een buitenechtelijke zoon van Prins Bernhard

Geen categoriefeb 12 2018, 10:30
De 53-jarige schrijver zegt dat hij dit geheim zijn hele leven met zich heeft meegesleurd. Nu is het tijd voor de waarheid.
In een interview met NRC Handelsblad zegt schrijver Oscar van den Boogaard dat hij al jaren weet wie zijn biologische vader is. Hij heeft dat echter nog nooit hardop gezegd om die vader, zijn moeder en wellicht ook zichzelf te beschermen. Het zou namelijk gaan over prins Bernhard, de onderhand jarenlang overleden echtgenoot van koningin Juliana.
In het boek "Kindsoldaat" schrijft Van den Boogaard dat zijn moeder halverwege de jaren 50 in contact kwam met de koninklijke familie, en dan met name met prins Bernhard. Ze zou zelfs mee zijn gegaan op skivakantie.
Toen Van den Boogaard 13 jaar oud was gingen zijn ouders uit elkaar. Kort daarna werd zijn moeder uitgenodigd op het paleis. Eenmaal daar viel het hem op dat zijn moeder behandeld werd als een "verloren dochter." Toen Van den Boogaard prins Bernhard ontmoette bleek dat die zijn jonge leven van een afstandje gevolgd had.
Na het feest, toen Van den Boogaard en zijn moeder in de auto zaten, barstte die laatste opeens in tranen uit, aldus de schrijver. "Oscar, Bernhard is jouw vader," zei ze huilend. Ze vertelde haar zoon vervolgens dat hij dit aan niemand mocht vertellen.
"Eindelijk heb ik het geheim dat mijn leven heeft bepaald, geopenbaard," aldus Van den Boogaard in het interview.
De RVD laat weten in een reactie aan de NRC dat er "geen enkele aanwijzing" is om te zeggen dat Van den Boogaard inderdaad de zoon is van prins Bernhard. Maar: de prins sprak voor zijn dood wel degelijk over buitenechtelijke kinderen. Die bestonden, en daar was hij op het laatst redelijk eerlijk over. Als zodanig zal het weinig mensen verbazen als later blijkt dat Van den Boogaard de waarheid vertelt.
Indien het klopt bewijst dit verhaal maar weer eens dat de monarchie meer kapot maakt dan je lief is, niet alleen voor 'het volk,' maar eerst en vooral voor de personen die er direct bij betrokken zijn. Schaf die hele handel toch af. Dan hoeven mensen als Van den Boogaard dit soort 'geheimen' niet meer met zich mee te sjouwen. Wat zal dat een verademing voor ze zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten