President Egypte doet er alles aan om radicalisme te bestrijden, en Trouw vindt het maar wat zielig voor extremistische wannabe imams

President Egypte doet er alles aan om radicalisme te bestrijden, en Trouw vindt het maar wat zielig voor extremistische wannabe imams

Ja, sneu hoor.

Dit is dus typisch Trouw. De krant van, voor en door christelijke Deugmensen heeft een artikel gepubliceerd over de pogingen van Al-Sisi, de Egyptische president, om extremistisch-islamisme te bestrijden, maar het gevoel dat daar bewust bij gecreëerd wordt is dat dit hartstikke zielig is voor al die arme fundamentalisten die opeens geen imam kunnen worden:

De Egyptische overheid houdt de touwtjes stevig in handen binnen de islamitische instituten in het land. Het ministerie voor godsdienstzaken neemt imams aan voor moskeeën en die worden eerst uitgebreid gescreend voordat zij voor gelovigen mogen spreken. Controle heeft de overheid al decennia lang, maar president Al-Sisi probeert deze uit te breiden. Hij ziet moskeeën als een mogelijk gevaar, waar imams gelovigen op verkeerde ideeën kunnen brengen. Laat je de touwtjes vieren, waarschuwt hij, dan zijn de gebedshuizen een voedingsbodem voor extremisme...

Maar er is nog een belangrijke reden waarom de overheid religieuze instituten stevig in de gaten houdt. Zijn oppositie, de islamitische organisatie de Moslimbroederschap, heeft daar invloed.

Je zou denken dat dit bijzonder positief is, maar nee, Trouw vindt het allemaal met name heel vervelend voor wannabe imams die hierdoor mogelijk uitgesloten worden:

"Het houdt ons in een wurggreep", zegt Ezz el-Din Mohammad. Ook hij doet mee met de imam-selectie en krijgt in de komende weken het telefoontje dat zijn toekomst bepaalt. In afwachting daarvan ontmoet hij 's avonds vrienden in een met felgekleurde lichten versierde café-tuin in het oude islamitische gedeelte van Cairo. "We praten er veel over", zegt hij. "Sommigen weten dat zij een kans hebben om afgewezen te worden door de geheime dienst."

En zo gaat het maar door. Het eindigt hiermee:

De imams in spe vinden de strenge controle van de staat op religieuze instituten dan ook lastig. "Iemand kan talent hebben, maar afgewezen worden om iets waar hij niets aan kan doen", zegt Mohammed. Wachtend op groen licht van de geheime dienst, wijst Abdul-Shafi op een levensles die hij er voor zichzelf uit haalt. Hij kijkt naar alle islamitische geleerden waar hij tijdens zijn studie over leerde. Die stonden ooit net als hem aan het begin van hun loopbaan en moesten allerlei hindernissen overkomen.

"Ik zie het als een uitdaging om niet bij de pakken neer te zitten, en mijzelf als persoon te ontwikkelen", zegt hij. "Onrecht is van alle tijden."

Onrecht? Al-Sisi zorgt ervoor dat extremisten geen belangrijke religieuze functies kunnen bekleden. Dat is geen "onrecht" maar "heel verstandig." Want ja, in Egypte is het een serieus probleem dat fundamentalisten hele moskeeën en zelfs islamitische universiteiten geïnfiltreerd hebben.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties