Raad voor Cultuur heeft zichzelf onnuttig gemaakt met advies: subsidieer op basis van diversiteit

De Raad voor Cultuur, de minst nuttige adviesraad voor de regering, heeft weer wat vers advies gegeven. Zoals we kennen van de huidige tijdgeest wordt diversiteit en inclusiviteit weer breed uitgedragen. De regering moet volgens de Raad voor Cultuur meer gaan subsidiëren volgens diversiteitsquota en diversiteit aangaande culturele achtergrond. Met dit advies heeft de Raad zichzelf opgeheven en onnuttig verklaard. Een blamage voor de kunstwereld.

-Herzie de subsidiesystematiek zodanig dat deze inclusiever wordt en ruimte biedt aan instellingen en makers met een cultureel diverse achtergrond, of aan makers en instellingen die werken vanuit nieuwe disciplines.

– Beoordeel bij subsidieaanvragen de implementatie van de Code Culturele Diversiteit even streng als de andere onderdelen van het beleidsplan. Een negatieve beoordeling is grond om een aanvraag af te wijzen.

–Onderzoek de effectiviteit van een quotum voor culturele diversiteit bij theaterorganisaties, om diversiteit voor en achter de schermen te bevorderen.

Als ik dit lees dan krijg ik er de kriebels van. Het is de artistieke vrijheid ondermijnen en beperken. Het is de creativiteit vernietigen en vervangen door een set van criteria en dwangmatige suggesties. Op het moment dat de regering zich bemoeit met cultuur en cultuursubsidies, wordt de cultuursector gepolitiseerd. Het gaat er dan om wat de overheid wel of niet goed vindt. Wat een groepje ambtenaren wel of niet goedkeuren. Het gaat niet meer om de schoonheid, diepgang en inhoud van stukken en ideeën. Het gaat dan alleen nog maar om culturele- en sociale sturing. Ik weet wel wie daarmee begonnen zijn: de Nazi’s.

Het grappige is nog wel dat later dit als advies gegeven wordt:

-Stel instellingen beter in staat zich te profileren, ga uit van de maakbehoefte en niet van maakdwang.

Nou, chapeau! De Raad voor Cultuur heeft het voor elkaar om in een aantal pagina’s een fascistoïde dwang- en reguleringsstructuur te adviseren met betrekking tot de vorm en inhoud van culturele groepen en ook nog eens zichzelf tegen te spreken. Opdoeken deze instelling. Laat de kunst- en cultuursector met rust en hoogstwaarschijnlijk komt dan weer naar boven waar kunst echt voor bedoeld is: diepgang en schoonheid.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Babaji538

  Het ligt er allemaal wel dik bovenop.
  Petra Hermans

  1. Pit

   Niet op jou!

   #vaginamonoloog

 2. Floris

  “Op het moment dat de regering zich bemoeit met cultuur en cultuursubsidies, wordt de cultuursector gepolitiseerd.”
  ———————————————————————
  Die is allang gepolitiseerd. Net als zowat ALLES in dit door links geruïneerde land.

 3. Bon-vivant

  Onze DDS-“journalist”schrijft: “Ik weet wel wie daarmee begonnen zijn: de Nazi’s.”
  Laat ik nou altijd gedacht hebben dat de Nazi’s helemaal niet van diversiteit hielden.

 4. Equilibrium

  Wat zijn er eigenlijk gigantisch veel belastinggeld verbranders in dit land.
  Opgeteld bij wat er over de grens gedonderd word door de regering is het geen wonder dat de belasting steeds verder opgedreven wordt.

 5. Ni28

  Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

  1. A3aan

   Wij kunnen het nóg leuker maken!

 6. Jantje

  Totaal stoppen met subsidies en verlaag de belastingen.
  Er wordt veel te veel misbruik van subsidies gemaakt door allerlei charlatans, die hun zakken vullen.
  Laat belastingbetalers lekker zelf uitmaken waar ze hun geld aan uitgeven.

 7. Ruud562

  Ik schreef het ook al in mijn reactie aan Jan, ook overheidsinstanties hier zijn totaal, maar dan ook totaal verziekt door onder andere volkomen dwaze politieke correctheid!

 8. Sprripk

  En terwijl de elite de viool van het multiculturalisme bespeelt, staan de buitenwijken al in brand.In grote steden als Marseille, Lyon, Parijs, Lille, Brussel, Antwerpen, Londen, Rotterdam, Amsterdam, Bremen of Hamburg zijn al wijken waar de Sharia, het islamitisch recht, wordt gehanteerd en waar de westerse overheid niet meer durft in te grijpen…https://zlj13051967.wordpress.com/2018/02/18/er-bestaat-nergens-ter-wereld-een-moskee-waar-vanaf-de-preekstoel-wordt-gezegd-dat-de-sharia-niet-hoeft-te-worden-toegepast/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.