Schrijver Oscar van den Boogaard: ik ben een buitenechtelijke zoon van Prins Bernhard

De 53-jarige schrijver zegt dat hij dit geheim zijn hele leven met zich heeft meegesleurd. Nu is het tijd voor de waarheid.

In een interview met NRC Handelsblad zegt schrijver Oscar van den Boogaard dat hij al jaren weet wie zijn biologische vader is. Hij heeft dat echter nog nooit hardop gezegd om die vader, zijn moeder en wellicht ook zichzelf te beschermen. Het zou namelijk gaan over prins Bernhard, de onderhand jarenlang overleden echtgenoot van koningin Juliana.

In het boek “Kindsoldaat” schrijft Van den Boogaard dat zijn moeder halverwege de jaren 50 in contact kwam met de koninklijke familie, en dan met name met prins Bernhard. Ze zou zelfs mee zijn gegaan op skivakantie.

Toen Van den Boogaard 13 jaar oud was gingen zijn ouders uit elkaar. Kort daarna werd zijn moeder uitgenodigd op het paleis. Eenmaal daar viel het hem op dat zijn moeder behandeld werd als een “verloren dochter.” Toen Van den Boogaard prins Bernhard ontmoette bleek dat die zijn jonge leven van een afstandje gevolgd had.

Na het feest, toen Van den Boogaard en zijn moeder in de auto zaten, barstte die laatste opeens in tranen uit, aldus de schrijver. “Oscar, Bernhard is jouw vader,” zei ze huilend. Ze vertelde haar zoon vervolgens dat hij dit aan niemand mocht vertellen.

“Eindelijk heb ik het geheim dat mijn leven heeft bepaald, geopenbaard,” aldus Van den Boogaard in het interview.

De RVD laat weten in een reactie aan de NRC dat er “geen enkele aanwijzing” is om te zeggen dat Van den Boogaard inderdaad de zoon is van prins Bernhard. Maar: de prins sprak voor zijn dood wel degelijk over buitenechtelijke kinderen. Die bestonden, en daar was hij op het laatst redelijk eerlijk over. Als zodanig zal het weinig mensen verbazen als later blijkt dat Van den Boogaard de waarheid vertelt.

Indien het klopt bewijst dit verhaal maar weer eens dat de monarchie meer kapot maakt dan je lief is, niet alleen voor ‘het volk,’ maar eerst en vooral voor de personen die er direct bij betrokken zijn. Schaf die hele handel toch af. Dan hoeven mensen als Van den Boogaard dit soort ‘geheimen’ niet meer met zich mee te sjouwen. Wat zal dat een verademing voor ze zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Ik ben blij, te mogen vernemen, dat zoiets bij presidenten nooit voor komt (heh)!

 2. swetsnek

  hahahahahahahha welkom bij de club daar lopen er nog een zootje meer van rond Bernhard zwaffelde er wat van af hahahahaah

  1. corfo

   @ swetsnek.
   Dat was me een “rakker” hoor, die Bernhard; hij zwaaide regelmatig met z’n bevolkingsknuppel buiten de paleispoorten.
   Hij was ook zéker niet de eerste z.g. “koninklijke zwaffelaar” die dit heeft gedaan.
   Prins Hendrik, Willem III enz. gingen hem voor.
   Ook in de “koninklijke” buitenlanden, België, Spanje, Monaco, Engeland enz. zijn/waren “koninklijke zwaffelaars” druk doende.

  2. hans-e-pans

   Onder de Nieuwe Kerk in Delft schijnt het stevig te rommelen nu zij zich weer eens omdraait in haar graftombe.

 3. Pit

  Ik heb de moeite genomen om de tv-serie The Crown (Elizabeth II) te kijken. Daarin is mooi uitgebeeld hoe het leven van een prins er als het ware bijhangt. Daarin is goed voor te stellen dat er geheimpjes ontstonden.

 4. Babaji538

  Mijn vader heet ‘Jos’ en mijn moeder ‘Cilia’.
  Duidelijk. Mijn zus ‘Lisette’. Duidelijker kan niet.

  Ik heb geen zus, genaamd ‘Beatrix’.

  Petra Hermans

 5. Duke

  “Indien het klopt bewijst dit verhaal maar weer eens dat de monarchie meer kapot maakt dan je lief is, niet alleen voor ‘het volk,’ maar eerst en vooral voor de personen die er direct bij betrokken zijn. Schaf die hele handel toch af”.
  Overduidelijk een flauwekul argument van een gefrustreerde republikein.
  Alsof republikeinen wel allemaal een fatsoenlijke relatie hebben (Berlusconi).

 6. poison

  Ach, heel Nederland wist het al. Bello gebruikte z’n ding niet alleen om te pissen.

  1. poison

   De smiecht.

 7. Ni28

  En het volk, niet bepaald rijk in die tijd , heeft volledig meebetaald aan de escapades van Bernhard. Ook Juliana treft de blaam want die heeft over gezwegen.

 8. Viertel

  Even een DNA-test laten doen, Oscar en we weten het zeker.

 9. Bloem

  Misschien zouden alle bastaardjes van het koninklijk huis gewoon erkend moeten worden als wettige kinderen en ze mee laten delen in de erfenis. Vraag me af hoeveel er p.p. overblijft bij een dergelijke regeling

  1. corfo

   @ Bloem.
   Alstublieft géén erkenning van álle “koninklijke” bastaardjes !!
   Als ze állemaal moeten delen in de erfenis, dan komt de z.g. “koninklijke” familie, erfenis tekort.
   Ik weet dat één nazaatje van “Z.K.H.” prins Hendrik, zoveel geld ontving dat hij daar een paar huizen van heeft gekocht.
   Maar het “gewone volk”, dat voor de kosten opdraaide, is/was zo stom dat ze langs de weg stonden te juichen voor die “koninklijke zwaffelaars.
   Ik begin te geloven dat een land koningen/prinsen heeft, alléén voor de fok !

 10. Florissa

  Vanavond op tv: Het Familiediner ,mogen ze wel een grote zaal af huren .

 11. LafSchaap

  Ik heb eens gehoord dat de schoonvader van Bernard, prins Hendrik, ook vond dat hij van Wilhelmina te weinig liefde kreeg. Die kreeg hij wel van zijn dochter, Juliana. De oudere zus van prinses Beatrix werd opgevoed in een klooster waar zij ook is overleden. Is dit waar? Nogal bizar, en ik was er niet bij. Wie het weet mag het zeggen.

 12. Bes Tolen

  Van den Boogaard lijkt helemaal niet op prins Bernhard. In dat opzicht staat Van den Boogaard niet sterk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.