Shell topman Jeroen van der Veer: Zijlstra verdraait Poetins woorden

Hij was Zijlstras bron en zegt dat Poetins uitspraak historisch bedoeld was en geen aankondiging van allerlei militaire avonturen.

Shell topman Jeroen van der Veer is zélf naar buiten getreden. Hij is, zegt hij, de bron van Halbe Zijlstra. Alleen is er wel een probleempje: Zijlstra verdraait Poetins uitspraken.

Je verwacht het niet he?

Het klopt wel dat hij in een breder gesprek met Zijlstra over Poetin heeft gesproken, laat Jeroen van der Veer per e-mail aan de Volkskrant weten. Maar de opmerking van Poetin over Groot-Rusland was ‘historisch bedoeld‘: ‘Historisch gezien is Groot-Rusland groter dan huidig Rusland’, schrijft Van der Veer. Hij vindt de interpretatie van Zijlstra ‘dat huidig Rusland graag meer of veel invloed wil in wat Groot-Rusland was, logisch’.

Maar, zegt Van der Veer, die ‘interpretatie in agressieve zin’ is ‘niet aan mij noch mijn woordgebruik‘. Van der Veer herkent zich ook niet in het citaat over Kazachstan. ‘Hoe ik de specifieke landen destijds aan Zijlstra heb verteld, herinner ik mij niet. Maar de term ‘nice to have’ is niet een zegswijze van mij.’

Van der Veer wil Zijlstra, het kabinet en de VVD natuurlijk niet al te veel tegen zich in het harnas jagen, wat ongetwijfeld de reden is dat hij het op deze manier verwoordt. Zijn punt is echter duidelijk: Zijlstra heeft het verhaal verdraaid.

Natuurlijk komt dat bepaald niet als een verrassing. Geen enkele expert die ook maar bijna gelooft dat Poetin zijn militair-strategische dagdromen zou delen met niet-Russen. Zoals Gijs Kessler van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Amsterdam zei tegen de Volkskrant:

“Dat is uitermate onwaarschijnlijk. Als Zijlstra zijn bron heeft geloofd, vraag ik me af hoe goed beslagen hij ten ijs komt als minister. Een andere mogelijkheid is dat hij op deze manier zijn politieke visie op Poetin objectiviteit probeert te verlenen. Beide kanten op pleit dit niet voor hem.”

De reden dat de Volkskrant de uitleg van Van der Veer naar buiten brengt? De krant kan het niet verkroppen dat Zijlstra blijft liegen. De minister zei gisteren tegen het ANP namelijk het volgende:

“De bron die me over het citaat van Poetin vertelde, heeft de gebeurtenissen vertrouwelijk bevestigd aan de Volkskrant en stelt het op prijs dat ik de anonimiteit waarborg.”

https://twitter.com/MikevdGalienNL/status/963224706370424834

Ook Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Joel Voordewind (ChristenUnie) beweerden gisteren dat Zijlstra de woorden van Poetin wel degelijk correct weergaf. Maar dat klopt dus niet — en de Volkskrant wist dat. Daarom heeft hoofdredacteur Philippe Remarque besloten om de uitleg van Van der Veer toch in de krant te zetten:

“Nu minister Zijlstra zelf heeft onthuld dat de Volkskrant met de bron heeft gesproken, en ons contact met hem ook nog opvoert als bewijs dat hij Poetins woorden correct heeft weergegeven, zijn wij gedwongen alles openbaar te maken.”

Het moge duidelijk zijn: Zijlstra heeft dus niet één, maar twee leugens verspreid. Ten eerste was hij niet bij de ontmoeting in 2006, en ten tweede heeft hij Poetins speech ook nog eens verdraaid.

De enige vraag die nu nog over blijft is: wanneer stapt Zijlstra op?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

77 reacties

 1. Florissa

  Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Joel Voordewind (ChristenUnie) zouden zich beter zo druk maken over de asiel invasie, en het leegroven van onze pensioenpotten door dat stelletje gangsters in Brussel.
  Met alle geweld iedereen op de gevaren wijzen van Putin , en zelf de grootste zijn met nepnieuws verspreiden , Juncker en Merkel zijn veel gevaarlijker .
  Kabinet stap op .

  1. B. Pascal

   De hoogstaande niveau wat de Staten Generaal eens bezat is allang verdwenen!
   Een vrucht van de toenmalige keuzes in het Christendom.
   De bemiddeling in de Vrede van Karlowitz is een prachtig voorbeeld van wat we eens waren.
   Hoe een klein land groot kon zijn!

   Men aanbid de verlichting in al haar facetten. Wat daarbij hoort is liegen.
   Wees gewoon eerlijk en draag je eigen pak. Nee, men houdt de handen maar boven het hoofd van Zijlstra.
   Liegen en draaien! De verlichting maakt een land en overheid decadent. Zijlstra is decadent!
   Het onderzoek naar de oorzaak van de MH17 is hierbij getorpedeerd, er zal nooit een veroordeling komen!

   We zullen vanmiddag zien of er nog restjes zijn die ons waardig houden.

 2. Babaji538

  Zo te zien, heeft het er de schijn van weg,
  dat Halbe Zijlstra, van alles op de hoogte is.
  Maar schijn bedriegt… .

  De Schoolmeester trekt mensen aan de oren,
  om kindermishandeling, te voorkomen.

  Al was het, nìet alléén, voor de kinderen,
  maar ook, desalniettemin, eveneens voor haar eigen ontwikkeling
  op de lange, lange duur.

  Petra Cecilia Maria Hermans

   1. Rechtsaf

    Goeie morgen!

   2. swetsnek

    mogge het zonnetje schijnt

    1. Pit

     @Swetsnek: Dat doet t’ie gelukkig altijd.

   3. Marija

    Getvet Vit, wat doe je nou weer?
    Ik zit net aan de koffie en moet nu spugen.

    1. Vit

     I’m so sorry.

 3. Guus Geluk

  Hij heeft de woorden niet opzettelijk verdraaid – dat blek nergens uit. Zijlstra interpreteerde de woorden verkeerd.

  Vandaag zal hij vermoedelijk aftreden.

  1. Vit

   Ik vrees dat jij ook deze affaire niet kunt sluiten Guus.

   1. Guus Geluk

    Sluiten?

    1. Vit

     Yep, dat heb je al eerder geprobeerd, remember?

     1. Pit

      @DD: Ja met dat artikel uit de Correspondent #ontwimguusen

     2. Guus Geluk

      #DFTT.

     3. eRik2017

      #ontwimguusen whoeoehahahah

      #pannekoek #mafkees #ontwimmen

  2. Ernst Quispel

   Ik vrees dat je dit niet kunt afdoen als een vergissing, een foutieve interpretatie. Hier was sprake van een bewuste misinterpretatie met een politiek doel.

   Zijlstra kan niet aanblijven.

   1. Guus Geluk

    Ik vermoed dat Zijlstra na afloop van het debat zijn aftreden bekend zal maken.

  3. DolleDries

   Liegen en bedriegen en Guus zag dat het goed was.

   1. Guus Geluk

    Nee, sukkel, liegen vind ik helemaal niet goed.

    1. DolleDries

     Je begint direct te schelden, je zwakte Guus.

 4. fusilier

  Guus als je een leugenaar de handen boven het hoofd houdt , dan zegt dat genoeg over jezelf.

  1. Archetype01

   ook als je onder jouw kabinet rutte 12345/2/3 al 28!!!!!! schandalen hebt hoe rubberen rutte niet door de mand valt, dat is het echte verhaal hier.

   1. Archetype01

    12345 = 1 , had nog een bepaalde keyboardmacro draaien 😛

  2. Vit

   Zoals Rutte dus, maar dat wisten we al.

 5. DolleDries

  Gevaarlijke man die Zijlstra een oorlogsophitser die bewust Poetin in een kwaaddaglicht zet en Nederland totaal voor lul zet internationaal
  Dit kabinet staat bol van leugens gesteund door de christelijke partijen

  Ook Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Joel Voordewind (ChristenUnie) beweerden gisteren dat Zijlstra de woorden van Poetin wel degelijk correct weergaf.

  Ook deze mensen liegen en moeten opstappen.

  1. Abri079

   Waarom zou Poetin naar het Westen komen?
   Grondstoffen heeft Rusland van zichzelf genoeg.
   De afgelopen decennia is hij eerder naar het oosten weggetrokken. Polen, Baltische staten vallen nauwelijks of niet meer onder de reikwijdte van Rusland.
   Landen in het zuid westen van Rusland idem.
   Gelet op het gedrag van de Europarlementariër Van Baalen c.s. zie ik die meer als hitsers.
   Over MH17 doe ik geen uitspraak. Daarheb ik te weinig infomatie voor.

   1. Guus Geluk

    De jongste Russische oefening, genand Zapad 17 (“Westen ’17”) simuleerde een aanval op Oost- en West-Europa. Deze oefening joeg de Polen de stuipen op het lijf. Welke conclusie kunnen we nu trekken?

    1. Ernst Quispel

     De enige conclusie die daaruit is te trekken, Guus, is dat Rusland imperialistische motieven heeft en het verlangen heeft Groot Rusland te herstellen. Het militaire optreden in Okraïne en de inlijving van De Krim kan ook niet anders worden geïnterpreteerd.

     Dat laat onverlet dat de verklaring die Zijlstra bij elkaar fantaseerde naar alle waarschijnlijkheid verzonnen is: Putin zou nooit zo stom zijn om in aanwezigheid van Westerse zakenlieden zijn imperialistische kaarten op tafel te gooien. Zeker de hem toegeschreven verklaring over de Baltische Staten moet naar het rijk der fabelen worden verwezen.

     1. Guus Geluk

      “Het militaire optreden in Okraïne en de inlijving van De Krim kan ook niet anders worden geïnterpreteerd.”

      Exact.

     2. Nog1

      Ik heb tot de dag van vandaag geen wettig en overtuigend bewijs gezien van Russische inmenging in Oekraiene die groter is dan de onze.

      De EU heeft inmiddels 4,5 miljard euro aan Kiev overgemaakt die voornamelijk gebruikt zijn om de burgeroorlog te financieren.

      Ook wat militaire oefeningen betreft wint de NAVO het ruim van Rusland. Dat is ook geen wonder, want het budget van de NAVO is 10 keer dat van Rusland.

      Want zeker is, is dat de NAVO en de EU de afspraken die we met Rusland hebben gemaakt over Oost Europa niet zijn nagekomen.

      -We hadden beloofd dat de Baltische staten niet bij de NAVO zouden komen, maar daar hebben ‘we’ ons niet aangehouden.

      -We hadden beloofd dat er geen antiraket installaties in Polen en Tjechie zouden komen, maar daar hebben ‘we’ ons niet aan gehouden.

      -We hadden beloofd dat Oekraiene nooit aansluiting zou krijgen bij de EU of de Europese Economische Zone, en daar hebben ‘we’ ons niet aan gehouden.

      Dat Poetin een boef is, neemt niet weg dat het westen aantoonbaar onbetrouwbaar is gebleken en bezig is zich steeds dichter bij de grens van Rusland militair en economisch te ontplooien.

      De verwachting dat Rusland alles maar voor zoete koek zou slikken was op zijn best bijzonder naief, en heeft inmiddels al duizenden mensen hun leven gekost.

    2. DolleDries

     Ja en die oefeningen van de NATO aan de Russisch grens waren een game natuurlijk.
     Nee niet de oefening joeg de stuipen op het lijf maar het opnaaien door het westen van deze oefening.
     Gezien de leugens van Zijlstra mag je alle berichten over Rusland best wel in een ander daglicht zetten.

     1. Guus Geluk

      Aan de oostgrens van Europa verblijven NAVO-soldaten om te voorkomen dat Rusland, in het geval van een eventuele invasie, het Westen onder de voet loopt.

      Verder was Polen wel degelijk alert op Zapad.

      https://www.defensenews.com/global/europe/2017/12/06/in-russias-zapad-drill-poland-sees-confirmation-of-its-defense-strategy/

     2. Vit

      Putin heeft alleen subtiel laten zien dat er met Rusland niet te spotten valt, van het vuistje van van Balen en die andere halve tamme trokken ze zich ook al weinig aan.

      Putin een echte vent en leider, Rutte kan nog niet in zijn schaduw staan.

     3. Guus Geluk

      Dat is niet te vergelijken, Vit. Poetin is een president en Rutte is de eerste onder de gelijken.

   2. Ernst Quispel

    Is Abri079 ontgaan dat Rusland recent De Krim annexeerde en bezig is met Oekraïne hetzelfde te doen door separatistische rebellen met oorlogstuig en directe militaire hulp te ondersteunen?

    1. Nog1

     Indien Rusland Oost Oekraiene zou willen annexeren, had ze dat allang gedaan.

     En als Rusland zich echt actief in Oost Oekraiene had getoond, was de burgeroorlog al lang afgelopen. Zoals bv in Ossetie het geval was.

     Het beste bewijs dat Rusland niet werkelijk actief is, zien we op de grond waar het samengeraapte zootje van de milities van Svoboda en Pravy Sektor en het Oekraiense leger niet verslagen worden door de separatisten.

     Als de Russen echt actief waren geweest dan hadden we de bewijzen daarvan al lang op het journaal kunnen zien. Maar het enige wat we zien zijn beschuldigingen van politici. Zonder enig bewijs.

  2. Marija

   Dan de hele zooi maar opstappen, misschien dat we nog enigszins respect daarmee kunnen terug winnen in de wereld.
   Is de leugenaar meteen verlost van zijn bezoek aan Rusland, waar hij volkomen voor paal zal staan.

 6. DolleDries

  Had Hitler niet de zelfde methode om met valse berichten een volk op te hitsen tot een oorlog.

  1. B. Pascal

   Hitler heeft het zelfs gezegd: Het westerse systeem is decadent.
   Het is enkel naar dat juist hij die voorspelling deed.

 7. poison

  Heerlijk!!! Voer voor de oppositie. Weet iemand hoe laat gedebatteerd word vandaag?

  1. Marija

   en waar op tv? ik wil het ook zien, maar kan het niet vinden.

    1. Marija

     Dankjewel 🙂

    2. poison

     Dank je.

 8. DolleDries

  De verklaring van van der Veer maakt dus duidelijk dat er sprake is van kwade opzet om Rusland zoveel als mogelijk als kwade agressor weg te zetten. Met de nadrukkelijke support van de minister president, enkele regeringspartijen en ongekozen bewindspersonen. Hopelijk klapt deze voetzoeker nu vol in de smoel van deze pathologische leugenaars.
  En het MH17 dossier zal wellicht een nog schandaliger fuckup blijken te zijn met dit soort leugenachtige vooringenomenheid. Evenals het parkeren van een hardwerkende Omtzigt op basis van niet tegengesproken leugens. Oekraïense toestanden in dit land, dat verklaart ook gelijk het negeren van de referendumuitslag.
  Bron GS

  1. Ernst Quispel

   De ophef over het stomme gefantaseer van Zijlstra doet niets af aan het feit dat Putin wel degelijk een agressor met imperialistische ambities is, een smerige dictator, een leugenaar die de wereld misleidt met nepnieuws en verantwoordelijk is voor de ramp met de MH17.

   1. Guus Geluk

    Ja, dat staat wel vast, maar een pro-Russiche blog als het vieze GeenStijl heeft geen boodschap aan deze feiten.

    1. DolleDries

     Ik zie dat je weer aan schelden bent Guus. Maak je zwak Guus, heel zwak.

     1. Pit

      @DD: Wim & Guus: #ontwimguusen

     2. Guus Geluk

      DFTT.

     3. Pit

      @DD: Het allermooiste vind ik te zien dat niemand, behalve Guus, nog op Wim reageert. #ontwimmen

    2. Vit

     GeenStijl gaat nooit over een nacht ijs Guus, nepnieuws kunnen zij zich niet permitteren willen ze geloofwaardig blijven overkomen..

   2. Nog1

    @ Ernst

    Poetin is een boef, maar dat van de mh17 moet nog bewezen worden.

    Het Nederlandse Openbaar Ministerie was graag begonnen met een rechtszaak bij verstek. Het wettig en overtuigend bewijs ontbreekt echter.

    Men kan bewijzen dat een BUK gebruikt is, maar er zijn theoretisch meerdere partijen (zeker 4) die deze afgeschoten zou kunnen hebben. Ander technisch bewijs ontbreekt. (De filmpjes en geluidsfragmenten zijn niet toelaatbaar. Men weet niet wie ze gemaakt heeft, wanneer ze gemaakt zijn noch of ze volledig of bewerkt zijn)

    Het enige technisch bewijs dat uitsluitsel kunnen geven zijn de satelietbeelden van de VS. Maar zij weigeren deze over te dragen aan het OM.

    Dan houden we nog maar 1 bewijsroute over, die van bekentenissen. Maar die ontbreken ook.

    Dat het JVT grote beschuldigingen uit en de media deze als waarheid overneemt, moet in context gezien worden. Het JVT is een diplomatieke samenwerking tussen de VS, de Oekraiene, Australie en Nederland. Aanvankelijk mocht Maleisie niet meedoen. Het JVT wordt dus door de politiek gestuurd.

    Dit in tegenstelling tot het OM. Die behoort tot de rechterlijke macht en doet alleen aan waarheidsvinding en niet aan diplomatie.

    1. Vit

     Als Rusland daar achter stak had Rutte allang de onderste steen boven gehad.

     1. Nog1

      @ Vit

      Gezien de wat warrige houding van Rusland in het mh17 dossier hou ik er rekening mee dat ook Rusland het gewoon niet zeker weet.

      In autoritaire landen willen ondergeschikten in hun enthousiasme wel eens op eigen houtje dingen ondernemen. Denk hierbij bv aan Kadyrov.

 9. Kodi

  Halbe Zijlstra is ook niet bepaald in zijn eerste leugen gestikt

  Minister Zijlstra blijkt wel vaker te liegen, zoals over de Palestijnen
  https://t.co/3cYnjQ8PNa

  XN, 12-02-2018

  Afbeelding
  Minister Zijlstra tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 23 januari (afbeelding: (2)).

  VVD minister BuZa mogelijk onhoudbaar vanwege leugen die bijdroeg aan anti-Russische hoax

  Uit peilingen blijkt dat een overweldigende meerderheid van de Nederlanders vindt dat VVD minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra moet opstappen, nadat is gebleken dat hij heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin, waar deze zogenaamd over een ‘Groot Rusland’ inclusief de Baltische Staten en Oekraïne zou hebben gesproken. Zijlstra zou op korte termijn uitgerekend naar Rusland vertrekken, waar hij met goed fatsoen zijn gezicht natuurlijk nooit meer kan laten zien. Maar de ambitieuze Zijlstra, door sommigen getipt als toekomstige premier, blijkt wel vaker ‘problemen’ te hebben met het vertellen van de waarheid, zoals bijvoorbeeld over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

  Palestijnen zaaien nog steeds onverminderd haat
  Zo beweerde Zijlstra op antwoord van Kamervragen op 23 januari dat de nieuwe VN schoolboeken voor de Palestijnen geen haat meer zaaien tegen Israël. Het tegendeel blijkt juist het geval – de nieuwe boeken zijn minstens zo erg als de oude. Ook hierin is de Joodse staat –in overeenstemming met de genocidale doelstellingen van de meeste Palestijnse organisaties- compleet uitgewist, wordt nergens over mogelijke vrede gesproken, en ligt de nadruk opnieuw uitsluitend op het oproepen tot haat en geweld tegen Israël.

  Palestijnse ‘vluchtelingen’ krijgen exclusieve behandeling
  Zijlstra verklaarde ook dat Palestijnse vluchtelingen dezelfde behandeling krijgen als alle andere vluchtelingen op de wereld. Dat klopte sowieso niet, omdat exclusief voor de Palestijnen een speciale hulporganisatie werd opgericht, de mede met Nederlandse miljoenen gefinancierde UNWRA, die al jaren actief meewerkt aan de Palestijnse doelstellingen om Israël uit te wissen.

  De tweede reden is dat kleinkinderen en achterkleinkinderen van vluchtelingen nergens ter wereld als vluchtelingen worden beschouwd – behalve als het Palestijnen zijn. Onder andere hierom houden de Arabische buurlanden al zo’n 70 jaar nog steeds zoveel vluchtelingen’kampen’ –overigens een misleidende naam, omdat die er meestal uitzien als gewone steden met normale voorzieningen- voor de Palestijnen intact.

  Het is ronduit bizar dat Palestijnse ‘vluchtelingen’ met afstand de meeste ‘humanitaire’ hulp krijgen van alle vluchtelingen ter wereld, maar dat ze desondanks nog steeds door hun Arabische ‘broeders’ gedwongen in ‘kampen’ moeten blijven. Hiermee wordt politieke druk op Israël en de VN uitgeoefend, in de hoop dat in de toekomst een enorme vloedgolf Palestijnse nepvluchtelingen de Joodse staat zal overspoelen en bezetten, en de huidige bewoners zal verdrijven of vermoorden – met uitzondering natuurlijk van de circa 1,5 miljoen Arabieren die al decennia als volwaardige burgers in Israël leven.

  Palestijnen willen héél Israël zonder ook maar één Jood
  De VVD minister had het ook mis toen hij zei dat het voor de gewenste tweestatenoplossing nodig is dat Palestijnen hun vluchtelingenstatus houden. Dat is grote onzin, want die ‘oplossing’ gaat nu juist uit van twee aparte staten voor twee volken, iets wat de Palestijnen nog steeds helemaal niet willen, zoals onlangs opnieuw bleek uit de antisemitische haatspeech van PA-president Mahmoud Abbas. De Palestijnen willen nog steeds héél Israël hebben, waar vervolgens niet één Jood levend in mag achterblijven. Het instandhouden van de vluchtelingenstatus van Palestijnen draagt daarom alleen maar bij aan de verwezenlijking van dat doel, en steunt indirect ook de diverse Palestijnse terreurorganisaties zoals Hamas en Fatah.

  Overigens worden dit soort leugens al jaren in de Tweede Kamer verteld, en door verreweg de meeste partijen voor zoete koek aangenomen. Dat Zijlstra nu mogelijk over zijn –schandalig tendentieuze- leugen over Putin gaat vallen, zou daarom ook om deze reden meer dan terecht zijn. Helaas blijven er dan genoeg politici in Den Haag over om zowel de pro-Palestijnse als de anti-Russische hoax in leven te houden.

  Xander

  (1) Likud.nl
  (2) Afbeelding: screenshot Politiek.Website

  1. rafi

   Voor wat betreft die anti-Russische ‘hoax’: elke dictatuur, dus ook de E.U., heeft een externe vijand nodig met als doel om interne eenheid te cre-eren wanneer die ontbreekt. Een externe ‘vijand’ leidt van de interne problemen af. Dit is een zo vaak beproefd middel. Het is de EU, die AGRESSIEF tracht om de Oekraiene EU-lid en Navo-lid te maken. De Oekraiene had een DEMOCRATISCH gekozen pro-russische regering die die ambities van de EU en Navo in de weg stond. Toen gingen Van Balen en verhofstadt de boel in KIEV opruien en werd er een staatsgreep gepleegd. Dus wie is er dan agressief bezig in de Oekraiene? Dus Rusland zou het o.k. moeten vinden als een EU- en Navo-lid Oekraiene in het bezit zou zijn van de Russische Krim die fungeert als mariene-haven van de Navo? Dat vindt de EU van zichzelf dan niet agressief richting Rusland?
   En de Krim is historisch bijna altijd al Russisch geweest. Chroestlov, zelf Oekraiener, gad De Krim toen hij de Sovjet-Unie leidde, als cadeau aan de Oekraiene. Waanzin natuurlijk. Daarom hoort de Krim Russisch te zijn.
   Ik denk ook, dat men in de E.U. expres vele jaren lang bijna alle lidstaten (alleen de zeer pro-V.S. Baltische Navo-leden, die nog maar net lid zijn, zijn om begrijpelijke, geografische redenen de uitzondering) de afgesproken Navo-norm van 3% van het bbp naar defensie liet schenden en Amerika voor de kosten zo liet opdraaien om op die manier de VS te verlokken tot uitspraken, die dan nu door Trump zijn gedaan, m.b.t. de Navo, om die als aanleiding te gaan gebruiken voor een Euro-leger, zo van: ‘We kunnen voor onze veiligheid niet meer op de VS vertrouwen’. Om daarmee vervolgens in de toekomst anti-Russische expedities te gaan voeren, uiteraard met enkel frans wapentuig en onder frans bevel maar met kanonnenvlees uit andere landen, vooral Nederland. Een beetje zoals Napoleon dat deed tegen Rusland.

  2. Nog1

   @ Kodi

   Je schrijft ‘De tweede reden is dat kleinkinderen en achterkleinkinderen van vluchtelingen nergens ter wereld als vluchtelingen worden beschouwd ‘

   Dat is niet waar. Dat is zelfs standaard. Denk aan ons eigen kinderpardon. De kinderen waar het toen om ging waren in meerderheid in NL geboren (en soms hun ouders ook al) maar werden en worden juridisch niet als Nederlander maar als vluchteling/asielzoeker beschouwd. Daarom worden ze ook uitgezet.

 10. Pit

  In de Tweede Kamer (VVD) noemen ze dat geen liegen maar:

  – De waarheid geweld aandoen
  – De alternatieve feiten
  – Onjuist informeren
  – Onvolledig informeren
  – Geen herinnering
  – Een andere wending

  1. Rechtsaf

   En toch stemmen mensen op deze partij, dat zegt toch iets over de stemmers…!

   1. Pit

    @Rechtsaf: Toch werd de PVV de tweede grote partij. Maar omdat Nederland verstrikt is geraakt door partijpolitieke kartelafspraken doen de oude politieke partijen (VVD, PvdA, CDA, D66) er letterlijk alles aan om de PVV buiten de deur te houden. Dat kun je een paar keer doen, maar uiteindelijk hoop ik maar dat het gezonde verstand de kiezers over de streep zal trekken.

    1. Rechtsaf

     Heerlijk als dan een partij als fvd opstaat en de gevestigde orde een dik nat schepje sjus laat ruiken..
     De Pvv werd neergezet als verliezende partij terwijl ze 5 zetels hebben gewonnen dus de grote winnaar..

     1. Guus Geluk

      Erik is Forum weer aan het ophemelen. Hoe doorzichtig.

     2. Pit

      @Rechtsaf: Inderdaad, en ik ben ervan overtuigd dat we daar meer van gaan horen. Het enige échte alternatief voor de oude gestorven politiek is FVD.

      #ontguusen

 11. poldi

  Deze VVD-fantast maakt Nederland zwakker.
  Wat kunnen we nog zeggen tegen Rusland over MH-17?
  Wat kunnen we zeggen over nep-nieuws?
  Wat kunnen we zeggen over uitspraken van het SCP en CBS?
  Wat kunnen we zeggen over de veiligheid in Nederland is afgenomen ?
  Wat kunnen we zeggen over Ruslands buitenlandse ambities?
  Niets. We worden uitgelachen en belachelijk gemaakt met Halbes strapatsen.

  1. Kodi

   Ooit was er een VVD’er die in zijn beschimpingen jegens een democratisch oppossant tegen de Paarse dictatuur het woord pleefiguur in de mond nam.

   Maar met wie slaan we nu eigenlijk een pleefiguur in het buitenland?

   1. Guus Geluk

    De rechtspopulistische partijen hebben sinds 2002 niets bereikt in het landsbestuur, laten we niet gaan meten.

 12. poldi

  Plagiaat
  ———-
  Het geheel doet me erg denken aan de massavernietigingswapens van Irak, met een aan zekerheid grenzende waarheid werd dit voor waar aangenomen. Toen was de vijand Irak, nu Rusland. Nadien bleek het gewoon lulkoek.

  Ondertussen wordt nu de corruptie weggemoffeld in Ukraine, hebben we een nietszeggend inlegvelletje en zijn ze gewoon op weg naar EU lidmaatschap.

  Wat moet je ermee? Echt, de geloofwaardigheid is 0,0. Dat de rest vh kabinet achter hem gaat staan, zegt genoeg.

  Of het waar is of niet, Rusland is de vijand, Ukraine is geweldig en u moet goedgelovig zijn. Rutte gelooft tenslotte ook in God en Christenen die liegen niet, of zoiets…

 13. EllyD18

  Het liegvirus van de VVD heeft nu het gehele kabinet aangetast.

  Ze heffen het glas. dpen een plas en alles blijft zoals het was.

 14. poldi

  Het geheel doet mij erg denken aan de massavernietigingswapens van Irak, met een aan zekerheid grenzende waarheid werd dit voor waar aangenomen. Toen was de vijand Irak, nu Rusland. Nadien bleek het gewoon lulkoek.

  Ondertussen wordt nu de corruptie weggemoffeld in Ukraine, hebben we een nietszeggend inlegvelletje en zijn ze gewoon op weg naar EU lidmaatschap.

  Wat moet je ermee?
  Echt, de geloofwaardigheid is 0,0.
  Dat de rest vh kabinet achter hem gaat staan, zegt genoeg.

  Of het waar is of niet,
  Rusland is de vijand,
  Ukraine is geweldig,
  Trump is een groot gevaar,
  de criminaliteit in Nederland is afgenomen,
  de gepensioneerden hebben het hartstikke goed,
  iedereen gaat er op vooruit

  en U MOET GOED GELOVIG ZIJN !

 15. 75

  Hij kan altijd nog leren een bus te besturen.

  1. Pit

   @75: Of burgemeester worden…

 16. Kodi

  Eerst liegen over dat hij zelf in de datsja was in plaats van Jeroen van der Veer en vervolgens ook nog door de mand gevallen als leugennaar die een geheel eigen draai geeft aan wat Jeroen van der Veer zelf heeft vernomen.

  Ik had liever gezien dat de laatste onthulling nog even op zich had laten wachten en dat dit op staatsbezoek aan Rusland ter tafel had gekomen. Ongetwijfeld zal de wodka goed gesmaakt hebben bij zulk een pleefiguur slaan. En dat zou ik die Halve Zoolstra van harte hebben gegund.

 17. Dollaert

  Het begin van het einde, voor wat er nog aan politieke zelfstandigheid voor de staat der Nederlanden was overgebleven gaan we vandaag beleven. Kunnen we niet beter aan Sir Donald J. Trump vragen of we de zoveelste staat van de USA kunnen worden?
  Als ik het straatbeeld zo bekijk , de taal die bnr nieuwsradio uitbraakt. Hoor en zie ik;
  Targets, sale, task force etc. Let maar eens op vandaag, hoeveel engelstalige termen er in het debat zullen worden gebruikt. Kijk eens rond op straat en zie de reklameborden eens goed. Het is bijna alles engels wat de klok slaat.
  Trump, save us. We are ready to become a new state from the USA.
  Mooie basis in de Eemshaven ligt voor jullie in het verschiet. Rutte vertrekt naar zijn geliefde New York en krijgt een functie bij de Clinton foundation. Die waarschijnlijk opgedoekt wordt.

  Als beloning en tegenprestatie krijgen de getergde oudere Nederlanders vanwege dit leugenachtige schrikbewind van Rutte-Pechtold en voorgangers, terstond AOW met 60. Alvast bedankt Sir Donald Trump!

 18. Kodi

  Halbe Zijlstra geeft toe: hij loog jarenlang over een ‘ontmoeting’ met Vladimir Poeti
  Voor het beluisteren van het gesprek wat met Putin waar Halbe Zijlstra Jeroen van der Veer bij was wat heeft plaatsgevonden op 21 december 2006: Klik hier: http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/23971 [Afbeelding: pim.gif]

  We hebben ook nog de volledige tekst [Afbeelding: pim.gif]

  Opmerkelijk: Halbe Zijlstra trad toe tot de Tweede Kamer op 30 november 2006. Had hij dan soms nevenactiviteiten verzwegen? [Afbeelding: avatar22403_1.gif]

  Excerpts from the Transcript of a Meeting with Sakhalin Energy Shareholders

  December 21, 2006 23:50The Kremlin, Moscow

  President Vladimir Putin: Ladies and gentlemen, distinguished colleagues,

  I am happy to welcome you to the Kremlin. Your companies have an international reputation and are well known in Russia. We have always maintained good and businesslike relations with you.

  The Russian energy sector has been liberalized. All of the world’s largest companies are benefiting from their work in Russia. I cannot think of a single world-class company that is not doing business in Russia. Investment is estimated at tens of billions of dollars. Understandably, there are bound to be problems in such large-scale and mutually beneficial efforts, but they don’t worry us, because all of us have the desire and willingness to look for compromises and acceptable solutions.

  I know that Shell invited Gazprom to cooperate on the Sakhalin-2 project several years ago. They discussed joint work long before disputes arose. It was a corporate decision for Gazprom to participate in Sakhalin-2. The Russian government was notified of this decision, and it did not present any arguments against it. In fact, it welcomed it.

  Now for environmental problems. I am glad that the environmental authorities of Russia and the investors have agreed on a procedure for settling these issues. I know that your agenda includes meetings at the Ministry of Natural Resources, but I have been told that the issue can be regarded as almost settled in principle, and that approaches to the problems have been coordinated.

  I am also glad that a solution has been found for the problem of risks associated with the increase in spending on the project. Russia is satisfied with the serious, substantial and businesslike approach of its partners, who have decided to shoulder these risks. I can assure you that Russia will objectively address such problems and will provide all possible assistance to you.

  Just like the investors, the Russian government wants this project to be completed. I thank you, ladies and gentlemen, for the flexibility you have shown during the negotiations. I want to stress that we will do everything possible to conclude the project.

  [Addressing Industry and Energy Minister Viktor Khristenko] Please, Viktor Borisovich.

  Viktor Khristenko: Mr President, distinguished colleagues,

  We have discussed at length ways to solve the problem of the increase in the project costs. We have employed the services of experts, including independent ones, to assess all factors that influence project costs.

  As the president has said here, Sakhalin-2 is the biggest offshore project in Russia and its first project involving the establishment of facilities for liquefying natural gas. It provides for building the world’s second-largest LNG plant in Russia. In fact, we have contractual and supply obligations for the delivery of all gas [from the project] until 2035. Therefore, Russia as a party to the project wants it to be completed.

  While looking for a solution to these problems, we have determined that the increase in project costs will not affect Russia’s revenues. As the president has said, the investors will shoulder the risk. However, it is our common belief that the project will remain attractive and highly successful.

  As for environmental issues, I want to say that the investors, acting at the request of the Natural Resources Ministry, have prepared a large-scale program of environmental protection measures. This program is aimed at solving problems related to the reasonable complaints of the Russian environmental supervision bodies and at preventing a repetition of such situations.

  Mr Putin: Thank you. Mr. Jeroen van der Veer, please.

  Mr Van Der Veer: Thank you for supporting this truly historic event. We sincerely welcome Gazprom as one of our partners in the project. Since Gazprom will be the majority shareholder, I hope Mr. Miller will answer some questions and resolve any problems that may arise.

  I believe it is important that we have attained stability, which allows all partners in the project to work jointly to implement the project.

  In my view, this is a beneficial situation for all sides, including Russia and clients in Japan, Korea and other countries in the eastern region, as well as for investors. I believe that all of us shareholders will find an opportunity to further promote the LNG project after the first phase of the project is completed.

  Mr President, I am aware of all the concerns over environmental issues. In our work, we apply the highest standards of global practice to the development and production of mineral resources. All of us participants in this process are grateful to the minister [of natural resources] for assisting us in our search for the right ways to solve problems and move past concerns and complaints to practical work.

  [Addressing Mr Putin] I am grateful to you for your assistance, and I believe that the fact that we will continue to discuss these issues with the minister of natural resources points to a new dimension in our work and a new foundation for our operation.

  Mr Putin: Mr Van der Veer, you know that Shell is working at Salym, in Siberia, as well as on Sakhalin, and you remember that we have run into some problems there as well. We did our best to consider the investors’ needs, and doing so allowed us to solve all the problems. Here, I am also very pleased to see that all parties have agreed on a satisfactory solution, and I would like to thank you for your flexible and businesslike approach to this work.

  Mr Kojima: We are a shareholder in Sakhalin Energy. I thank you for the opportunity to talk with you, Mr. President. We are certainly happy to have settled all the issues, and we sincerely welcome Gazprom’s entry into the project. We are sure that the union of its four powerful shareholders will not only give Sakhalin Energy the capability to produce liquefied natural gas, but will also make it a major oil supplier in the Asia-Pacific region.

  We also think that we are creating new opportunities to develop joint work with our partners. We are happy to have reached an agreement with the Industry and Energy Ministry on all the remaining issues concerning the project. We are sure that this agreement will strengthen our project and ensure its robust, reliable operation. It will also reiterate our commitment to it and to fulfilling our obligations to supply LNG to our customers in Japan and other Asia-Pacific nations. Ensuring timely LNG supplies according to the schedule is very important to us.

  MR PUTIN [to S.Utsuda]: Please.

  Mr Utsuda: Mr President, thank you for this opportunity to meet with you. We think that this agreement on Gazprom’s involvement in the project is an important milestone for Sakhalin-2. Mitsui thinks that Gazprom’s participation will considerably strengthen the project and Russian-Japanese ties. We think that this cooperation will evolve into a broader energy production effort on Sakhalin in the future. Thank you.

  Mr Putin: Sakhalin is not the only place. We run many joint projects with Japanese partners.

  Mr Utsuda: Of course. Nonetheless, Sakhalin offers excellent underutilized opportunities for more intensive energy production, and, given its geographical proximity to Japan, we are interested in broader activities on Sakhalin to ensure the energy security of Japan and its people.

  We also think that our activity will help develop the Sakhalin region and improve the lives of people living on Sakhalin, because we will introduce innovative technology and develop industry not only in the extraction of fossil fuels but also in related sectors.

  Mr Putin: I fully agree with you. Nonetheless, our joint plans could be much broader. We know that the Japanese business community is interested in cooperation – and further cooperation – in the energy sector, and we are ready for the broadest and closest cooperation.

  Mr Miller: Mr President, Gazprom has been negotiating with Shell on its entry into Sakhalin-2 and on setting up a joint liquefied natural gas business for two years. The Japanese shareholders have supported the idea of letting Gazprom in since the beginning of the talks. Earlier today, we signed a protocol between Gazprom, Shell, Mitsui and Mitsubishi. Under the protocol, Gazprom will receive 50% plus one share [of Sakhalin-2], for which it will pay $7,45 billion. This makes Gazprom the majority shareholder in the project. Gazprom, together with other shareholders, will work to get Sakhalin-2 on the road as soon as possible.

  Mr Putin: Gentlemen, I would like to congratulate you once again on starting a new stage of our work. It is beyond any doubt that the implementation of this project will contribute significantly to improving the global energy market. Energy consumers in Japan, the Republic of [South] Korea, and North America will certainly notice these improvements. This project will certainly also benefit Russians living in the region and the Russian government.

  I would also like to highlight that we will do everything we can to assist and support you. I am sure that, whatever difficulties might arise in the course of such a large project, the goodwill we share with all our shareholders will help us settle any issues and solve any problems. I wish you success.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.