Slecht nieuws voor Merkel en Schulz: steun voor coalitiepartijen brokkelt af in peilingen

Geen categoriefeb 02 2018, 17:00
Als er nu verkiezingen zouden zijn in Duitsland, zou de nieuwe 'Grote Coalitie' van Merkel en Schulz - die nog niet eens staat - nog maar precies de helft van de stemmen binnenhalen.
Het gaat bijzonder slecht met de Union van CDU/CSU en de SPD. Beide (of beter: alle drie de) partijen leden bij de Bundestagsverkiezingen in september stevige verliezen. De Duitse kiezer had het duidelijk gehad met de 'GroKo', grote coalitie, van deze twee machtsbeluste partijen. Lang leek het erop dat de SPD eieren voor haar geld zou kiezen en de rit in de oppositiebankjes uit zou zitten - zeer verstandig - maar toen de onderhandelingen tussen de Union en andere partijen spaak liep, moest Schulz toch van stal gehaald worden voor een defibrilatie van het doodgewaande GroKo-monster.
Vooral binnen de SPD-jongerenafdeling bestaan daar grote bezwaren tegen, al is de kans klein dat dat wat zal uithalen. De afkeer tegen een doorstart van deze combinatie wordt nu echter ook bevestigd in de nieuwste peilingen van ZDF. Daarin krijgen CDU/CSU én SPD zware klappen. De Union zou nog maar op 31 procent (33 bij de verkiezingen) van de stemmen mogen rekenen, en Schulz' sociaaldemocraten moeten het met 19 (20 in september) procentpuntjes doen. En vooral voor hem is dat een zware klap: in Duitsland geldt een symbolische grens van 20 procent aan stemmen waarboven een partij zich een 'volkspartij' mag noemen. De SPD, volkspartij bij uitstek sinds haar oprichting, zit hier nu dus onder. Hoeveel pijn dit nieuws daar zal doen, moge tot de verbeelding spreken.
Maar ook bij elkaar is het een dieptriest resultaat, aangezien de combinatie hiermee nog maar de helft, en dus niet de benodigde méér dan de helft, zou hebben. Het blijven natuurlijk peilingen en die coalitie komt er wel, maar het is een mooie voorbode van wat er bij de volgende verkiezingen zal gebeuren. De SPD had een prima kans om zich à la PvdA te herstellen in de oppositie, maar koos in plaats daarvan voor de macht op korte termijn. En de gevolgen daarvan zijn duidelijk. En dan staat de rampzalige volgende regering van onze oosterburen nog niet eens op het bordes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten