Slecht nieuws voor Merkel en Schulz: steun voor coalitiepartijen brokkelt af in peilingen

Als er nu verkiezingen zouden zijn in Duitsland, zou de nieuwe ‘Grote Coalitie’ van Merkel en Schulz – die nog niet eens staat – nog maar precies de helft van de stemmen binnenhalen.

Het gaat bijzonder slecht met de Union van CDU/CSU en de SPD. Beide (of beter: alle drie de) partijen leden bij de Bundestagsverkiezingen in september stevige verliezen. De Duitse kiezer had het duidelijk gehad met de ‘GroKo’, grote coalitie, van deze twee machtsbeluste partijen. Lang leek het erop dat de SPD eieren voor haar geld zou kiezen en de rit in de oppositiebankjes uit zou zitten – zeer verstandig – maar toen de onderhandelingen tussen de Union en andere partijen spaak liep, moest Schulz toch van stal gehaald worden voor een defibrilatie van het doodgewaande GroKo-monster.

Vooral  binnen de SPD-jongerenafdeling bestaan daar grote bezwaren tegen, al is de kans klein dat dat wat zal uithalen. De afkeer tegen een doorstart van deze combinatie wordt nu echter ook bevestigd in de nieuwste peilingen van ZDF. Daarin krijgen CDU/CSU én SPD zware klappen. De Union zou nog maar op 31 procent (33 bij de verkiezingen) van de stemmen mogen rekenen, en Schulz’ sociaaldemocraten moeten het met 19 (20 in september) procentpuntjes doen. En vooral voor hem is dat een zware klap: in Duitsland geldt een symbolische grens van 20 procent aan stemmen waarboven een partij zich een ‘volkspartij’ mag noemen. De SPD, volkspartij bij uitstek sinds haar oprichting, zit hier nu dus onder. Hoeveel pijn dit nieuws daar zal doen, moge tot de verbeelding spreken.

Maar ook bij elkaar is het een dieptriest resultaat, aangezien de combinatie hiermee nog maar de helft, en dus niet de benodigde méér dan de helft, zou hebben. Het blijven natuurlijk peilingen en die coalitie komt er wel, maar het is een mooie voorbode van wat er bij de volgende verkiezingen zal gebeuren. De SPD had een prima kans om zich à la PvdA te herstellen in de oppositie, maar koos in plaats daarvan voor de macht op korte termijn. En de gevolgen daarvan zijn duidelijk. En dan staat de rampzalige volgende regering van onze oosterburen nog niet eens op het bordes.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Fortiori

  Rampzalig…ik zou haast denken dat DDS voorkennis heeft. Helaas geen berichtgeving waarom.

 2. Henk-Jansen

  Het is te hopen dat er bij de komende verkiezingen een regering over links gevormd kan worden tussen spd, die grünen en die linke.

  1. Zout

   @Henkie: Waarom?

  2. DolleDries

   AFD 14% Derde partij

  3. sjun

   Links doet er het beste aan Schultz sofort zu Hause zu senden.

   1. sjun

    Martin Schultz kan maar zo vervangen worden door Andrea Nahles die nu al de grote lijn bij de SPD uit zet.

 3. George van de linden

  Ik had liever gezien dat Merkel zelf afbrokkelde…problem solved.

  1. corfo

   @ George v.d. L.
   Die tante Poes blijft gewoon zitten, met haar vette Duitse kont op het pluche.
   Hoord vanmiddag op een Duitse tv-zender, dat in Duitsland 20 % van alle kinderen in grote armoede leven. En een stelletje idioten blijft maar roepen : “De EU is een zegen voor de bevolking !!!”
   t Is ongehoord wat er binnen de EU-lidstaten gebeurt : armoede en ellende wordt over ons uitgestrooid. Een deel van de eigen bevolking krijgt niet voldoende te eten maar wél miljarden naar Griekenland. Als z.g. “leider” moet je je toch kapot schamen ? Maar de huidige “leiders” zijn de schaamte reeds lang voorbij. Wat een gore, corrupte bende.

 4. Ni28

  Men is Merkel moe maar is bang om het hardop te zeggen. Migratie politiek is fout en mensen die dat durven te zeggen worden gemuilkorfd. Net al bij ons is er opkomende censuur onder de mom van nepnieuwsbestrijding. De vrijheid van meningsuiting staat onder druk.

  1. Steve Van der Vekens

   +++++
   Ik hoef niet altijd iets te zeggen. 🙂

  2. Marija

   Ik blijf het heel verbazend vinden dat links zó overal hun vingers in de pap hebben.
   Wat is er aan hun denkwijzen voor voordeel/vooruitgang voor de bevolking te behalen? Toch stemmen er nog steeds zoveel mensen op die linkse partijen dat ze maar kunnen doorgaan hun wil aan ons op te leggen.
   Zijn zij zo slim en wij zo stom?

   1. Kees

    De hele gutmensch-industrie is zo groot geworden in Duitsland, die willen hun baan niet kwijt. Ze kijken alleen op heel korte termijn en nog een miljoen klaplopers erbij is weer een hele tijd werk voor hen.

 5. P.Sisterons

  Kan dat mens nu eindelijk eens verdwijnen. Ze heeft er een enorme puinhoop van gemaakt en weet niet meer hoe ze een en ander moet oplossen.

 6. Gerlos

  Mutti heeft de regering nog niet rond dus afwachten wat er gaat gebeuren, nieuwe verkiezingen, dan lacht links en pakt de macht, en dan zijn de rapen gaar bij het geven van commentaar op deze site.

  1. sjun

   In het geval van nieuwe verkiezingen verkruimelt de Duitse SPD en wordt het AfD waar Arthur Wagner terug trad de tweede partij van Duitsland.

 7. Babaji538

  Een nieuwe Amazone zit goed in het zadel.
  Petra Hermans

  1. Zout

   Sodemieter op!

  2. Tinneke

   De kikker uit het sprookjesboek is het beu om een kikker te zijn. Hij wil nu wel eens een prins worden. Maar welke prinses geeft hem een kus?

   God zij met u tot ons wederzien
   Triena Hermans oma van………

 8. Tinneke

  Gemiddeld 18.000 handophouders komen iedere maand nog steeds Duitsland binnen en in ons land zijn dat er 3.000 per maand, tel uit je winst!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.