Sybrand Buma reageert op ZijlstraGate: “Wat Halbe Zijlstra heeft gedaan is natuurlijk onverstandig,” geeft geen antwoord op vraag of hij mag blijven zitten

“Natuurlijk moeten we zijn reactie afwachten.”

Sybrand Buma heeft ondertussen (eindelijk) gereageerd op ZijlstraGate. De CDA-leider werd gevraagd door de parlementaire pers of Halbe Zijlstra wat hem betreft kan blijven zitten nu bekend is geworden dat hij jarenlang gelogen heeft over een zogenaamde ontmoeting met Vladimir Poetin. Een ontmoeting die nooit heeft plaatsgevonden.

Aangezien het CDA een coalitiepartner is stond Buma voor de keuze: of zijn steun uitspreken voor Zijlstra óf vragen over zijn aantreden onbeantwoord laten. Het laatste impliceert natuurlijk dat het wat hem betreft einde oefening moet zijn voor de minister.

En dat is precies wat Buma deed:

“Wat Halbe Zijlstra heeft gedaan is natuurlijk onverstandig,” zegt Buma als hij gevraagd wordt of Zijlstra “kan blijven zitten.” “Hij heeft dat ook, terecht vind ik, gezegd, maar ik denk wel dat het van belang is  dat hij opheldering geeft in een brief aan de Kamer wat hij nou precies beoogd heeft en wat er precies is gebeurd.”

Met andere woorden, meneer moet tekst en uitleg geven… Maar Buma beantwoordt de vraag niet.

De journalisten probeerden het nog een keer. Bumas antwoord:

“Natuurlijk moeten we zijn reactie afwachten. Ik vind wel dat wat hij nu doet de juiste wijze is. Namelijk erkennen dat dit fout was en ook laten zien dat je dat wilt herstellen.”

In de politiek is dit natuurlijk zo dichtbij een “hij zou moeten aftreden” als je kunt komen — wat coalitiepartners betreft. Oppositiepartijen kunnen zich veel duidelijker uitspreken, en doen dat dan ook.

Zijlstra ligt dus zwaar onder vuur; zo zwaar dat zelfs coalitiepartners van de VVD willen dat hij ASAP tekst en uitleg geeft over zijn gelieg.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Kodi

  Als hij zich niet expliciet uitspreekt over de houdbaarheid van Halbe Zijlstra’s positie is dit zwijgen hetzelfde als instemmen. Dan is hij gewoon waardeloos.

 2. poison

  Buma is een persoon van; hoe de wind waait, zo waait mijn jasje. Als de coalitie vindt dat Zijlstra moet aftreden, dan vindt Buma dat ook. Als de coalitie vindt dat Zijlstra sorry moet zeggen dan is dat ook de mening van Buma. Berekend onberekenbaar.

  1. denk eens na

   Een beetje een echte christen.

   1. hans-e-pans

    Je bent Christen of je bent het niet, een beetje Christen kan niet.

    1. Pit

     @Hans: Er bestaan wel naamchristenen, maar okay, dat zijn dan weer geen christenen. Je bent ook niet een beetje zwanger.

     Misschien bedoel je bekeert en wedergeboren? De vraag is of je dan nog kan zetelen in de Tweede Kamer.

  2. hans-e-pans

   Vrijwel alle politici zijn net palingen in een grote emmer snot.

 3. Ni28

  Ik zie al de ontmoetimg van Zijlstra met Lavrov. Laten wij even foto’s maken anders geloven zij u niet, zegt dan de doorgewinterde politicus tegen de bibberende leerling in spe.

 4. Stanly2000

  Hoe zou het toch komen dat men zo weinig vertrouwen meer heeft in de politiek?

 5. DolleDries

  Ach denkt Buma ik geloof iedere zondagmorgen in een sprookje.

 6. Rosasolis

  Alle coalitie partijen in de 2de kamer zijn nu in een moeilijke positie geplaatst. Door dit grote leugen van H.Zijlstra. Hoewel hij geen minister was in 2006 (hij werkte toen voor Shell), had hij zijn leugen kenbaar moeten maken aan z’n coalitie partners voordat hij zijn huidige functie als minister van buitenlandse zakken ging accepteren. Volgens de nieuwsrapporten vandaag, wou Zijlstra een “collega beschermen”…Wie was dit collega?
  en waarom wou hij hem beschermen, met zo’n grote leugen! Ik denk dat er was GEEN
  collega was dat bescherming nodig had! Anders waarom wordt zijn naam bekend gemaakt?! Allemaal Grote Leugens van H. Zijlstra. Als hij enige zelfrespect over heeft, dan zou onmiddellijk aftreden. Hier zijn een aantal redenen:
  1. Leugens over eerder samenwerking of relatie problemen met een ander land…goed of slecht…zijn onacceptable voor een minister van buitenlandse zakken.
  2. Dit Leugen laat zien dat Zijltra geen respect heeft voor zijn coalitie partners, en ook niet eens voor z’n eigen partij!
  3. Hoe kan hij nu normaal gaan functioneren nadat hij heeft gezwegen over zij eerdere
  Leugens!
  4. Welke land, vooral in de EU, zou dit man nog kunnen vertrouwen?
  5. Ik denk niet dat Zijlstra zijn excuses aan de Russen zouden geven voor zijn leugens.
  6. Zijlstra zorgt nu voor een zeer slechte image van Nederland in het buitenland.
  Ik denk dat S. Buma en de hele CDA is geschrokken van dit zeer recent uitgelekte nieuws. Voordat Buma verder commentaar kan geven moet er eerst vergaderd worden
  binnen de CDA, en daarna kan hij als leider het opinie van de CDA doorgeven. Maar als CDA lid, wil ik persoonlijk dat H. Zijlstra aftreed vrijwillig, of wordt uit zijn functie gezet.

 7. Babaji538

  1 Ontkenningsgedrag.
  Te waardeloos voor woorden!!
  Petra Hermans

 8. fanof43

  Buma’s reactie is vanuit zijn positie als coalitiepartner correct, doch alleszeggend.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.