Triest: aantal antisemitische incidenten Verenigd Koninkrijk blijft maar stijgen

Antisemitisme is meer helemaal terug van weggeweest. In Nederland, Frankrijk, maar ook in het Verenigd Koninkrijk.

Het moge geen geheim zijn: waar Europa de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog eindelijk door leek te hebben dat jodenhaat echt niet kan, lijkt de rem die de herinneringen aan de Holocaust was slechts in zeer zwakke mate aanwezig te zijn. Antisemitisme ‘kan weer’, en is zeker in bepaalde islamistische kringen een favoriete hobby. Het gaat weer totaal de verkeerde kant op.

Maar geloof mij niet op mijn niet-zo-blauwe ogen. De cijfers liegen er namelijk niet om. Joodse organisaties in verschillende landen houden hier statistieken over bij: in Nederland valt die bedenkelijke taak aan het CIDI, en in het Verenigd Koninkrijk aan het Community Security Trust, of ‘CST’. Die organisatie heeft deze donderdag bekendgemaakt hoeveel antisemitische daden er dit jaar gemeld zijn, en dat aantal is dieptriest hoog: 1.382. Dat op zichzelf is al schokkend, maar nog walgelijker is het te zien dat dit wederom meer is dan vorig jaar. Er is al jaren een trend naar boven te zien:

Bron foto: CST
Bron foto: CST

Nee, de stijging ten opzichte van 2016 is niet enorm te noemen, en zou ook kunnen worden toegeschreven aan een hogere bereidheid om incidenten te melden. Maar wat niet te ontkennen valt, is dat dit aantal sinds 2013 bijna verdrievoudigd is.

Maar is dat echt verrassend? Dit soort jodenhaat lijkt steeds meer geaccepteerd te worden in de Europese samenleving, vaak vermomd als ‘kritiek op Israël’ die zich dan gek genoeg vooral manifesteert in delicten tegen joden die helemaal niet het beleid van de staat Israël maken, of daar überhaupt wonen. En zolang we dat blijven accepteren en de types die dit soort haat propageren niet aanpakken, zal dit cijfer volgend jaar niet lager zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. B. Pascal

  Logisch toch met die import-islam & linksé politiek! Ik verbaas me niets.

  1. van Urk

   Het importeren en pamperen van antisemitische moslims en kritiek op Israel door Links politiek is inderdaad het ultieme wapen van het nieuwe antisemitisme.

   1. denk eens na

    Het is niet eens linkse politiek ,het is eu politiek ,en de eu staat voor het grootkapitaal dat kan nooit links zijn.

   2. Kodi

    En dat mag wat mij betreft niet onbeantwoord blijven.

  2. hans-e-pans

   Persoonlijk denk ik dat het nog erger gaat worden. Sommige mensen in mijn omgeving waar ik mijn vermoedens tegen uit zeggen dat ik het allemaal niet zo goed zie.

   1. Bloem

    Vrees dst het weer volledig uit de hand gaat lopen. De geschiedenis herhaald zich

    1. denk eens na

     Hans geloof me , grettel zal je ooit ontmoeten ,maar dan grettel met een hoofddoekje op

    2. penis aqua di rosa

     Geschiedenis herhaalt zich eeuwig, maar dat wordt vergeten door een geschiedenis meneer die het nu voor het zeggen heeft. De ogen moeten nog open, maar zal niet gebeuren, want …………..was van voor zijn tijd .
     The easy way of life, toch?

     1. Bloem

      Antisemieten moet je keihard aanpakken. Heropvoedingskamp of indien aan de orde direct de toegang tot NL ontzeggen. Eerlijk gezegd vind ik dat persoonlijk nog mild uitgedrukt

  3. Ernst Quispel

   Opmerkelijk dat in een christelijke ultuur van eeuwenlang antisemitisme, uitmondend in de Holocaust de eerste reactie al weer over de islam gaat.

   1. Zout

    Dag Wim!

   2. Guus Geluk

    Intolerantie ten opzichte van Joden is er altijd en overal geweest. Hetzelfde geldt ook voor de aversie tegen andersgelovigen: moslims hebben weinig op met christenen en omgekeerd, boeddhisten en hindoeïsten kunnen het niet goed vinden met moslims en christenen – zo is de christenvervolging in India, aldus Open Doors, een graad erger dan in Saoedi-Arabië, let ook de schrijnende situatie van de Rohingya’s en Myanmar.

    Hier zoomt men voortdurend in op intolerantie van moslims tegen andersgelovigen, alsmede het antisemitisme van moslims, hoewel andere religieuze groepen even intolerant en antisemitisch kunnen zijn als moslims dat kunnen. Je vraagt je af waarom in ’s hemelsnaam.

    1. Zout

     @Guus: Jij probeert een ‘maar-zij-ook-je’ te doen om ons af te leiden van de leringen van Mohammed die de wereld bepaaldelijk geen prettiger oord hebben gemaakt. Bovendien is de islam geen religie maar een totalitaire ideologie.

     Een moslim is geen islam. Vanuit het Nieuwe Testament kun je de oorlog, de moord en de vervolging t.o.v. andersgelovigen niet onderbouwen. Binnen de islam is de vervolging en de moord op andersgelovigen een intrinsiek onderdeel van de ideologie, de praktijk wijst dat voortdurend uit. De gematigde islam bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan.

     Probeer het dus vooral niet op te nemen voor islam, want jij bent het eerst aan de beurt.

     1. Guus Geluk

      Antisemitisme is een wereldwijd verschijnsel dat in het verleden altijd heeft bestaan en thans nog overal bestaat. Het is zinloos obsessief te bladeren in de koran: de briljante kerkhervormer Luther meende zijn antisemitisme eveneens met bijbelteksten te rechtvaardigen en veel christenen met hem. Het is slechts sinds enkele jaren dat de PKN openlijk afstand nam van deze jodenhaat.

      Jodenhaat, intolerantie: altemaal ontstaan uit de verdorven ziel van de mens.

     2. Zout

      @Guus: Even terug naar je vraagstelling:

      Hier zoomt men voortdurend in op intolerantie van moslims tegen andersgelovigen, alsmede het antisemitisme van moslims, hoewel andere religieuze groepen even intolerant en antisemitisch kunnen zijn als moslims dat kunnen. Je vraagt je af waarom in ‘s hemelsnaam.

      Hierop heb ik je antwoord gegeven:

      Vanuit het Nieuwe Testament kun je de oorlog, de moord en de vervolging t.o.v. andersgelovigen niet onderbouwen. Binnen de islam is de vervolging en de moord op andersgelovigen een intrinsiek onderdeel van de ideologie, de praktijk wijst dat voortdurend uit. De gematigde islam bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan.

     3. Ernst Quispel

      Geheel eens met Guus. Hier wordt antisemitisme alleen aangegrepen om moslims te bashen. Dat is in het licht van de historische feiten een kwalijk geval van balk in eigen oog.

     4. Guus Geluk

      Dat zag de kerkhervormer Luther fundamenteel anders. Hij stelde dat de Joden, gezien het feit dat zij de Verlosser hadden afgewezen en Deze zelfs hadden gekruisigd, een verdorven volk was. Luther: “Wat moeten wij christenen nu doen met dit verworpen, verdoemde volk der Joden? Ten eerste moet men hun synagogen of scholen in brand steken. Ten tweede ook hun huizen afbreken en verwoesten. Ten derde moet men hun al hun gebedenboeken en Talmoedleerboeken afnemen. Ten vierde moet men hun rabbijnen op straffe van de dood verbieden voortaan nog te onderwijzen. Ten vijfde moet men de Joden het vrijgeleide geheel ontzeggen en hun een straatverbod geven. Ten zesde moet men hun het woekeren verbieden. Ten zevende moet men de jonge, sterke Joden en Jodinnen dorsvlegels, bijlen, houwelen, schoppen, spinrokkens en spinnewielen ter hand stellen en hen hun brood laten verdienen in het zweet huns aanschijns. Daarom nu en voor altijd: weg met hen.”

     5. Zout

      Zeg Wim, als jou nou niets wordt gevraagd, waarom zou je dan reageren?

      Dag Wim!

     6. Zout

      @Guus: Wat Luther zegt of gezegd heeft interesseert mij geen reet! Je leeft kennelijk in de oudheid. Heden ten dagen, anno 2018, kun je de vervolgens, de verkrachting en de moord op andersgelovigen, vanuit het Nieuwe Testament, niet verdedigen.

      Joden hebben alleen het Oude Testament. Zij hebben een Testament van leven. Wie vrede wil met de jood krijgt ook vrede. Binnen de islam is dit niet aan de orde. Islam betekent onderwerping en is een ideologie waar de dood wordt vereerd en aangemoedigd.

      Zo… genoeg hierover!

     7. Guus Geluk

      Ja, Ernst. Het is alsof men een koker heeft en slechts het antisemitisme en intolerantie onder de islamitische gemeenschap wenst te zien. Ja, als ik slechts het antisemitisme onder christenen zie, kan ik evengoed het christendom als de oorzaak van alle kwaad beschouwen. Als ik de vervolging van andersgelovigen onder hindoe’s zie, kan het niet anders, of het hindoeïsme wordt de volgende verrotte ideologie die moet worden verboden.

      Kokervisie.

     8. Guus Geluk

      De hervormer Luther wordt, wat mij betreft terecht, thans gretig gelezen in de christelijke gezindte. In die tijd lazen veel christenen zijn geschriften. Ik constateer dat jij, Erik, je liever blijft focussen op de misdaden van de moslims, maar daarmee lijdt je aan een forse kokervisie.

     9. van Urk

      Guusje toch. En ik dacht altijd dat wij alle “christelijke” Europeanen, sinds de holocaust, het antisemitisme hadden afgezworen? Bent u als christen zijnde dan in eigen ogen een antisemiet omdat volgens u het antisemitisme fundamenteel, diepgeworteld vroeger in het christendom aanwezig was? Het gaat nu om het nieuwe antisemitisme uit een ander religieus en volkeren hoek dat u zo nodig met dit soort oude koeien geleuter van:”Ja maar wij waren ook fout” wilt gaan beschermen. Er is een serieus probleem betreft antisemitisme onder moslims. http://www.volkskrant.nl/opinie/-antisemitisme-onder-jonge-moslims-is-fundamenteel-en-diepgeworteld~a3411050/

     10. Guus Geluk

      Wat ik stel is dat antisemitisme, maar ook intolerantie jegens andersgelovigen, binnen veel godsdiensten aanwezig is of in het verleden aanwezig was. Welnu, we kunnen koortsachtig gaan bladeren in de koran danwel de bijbel, maar dat is zinloos. Waar we ons op kunnen richten is het aanpakken en bestrijden van discriminatie, antisemitisme en intolerantie.

    2. Kodi

     Zie je wel dat je nu weer die Moslims uit de wind wil houden en dus met hen collaboreert? Je staat aan de verkeerde kant. Van mij mogen al die landverraders voor het volksgericht.

     1. Guus Geluk

      Er bestaat geen volksgericht.

   3. Kodi

    Van welke signatuur zijn de daders van dit virulent anti-Semitische geweld? Juist ja, het zijn Moslims. Wéér die Moslims. Dus volkomen logisch dat het hier over de Islam gaat. Als we het over voetballen hebben gaan we het ook niet over synchroonzwemmen of zo hebben. Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom, trol?

 2. denk eens na

  Is extreem rechts wie al die semieten lastig valt , alleen beetje lastig volhouden , met het groeiend aan tal islamieten in de eu, het stijgt gelijk met het aan 2012 naar 2017 groeiend moslims in Nederland, maar dat kan ook toeval zijn.

 3. Zout

  Je verwacht het niet heh?

 4. Steve Van der Vekens

  Het aantal antisemitische incidenten stijgt evenredig met het aantal vluchtelingen.

  1. denk eens na

   Dat bedoelde ik ook eigenlijk.

    1. denk eens na

     jij bedankt !

  2. Henk-Jansen

   De opwarming van de aarde stijgt ook evenredig aan de co2 uitstoot. Maar dat wordt wel ontkend toch?

   1. Zout

    @Henk: Ik ben benieuwd naar de wetenschappelijke onderbouwing van jouw bewering.

     1. Zout

      Dag Wim!

   2. sjun

    Het valt weer in het niet bij vulkanische activiteit. Maar er valt veel te doen aan de CO2 uitstoot. Gewoon milieuvriendelijke CO2 vrije kernenergie entameren. Een extra centrale bouwen zal al fors besparen op gebruik kolen en fossiele brandstoffen en draagt bovendien bij aan genereren van hoogwaardige werkgelegenheid. Maar om een of andere reden lijkt de fatsoenspopulististische en bedilzuchtige klimaatactivist hiervoor een blinde vlek en oogkleppen te hebben ontwikkeld die steevast opspelen in gezochte tegenwerpingen zodra het onderwerp ter sprake komt.

    1. Henk-Jansen

     Ik ben in principe geen tegenstander van kernenergie, alleen moet er dan nog wel een oplossing gevonden worden voor de opslag van radioactief afval die voor 100 duizend jaar opgeslagen moet worden.

 5. Weethetbeter

  Dan zal het na de brexit wel weer afnemen in GB. Dan sluiten ze toch de grenzen? Wel triest dat Sybren geen Engels plaatje er bij kon vinden!

  1. denk eens na

   Je weet het echt altijd beter , het is grappig om iemand , zo weethetbeter te zien spelen als je geen idee heeft waarover je het hebt/heeft/ geen idee.

 6. Bloem

  Valt weer 100% mee dat onze trendzettende huis-antisemieten Quispel en Jansen nog niet juichend gereageerd hebben.

  1. Ernst Quispel

   Bloem, je maakt jezelf belachelijk door me voor antisemiet uit te kafferen zonder een zweem van onderbouwing.

   Dit slaat helemaal nergens op.

   1. corfo

    @ Kwispel.
    Jij bent inderdaad de grootste antisemiet op dit forum; @ Bloem heeft volledig gelijk, en het is je al eens eerder verteld, Kwispeltje !

    1. Kodi

     En zo is het maar net.

   2. Zout

    @Wimşelşün Çöde: Dag Wim

 7. Ritter

  Illegale massa immigratie uit de islamitische landen brengt antisemitisme met zich mee.
  ——-
  Wegkijken heeft geen zin: antisemitisme hoort bij de islam

  “De groei van het antisemitisme is dus een voorspelbaar gevolg van de massale immigratie.”

  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/blog/2014/07/wegkijken-heeft-geen-zin-antisemitisme-hoort-bij-de-islam-1560780W/

  1. Kodi

   Als je Islamitisch anti-Semitisme importeert dan zal je deze shit hole ook krijgen. En collaborerend links is hieraan schuldig. Vervolging hiervoor is op z’n plaats.

 8. EllyD18

  Deze haat komt echt niet van de Europeanen af hoor.
  Een keertje zullen ze toch toe moeten geven dat het beleid verkeerd is geweest.

 9. trampoline

  Niet alleen in het UK ook in de EU en ons land komt antisemitisch geweld steeds vaker voor. En de overheid probeert dat steeds vaker te verdoezelen.
  Wat een schril contrast met Geert Wilders die massaal werd vervolgd omdat hij alleen openlijk zei wat hij vond. Maar dat ging over Moslims toch?
  Ik ben er inmiddels van overtuigd dat de overheden kritiek op moslims vervolgen en geweld tegen Joden verdoezelen. En datxpik ik niet langer.

  1. corfo

   @ trampoline.
   Of de bevolking het wél of niet pikt, maakt de “leiding” geen fluit uit. Zij zijn bezeten van “vernietigingsdrang” en zullen dat koste-wat-kost uitvoeren.
   Over enige tijd resteert nog maar één middel tegen deze waanzin : revolte !
   Dhr. Wilders is idd. één van de zeer weinigen die het durft benoemen, de rest doet ’t in hun broek, bang voor een standje van Opper Zuipschuit Juncker en z’n kwijlende aanhangers.

 10. waakhond

  Waarom moet bij iedere vorm van Joden haat Israël er bij gehaald worden?
  Anne Frank was niet diep geloofig ze was een Nederlander zoals jij en ik
  Ze heeft geen woordt gerept over Israël. Daarmee wil ik niet zegge Dat er geen gelovige joden meer bestaan maar dat we ze moeten zien als Nederlanders niet als Israëliërs. In het midden oosten heeft geen enkel normaal denkent mens een toekomst.

  1. Zout

   Anne Frank kon ook met geen woord reppen over Israël, want in die tijd was er geen Israël. Er was het Britse mandaatgebied Palestina. Opgericht in 1921 en ontbonden in 1946.

 11. Ben Zine

  “Kritiek op Israël” is inderdaad de nieuwe naam voor wat in feite niks meer of minder is dan hardcore anti-semitisme. Dit komt met name voor bij mensen die de godsdienst van de vrede belijden, en wordt uiteraard volledig gedoogd door hun gastheer, de linkse kerk. De linkse moraalridders hebben de oude boze geesten weer tot leven gewekt. De demonen, waarvan wij dachten dat ze waren verdreven na 1945, zijn weer helemaal terug. Met dank uiteraard aan Merkel, dat vriendelijk lachende moedertje uit de hel.

  1. Zout

   Scherp!
   +++++

  2. trampoline

   Ik ben er voorstander van om de “godsdienst van de vrede” en de “linkse kerk” op dezelfde manier te bejegenen als zij “anders-gelovigen” bejegenen. Daar kunnen ze onmogelijk bezwaar tegen hebben.

 12. Kodi

  Europa is beter af zonder de Islam, zoveel is duidelijk.

  Het wordt meer en meer tijd dat de Moslims ofwel hun kwaadaardige haatdoctrine de Islam verlaten of anders ons continent. Voor een kwaadaardige haatdoctrine als de Islam is in ons Verlichte en modern geëvolueerde Europa geen plaats.

  1. Steve Van der Vekens

   De ‘gematigde’ islam is door zijn stilzwijgen inderdaad medeplichtig.

 13. waakhond

  Oké dat is waar Zout ik zal mij zelf coriseren ik bedoel Jeruzalem

 14. waakhond

  Mijn excuses voor mijn gebrek aan historiese kennis geschiedenis heb ik op school amper gehad. Het was alleen maar het algemene verhaal van
  Eerst waren er jagers en verzamelaars toen de oudheid (Romeinen)
  En dan de middeleeuwen en een beetje over de tweede wereld oorlog Nederland dat was het!!!!!
  Ik ben bang dat er veel mensen zijn van mijn generatie die dat niet door hebben.

  1. chicamo1

   Ik ben op mijn 15 verjaardag van school getrapt, maar ik heb toch een bovengemiddelde kennis van historische, politieke en religieuze zaken. Daarbij ik heb gelukkig geen geloof. Er bestaat ook internet om je kennis te verruimen. Echt doen.

 15. Nasrani

  Mede dankzij de vredelievende godsdienst genaamd de islam.

 16. chicamo1

  Voor mensen met een normale intelligentie is dit onbegrijpelijk. Gewoon een klein stukje geschiedenis. De Joden hebben onze cultuur verrijkt sinds de diaspora. Maar ook de Arabieren/Moren hadden een hoogstaande cultuur op het gebied van irrigatie astrologie, etc. en hebben onze cultuur verrijkt. Kijk in Spanje Alhambra, bij Nerja, Valencia. En toen kwam de Islam en die heeft deze schitterende cultuur successievelijk vernietigd. Dat staat ons ook te wachten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.