Volkskrant zet genderneutrale opvoeding in het zonnetje alsof het iets onschuldigs is

In een interview met ouders die een genderneutrale opvoeding er op na houden voor hun dochter, lees je de dogmatiek erachter. Het wordt een soort houvast waarbij het vooral lijkt neer te komen op een soort contra-houding in plaats van een ‘vrije opvoeding’. De titel van dit artikel suggereert alsof het gevaarlijk is, maar dat is natuurlijk niet waar. Het is ook niet onschuldig.

Heeft u een nieuwe fiets voor mijn dochter?, had ze gevraagd.

Nee, antwoordde de fietsenmaker. Momenteel heb ik niets in haar maat.

O, jammer, zei ze.

Ik heb alleen nog een jongensfiets staan. Een blauwe.

Nou, toen zat ze op de kast. Even overwoog ze de fietsenmaker op zijn gedrag aan te spreken. Waarom zou haar dochter niet op een stoere blauwe fiets kunnen rijden? Wie bepaalde dat meisjes roze prinsessenfietsen met een mandje kregen? Zo’n onderscheid hóéfde je toch niet te maken?

Hier is al een simpel voorbeeld met betrekking tot het feit dat het geen ‘vrije opvoeding’ is, maar een dogmatische manier van opvoeden vanuit een ideologische overtuiging bij de ouders. Dat maakt het kind een sociologisch/politiek project. Het gaat in de opvoeding om het kind en niet om de ouders. Ik kan mij niet van de indruk onttrekken dat de ouders in dit geval hun eigen onvrede over de maatschappij projecteren op het kind.

Zo’n genderneutrale opvoeding is een avontuur, een zoektocht, een worsteling. En soms gaan ze zelf ook de mist in. Feye vertelde de kinderen bijvoorbeeld eens een verhaal over een ridder die een prinses kwam redden. Daar was hij zelf best content mee – helemaal uit zijn hoofd! – maar na afloop zei Janneke: ‘Heel mooi, maar laat je de prinses de volgende keer de ridder bevrijden?’

Het naarstig en dogmatisch beïnvloeden van de opvoeding zodat het in jouw straatje past als ouder is bij genderneutrale opvoeding en strikt binaire opvoeding even gevaarlijk voor de opvoeding van het kind. Die heeft een bepaalde regelmaat nodig en structuur, anders krijgt de opvoeding onbedoelde psychologische effecten. Er zijn biologische verschillen die zich in alles kunnen uiten. Niet alles is sociaal-cultureel bepaald en dat moeten dit soort ouders zich ook realiseren.

Gelukkig heeft de Volkskrant ook weerwoord in het artikel geplaatst:

Het was een venijnig stuk dat neurowetenschapper Debra Soh vorig jaar in de Los Angeles Times publiceerde over genderneutraal opvoeden. Ja, ze vindt het prima dat ouders hun kinderen een vrije keuze geven waar het speelgoed, kleding of toekomstdromen betreft. Tegelijkertijd is het ‘zinloos een kind te zien als een onbeschreven blad zonder vastliggende eigenschappen’, stelde ze. ‘Er is ook zoiets als biologie.’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Kodi

  Nog iets dat op (kleuter)scholen gaande is: de gender-gelijkheidsideologie:

  https://www.youtube.com/watch?v=yA8fgaBSDUw&feature=youtu.be

  Jongetjes worden op deze manier tot mietjes en watjes gemaakt. Het complete onderwijs is één grote linkse klucht geworden.

  1. Rechtsaf

   Precies Kodi, genderneutraal is een leugen, want je bent, biologisch gezien, een jongen/meisje/man/vrouw.
   Ik kots echt op deze manier van denken en handelen en waarom? omdat de identiteit van een kind niet wordt bevestigd sterker nog, ouders zijn dus liefdeloos naar kinderen, ouders!!! dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en doen dat niet omdat de maatschappij vindt dat de leugen van het gender verhaal in stand gehouden moet worden..

 2. Duke

  “maar na afloop zei Janneke: ‘Heel mooi, maar laat je de prinses de volgende keer de ridder bevrijden?’”
  Ik zie al een groep aankomen die zich beledigd voelt door Nederlandse sprookjes, want niet divers of genderneutraal genoeg.

 3. Ni28

  Niets mag nog normaal zijn. Sterker, de samenleving wordt abnormaal want dat is het nieuwe normaal. Wat betekent eigenlijk het woord normaal? Normaal is abnormaal en abnormaal is normaal? En de biologie van de mens, wordt die ook afgeschaft? De mensensoort maakt zichzelf kapot, dat staat vast.

 4. buitenbeentje

  Er is een verschil tussen neutraal en gender neutraal. Het laatste houdt in dat je je kind dwingt twee keuzes te maken, ook al wil het er maar 1 maken. Ik persoonlijk noem dat kindermishandeling. Met o.a. een pedagogie graad zou men mij (bij de VARA) een expert mogen noemen.

  Mijn vrouw draagt graag jurken, ik niet. Mijn dochters dragen ook graag jurken, mijn zoons niet. Nou kun je natuurlijk aanvoeren dat mijn vrouw dan maar voor broeken had moeten kiezen zodat mijn dochters een ander rolmodel zouden kunnen volgen, en ik voor jurken om hetzelfde voor mijn zoons te doen. Ik hoop dat dit voorbeeld simpel genoeg is om aan te tonen dat in vrijheid genderneutraal opvoeden niet bestaat.

  Het leuke is trouwens dat travestieten en transgenders m=>v vaak voor jurken kiezen als zijnde symbool voor vrouwelijkheid. Nog nooit travestieten gezien die zich wensten te verkleden cf. b.v. Asha ten Broeke of Ties Prakke.

  1. Ni28

   U bent echt een buitenbeentje als ik het zo lees. Kunt u dat vandaag de dag nog verantwoorden? Tja, nog een fijne avond.

  2. Rechtsaf

   @buitenbeen niemand is genderneutraal, dit is een leugen, een kind is of jongen of meisje en ben het eens, dat het kindermishandeling als ouders daar verwarring over laten bestaan.

 5. B. Pascal

  Ik hou van vrouwen en ben een Man!

  dit is a. Natuurlijk, b. Normaal, C. Goed
  A. NATUURLIJK!!!!

  1. Ernst Quispel

   Vergis je niet, de homo-acceptatie is in Nederland bepaald niet vanzelfsprekend.

   1. Archetype01

    ja dat krijg je he als je een achterlijk geloof importeert die homo’s niet het licht van de dag gunnen

   2. Rechtsaf

    @ernstig vergis je niet hoeveel mannen en ook vrouwen het tegennatuurlijk vinden dat een man kiest voor een man en een vrouw voor een vrouw.
    Buiten het geloof om beschouw ik het als en vind ik het tegennatuurlijk en ik vind het als echte kerel ook gewoon smerig

    1. Ernst Quispel

     Het is bekend dat veel ‘echte mannen’ homoseksualiteit afwijzen. Pascal doet het ook, niet omdat hij een moslim is maar omdat hij een christen is.

     De acceptatie van homoseksualiteit in Nederland is nog steeds een probleem en er zijn nogal wat ‘echte mannen’ die geweld tegen homo’s plegen. We zullen nog een paar stappen in de beschaving moeten doen om dit primitieve gedrag achter ons te kunnen laten.

     1. eRik2017

      De acceptatie van Vereniging Martijn is voor jou ook altijd al een probleem geweest toch? @Ernst-Wim

     2. Rechtsaf

      @ernstig buiten geloof om, het is tegennatuurlijk en ook vooral vies maar jij als warme islamofobische genderneutrale pleitbezorger vind al het tegennatuurlijke heerlijk.
      De acceptatie in Nederland dat mensen die normaal denken over man en vrouw dus anders denken over homoseksualiteit/gendernautraal is een nog veel groter probleem het is een progressieve ziekte in Nederland en wordt je door de strot gedrukt en dát moet eens afgelopen zijn.

 6. denk eens na

  Nog even en dan is de hema worst , de wortel , de meloen ,de walnoot , je kunt zelfs discuseren of hagelslag , de negerzoen niet gender neutraal is .

 7. fusilier

  Nou hoe dieren met elkaar omgaan,kunnen veel mensen wat van leren,die de weg een beetje kwijt zijn.

 8. Babaji538

  ‘Genderneutraal’ komt verder helemaal niet
  agressief, over.
  Neutraal, vredig en liefdevol, allemaal.

  Petra Hermans

  1. denk eens na

   Het allemaal is juist het probleem , kom je de straat wel eens op?

  2. Rechtsaf

   @538 Petra Hermans liegt, dit heeft niets met liefde te maken, het is een hype waar veel aandacht voor is, genderneutraal is een leugen..

   1. corfo

    @ Rechtsaf.
    Petra Hermans is eigenlijk Petrus Hermans.
    Moest van zijn ouders zittend plassen om de bril niet te besmeuren; door zijn beperkt denkvermogen dacht Petrus H. dus dat hij een meisje was en wilde voortaan als Petra H. door ’t leven gaan.
    En aldus geschiedde.
    Door deze “tweedeling” liegt en bedriegt “zij” doorlopend en weet niet meer precies wie óf wat zij/hij is; triest geval.

 9. tomygun

  Tja het normale gezin moet gesloopt worden, door wie ?
  Pleurop blijf met je gore poten van het gezin af .
  Juist de generatie weg met ons
  de cultuur verrijkers door te zingen welkom gelukzoekers .
  Links maakt meer kapot dan u lief is .
  In de laatste 20 jaar zijn er meer homo`s en lesbo`s gemaakt
  dan er in 50 jaar daar voor geboren zijn .

 10. Gerlos

  Wat een flauwekul dat genderneutraal geleuter.

 11. Frits Jansen

  Laat ze een bedrijf beginnen, dat is pas echt genderneutraal.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.