AIVD waarschuwt dat confrontaties tussen “extreemrechts en extreemlinks” steeds grimmiger worden

En waarom? Nou, vooral omdat ANTIFA elke keer een “tegendemonstratie” houdt als rechtse groeperingen ergens de straat op gaan. De rechtse clubs vragen daar een vergunning voor aan, ANTIFA niet.

In zijn jaarverslag over 2017 concludeert de geheime dienst de AIVD dat extreemlinks en extreemrechts elkaar steeds vaker en nadrukkelijker opzoeken. Waar de groepen in het verleden elkaar maar weinig zagen gaan ze nu bewust de confrontatie aan. De sfeer wordt daardoor steeds grimmiger.

“Of het nu gaat over het immigratiebeleid, de islam of Zwarte Piet,” schrijft de AVID, het wordt steeds meer een kwestie van hard tegen hard.

“De confrontaties vinden veelal plaats in woorden via sociale media, maar steeds vaker zoeken extremisten elkaar ook op straat op. Een demonstratie van (extreem) rechts tegen asielzoekers kan steevast rekenen op een, veelal niet aangevraagde, tegendemonstratie van links waarbij ook links-extremisten komen opdagen,” aldus de AIVD. Dit geldt met name voor de AFA (Anti-Fascistische Actie, oftewel ANTIFA). Dit weekend willen die extreemlinkse gekken demonstraties van Pegida en Recht in Verzet blokkeren in Amsterdam.

Maar, beweert de AIVD, dat wangedrag van extreemlinks komt vooral door de opkomst (ofzo) van extreemrechts:

“De ontwikkeling van links-extremisme wordt grotendeels bepaald door de ontwikkelingen van extreemrechts.”

Eén van de zaken waar de AIVD zich zorgen over maakt is dat extreemrechts de overheid steeds vaker ziet als “boosdoener.” Aldus de inlichtingendienst zelf. Blijkbaar is het nu al “extreem” om kritiek te hebben op de staat. Op elkaar als burgers, prima, maar op de overheid?! Nee, dat mag niet! Dan ben je knetterextreemrechts en gevaarlijk!

Afijn, dat laten we dus maar even voor wat het is, want dat argument om iemand extreem te noemen is volstrekt achterlijk. Dit voldoet wél aan die beschrijving:

“Nog een nieuwe ontwikkeling is dat dit jaar groepen zijn opgestaan die vanuit ideologische standpunten streven naar het ‘zuiver houden’ van het blanke ras. Zij geven de ‘politieke elite’ de schuld van ‘omvolking’. Daarmee bedoelen ze dat politici beleid invoeren dat op de lange termijn kan leiden tot het uitsterven van het blanke ras.”

Dit zijn inderdaad termen die gebruikt worden door modern extreemrechts. Fatsoenlijk-rechts — normaal rechts! — moet daar niets mee te maken willen hebben. Wat daarbij wel vermeld moet worden is dat de overgrote meerderheid van de mensen die deze denkbeelden hebben geen geweld willen plegen. Die geweldbereidheid zou slechts voor “een beperkte groep” gelden, en dan ook nog eens “niet of nauwelijks tot uiting” komen. Dat is dan nog relatief goed nieuws.

Het zal niemand verbazen dat het gevaar op geweld uit een andere hoek komt, namelijk die van het extremistisch islamisme. Met name aanhangers van ISIS vormen volgens de AIVD nog altijd een serieuze bedreiging.

Be that as it may, het is onderhand duidelijk aan het worden dat de extremen — extreemlinks, extreemrechts en extreem-islamisme — steeds mondiger, actiever en luider worden. Dat is een probleem; dat ontkennen is niet alleen dom, maar mogelijk zelfs gevaarlijk. Alle extremen moeten bestreden worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

77 reacties

 1. eRik2017

  Aanstichting door trollen. Kijk, precies wat ik bedoel.
  @Ernst-Wim en zijn trolmaatjes die willens en wetens mensen tegen elkaar op zitten te stoken. 7 dagen per week, van 9 uur in de ochtend tot 23:30 uur in de avond.
  Mensen met treitereien de gordijnen in jagen in de hoop dat ze dan vanuit emotie/razernij dingen gaan zeggen die ze eigenlijk niet menen. Opruiing, groepen mensen verdelen. Zonder enige moraal.

  1. DolleDries

   Zeg maar de Martijn brigade.

   1. Kodi

    #ontmartijnen a.u.b.!

  2. Pit

   @Erik: Daarom moet je het gajes doodzwijgen.

   #gajes

   1. Kodi

    #ontgajessen a.u.b.!

  3. Guus Geluk

   Hou op met provoceren, Erik, je gestook is weer onmiskenbaar aanwezig.

   Bovendien klopt er geen hout van je betoog.

   1. eRik2017

    De pot verwijt de ketel. Zo doen Wimmers dat altijd.

    Hij keek in de spiegel en wees naar zijn eigen spiegelbeeld en keek naar de mannen in de witte jassen. Hij heeft het gedaan!

   2. eRik2017

    En sids ik heb gepost dat jullie Ernst-Wim eigen triest is om de hele dag, 7 dagen per week eenzaam op DDS zit te posten en blijkbaar niets anders te doen heeft, komen ineens Fritz en Henk weer op het podium.
    Ik mag gerust van DDS geflikkerd worden hoor als men bij DDS meent dat ik meer trol zou zijn dan Ernst-Wim en Guus. GRAAG! Dan ben ik volledig #ontwimd en dan zou DDS een punt maken om trolactiviteit te stimuleren. Komt u maar!

   3. Ni28

    Maak je niet druk tenzij je je hierin herkent.

  4. Steve Van der Vekens

   Mooi gezegd Erik.

 2. Guus Geluk

  Volkomen correct, alle extremen moeten worden bestreden. Voorts is het juist als zowel links en rechs voortdurend afstand doen van extreemlinks en extreemrechts.

 3. DolleDries

  Ik zie alleen maar extreem links geweld.
  In Duitsland werd een vredige demonstratie van vrouwen tegen het vele geweld tegen vrouwen in Duitsland en werden aan gevallen door extreem links

  1. eRik2017

   Antifa, de Grauwe Eeuw, Rote Armee Fraktion, Volkert van der G.
   Allen zware bedreiding dan wel gebruik van geweld tot moord.

   1. Kodi

    De kogel kwam van…

 4. Henk-Jansen

  Ik plaats van elke vorm van extremisme te verwerpen geeft Michael weer extreemlinks overal de schuld van!

  1. eRik2017

   Een typische Ernst-Wim opmerking. Voel je je aangesproken dat je tot extreem zuiglinks hoort Wim?

  2. Supernoodle

   Tuurlijk! Elke vorm van extremistische achterlijkheid aanpakken.

   Maar niet zo miepen! Links is inderdaad veel gewelddadiger dan rechts.
   De waarheid kan vervelend zijn voor de gutmensch, maar maakt het daardoor niet minder waar.

   https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/03/aivd-extreem-links-gewelddadiger-dan-extreem-rechts-592921/

  3. van Urk

   Extreemlinks dikt dreiging Extreemrechts aan. In het jaarplan 2015 van de AIVD werd al gemeld dat het grootste gevaar vanuit de richting van Links komt.

   1. Ernst Quispel

    “Links is inderdaad veel gewelddadiger dan rechts”

    Dit is evident onjuist. De slachtofferaantallen die extreem-rechtse idioten maken is het veelvoud van die van extreem-links.

    Ik hoef slechts te verwijzen naar Breivik die in zijn eentje al 77 mensen omlegde, een aantal waarbij de Baader merinhofgroep in het niet viel.

    Extreem-rechts maakt altijd veel slachtoffers. Het ergste in Duitsland: https://www.volkskrant.nl/buitenland/niet-63-maar-849-racistische-moorden-in-duitsland~a3558296/

    De extreem-linkse terroristen zijn hierbij vergeleken vredelievende watjes.

    1. eRik2017

     @Ernst-Wim zijn natte droom was altijd om politiek correspondent, journalist of commentator te worden. Maar het lukte hem nooit omdat hij overal weggejaagd werd om zijn onophoudelijke betweterigheid met natte scheetargumenten.
     Vandaag probeert hij het nog steeds, elke dag, op DDS en god mag weten waar nog meer.
     Een paar minuten nadat ik dit heb gepost, zal Guus komen om zijn rug te dekken.

     1. Ernst Quispel

      Erik komt weer eens met een sterke inhoudelijke reactie.

      Wat is het toch een kanjer in de inhoudelijke discussie!

      🙂

     2. eRik2017

      @Ernst-Wim heeft een srieuze eigen overtuiging dat hij een sterk debater is en krachtig op de inhoud.
      Slaap lekker Wim!

    2. Roughwood

     Natuurlijk Quisling, had ook niet anders verwacht van een linksradicaal als u. Droomt u rustig verder! Telt u zelf de doden en zwaar gewonden ten gevolge van de terreur door deze onfrisse clubjes even op?

     Brigate Rosse (Rode Brigades) (Italië)
     Cellules Communistes Combattantes (België)
     Communistische Liga 23 September (Mexico)
     Euskadi Ta Askatasuna (ETA), (Spanje)
     Japanse Rode Leger (Japan)
     Rote Armee Fraktion (Duitsland)
     New People’s Army (Filipijnen)
     Revolutionaire Anti-Racistische Actie of RaRa (Nederland)
     Lichtend Pad (Peru)
     Action Directe (Frankrijk)
     Tupamaros (Uruguay)
     FARC (Columbia)
     IRA (Noord-Ierland)
     INLA (Noord-Ierland)

    3. sonar

     Kwispedoris de waarheid doet natuurlijk zeer,links is altijd al extreem,het wordt bewezen door de AIVD.
     Succes linkse islamiet.

     1. Ernst Quispel

      Bewijzen doe je met feiten, sonar, en die leverde ik.

     2. Roughwood

      Klassiek gevalletje nepnieuws van Quisling. Hopeloos gevangen in zijn links extremistische demoniseer- en deugbubbel…

    4. Steve Van der Vekens

     Je moet links niet zo geforceerd zitten verdedigen. Wij zien allemaal dat jij tot het groepje geweldenaars van extreem-links behoort.

    5. sjun

     Anders Behring Breivik was gewoon een verwarde man geworden. Mogelijk was er iets met zijn bloedsuikerspiegel naast dat hij jarenlang gemarginaliseerd werd door de Noorse SociaalDemocratische partij totdat het hem teveel werd. Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt die maar steeds weer als afschrikwekkend voorbeeld naar voren worden geschoven om de discussie dood te slaan kwamen er ook al toe om zichzelf om te leggen. Dat wekt bepaald geen beeld van stabiele persoonlijkheden die nagevolgd zouden gaan worden.

     Daarnaast valt in het door Wim aangehaalde artikel uit de Volkskrant op dat het om toeschrijvende ‘verklaringen’ van het type ‘zou kunnen zijn’ gaat en niet om gemeten cijfers. Om minder zou je aan verpolitiekte berichtgeving kunnen denken.

   2. Guus Geluk

    Deze discussie is hoe dan ook niet relevant. Ik neem aan dat zowel links als rechts zich plachten te distantiëren van het extreme. Extreemlinks heeft niets te maken met fatsoenlijk links en extreemrechts staat los van fatsoenlijk rechts.

    Deze groepen gaan de straat op om elkaar te bevechten, maar fatsoenlijk rechts en links vormen coalities in het parlement en komen tot compromissen.

    1. Roughwood

     Dank u voor dit stukje duiding waaruit we nu onomwonden kunnen concluderen dat GroenLinks geen fatsoenlijke politieke partij is!

     1. Guus Geluk

      In de contreien van uiterst linkse en uiterst rechtse partijen bevindt zich extreem tuig. Los van dat ik niet elke GL-er, SP-er, PVV-er of FvD-er over één kam wil scheren, is het aan de partij daar helder afstand van te nemen. De meeste partijen doen dat gelukkig ook.

     2. Roughwood

      Maar GroenLinks overduidelijk niet, sterker nog, die hadden een campagneleider met een RaRa achtergrond…

     3. Guus Geluk

      Ja, en die moest later zijn biezen pakken.

     4. Roughwood

      Als TK-lid ja, toch niet als regisseur van de TK verkiezingscampagne van GroenLinks-lijsttrekker ‘Jessiah’ Klaver een jaartje terug?

     5. Guus Geluk

      Is dat zo, Roughwood? Dat wist ik niet.

      Niet fatsoenlijk van GroenLinks, zo’n voormalig RaRa-terrorist in de top.

  4. Duke

   Henkie, als je iets leest hoort de laatste zin er ook bij.
   “Alle extremen moeten bestreden worden”.
   Hoezo is dit niet elk extremisme verwerpen?

 5. tomygun

  Wat is extreem ?.
  Als zo,n gelukzoeker aan mijn kinderen zit en ik zijn kop
  van z,n romp sla ? .
  Of is het extreem dom van hem om dat tedoen ? .

  1. Ernst Quispel

   Ja, dat is vrij dom, maar ik acht je er wel degelijk toe in staat.

   1. Ego-non-solus

    EQ, ik begrijp precies wat tomygun bedoelt.

    “Sterven als een leeuw of leven als een haas…”. Ik heb ooit mijn keus bepaald en zal als het moment daar is ook conform handelen.
    En u?

    1. corfo

     @ tomygun.
     Je hebt helemaal gelijk.
     Er zijn nu eenmaal “mensen” die álles pikken wat een ander hen, of hun familieleden aandoet. Ik heb zelf al eens “eigen rechter” gespeeld en dat beviel mij uitstekend ! Ik zou het zó weer doen, iedereen blijft van mijn gezinsleden af !
     Het meest laffe soort, dat zijn de hier bekende extreem linksdenkende reaguurders, zal zichzelf of zijn/haar gezinsleden, nóóit verdedigen tegen enig geweld o.i.d.
     De NSB bestond grotendeels uit dát soort onderkruipers/angsthazen, dezelfde soort leeft nog steeds onder ons en wil andersdenkenden hún wil opleggen, demoniseren, angst aanjagen enz.

     1. tomygun

      corfo ,
      +++++

    2. tomygun

     Ego .
     +++++

  2. Siemien

   @tomygun als je praat over dom heb je gelijk Ernst in je nek, die vindt het heerlijk om mensen weg te zetten als dom geneuzel via een omweg..

 6. Kodi

  Er hangt geweld in de lucht. Links geweld.

  zo 5.02.17 11:15

  by Uri van As

  Er hangt geweld in de lucht. Hysterisch geweld. Een dreiging die niet te stoppen lijkt. Een irrationele haat die onvermijdelijk ontaardt in moord en doodslag. Gewelddadige emoties. In allerlei gradaties gevoed en gelegitimeerd door de media, politiek en intelligentsia.

  Iedereen wordt gemobiliseerd in de strijd tegen een democratisch gekozen president. Een foute man omdat hij niet beschikt over de juiste politieke kleur en nestgeur.

  Fascisten
  Linkse tegenstanders trekken scheldend, schoppend en slopend door de straten van het vrije Westen. Andersdenkenden worden gemolesteerd. Film- en popsterren flirten met bomaanslagen, staatsgrepen en onthoofdingen. Politici organiseren protestdemonstraties en vergelijken hun opponenten met nazi’s en fascisten. Psychologen hebben de president ongezien als geestesziek gediagnostiseerd. Dag- en weekbladen fantaseren breeduit over de moord op Donald Trump.

  Superioriteit
  Politiek is emotie. Althans in linkse kring. Alles draait om gevoel. De geborgenheid van een groep gelijkgestemden. De status en autoriteit van morele superioriteit. Twijfel is overbodig. Links staat immers aan de goede kant van de zaak. Wentelen in de verheerlijking van Obama of in je afkeer van die duivelse Trump, leidt tot hetzelfde resultaat: dat gelukzalig gevoel van verheven saamhorigheid.

  Diversiteit
  Links, altijd op zoek naar groei, gaat voor Diversiteit. Moslims, Afrikanen, homo’s en lesbiennes worden met open armen ingesloten. Mits ze geen rechtse ideeën koesteren. Want links is dol op mensen die anders zijn maar niet op andersdenkenden. Linkse vrijheid is een paradox. Je bent vrij te verkondigen wat je wilt zolang het maar links is. Wie zich niet conformeert aan het gedachtegoed wacht harde handen die je verwijderen uit de groep. In een door links gedomineerde wereld is dat een sanctie die menigeen afdoende intimideert.

  Geïndoctrineerd
  De media, het onderwijs en het bestuursapparaat zijn na ‘de mars door de instituten’ van de babyboom-generatie volledig in handen van links. Dit is inmiddels zo gewoon dat de nieuwe in linkse ideeën gemarineerde generaties niet eens beseffen hoe geïndoctrineerd ze zijn. Docenten op basisscholen vertellen kinderen spookverhalen over rechtse politici. Middelbare scholen behandelen geschiedenis vanuit een links perspectief. En alle sociale faculteiten bedrijven uitsluitend linkse ‘wetenschap’.

  Franse revolutie
  Het Westen wordt in toenemende mate geteisterd door de filosofische erfenis van de Franse revolutie. Een intellectuele geweldsorgie die Frankrijk letterlijk heeft onthoofd. Het land verloor voorgoed zijn leidende positie. Het speelt op het technologische toneel van vandaag geen rol van betekenis. Frankrijk is hét land van de sociale wetenschappen. En ondanks de vernietigende economische neergang houdt het hardnekkig vast aan zijn revolutionaire beginselen.

  Potentaten
  Parijs was en is het exportcentrum van linkse ideologie. Het bood en biedt onderdak aan tirannen uit de hele wereld. Aan de boulevards wonen Latijns-Amerikaanse gangsters, Arabische despoten en Afrikaanse potentaten gebroederlijk naast elkaar. Pol Pot werd er ideologisch geschoold, ayatollah Khomeini door Foucault op zijn troon gehesen en Mao door het echtpaar Sartre van bloedvlekken ontdaan aan de man gebracht.

  Utopisme
  Door de mei-opstand van 1968 heeft dit dwaze Franse denken alsnog kans gezien de Angelsaksiche wereld te veroveren. De elite is gezwicht. De bevolking biedt weerstand. Dwangmatig utopisme versus pragmatische behoudendheid. Dat is de kern van de crises waarin wij ons bevinden. Twee wereldbeelden gedoemd om te botsen. De geschiedenis leert dat links geen nederlaag kan accepteren. De neiging tot zelfreflectie ontbreekt. Utopisch links grijpt uiteindelijk altijd naar geweld.

  Ophitsing
  In Nederland heeft dit al eens eerder geleid tot moord en doodslag. De aanjagers van het politieke geweld zijn daarvoor nooit ter verantwoording geroepen. Dat hoofdredacties, politici en bestuurders opnieuw de vuren van politieke haat aanwakkeren is levensgevaarlijk en volstrekt verwerpelijk.

  Het is een heilloos pad. Wie nu niet rechtsomkeert maakt is verantwoordelijk voor het geweld dat niet aflatende ophitsing onvermijdelijk oproept.

  https://opiniez.com/2017/02/05/er-hangt-geweld-in-lucht-links-geweld/

  1. Pit

   @Kodi: Fortiori = Wim

   1. Kodi

    #ontwimmen a.u.b.!

 7. Fortiori

  Gelukkig worden wij op tijd gewaarschuwd door DDS en scribenten.

  1. eRik2017

   ALLE TROLLEN AAN DEK!
   De Clubv van Wim is op Ernst-Wim na compleet op 1 topic, binnen een paar minuten na publicatie. Hoe zou dat nou mogelijk zijn?

   #diforti

   1. eRik2017

    En nu heeft @Ernst-Wim zich ook bij het gezelschap gvoegd. Goedenmiddag Wim!
    Bon-Wim aka Kwak-Wim mist nog!

 8. Jantje

  De overheid (en AIVD) zijn dus compleet onbetrouwbaar, want ze laten de misdadigers van Antifa en islam, willens en wetens, ongemoeid.

 9. denk eens na

  Ik vraag me toch af wat tegenwoordig link of rechts is? Ben je voor de eu wat het grootkapitaal vertegenwoordigt. Ben je tegen voedselbanken maar laat je een stroom asielzoekers binnen wie veelste veel geld kosten. Ben je voor of tegen meer geld naar de politie of leger. 1 ding weet ik wel de hard werkende burger word er niet beter op jaar in jaar uit,.

  1. Frits Jansen

   Ik ben voor de EU omdat die werkgelegenheid creëert. Mensen die geen zin hebben zelf voor ondernemertje te spelen zijn iop het bedrijfsleven aangewezen.
   Het DG Mededinging (ooit o.l.v. onze Neelie) is de schrik van menige multinational.

   1. sjun

    De EU creëert vooral werk voor Europese ambtenaren en et beetje volgevonomie dat daaraan hangt voor Brussel en Straatsburg. Het kost echter werkgelegeneid aan Nederlandse vissers, Nederlandse telers, Nederlandse landbouwers en Nederlandse kippenboeren. Daarnaast kost het vrij besteedbaar inkomen van Nederlandse burgers aan afroming en aan de handelsboycot van Rusland. Via de achterdeur van de geldontwaring door draaiende geldpersen in Zuid-Europa wordt Nederloands gespaard kapitaal minder waard. En dan zijn er nog ‘wat’ maatschappelijke meerkosten van mensen die onder het etiket asielzoeker op instigatie van de EU hun onderhouds- en psychische problemen permanent of zo lang mogelijk bij de Nederlandse bevolking komen parkeren. Per saldo is een NExit met daarbij meekomende soevereiniteit in eigen land en toenemende handelsmogelijkheden zeer aantrekkelijk.

 10. Uiterst Links

  Prima ontwikkeling als je mij vraagt. Extreem rechts verdient het om een pak slaag te krijgen en niemand kan dit beter dan extreem links

  1. Justus Maximus

   Ik ga wachten tot Beukman de rechtsstaat gaat verdedigen na deze uitspraak van Uiterst Links. Ik heb er weinig hoop op. We zullen zien.

 11. Frits Jansen

  Politicologen spreken van het “hoefijzermodel” in de politiek: de uitersten staan niet ver van elkaar af, doch raken elkaar juist.
  Voor zover ik weet heeft in ons land nog geen veldslag tussen links en rechts plaatsgevonden. Dat gebeurt alleen als de politie zich er mee gaat bemoeien, en waterkanonnen en ander speelgoed tevoorschijn haalt.

  1. Beukman

   Sterker nog: de uitersten hebben elkaar nodig, want ze bevestigen elkaars bestaansrecht. Het is een ziek verbond.

   1. Holland

    Wat vind je van de gewelddadige opmerking en oproep van Uiterst Links op 45, beste Beuk?

    1. Beukman

     @Holland
     Verwerpelijk.
     Bij het aanschouwen van een demo van extreem-rechts waar zich een tegendemo van extreem-links bijgevoegd heeft, is het nog verdomde moeilijk om onderscheid te maken tussen hen.
     Ik zie één groep macho’s, één groep gelijkhebbers, één groep extremisten. Het is bijna zielig, maar er is meer wat hen bindt dan wat hen onderscheidt.

     En wat zie jij?

     1. Steve Van der Vekens

      Het zijn misschien innerlijke opgelopen frustraties betreffende immigratie en Islam, waar links de ballen niet heeft om de islam aan te kaarten. Dat wordt dan weer afgereageerd op de rechtse medemens die wel de ballen heeft om de problemen bij naam te noemen.

 12. Rosasolis

  Mensen worden steeds minder tolerant in het dagelijkse leven, en steeds meer kortzichtig met hun opinies. Niet zo lang geleden, kon je kiezen voor links of rechts of voor christelijk-in-het midden. En de partijen hadden meestal respect voor de ministers,
  ook als zij waren afkomstig van een andere partij. Als zij hun werk goed en verantwoordelijk deden. Maar die tijd is nou blijkbaar helemaal voorbij.
  Zoals het nu gaat MOET je een felle, “populist” zijn, en lid zijn van een extreem rechts of links partij. Omdat je een gewone betalende lid bent of bewust op wil klimmen in die partij, zijn alle andere partijen of dom en incapabel, of helemaal fout. Vooral het hevige kritiek tegen vrouwelijke ministers of vertegenwoordigers, wordt steeds erger! Het lijkt alsof dat intelligente mensen met een hoge IQ die geen interesse hebben om lid te worden van een van die
  fanatieke partijen — Alt-rechts of Alt-links, worden bestempeld als een onnozel meeloper van een dom, ouderwetse partij…Hoe bestaat het dat die oude partijen
  nog steeds bestaan?!

 13. Steve Van der Vekens

  De linkse media zwijgen hier weer in alle talen over.

 14. Tom, Enschede.

  Ik denk dat de AIVD de discipline en bereidheid onder het schorem dat zich ‘Antifa’, extreem links en dergelijke schaart erg onderschat. Een voorbeeld hier in grote demonstratie hier in Enschede een paar maanden terug waar op internet al vroeg berichten rondgingen over een groots aangekondigde ‘internationale’ Nazi demonstratie met diverse internationale extreemrechtse (volgens Antifa) sprekers oa uit Duitsland en Engeland. De ME werd vervolgens massaal ingezet naar wat later blijkt een handjevol dreadlocks die hooguit 1x hebben geprobeerd de boel te blokkeren door met hun luie kont en handjes aan elkaar op de grond te zitten voor ze werden weggerost. Sorry maar die ‘tegendemonstratie’ van extreemlinks/Antifa leden stelde echt helemaal niks voor en was een lachtertje eerste klas. Ik weet ook wat extreem links tuig in Hamburg hebben gedaan dus het zegt niet altijd iets wel dat ze inconsequent zijn en protesteren als ze zin hebben hun luie krakersnest uit te komen.

  1. Tom, Enschede.

   Het was trouwens een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting oa Pegida leden konden ongestoord hun verhaal doen en de manifestatie was een groot succes. De enige fascisten zijn extreemlinks.

 15. Gerlos

  Mekaar lekker de hersens inslaan en liefst meer van die linkse activisten, ruimt lekker op.

  1. Tom, Enschede.

   U reageert anders wel precies zoals die linkse ‘activisten’ willen namelijk dat je hun ziet als ‘tegenstelling’ van de tegendemonstranten die ze met geweld en intimidatie proberen het zwijgen op te leggen. Niets is minder waar zoals PEGIDA leden zijn normale burgers als u en ik die op een nette vreedzame manier un mening uiten. Extreemlinks probeert hun in het ‘neonazi’ en extreemrechtse hoekje te drukken zoals ze dat ook doen met Baudet terwijl zij zelf nazies zijn die mensen hun eerlijk mening willen onthouden. Ook de AIVD erkent de gevaren van extreemlinks en heeft aangegeven dat het ‘gevaar van’ extreemrechts/neonazies na de Tweede Wereld in Nederland nihil tot verwaarloosbaar is. Extreemlinks probeert dit beeld te manipuleren zij zijn de echte fascisten.

   1. Tom, Enschede.

    Volgens de AIVD bestaat niet zoiets als ‘extreemrechts’ in Nederland of Europa het enige gevaar zit bij deze extreemlinkse randgroepen.

 16. DolleDries

  Vandaag, dinsdag 7 maart, verschenen er artikelen in Elsevier en RTL over politiek geweld naar aanleiding van de publicatie van het AIVD-jaarrapport over extremisme. Elsevier kwam met de kop “extreem-links vaker gewelddadig dan extreem-rechts”. RTL stelde dat er een gevaar was dat links en rechts elkaar meer zouden confronteren met toenemend geweld, maar gaf ook in het artikel toe dat “extreem” rechts amper geweld gebruikt. Identitair Verzet, PEGIDA en Erkenbrand werden genoemd als belangrijkste vertegenwoordigers van “extreem” rechts. Waarom wij van Erkenbrand in dat rijtje staan snappen wij echt niet. Wij organiseren lezingen, congressen en sportbijeenkomsten, geen straatdemonstraties. Niet dat wij het werk van de Identitairen en PEGIDA niet van waarde achten, het is alleen niet onze stijl. Als er confrontaties tussen extreem-links en Erkenbrand ontstaan, dan zullen zij ons fysiek moeten opzoeken.
  Eigenlijk wil ik in dit artikel de boodschap van de AIVD bevestigen. Links is gewelddadig. Rechts niet. Graaf eens in uw geheugen, kunt u zich überhaupt enig geweld van de kant van rechts herinneren? Maar ongetwijfeld herinnert u zich de moord op Fortuyn. En als uw geheugen wat verder teruggaat dan 1980, herinnert u zich ook misschien RaRa of de Rode Jeugd. Om het geheugen wat op te frissen, een overzicht van links geweld in Nederland sinds de WO2.
  – De TELEGRAAFRELLEN. 13 juni 1966. Provos en linkse vakbonden organiseren een demonstratie tegen De Telegraaf, welke partijdig zou zijn geweest in berichtgeving over een politieactie waarbij een arbeider overleed aan een hartaanval. Het hoofdkantoor van de krant wordt bestormd waarbij personeel van De Telegraaf zich met geweld moet verweren. De politie is de rest van de dag in straatgevechten verwikkeld met linkse studenten en arbeiders. Er vallen 80 gewonden en veel winkels worden geplunderd.
  – RODE JEUGD. 1972, serie bomaanslagen rond Eindhoven door Rode Jeugd, een communistische groep die samen met de Rotte Armee Fraktion trainde in Jemen. Het huis van burgemeester H.B.J. Witte wordt opgeblazen en de auto van hoofdcomissaris J. Oderkerken. Ook Philips wordt meermaals geraakt door aanslagen. Er vallen geen slachtoffers. Rode Jeugd is meermaals actief in straatgevechten met de politie gedurend de jaren 70.
  – 13 tot 17 september 1974. Het “Japanse Rode Leger” gijzelt de Franse ambassadeur en 10 medewerkers in Den Haag 3 dagen lang. 2 agenten raken gewond in vuurgevechten.
  – 20 en 22 september 1977. De Rote Armee Fraktion (RAF) in samenwerking met Nederlandse activisten, ontvoert Duitse werkgeversvoorzitter H.M. Schleyer en schiet hem dood in Scheveningen. Een agent raakt gewond tijdens vuurgevechten. Op 22 is er nog een vuurgevecht en de RAF doodt 1 agent en verwondt een tweede zwaar.
  – 1978, de RAF doodt twee douanebeambten tijdens een paspoort controle in Kerkrade.
  – De KRONINGSRELLEN ook wel bekend als “De Slag om Blauwbrug”. 30 april 1980. De Communistische Partij Nederland en de Krakersbeweging organiseren gewelddadige demonstraties tegen de kroning van Koningin Beatrix. Een kleine honderdduizend Communisten en Krakers gaan de straten van Amsterdam op om de kroning te verstoren en vallen al snel de politie aan. Het mond uit in de grootste veldslag in vredestijd in Nederland ooit. 10,000 politie en marechausee vechten 13 uur lang met een veelvoud aan linkse activisten. De halve stad word geplunderd door de linksen en het Genie moet ingeschakeld worden om delen van de stad op te ruimen. Er vallen vele honderden gewonden maar geen doden.
  De aanval werd georganiseerd vanuit een aantal kraakpanden die nog steeds in handen zijn van de Krakersbeweging zoals Vrankrijk.
  – Mei 1982, brandbomaanslagen door een door de RAF geïnspireerde actie groep. In en nabij Hilversum plegen zij 5 aanslagen tegen journalisten en winkels.
  – 1984, Bomaanslag door Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa) op het Van Heutsz monument. Niemand raakt gelukkig gewond. Dit is de eerste van vele aanslagen door RaRa.
  – 1985, Vijf achtereenvolgende bomaanslagen op Makro-vestigingen door RaRa, omwille van het feit dat de eigenaar handel deed met Zuid-Afrika. Tientallen Shell-vestigingen werden ook met bomen opgeblazen om dezelfde reden. Er vallen geen slachtoffers maar de materiële schade is in de miljoenen.
  – KEDICHEM, 29 maart 1986. Enkele honderden leden van de krakersbeweging bestormen een congres van de Centrumpartij met molotov cocktails en rookbommen. Het hotel waar het congres wordt gehouden brand volledig uit. Een van de aanwezigen verliest haar been. Dorpsbewoners vielen daarop de activisten aan met een schermutseling tot gevolg. 66 mensen werden gearresteerd.
  1987, RaRa bomaanslag op een gas en olie opslag in Alphen aan de Rijn dat handel deed met Zuid Afrika. De stad ontsnapt ternauwernood aan een ramp: er ligt 600,000 liter petroleum opgeslagen op het moment van de aanslag.
  – 18 maart 1990, RaRa brengt explosieven tot ontploffen tegen marechausee kazernes in Oldenzaal en Arnhem in protest tegen harde asiel wetgeving.
  – 12 november 1991, RaRa blaast de voorgevel van het huis van Aad Kosto, staatssecretaris van justitie op.
  – 30 juni 1993, RaRa poogt in de loop van 1991 en 1992 ministeries op te blazen en slaagt uiteindelijk erin om het ministerie van sociale zaken op te blazen in 1993. Meerdere verdiepingen van het pand worden geraakt en storten in. Dit was de laatste aanslag van RaRa. Er is nooit iemand voor gearresteerd en de daders blijven onbekend.
  – De moord op Pim FORTUYN. 6 mei 2002. Volkert van der Graaf schiet Pim Fortuyn dood op de vooravond van de verkiezingen.
  – November 2006, bomaanslag op drukkerij PNC. De aanslag werd opgeëist door een anomieme linkse activist. Er vielen geen slachtoffers.
  De uiterst gewelddadige krakersbeweging waaruit veel van de organisaties en individuen achter deze aanslagen voortkwamen bestaat tot op heden. Binnen haar netwerk bestaan meerdere grote kraakpanden in steden als Utrecht en Amsterdam. Deze panden worden gebruikt als centra voor activisme en commandocentra voor rellen en demonstraties. Ook tijdens Blauwbrug en Kedichem was dit het geval. De krakersbeweging verstoort alle demonstraties van niet-linkse aard, desnoods met geweld en is diep verwikkeld met organisaties als Antifascistische Actie (AFA) en Internationale Socialisten, groeperingen met een verleden van geweld.
  Ook is extreem-links politiek vertegenwoordigd. Groenlinks heeft namelijk met regelmaat wat dubieuze figuren in haar gelederen. Voormalig Groenlinks-senator Sam Pormees was lid van Rode Jeugd en trainde met RAF leden in Jemen. Oud-parlementariër Wijnand Duyvendak (thans campagneleider bij GroenLinks) werd er jarenlang van verdacht betrokken te zijn bij RaRa. Volkert van der Graaf was lid van de partij en steunde haar actief. Laten we ook niet vergeten dat GroenLinks is ontstaan uit een fusie waar de Communistische Partij Nederland deel van uitmaakte.
  Extreem-links is geïnstitutionaliseerd, heeft fysieke infrastructuur en netwerken waar rechts niet eens in de buurt komt en heeft oogluikend toesteming van de overheid voor haar acties. Want waarom sluit men deze kraakpanden anders niet? Waarom worden de Internationale Socialisten niet verboden?
  Het enige voordeel dat rechts heeft is dat links niet erg handig in het gebruik van sociale media is. Om die reden hebben we sociale media in handen. Iets waar links iets aan probeert te doen met sleepwetten en nepnieuws instanties, zodat ze de controle wederom volledig kunnen maken. Maar aan een Pepe-meme overlijd je niet. Met een linkse bomaanslag is die kans aanzienlijk groter. Vraag u zelf af, van welke “extremisten” heeft u nou iets te vrezen?
  “Iemand om zeep helpen is in onze ideologie vanzelfsprekend.”
  -Anonieme Rode Jeugd aanhanger, Vrij Nederland 1971

  1. Frits Jansen

   Erkenbrand wil terug naar een blank Nederland, en filosofeert over een nieuwe Gouden Eeuw.
   Nederlanders verdienden inderdaad veel geld in de Gouden Eeuw, maar dat ging op hardhandige wijze. De VOC, opgericht in 1606 was ’s wereld eerste multinationals, en die had een eigen militaire afdeling om onderhandelingen zo nodig kracht bij te zetten. Toen Indonesiërs de VOC geen monopolie wilden geven werd hun met grof geweld duidelijk gemaakt dat geen tegenspraak werd geduld.
   Misschien moet de AIVD ook eens gaan luisteren bij opleidingen die managers leren keihard op te treden, en niet terug te deinzen voor methoden die misschien niet mogen, maar wel moeten.
   Nijenrode loopt hierin voorop. Ik weet uit goede brond dat ze Holleeder een eredoctoraat willen verlenen als hij vrij komt. Holleeder is een uiterst effectief manager. Tegenstanders heeft hij nauwelijks meer, die heeft hij allemaal naar de Andere Wereld laten helpen. Recht op z’n doel afgaan, dat moet de moderne manager! Waar geld verdiend moet worden is geen plaats voor geweten. Fatsoen? De enige vraag is: wat kost het en wat brengt het op.

 17. Babaji538

  Er lijkt me, een goede rol weggelegd
  voor de medewerkers van de AIVD, om ergens,
  achteraf in een dorp, als vrijwilliger in een openbare bibliotheek
  te gaan werken.
  Ze kunnen dan, mijns inziens, boeken innemen
  en wederom afmelden.
  Waarschijnlijk, hoogstwaarschijnlijk zal mijn poëziebundel
  in zo’n kleine bibliotheek ontbreken.

  Petra Hermans

 18. Frits Jansen

  Ik zou mij meer zorgen maken als tegendemonstraties uitblijven.
  Wat ik hierboven lees beperkt zich tot argumenten, soms walgelijk, maar dat mag.

  Wat niet mag is als politieke tegenpolen elkaar met geweld gaan bestrijden. Adolf H. kwam zogenaamd democratisch aan de macht, maar knokploegen hebben wel een beetje “nachgeholfen”.
  Wat kritiek op de staat betreft: DDS snapt het weer niet. Wilders c.s. gaan echter zo ver dat ze de legitimiteit van onze staatsstructuur betwisten, door over een “nep-parlement” te spreken, door te klagen over politieke processen, enzovoort.
  Pogen om onze staatsstructuur te ontwrichten valt overigens ook onder de definitie van terrorisme.
  Ik zie wel een gevaar als relbeluste jongeren zich bij demonstraties (of tegendemonstraties) gaan aansluiten. Jongeren die niets met het onderwerp hebben, maar uit zijn op een verzetje. Niets is toch leuker dan om een veldslagje uit te vechten? zeker als dat gelegitimeerd lijkt door een ideëel doel.

  Maar misschien is een groter gevaar dat op een gegeven moment te weinig mensen komen opdagen voor een (tegen-)demonstratie. Het doel van een demonstratie is vooral om te laten zien hoeveel mensen een bepaalde (tegen-)mening steunen, en als je dan met een armzalig handvol beroepsactivisten komt aanzetten is het effect eerder averechts.

  Wat geweld betreft moet ook kritisch naar de politie worden gekeken. Die geweld niet altijd als laatste middel inzet, maar om “flinkheid” te tonen aan de mensen. Ook daar zitten trouwens rouwdouwers onder die een veldslagje als prettige afwisseling op hun saaie bestaan zien. En door de heftige ME-pakken lopen ze nauwelijks gevaar.

  Begrijpt de AIVD dat voetbal ook een gevaar is? Ik kwam een keer op een zondag op een station een enorme strijdmacht van tot de tanden gewapende ME-ers tegen. Voorzichtig informeerde ik of misschien de Derde Wereldoorlog was uitgebroken, maar het onthutsende antwoord was dat in die stad die middag een eredivisiewedstrijd plaats zou vinden.

  P.S. Wat de AIVD met dit alles te maken heeft ontgaat me. Als geheime dienst kunnen ze hooguit geheime demonstraties opsporen, maar wie stiekem demonstreert is niet goed wijs.

 19. Troelstra

  ‘EXTREEMRECHTS’ COMMANDO TEGEN MACRON BLIJKT OPGEZET SPEL VAN FRANSE STAATSVEILIGHEID MET MEDEWETEN VAN … MACRON ZELF

  Vorige week berichtte de leugenpers (onze staatszender inbegrepen) dat een ‘extreemrechts’ groepje, dat een aanslag op Macron beraamde, werd opgepakt. Het ‘commando’ ging toeslaan in het Charleville-Mézières in de Franse Ardennen. Charleville-Mézières was een van de vele plaatsen die Macron zou bezoeken naar aanleiding van de herdenkingen van de Grote Oorlog.

  Heel het verhaal – dat wisten we natuurlijk op voorhand – was een opgezet toneelstukje dat de nieuwe baas van de Direction centrale du Renseignement intérieur (DGSI), Nicolas Lerner, enige bekendheid moest bezorgen. Intern noemen de speurneuzen dat ‘un cadeau de bienvenue’. Het schijnt zelfs een traditie te zijn dat nieuwe bazen zo’n cadeautje krijgen. Tien jaar geleden, bij het aantreden van een vorige baas, werd een extreemlinks groepje opgepakt.

  Het extreemrechts commando van 4 personen, dat zijn intenties via de sociale media had bekendgemaakt en nu werd opgepakt, bestond voornamelijk uit gepensioneerden. In hun Peugeot 404 vond de politie een ‘gevaarlijk’ arsenaal: 3 slaapzakken, 1 campingbed, een paar zwarte handschoenen en een keramisch keukenmes. Gelukkig voor de samenleving, werden ze ‘geneutraliseerd’.

  Dit alles gebeurde dus met medeweten van het Elysée en Macron. De Zonnekoning van wie de populariteit amper nog kan zakken, kan een beetje steun gebruiken, zal men gedacht hebben. De staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken, Laurent Nuñez (REM), die in een vorig leven zelf baas was van de DGSI, weet natuurlijk perfect hoe hij zoiets moet ‘regelen’. Hijzelf kreeg enige tijd terug ook ‘un cadeau de bienvenue’.

  Dat het volk geregeerd wordt door leugenaars en bedriegers, wordt hier nog maar eens duidelijk. In een samenleving waar fatsoen de norm zou zijn, zouden die onmiddellijk ontslag moeten nemen.

  Het hele verhaal staat te lezen in ‘Le Canard enchaîné’. De Canard heeft de reputatie zeer betrouwbaar te zijn en zijn informatie grondig te checken. Mocht er toch eens iets fout lopen (wat zelden voorkomt) dan wordt dat meteen rechtgezet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.