Bange SGP trekt filmpje over echtscheiding in na woedende reactie politiekcorrecte meute

Gewoon je rug rechthouden, mannenbroeders.

De SGP in het Friese Dantumadiel heeft een video verwijderd die de partij zaterdag juist geplaatst had op het eigen Facebook-kanaal. De reden? Het filmpje zorgde voor nogal wat onrust onder politiekcorrecte jankballen.

In het filmpje sprak lokale lijsttrekker Tom Bakker namelijk over de nadelige gevolgen van echtscheidingen. Zo zei hij onder meer dat er “altijd wat aan de hand is met” kinderen uit dat soort gezinnen. “,Vreselijk al die echtscheidingen, wat een ellende komt daar allemaal uit voort. Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen is bijna altijd wat mee aan de hand,” aldus de christenconservatief.

Maar: in Nederland mag je dat helemaal niet hardop zeggen, want stel je voor dat een gescheiden man of vrouw (of hun kind) zich “beledigd voelt.” Dat moet ten koste van alles voorkomen worden, en dus mogen feiten over scheidingen niet meer hardop besproken worden.

Want ja, verschillende onderzoeken maken duidelijk dat echtscheidingen inderdaad een grote, negatieve impact hebben op kinderen (en op de andere leden van het gezin). En ook wat de andere effecten betreft — op de ex-partners — valt er weinig af te dingen op Bakkers uitspraken. Scheidingen produceren echt alleen maar verliezers. Alleen in relatief extreme gevallen, wijst onderzoek uit, waarin de partners echt op geen enkele manier het huwelijk op een waardige manier voort kunnen zetten is een echtscheiding positiever dan bij elkaar blijven. Punt. Daar valt verder weinig tegen in te brengen (zie de link eerder in deze paragraaf).

Het is prima dat iemand dat hardop zegt.

De enige ‘maar’? Je kunt je afvragen of het aan een politicus is om dit onderwerp aan te snijden. Dat een pastoor dat doet of een columnist, soit. Maar een politicus die zich met het privéleven van kiezers bemoeit betreedt automatisch een grijs gebied.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Guus Geluk

  Kinderen lijden inderdaad onder (v)echtscheidingen en dat is onderwijzer Tom kennelijk opgevallen. Maar dat mag hij niet zeggen. Want dat willen we niet horen.

  1. Meester Kong

   Tja, kinderen lijden ook omdat het in bepaalde kringen niet gepast is om te scheiden.

   1. Guus Geluk

    Dat bestrijd ik niet.

 2. rafi

  Als echtscheidingen de samenleving niet zo veel zouden kosten zul je een politicus er niet zo gauw over horen. Maar het komt zo vaak voor, dat het best wel goed is om hierover iets te zeggen als politicus, die te maken heeft met openbare financieren. Deze SGP’er zul je echt niet horen roepen dat er een wetje tegen moet komen. Wees daar maar niet bang voor. Die partij is dan wel geen ARP, maar wel degelijk tegen overheidsbemoeienis op allerhande terreinen waar ze grondwettelijk geen bevoegdheden heeft.

  Ook ik vind het slap van deze politicus. ‘If you can’t stand the heat…’. De eerste christenen onder keizer Nero stonden wel voor hetere vuren (letterlijk). Dan valt me dit bijzonder tegen. Met deze slappe mentaliteit red je het niet tegen de anti-christelijke fanatici.

  1. Meester Kong

   “Met deze slappe mentaliteit red je het niet tegen de anti-christelijke fanatici”

   Da’s maar goed ook 🙂

   1. rafi

    Maar God regeert uiteindelijk en zal toch wel Zijn plan met de wereld doorvoeren, ondanks de slapheid van sommige van Zijn volgelingen. Dat hoort er ook nog bij.

    1. Meester Kong

     Kom op zeg, je zit mij te trollen.
     Kan mij niet voorstellen dat je dit werkelijk meent….

     1. Holland

      Kong heeft geen DNA voor mystiek of mysterie. Alleen wat je kunt wegen en meten is voor hem realiteit. De domme en beperkte materialist die opgesloten zit in een begrensd wereldbeeld en niet over de horizon van zijn eigen oogleden kan kijken.

 3. rosmalen53

  Belachelijk dat de SGP dit heeft verwijderd.
  Ik ken deze partij als 1 van de degelijkste Christelijke partijen die altijd voor hun standpunten staat en ook geen draaipartij is zoals Christenen dienen Allah of je het er nou
  mee eens bent of niet.

  1. Frits Jansen

   Zwaar gristelijke lieden zoals je die bij de SGP aantreft menen dat “de mens niet mag scheiden wat God verbonden heeft”.
   Op welke manier God zich er precies mee bemoeit is me nooit duidelijk geworden.
   Ee’n ding is wel duidelijk: zoveel verschil is er niet tussen fanatieke gristenen en fanatieke moslims.

 4. Ni28

  Een huwelijk als leefvorm staat laatste tijden sterk onder druk. Progressievelingen vinden het achterhaald want een huwelijk staand houden is te moeilijk voor ze. En dat ga je aan de samenleving merken, het is ieder voor zich maar niemand heeft nog wat over voor de ander. Dat is aan het verdwijnen. Scheiden doe je zo, makkelijker dan trouwen. Egoïsme zegeviert!

 5. Ni28

  Wie niet scheiden wilt is eigenlijk laf, dat hoor je ook vaker al.

 6. Pedrito

  SGPer Tom Bakker is een echte griffo-stakker. Dit soort verwekkers op geloofsgrondslag behoort minimaal gekort te worden op de kinderbijslag. En dan ook nog dit soort video’s plaatsen op de dag des Heren. Wee u gij machtsbeluste geilaard !

  1. rafi

   Als de ongelovigen nou eens zouden ophouden met al dat echtscheiden, dan zou er genoeg geld beschikbaar komen om de kinderbijslag flink te verhogen.

   1. rafi

    Nu ja, die voor ‘griffo-stakkers’ dan. Voor moslims mag het geld gebruikt worden als oprotpremie.

 7. Nasrani

  Blijkbaar vinden veel mensen het lastig om de waarheid aan te horen. Dat is zo wanneer we het hebben over moslims en dat is blijkbaar ook zo wanneer we het hebben over echtscheidingen. Een aantal reageerders hier heeft blijkbaar moeite met harde feiten.
  ( Kong, GG, Ernst).

 8. waakhond

  Wat bedoel je met mystiek en mysterie Holland?

  1. van Urk

   waakhond@ Dat er meer is tussen hemel en aarde.

 9. Pit

  In mijn jonge jaren heb ik nog wel eens SGP gestemd. Tegenwoordig blijf ik bij FVD, ik hou niet van partijen die de partijkartelpolitiek steunen.

  #1848

  1. Fortiori

   Humor @Pit ! Ik heb nog wel eens SHS gestemd.

  2. Janna47

   Ben ik het helemaal mee eens. Toen ze begonnen met het gedogen en steunen van die karteltroepen, begon de ellende bij de SGP….wie houdt de rug nog recht??

 10. thaithai

  luister eens naar : Monica……van circus Kusters.

  op youtube

 11. Frits Jansen

  Ik denk dat het helemaal geen uitzondering is dat een echtscheiding beter is dan bij elkaar blijven. Mijn ouders hadden in elk geval beter kunnen scheiden (al kan dat nu niet meer want ze leven niet meer). Ale beide echtgenoten beseffen dat uit elkaar gaan beter is dan hoeft dat helemaal niet tot ruzie te leiden.
  Tja, een DDS redacteur doet niets anders dan ruzie maken, dus zal ook wel niet vreedzaam kunnen scheiden.

  1. van Urk

   Inderdaad Frits. De Bijbel zegt ook dit: “Je kunt beter in een hoek op het dak wonen of zelfs in de woestijn, dan in een huis waar ruzie heerst” Spreuken 21:9-19. De Bijbel zegt dit over echtscheiding volgens de wet van Mozes: Als een man om een of ander reden van zijn vrouw afwilde, kon hij haar wegsturen. Hij moest haar dan wel een echtscheidingsbrief meegeven, waarin hij verklaarde dat deze vrouw niet vanwege overspel is weggestuurd. Op overspel stond in die tijd de doodstraf. De vrouw kon met deze brief haar eer bewaren en een nieuw huwelijk aangaan. Deze praktijk werd in het nieuwe testament nog steeds gebruikt . De discussie tussen de Rabbijnen ging dan ook niet over het verstoten zelf, maar over de vraag wanneer dit wel en wanneer dat niet is toegestaan. Er staat immers in die wet om “een of ander reden”? Jezus gaat echter niet op de redenen in. Hij wijst de hele praktijk van het verstoten af. Die praktijk is alleen toegestaan omdat mensen harteloos en koppig zijn. In feite wordt de vrouw onrecht aangedaan als zij wordt weggestuurd. Daarom wijst God het wegsturen van je vrouw krachtig af in het boek Maleachi. “Wie dat doet, besmeurt zichzelf met onrecht ” (Maleachi 2:16). Jezus zegt ook: Het onrecht blijft namelijk niet beperkt tot de weggestuurde vrouw, het waaiert uit naar anderen. Hij zegt:”Als je je vrouw wegstuurt en met een ander trouwt, dan pleeg je overspel”. Ook de man die vervolgens met de weggestuurde vrouw trouwt, doet dat. Jezus stelt hier niet het hertrouwen ter discussie. Voor die vrouw was er geen andere weg om te overleven. Maar het gaat Hem wel om de gevolgen van het verstoten. Het gedrag van een, de man die verstoot, leidt tot het overspel van vier. Des te meer reden om niet te verstoten. God heeft bij de schepping van de mens gelijk gezegd: Het is niet goed als de mens alleen is. Daarom heeft Hij hem een partner gegeven, een gelijke, om mee te leven. In een huwelijk laten zij alles achter van hun oude leven en geven zich volledig aan elkaar, ze worden een eenheid (Genesis 2:24) Zo,n verbinding is bedoeld als een veilige plek waarin een man en een vrouw elkaar liefhebben en ondersteunen. Trouw aan elkaar is daarin heel belangrijk, het is niet de bedoeling dat die band verbroken wordt. “Wat God heeft verbonden, mag een mens niet scheiden.”

 12. waakhond

  Beste Van Urk dat kan ik op meerdere manieren interpeteren
  Geeft alstublieft een voorbeeld.

 13. Peter Loosduinen

  Steun voor SGP’er !!
  Hij mag en moet zeggen wat hij vindt.
  Vervolgens mogen wij het hier wel of niet eens mee zijn.
  Zo simpel is het !

  1. Rosasolis

   @Peter Loosduinen. “HIJ mag en moet zeggen wat hij vindt”…
   En hoe zit het met ZIJ? Voor vrouwen in dit mannenpartij wordt weinig inbreng of
   leidende posities getolereerd.

 14. Rosasolis

  Hoeveel respect voor talentvolle vrouwen met een hoge positie in ons werkende samenleving hebben de SGP mannen? Hoeveel steun geven ze aan het geringe vrouwen die actief deel nemen in hun partij?…Behalve koffie en koekjes rondbrengen op de
  mannen vergaderingen, hebben vrouwen tot kort geleden, geen enkele plaats gehad in dit oude kereltjes club. Dat er problemen in het huwelijk komen is geen verrassing. De meeste intelligente, hoog-gestudeerde, werkende vrouwen houden van onze moderne
  maatschappij met dezelfde rechten, plichten, en kansen voor vrouwen en mannen. Als
  mannen dit feit niet kunnen of willen accepteren, dat gaat de hele huwelijk kapot.
  Helaas als er kinderen zijn, zullen zij dit ook merken. Dus is het beter te gaan scheiden, om nog meer ellende te voorkomen, voor de kinderen en voor elkaar.

  1. van Urk

   Nou, nou. Ken SGP vrouwen genoeg die alle vrijheden hebben bij hun mannen. Kende zelfs iemand die beroepsmilitair is geworden. In feite ligt het ook aan de keuze van de vrouw zelf. Net als moslimvrouwen die gewoon uit vrije wil een hoofddoek dragen. Alles heeft in die kringen zijn tijd nodig. Zo las ik dat er al zeven gemeentes zijn waar de vrouw op de kieslijst staan van de SGP. Het begin is er dus.

   1. Rosasolis

    @van Urk. Ja inderdaad is er in een paar gemeentes een SGP vrouw op de
    kieslijst. Maar met de oudere mannen zijn er tegen. Gelukkig steunt de langelijke
    SGP voorzitter wel de vrouwen met leidende posities in deze partij. Inderdaad heeft
    hervormingen tijd nodig.

 15. Baron von Munchhausen

  En, de problemen die “correct” links veroorzaken in Nederland?
  Kan zonder 1 minuut nadenken, honderden(!) problemen benoemen die “onze correcten”
  de Nederlanders aandoen!!!

 16. waakhond

  Zucht geen antwoord!!!!
  Van Urk???????????

 17. fusilier

  Als je in je jonge jaren de verkeerde keus maakt ,hoef je daar je hele leven niet voor te boeten.Dat gebod gij zult niet echtbreken. Is niet meer van deze tijd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.