snapshot12

Baudet krijgt nul op rekest: OM gaat Ollongren niet vervolgen voor 'smaad en laster'

Geen categoriemrt 01 2018, 16:00
Het is een verwachte, maar desondanks pijnlijke tegenvaller voor Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet: het Openbaar Ministerie heeft laten weten niets te zien in een zaak tegen minister Kajsa Ollongren.
Helaas pindakaas voor iedereen die schamele hoop had dat onze minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, nog eens voor het hekje - laat staan achter de tralies - zou komen: het Openbaar Ministerie heeft vandaag te kennen gegeven dat ze de aangifte van Thierry Baudet tegen haar niet zullen oppakken.
Waar dit ook alweer over ging? Over de uitspraken die Ollongren deed over Baudet vorige maand: ze noemde zijn partij "de nieuwe afsplitsing van het populisme" en een partij die "verdergaat waar Wilders ophoudt". Die belachelijke uitspraken deed ze nadat Baudet weigerde om expliciet afstand te nemen van uitspraken van kandidaatsraadslid Yernaz Remautarsing over IQ en afkomst die als racistisch opgevat zouden kunnen worden. Dat had hij beter wel kunnen doen, maar dat doet niets af aan het feit dat Ollongren hier ook veels te ver ging, door hier te suggereren dat Forum een sterk racistische partij is.
En daar zit hem ook meteen het probleem voor het Openbaar Ministerie: het gaat alleen met om suggesties, en geen expliciete uitspraken. Het laat zich raden wat de minister met "erger dan Wilders" bedoelde, maar ze heeft ook weer niet letterlijk gezegd dat Baudet een racist pur sang is. Het OM kan er dus weinig mee:

Het OM zegt dat Baudet uit de uitspraken van de minister een bepaalde suggestie heeft afgeleid. "Die al dan niet bestaande suggestie levert echter geen duidelijk omschreven gedraging en daarmee geen smaad of laster op."

Dat is de puur juridische uitleg van de zaak, die technisch gezien ook hartstikke correct is. Maar laten we wel wezen: deze aangifte was natuurlijk net als die van Geert Wilders tegen Mark Rutte laatst al per definitie kansloos. Dit soort uitspraken zijn gedaan in een politieke arena waar nu eenmaal meer is toegestaan - en dat is maar goed ook - dan normaal. Wat Ollongren eruit gooide is allesbehalve netjes, maar dit soort vetes moeten in diezelfde politieke context, en niet bij de rechter, uitgevochten worden. Het best wapen tegen dit soort wanuitspraken is immers gewoon bewijs - bewijs dat Forum voor Democratie géén racistische partij is. Zolang ze dat doen en dus wél expliciet afstand doen van alles wat redelijkerwijs als racistisch uit te leggen valt, heeft Ollongren geen poot meer om op te staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten