Buma gaf zich in onderhandelingen over aan VVD, CU en D66, maar eist alsnog meer geld voor de politie. En snel een beetje

Nederland moet veiliger gemaakt worden, aldus Sybrand Buma.

Sybrand Buma zei vandaag in het tv-programma Buitenhof dat hij wil dat er meer geld gaat naar veiligheid dan in het regeerakkoord is afgesproken. De extra fondsen zouden naar de politie moeten gaan zodat er meer agenten aangenomen kunnen worden, en er “geïnvesteerd” kan worden in specifieke projecten. Bij dat laatste denkt de CDA-leider met name aan de aanpak van de georganiseerde misdaad in het zuiden van Nederland.

Daarnaast wil Buma dat de politie meer bevoegdheden krijgt. Zo moet het bijvoorbeeld makkelijker worden voor agenten om auto’s te controleren op de aanwezigheid van verboden producten als wapens en drugs. Tenslotte, aldus Elsevier (dat de uitzending keek zodat jij en ik de NPO geen hogere kijkcijfers hoeven te geven):

De CDA-voorman pleitte ook voor een hardere aanpak van prostitutie. Hij wil onder meer dat de verhuur van ramen aan prostituees verboden wordt. Buma gaat de discussie met de coalitiepartners VVD, D66 en ChristenUnie hierover aan. Ook aan rondleidingen op de Amsterdamse wallen moet wat hem betreft een einde komen.

Hartstikke leuk, natuurlijk, maar wel een vraagje: hoe denkt Buma dat af te dwingen? Hij had dit kunnen én moeten aankaarten tijdens de onderhandelingen. Nu komt het toch een beetje als mosterd na de maaltijd.

Dat gezegd hebbende kan Buma wel degelijk iets voor elkaar krijgen als hij daar de moed voor heeft. Het kabinet steunt immers op een bijzonder kleine minderheid van één enkele zetel. Als het CDA zaken doet met andere oppositiepartijen met betrekking tot veiligheid kunnen de christendemocraten buiten het kabinet om alsnog tot een meerderheid komen. En: als de coalitiepartners Buma en co. zijn zin niet geven kunnen ze ervan uitgaan dat hij hún toekomstige plannen ook zal tegenhouden. Aangezien de steun van elke individuele CDA’er noodzakelijk is om het kabinet overeind te houden zal dat VVD, CU en D66 ongetwijfeld dwars zitten.

We gaan het zien. Tijdens de campagne presenteerde het CDA zich in veel opzichten als dé veiligheidspartij van Nederland. Als Buma de daad nu niet bij het woord voegt kan hij dat bij de volgende verkiezingen niet nog een keer doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Duke

  Deze regering maakt het land onveiliger. Een orgaanroofwet die in strijd is met de Grondwet, privacy schenden met de sleepwet, politieke tegenstanders worden uitgemaakt voor racist en worden gedemoniseerd, democratische rechten worden ingeperkt door het afschaffen van het raadgevend referendum (bij de vorige regering werden tegenstanders omver gereden met een dienstauto of mochten ze een honkbalknuppel koppen), cultuur en historie worden kapotgemaakt (NOS taalcommisies, vervangen van namen, Sinterklaasfeest proberen te verzieken), leugens worden verspreid om ons een oorlog met Rusland in te loodsen.
  Dus Buma maak het land veiliger en trek de stekker uit dit kabinet. Dat helpt ons land meer dan 1000 agenten die een Iftar willen bijwonen en mogelijk een hoofddoekje willen dragen.

 2. DolleDries

  Buma een volksverlakker van het ergste soort.

 3. J.C.

  Deze oproep van het CA (voorheen CDA) loopt tot en met 21 maart aanstaande….. daarna wordt de keutel weer ingetrokken.

 4. Pit

  Ons land kampt al jaren met een structureel tekort op justitie in het algemeen en bij de politie in het bijzonder. Beroepshalve volg ik het nieuws en de ontwikkelingen rondom deze soap en constateer dat ons land ieder jaar weer ‘veiliger’ wordt.

  In een uitzending van Zembla (OPSPORING VERZOCHT 19-2-2011) werd jaren geleden al pijnlijk duidelijk dat de opsporingspercentages beneden de 10% lagen en dat het aantal opgeloste zaken rond de 3% lag. Dit is niet verbeterd maar verslechterd.

  Het [C]DA gaat hier geen verandering in brengen omdat de Brusselse hobby’s te veel geld kosten en omdat Nederland ieder jaar ‘veiliger’ wordt. Logisch, want de gemiddelde Nederlander doet geen aangifte meer.

  De oplossing? Stem FVD, zij willen meer doen voor politie en justitie.

  https://forumvoordemocratie.nl/standpunten/veiligheid-justitie

   1. Rechtsaf

    @ernst en dit is waarom

    “Door Koen Voskuil op donderdag 1 maart 2018

    Burgers haken massaal af bij doen internetaangifte
    Het aantal online aangiftes is sterk afgenomen. De invoer van gegevens blijkt voor veel burgers te moeilijk. Zij haken daardoor af, waardoor de politie belangrijke signalen misloopt.

    In april 2017 ontving de politie 40.000 internetaangiftes minder dan normaal, melden bronnen aan deze krant. Die daling bleek samen te hangen met de invoer van sms-authenticatie, waarbij het systeem een extra inlogcode verstuurt per sms. Dat bleek voor veel burgers een stap te ver.

    Zo stond in een regionale krant dat zes auto’s beschadigd waren, maar de politie vond dat niet terug in het systeem. Uit navraag bleek niemand van de zes aangifte te hebben gedaan. Sommigen hadden geen DigiD, waardoor ze niet konden inloggen. Een ander had een bekraste Citroën C4, maar toen hij dat invulde, zag het systeem dat tot zijn schrik als een bommelding. C4 is de interne politiecode om een bom te melden.

    Frustratie!!
    ,,Mensen vinden het een hoop gedoe om in te loggen”, zegt voorzitter Jan Struijs van politiebond NPB. ,,Het lukt ze niet, ze raken gefrustreerd en uiteindelijk stoppen ze ermee. Datzelfde geldt voor mensen die 0900-8844 bellen om een afspraak te maken. Er zit vaak twee weken tussen hun belletje en die afspraak. Sommigen haken daardoor af en dat is ernstig, want de politie heeft alle aangiftes nodig om goed prioriteiten te stellen.”

    Dat de klassieke criminaliteit verder is gedaald, zoals de politie vanmiddag bekendmaakt, noemt Struijs een positieve ontwikkeling. ,,Over de brede linie verdienen politiemensen een pluim. Aan de frontlijn wordt heel hard gewerkt om Nederland veilig te maken.”

    1. wheelboy

     Rechtsaf.
     Jou verhaal klopt . Voel jij je serieus genomen om een digitale aangifte te doen en er nooit iets van te horen?
     Ik heb het zelf in het verleden gehad opgelicht voor paar tientjes op marktplaats .Wetende waar die gast woonde want mijn zwager was manager bij een telecom zaak en die kon het adres traceren (125km verderop) . Dan ga je zonder afspraak te maken naar het politie buro .Dan wordt je gemaand een afspraak te maken .Om vervolgens te horen te krijgen doen we niets aan is tussen u en die persoon .Schakel maar een advocaat in .Waarop ik zij maw open een toko op marktplaats zorg dat je iedereen naait voor 30 euro en je kan gewoon je gang gaan . Maar owee je rijd 5km te hard . Dan is wet is wet betalen met die pret .

  1. wheelboy

   Pit .
   Een structureel tekort bij de politie ? Ik denk dat het meer is waar je je prioriteiten neer legt .Aan het aantal onzin bekeuringen te zien opgeteld met de rest van de bonnen .Zou je niet zeggen dat de politie een tekort aan mankracht heeft . Maar dat levert de staatskas op ipv dat het de staatskas geld kost .

   1. Rechtsaf

    @wheelboy er wordt steeds meer automatisch bekeurd heb je geen mankracht voor nodig.
    De politie heeft een bepaalde houding naar “slachtoffers” of naar mensen die aangifte doen, echt om van te kotsen de arrogantie ten top.

    Verder is het zo dat ze daar in Den-Haag in ivoren torens leven, dikke huizen hebben dus het interesseert ze ook geen reet.

 5. Ego-non-solus

  (…) kan hij dat bij de volgende verkiezingen niet nog een keer doen.

  Beetje naïef. Een politicus kan wat hij vandaag zegt morgen diametraal veranderen. Dat is het mooie van diens vak, consequent zijn en blijven hoeft daar niet. En kiezers hebben, of willen dat niet, óók geen geheugen.
  Dus als het gezegde “veel beloven, weinig geven, doet de gek in vreugde leven” ergens geldt dan is het wel voor de politicus richting kiezer.

 6. Nasrani

  Buma………zei ook ooit iets over de aanpak van dubbele nationaliteit bij geboorte. Heb er niets meer van gehoord.

 7. Babaji538

  “Struma, er is helemaal geen sprake van georganiseerde
  misdaad in het Zuiden van ’t Land.
  De politie is zelf zó zuiver als citroen, ijskristal
  met ’t Helderste Licht bij mekaâre.
  Het heeft dus veel zin, om domweg er veel geld
  in te gaan pompen, van achter jouw desk office.”

  Het is ook allemaal bijster op tijd, vanuit
  veel medeleven en inlevingsvermogen!

  Onvermoeibaar en onverzettelijk, blijf ik
  staan en getuigen van één overtuiging.

  Petra Hermans

 8. wheelboy

  Het CDA onderhandeld zelfs met de duivel als het macht kan hebben . Das altijd zo geweest en zal zo blijven .Die zelfde Buma zij toen hij in het vorige kabinet in de oppositie zat dat men de uitslag van het ukraine referendum moest respecteren .Om vervolgens als een windvaan te draaien toen men zelf in het kabinet ging zitten .

 9. Rosasolis

  Wij hebben veel meer politie nodig in de kop van Noord-Holland. De criminaliteit neemt
  toe. Vandalisme en inbrak van woningen en autos. Vaak komt de politie te laat, omdat
  er te weinig agenten dienst hebben.

 10. Frits Jansen

  Buma heeft het stokpaard van de VVD overgenomen: Nederland is “verschrikkelijk” onveilig geworden. Van de gemeente krijg ik al lang enquêtes hoe onveilig ik me voel. Nou, niet dus.
  Gek genoeg blijken jongeren meer bevreesd voor onveiligheid. Weet Buma dat wel? Veiligheid kan de bejaarde CDA-achterban weinig schelen.

  Ik vrees voor een andere onveiligheid: van Buma mag de politie ook je auto doorzoeken als er geen concrete verdenking is. “Ze moeten het recht hebben in je achterbak te kijken of je een machinegeweer bij je hebt”. De interviewer reageerde op deze “achterbakse” telling met de vraag of het veel voorkomt. Rijd half Nederland met een geladen Kalashnikov in de kofferbak?

  In tussen ontmoet ik regelmatig agenten die zich kennelijk vervelen en spijkers op laag water gaan zoeken, bijv. toen ik niet haaks overstak.

 11. Wieisdeverstandigste

  Buma had inderdaad tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord rutte 3 met de vuist op tafel moeten slaan over meer rechercheurs.

  Om uit te zoeken of Buma de verstandigste is (zie het spraakmakende campagnefilmpje uit 2017), bepleit comité ‘Wie is de verstandigste?’ via een petitie een onderzoek naar of Buma de verstandigste is ja of nee.

  https://petities.nl/petitions/onderzoek-of-sybrand-buma-de-verstandigste-is?locale=nl

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.