CDA: hongerige grazers in de Oostvaardersplassen? Ja maar denk ook aan de arme kindjes in Zuid-Amerika!!!11

Whataboutisms zijn zó uitzonderlijk vermoeiend. Alsof het ene probleem per definitie inhoudt dat het andere probleem minder waard is en daarom eigenlijk geen aandacht verdient.

Volgens CDA-Kamerlid Martijn van Helvert moeten praatprogramma’s die uitgebreid hebben bericht over de voedercrisis op de Oostvaardersplassen zich gaan schamen. Ze brengen dan wel in beeld hoe op onze nationale nep-Serengeti de beesten omkomen van de honger, maar talkshows als Jinek doen nu nooit eens een keer een item over de oorlog in Syrië of het dictatoriale wanbeleid in Venezuela.

Toen ik bovenstaand commentaar op Twitter las, stond ik wel even met m’n ogen te knipperen. Het klagen dat de praatprogramma’s niet de ‘juiste’ problemen bespreekt is een al dan niet bijgevoederd stokpaardje dat je gewend bent van een Twitteraar met teksten als “RAS PVV”, “#IKBENBLANK” of “GAB.AI” in de handle.

Van een Tweede Kamerlid verwacht je eigenlijk wel wat meer dan zo’n suffe whataboutism. Want ja: oorlog in Syrië en honger in Venezuela zijn legitieme onderwerpen voor een talkshow, maar omdat er elders op de wereld groter leed is wil dat niet zeggen dat we dan maar gewoon over het kleinere leed op onze eigen drempel moeten heenstappen.

Daarnaast hebben politici en media geen gelijkwaardige verhouding. De media bestaan om de politici te controleren, maar die band is niet wederkerig. Dat Kamerleden via Twitter gaan eisen dat praatprogramma’s tijd gaan inruimen voor zaken die zij belangrijk vinden strookt niet met de rol die de pers en de politiek ten opzichte van elkaar hebben.

Dus Martijn van Helvert: even dimmen. We snappen dat je aangeslagen bent na een ongetwijfeld indrukwekkend bezoek aan de Verenigde Naties. Maar dat betekent niet dat het CDA als een soort Venezuelaans regime de zeggenschap geschonken krijgt over de onderwerpen van talkshows. Want Nederlands leed is echt niet minder waard dan leed uit het Midden-Oosten of Zuid-Amerika. En zelfs al was dat wel zo: dat is voor de media om zélf vast te stellen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Paaldanseres

  Lulletje rozewater meent ook iets te moeten zeggen…

 2. Pit

  Eerst ontwikkel je een natuurreservaat op de bodem van het IJsselmeer. Vervolgens laat je daar dier op los. Logisch dat die dieren de moord sterven want ze kunnen nergens heen en er groeit onvoldoende voedsel. Je kunt dus twee dingen doen:

  – Óf je voert bij
  – Óf je houdt de wildstand op pijl door jacht/afvangen

  Je gaat dus geen dieren laten verhongeren, dat is pure dierenmishandeling.

 3. Babaji538

  Het ene moment loopt ieder
  met Humberto Tan weg, om vervolgens
  later finaal in de grond te stampen.
  Zolang de krant tijdelijk nog maar
  wat troep te brengen, heeft of had.

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, finaal in de grond te stampen.

   1. Siemien

    @Pit eerst een kuiltje maken om daarna dan vervolgens op het hoofd te poepen van deze vaginaloog..

    1. Pit

     @Siemien: Het is de vaginamonoloog, waarna er een citaat uit Petra’s verwarde zinsdelen volgt.

 4. 75

  Aan het leed in ons enigenland kunnen we mogelijk nog iets veranderen, maar problemen in Verweggistan veranderen is vaak de bekende druppel op een gloeiende plaat.
  Voorbeeld mijn ouders hadden het er al over in 1930 werd er al geld opgehaald voor de arme kindjes in Afrika (in bijna 100 jaar niets veranderd)

 5. Uiterst Links

  Huilie huilie doen over wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt en je ogen sluiten voor leed in eigen land. Laten we hier spreken van typische CDA hypocratie en schijnheiligheid

  Oja en met dierenleed moet je sws niet aankomen. Deze varkensflat partij staat bekend om weinig te voelen voor dierenwelzijn

  1. sonar

   Uiterst links.
   ++++++++

 6. Ernst Quispel

  Het tranentrekkende item bij Jinek gisteren over de hongerige dieren in de Oostvaardersplassen was een pijnlijke illustratie van de debilisering van het publieke debat. Niet de deskundigen van het SBB bepalen het beleid terzake dit natuurreservaat maat debielen die wilde natuur bezien vanuit het perspectief van de kat die ze op schoot hebben.

  1. denk eens na

   Het is geen wilde natuur ,er staan gewoon hekken om heen, in Artis worden de beesten toch ook gevoerd.

   1. swetsnek

    geef die lul geen antwoordt aub die tikt niet zuiver hoe vaak moeten we dat nog zeggen

  2. Ernst Quispel

   maat = maar

 7. corfo

  Arme kindjes in Zuid-Amerika, heel erg triest om in zo’n rijke regio “arme kindjes” te moeten benoemen. Óók in Nederland zijn 100 duizenden arme kindjes, maar dat mag eigenlijk niet genoemd worden want “we” zijn immers een “rijk” landje ?
  Er zijn toch z.g. hulp-instanties/clubjes/stichtingen enz. die arme buitenlandse kindjes helpen met o.a. eten, kleding enz. enz. Ik noem hier : OXfam, VN en nog véél meer van die z.g. humanitaire instellingen.

 8. buitenbeentje

  Ik kreeg vanochtend van een Venezolaanse vriend een filmpje opgestuurd van kinderen die van de straat aten. Kinderen sterven in Venezuela, een land met de grootste oliereserves van de wereld, een land waar in principe geen oorlog heerst. Colombiaanse vrienden sturen me berichten over mensen die de grens over vluchten en onderdak vragen.

  Wanneer heeft DDS hier dan aandacht aan geschonken? Je kunt wel kletsen dat het nu over arme beesten in Nederland gaat en we DUS niet over Venezuela praten, maar wanneer praten jullie er dan wel over? Het grote zwijgen van links, want we praten niet over slechte communistische regimes, het grote zwijgen van rechts, want de ver van mijn bed show.

  Hoe krijgen we dan aandacht voor de ellende in een land dat welvarend zou kunnen en moeten zijn. Een regime dat de bloeiende toeristenindustrie, al onder Chavez, kapot heeft gemaakt door buitenlanders overal de schuld van te geven. Een regime dat een inflatie van 2600% per jaar veroorzaakt. Een regime dat wegkijkt voor hongerende kinderen.

  Kom op dan, wijdt er eens een aantal artikeltjes aan, stap eens over je schaduw en zet Anne-Fleur of Sylvana eens niet in het zonnetje, wees eens flink en prijs niet elke dag Baudet de hemel in of zeik Wilders af.

  In dit artikel lees ik dat wij er bij voorkeur maar helemaal niet over moeten praten. wel over dode Konikpaarden, niet over Venezolaanse kinderen.

  1. van Urk

   De grazers van de Oostvaardersplassen is onze eigen verantwoordelijkheid. De verantwoording van arme kindjes in Zuid Amerika ligt toch in eerste instantie bij de Zuid Amerikanen zelf. Wij hebben genoeg problemen van ons zelf dat als eerste door politici opgelost moet gaan worden i.p.v. over buitenlandse problemen te gaan praten: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/basisscholen-honderden-kinderen-uitgehongerd-en-verwaarloosd-de-les

   1. buitenbeentje

    Ik verwacht ook niet dat “wij” er direkt voor moeten zorgen te zorgen dat Venezolanen in leven blijven. Voedsel sturen heeft volgens mijn vriend geen zin, geld ook niet, is zelfs gevaarlijk want buitenlandse valuta zijn verboden. Er is een groot valuta circuit (Dollars en Euro´s), maar je kan niet openlijk dat geld uitgeven. Aan de kassa´s moet opgegeven worden wie je bent, want er wordt gecontroleerd. De laatste keer dat ik in Venezuela was werden mooi de gegevens van mijn pas genoteerd, hetgeen er voor zorgde dat ik onbeperkt kon inkopen. Nu is het veel te gevaarlijk voor stervelingen zoals ik.

    Wat ik van het westen wel zou mogen verwachten is dat ze iets van druk uitoefenen op Maduro en zijn regime. Dat verlangt van de westerse media ook dat ze aandacht besteden aan het probleem. Er is echt materiaal genoeg, ze hoeven er echt niet intensief naar te zoeken. Op het moment deel ik veel op facebook, een medium dat ik eigenlijk nooit gebruik, om zo veel mogelijk aandacht te genereren. Natuurlijk kunnen media, en zeker internetmedia, hier een rol in spelen. Aandacht zorgt voor druk en kan misschien iets veranderen. Nu heeft Maduro vrij spel, niemand die er over praat en als er dan over gepraat wordt, roept men dat je je er maar niet druk over zou mogen maken.

    1. van Urk

     buitenbeetje@ Wat ik begrepen heb, wil onze regering vanuit de Europese unie nog steeds druk opvoeren tegen Maduro. Dat schrijft minister Kaag in een brief aan de tweede kamer waarin zij toelichting gaf op de Nederlandse inzet bij de raad Buitenlandse zaken die jongstleden op 26 februari in Brussel werd gehouden.

   2. PMG

    Inderdaad van Urk, schot in den roos, die Zuid-Amerikaanse kindjes, we hebben het ineens over een heel continent? Laat ze het lekker zelf uitzoeken! Wij hebben genoeg problemen dichter bij huis en het CDA moet helemaal hun gristelijke bek dicht houden met alle pedo’s in de kerk. Die Zuid-Amerikaanse kindjes moeten zeker geholpen gaan worden door al die zakkenvullende-kinderlokker-kleuter-lik-mijn- leuter figuren van die hulporganisaties waar we nooit meer 1 rooie rot cent aan moeten geven? Het CDA, geen vlees-geen vis, stelletje enge correcte ANWB leden!

 9. denk eens na

  Wat dacht de cda van de oxfam kindertjes ?

 10. Ni28

  Mensen houden meer van huisdieren dan van eigen soort. Ga maar eens een rondje park doen die net bezet is door hondeneigenaren. Ten eerste wordt je niet eens aangekeken want geen hond bij je en ten tweede wordt je uitgekafferd als je het onprettig vindt om door een hond besprongen te worden. Want hij doet niets behalve sporen op je kleding na te laten. Oostvaarder plassen zijn eenmaal geen Serengeti waar vele dieren tijdens hun trek overlijden en niemand die een traan laat want dat is de natuur eenmaal. Hier wil men een klein Serengeti opbouwen maar het is te kleinschalig en niet wild genoeg om een evenwicht te creëren. En zeker met al die mensen die het zo zielig vinden dat dieren ook honger lijden. Erger zelfs dan als mensen honger lijden. Men prefereert een park boven een echte bos want dat is lastig lopen. Wat dat betreft is Nederland meer een grote stad met een beetje verzorgde achtertuin. Geen wildernis meer alles is gecultiveerd. Daar kunt je geen huisdieren loslaten om zich zelf te redden. Wildernis is voor wilde dieren. Wildernis regelt zichzelf daar hoort geen mens bij.

  1. PMG

   En terecht Ni28, onze eigen soort daar kunnen we heel wat boeken over schrijven waar je absoluut niet vrolijk van wordt. Dieren dood laten gaan in de Oostvaardersplassen is schandalig.Nederland is een over-ontwikkeld klein-superverwend-kut-landje, wij hebben geen wildernis, alleen in de 2de kamer!

 11. peterkestassen

  leer de Ouders van die arme kinderen eerst eens hun verstand te gebruiken in plaats van hun geslachtsdelen.
  En wat betreft de dieren.
  Die beesten horen hier niet thuis , maar in het land waar ze vandaan komen en de ruimte hebben om te zwerven .Natuurgebieden moeten niet afgebakend worden met prikkeldraad .

 12. Abraham50

  Toch ben ik het in dit geval eens met de meneer van de CDA.

  1. Steve Van der Vekens

   Arbraham en IbraWim zijn het eens!

   1. corfo

    @ Steve van der Vekens.
    Gatver. de gatver, nu moet ik óók nog
    #ont-abrahammen en #ont-WibraWimmen !

  2. eRik2017

   De arme negerkindertjes die pas te eten krijgen als ze de hulppappa eerst even hebben afgezogen. Hulporganisaties van: uw steun faciliteert ons genotsgekreun.
   Eerst ondersteboven halen dat feestvierende hulpmechanisme.
   En vooral discussies over dingen in eigen land niet onderbreken door bekende zaken waar als actie op ondernomen wordt.

   1. Ernst Quispel

    Heb je seksuele problemen, eRik?

    1. eRik2017

     Nee hoor. Jij bent degeen die steeds onder het tapijt geschoven wil hebben dat rapporten melden dat er bij hulpdiensten situaties zijn waar kinderen eerst seksueel plezier moesten leveren voordat ze wat te eten kregen?

     Jij wil dingen altijd verdraaien en wegschuiven. Jij denkt steeds aan seks volgens mij. Als jij een foto ziet va een meid in bikini dat is dat seks. Een pitspoes mag niet kunnen.

     1. Ernst Quispel

      Ik meen, eRik, dat de smeerlappen die zich binnen de hulpdiensten schuldig maakten aan seksueel misbruik moeten worden vervolgd. Waarop baseer je in hemelsnaam dat ik meen dat die wantoestanden onder het tapijt moeten worden geveegd?

    2. eRik2017

     Hier, nog meer
     Toenmalig Staatssecretaris Ben Knapen zegt van niets te weten.
     “Waarom met die informatie niks is gedaan, dat vraagt Knapen zichzelf ook af”
     https://www.telegraaf.nl/nieuws/1739364/ik-wist-nergens-van-bezweert-ben-knapen

     Nu ook misstanden bij Unicef, bovenop Oxfam, Plan Intl en AZG

     De beerput gaat open!

  3. Rosasolis

   @Abraham50. Ik ben ook helemaal met de CDA eens. Wij moeten onze dieren respecteren, en nooit verwaarlozen, en vergeten. God heeft hen eerst geschapen,
   lang voordat wij mensen waren er, op dit planeet. Daarom wordt dierendag
   gevierd ieder jaar op 4 oktober.

 13. Rosasolis

  Extreem honger, en ziekte heerst overal ter wereld. Wegens oorlog, en vooral wegens extreem droogte. Hulp organisaties zoals de Rode Kruis, Open Deuren, en Dokters Zonder Grenzen doen wat zij kunnen om het leven van mensen te redden. Een ook help bieden voor boerderij dieren in de 3de wereld landen van Afrika en Azie. Op radio 4 kan je luisteren ieder zondag ochtend naar de schrijver van korte verhalen: A.L. Snijders.
  Die jarenlang woont in de Veluwe. Hij ontfermd zich over het leven van de wilde dieren die vlakbij leven. Ook geeft hij dagelijkse voeding aan 3 jonge echte wilde katten, die hij heeft gered toen zij kittens waren vorige jaar. Als wij kunnen het trieste lot van de wilde dieren kunnen verlichten tijdens deze zeer koude dagen moeten wij dit gaan doen. Deze dieren hebben het nu vreselijk moeilijk om de winter te overleven. Net als vele landgenoten vind ik dat het gooien van een paar ballen hooi
  voor de herten een goede daad is.

 14. Farn

  Ik vraag mij af hoe dik die plank voor zijn kop wel niet moet zijn. 50 jaar terug moesten we al geld mee brengen naar school voor de arme kinderen in Afrika. En nog steeds zien we de zelfde beelden. Deze dieren in Nederland zijn bewust uitgezet en omheind ook door een aantal mensen met een plank voor hun kop. Daar heeft het CDA aak aan meegewerkt.

 15. Kodi

  Denkt er ook iemand aan de blanken in Zuid-Afrika die massaal worden afgeslacht?

 16. Bes Tolen

  Al dat politiek correcte en cultuur marxisme, dat de boventoon voert. Niet alleen in de politiek maar ook in het onderwijs, niet in het minst op universiteiten, en op en in zoveel meer. Niet alleen in Nederland maar vrijwel overal in de westerse wereld. In het bijzonder de VS, bronland sinds decennia. Al dat schuldig is aan eenzijdig, dwangmatig, vals alles wat in hen op komt, te beoordelen, wat je geen beoordelen mag noemen maar agressief dogmatisch veroordelend om de afbraak te bewerkstelligen van de grootste verworvenheden door het westen. Om het gelijk te geven aan de grote totalitaire dwingelanden waar dat PC CM ze maar kunnen vinden. Om het gelijk te geven aan de minst getalenteerde, de niet-getalenteerden, die nooit in staat zullen zijn zinnige bijdrage aan de opgang van de mensheid te leveren. Om vooral het vermeende collectief gekoesterde eigen gelijk van de PC CM in stand te houden. De onvermijdelijke eens komende correctie zal ook van hen van de PC CM vernietigen. Om reden dat hun massale soortgenoten dat als enige juiste oplossing zien om ruimte te maken voor wie als volgzamer wordt beoordeeld. De PC CM massa zal zodoende blijven. Die krijgt alle tijd voor de gewenste afbraak. Van de mensheid wel te verstaan.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.