D66-wethouder pakt hooivork erbij: ‘Ik ben enorm teleurgesteld in de partij over de wijze waarop het referendum om zeep is geholpen’

Volgens Michiel Verbeek is er “een truc uitgehaald.” Daarin heeft hij natuurlijk gelijk.

Zo, zo. Het heeft even geduurd, maar langzaam maar zeker beginnen lokale D66’ers zich dan toch te verzetten tegen de antidemocratische lijn van hun partij in Den Haag. Op zijn persoonlijke blog bekritiseert de Harense D66-wethouder Michiel Verbeek met name Alexander Pechtold en Kajsa Ollongren vanwege het afschaffen van het raadgevend referendum. Met name de manier waarop het referendum overboord werd gegooid zit hem dwars:

Als D66’er ben ik enorm teleurgesteld in de partij over de wijze waarop het raadgevende referendum om zeep is geholpen, er een truc is uitgehaald om de afschaffing niet referendabel te verklaren en hoe D66 de inzet voor het correctief referendum heeft verlaten.

Zoals we eerder vandaag al zagen worden Verbeeks zorgen overduidelijk gedeeld door een significant deel van de D66-achterban. Die verlaten de partij namelijk massaal en stappen over op lokale partijen, waardoor die op 21 maart een historische verkiezingszege zullen boeken.

En dat is niet het enige punt van kritiek van Verbeek op de nationale leiding van zijn partij. Hij vindt het ook onbegrijpelijk dat Ollongren en Pechtold zich op gemeentelijk niveau maar blijven hardmaken voor “opschaling” terwijl uit alle cijfers blijkt dat dit desastreus is:

Veel D66’ers (zeker in Haren) zullen het niet aankunnen dat daar ook nog eens een gedwongen herindeling overheen komt. Zullen minister Ollongren, de D66-fractie en andere fracties in de Tweede Kamer het aandurven om alleen te kiezen voor herindelingen van onderop? Of gaan ze in Den Haag door met het inperken van de democratie in Nederland en het ‘eigenaarschap’ van burgers? Hoeveel boeken moeten er nog volgen om de religie van de opschaling te ontmaskeren?

Helaas lijkt het Verbeek nog wel te ontbreken aan het inzicht dat dit geen “foutje” is van Ollongren en Pechtold, maar bewust beleid. D66 staat niet meer voor democratisering en individuele vrijheid; het staat voor een autocratische, almachtige overheid die Nederland in een progressieve heilstaat moet veranderen. Koste wat het kost.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Bij Michiel Verbeek rammelt in ieder geval de denk-knikker nog. Iemand die even uit de Kadaver discipline stapt.
  Maar nu zou hij de koe bij de hoorns moeten vatten en uit de partij te treden en wellicht met Boris van der Ham (hoe lang blijf je de D’66 antidemocraten nog legitimeren met je lidmaatschap Boris !!) en een paar jongeren een echte liberale democratische partij oprichten. Een integere partij die weer terugkeert naar de wortels van D’66 en het liberalisme en de Verlichting. Waar gedachten uitwisselen en debat voeren weer geoorloofd is en die een ietsiepietsie kritischer staat tegenover de massa-emigratie en islam (Boris van der Ham heeft daar in het verleden op zich prima dingen over gezegd)
  Een echte liberale partij die geen anderen uitsluit vanwege hun mening.
  Er ligt daar een gapend gat in de electorale markt.
  In dit politiek landschap zouden ze zomaar de grootste kunnen worden.
  40% van huidige D’66 stemmers zijn teleurgesteld in het afschaffen van het referendum (wat sowieso al frappant is want ik geloof dat ze daarmee de grootste voorstanders van het monddood maken van de burger zijn). Die kun je al meenemen.
  Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die een daadwerkelijk reëel alternatief willen. Mensen die nooit naar de PVV (en in mindere mate) Thierry zullen migreren maar wel grote vraagtekens zetten bij de autocratische koers van hun respectievelijke partijen.

  Dus ga eens babbelen met Boris van der Ham (en voor mijn part Eddy Terstall, Silvain Ephimenco, wellicht een Yoerie Albrecht et cetera. Allemaal links, maar allemaal liberaal realistisch links die bv. de donkere kanten van de massa-immigratie en islamisering wel zien)
  Met dergelijke linkse mensen debatteer ik graag want zij hebben iets wat die andere Kartel-partijen missen; integriteit en nieuwsgierigheid.

 2. Ni28

  Pechtold lult uit zijn nek als hij zegt dat hij de correctieve referendum zou nog altijd willen. In dat geval schrap je niet de raadgevende versie af maar doet alles aan om die om te bouwen naar de correctieve versie. Hij is al gauw blij dat andere partijen het niet willen en daar schuilt ie zich achter. Dat het niet werkt is onzin, een ja of nee is gelijk voor welke referendum dan ook. En dat het slecht uitkwam komt niet door de referendum zelf en is geen reden om deze af te schaffen. Pechtold is een hypocriete leugenaar die alleen wilt regeren ten kosten van alles. De verkiezingen lijken te worden gewonnen door plaatselijke partijen. Terecht, laat de hypocriete politici maar links liggen die zijn ongeloofwaardig en vals. Laten wij ze zo min mogelijk met de gemeentes bemoeien. En Pechtold met Rutte horen de zwaarste afstraffing te krijgen die mogelijk is. Laten wij hopen dat de kiezer eindelijk wakker wordt.

 3. Babaji538

  Er zijn drie verschillende manieren
  waarop een houding naar buiten zal komen.
  Mijn manier is ergens voor staan en blijven staan
  door er volledig voor te gaan.
  Een wereld veranderen gaat alleen dan, bij gehele inzet
  en onvoorwaardelijk geloof, met vechten voor een nieuwe
  zaak en nìet vechten tegen.
  Maar er is ook een wijze, waarop verzet wordt gepleegd,
  tégen een correcte en juiste levensinstelling.
  De boodschap is dan niet begrepen en gaat ook niet
  worden begrepen.
  Ik zie de uitkomst voor het geheel als belangrijker
  dan mijn eigen idee over de gedetermineerde evolutie.
  Ik vind mezelf of mijn opvatting uiteindelijk,
  niet zó voornaam.
  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, door er volledig voor te gaan.

 4. swetsnek

  Mag ik hier even zeggen dat ik bijna over mijn nek ga van dit gezever, bah bah
  Wat er al niet wordt geprobeerd om maar aan de zeteltjes te komen, bijna ik zeg BIJNA medelijdend wekkend dit gadverdamme flikker dat D666 alstublieft op een hoop .

 5. Ernst Quispel

  Deze zelfbeschadiging van D’66 is vooral goed nieuws voor Groen Links, het zal in beel gemeente kunnen betekenen dat ze de grootste partij worden.

  1. swetsnek

   Beel ??? echt waar

   1. Ernst Quispel

    Fijn dat je mijn bijdragen zorgvuldig leest, Swetsnek.

  2. Ernst Quispel

   beel = veel

   1. eRik2017

    Heyyy Ernst-Wim goedemiddag! Zo, lekker weekend zo? Lekker DDS-en van in de ochtend tot in de avond? Pak je wel een Nieuwsuurtje tussendoor? Babbeltje met de verzorgers enzo?

    Ff serieus he? Schaam je je niet een beetje als je iedereen loopt te taalneuqen en dat je zelf regelmatig wordt beptrapt op een foutje?

    #taalneuqen

    1. Pit

     @Erik: Goedemiddag goede forumvriend!

     Ja die Wim maakt er op taalgebied een klerezooi van terwijl hij anderen altijd de maat neemt. Het verbaast ons niet, het is immers een zuigtrol en zuigtrollen zijn ook taalneuqertjes.

     1. eRik2017

      Ernst-Wim en BobBob
      Zuigtrol en faptrol

      Kwik-Wim en Kwak-Wim, zonder kwek!

    2. Bon-vivant

     Hé, puber eRik ik ook weer bezig. Ga zo door man!

     1. eRik2017

      Het kijk, rugdekker Kwak-Wim.
      @BonBon, wat is het snoepje van de week?

      #rugdekken

     2. Pit

      #rugdekker

     3. Pit

      @Erik: Ons taalneuqertje heeft de afgelopen week nogal wat taal verneuqt:

      lkasterlijk
      meer aandacht voor leidt tot
      onerzoek
      Laten we hopen dat de keizer (i.p.v. kiezer)
      dona=teur
      blijhken
      heenkijkt
      ondermeer
      Mar
      voellering
      achterstandgroepen
      Waarachijnlijk
      noet
      likt (i.p.v. lijkt)
      een een (dubbel)
      Hetgenuanceerde
      beweerdt
      beel
      coor i.p.v. voor

     4. eRik2017

      @Pit
      Het is inderdaad erger dan we hebben aangenomen.
      Wim zijn trolhoefjes beginnen vaker te trillen. Kan mischien ook van het fappen zijn he?

    3. Ernst Quispel

     Het is inderdaad vervelend als je op een spelfoutje wordt ‘beptrapt’.

     🙂

 6. Pit

  D’66 is al overleden, ze moet alleen nog begraven worden.

  #pertepenthousepechtold

  1. eRik2017

   Heyyy @Pit ouwe forummaat!

   Er zijn steeds feestjes in het #peespenthouse. Ze hebben tegeltjes liggen en het water wil niet weglopen dus is het 1 groot zwembad geworden.
   Paar meiden uit het azc erbij om te helpen met bedienen enzo.
   Enfin: Penthouse Pechtold is zo dronken dat ze geen reeele dingen meer kunnen zeggen.
   P.S. Dit is satire! (In de hoop dat dit van Ollongren dan nog net door de beugel kan)

   #peespenthouse

  2. Rechtsaf

   @Pit ik help mee de d666 onder de grond te stoppen..

   1. Pit

    @Rechtsaf: Inderdaad afvoeren en begraven, de fik erin (cremeren) mag ook.

    1. Rechtsaf

     @Pit en dat donorcodicil ook meefikken er mag niets van de d666 overblijven geen enkel orgaan..

     1. Pit

      @RA: Amen to that!

     2. eRik2017

      #ontd66en

 7. sjun

  Gaat er dan eindelijk een grote scheiding tussen progressief links en regressief links komen zodat regressief links niet langer door aantallen en stilzwijgen politieke legitimatie voor haar fascistoïde antidemocratie binnenharkt?

 8. Bon-vivant

  Weer een fraai staaltje “journalistiek”van DDS. Ik lees in het artikel:
  “Op zijn persoonlijke blog bekritiseert de Harense D66-wethouder Michiel Verbeek met name Alexander Pechtold en Kajsa Ollongren vanwege het afschaffen van het raadgevend referendum.”

  Ik heb even het blog erbij gepakt. Alexander Pechtold wordt één keer genoemd en Kajsa Ollongren twee keer. In alle gevallen gaat het om kritiek over de gemeentelijke herindeling waar Haren bij betrokken is.

 9. Frits Jansen

  Ik blijf D66 stemmen omdat het eens ben dat het referendum in Nederland tot dusver nooit gewerkt heeft. Realiteitszin in de politiek is te prijzen. Ik zou het pas doodeng vinden als ze nu – met een beroep op uitspraken van Van Mierlo meer dan 50 jaar geleden – star zouden zijn blijven vasthouden aan een referendumreligie.

  Ten eerste wordt niet begrepen dat het referendum *raadgevend* is. Als mensen achteraf beginnen te schreeuwen NEE = NEE dan begrijpen ze niet dat ze het Kabinet slechts verzocht hebben alsnog een “nee” te overwegen.

  En dan de inhoud van de onderwerpen. In 2005 dacht men voor of tegen de EU te stemmen, maar de echte vraag was of het verdrag van Nice aan vervanging toe was, omdat dit niet was toegesneden op het toegenomen aantal leden.

  Bij het Oekraïne referendum suggereerden lepe demagogen (met steun van De Telegraaf, die een rel wel kon gebruiken) dat de vraag was of Oekraïne rijp kon worden gemaakt om tot de EU toe te treden, en dat ze beloond werden voor corruptie. De enige vraag was of we de handel met dit land wilden vergemakkelijken, ook in ons eigen belang (anders was bijv. het brood duurder geworden van uit Oekraïne komt veel tarwe). Ja, we boden ze ook wat hulp aan, maar het huis was te klein geweest als we alleen maar zouden hebben willen handelen en ze verder hadden laten barsten. Rutte deed precies wat bij een raadgevend referendum hoort: hij verduidelijkte.

  Straks gaat de “sleepwet” vast ook gewoon door – en vindt niet eens het debat plaats, waar wel alle reden toe is.
  Om

 10. Gerlos

  Het zou een zegen zijn als Pechtold en die IKEA trut flink wat zetels gaan verliezen bij de a.s. gemeenteraad verkiezingen. En dan maar niet kunnen begrijpen waardoor het toch komt, want we zijn zo’n goede en nette partij die alle beloftes nakomen. Amen.

  1. Rechtsaf

   @gerlos daar denkt rechts precies zo over

 11. WorajaiP

  En dat ze maar diep mogen vallen en afgestraft zullen worden in de politieke hel. Nu het kabinet nog tackelen, zo spoedig mogelijk voordat Rutte de kroonjuwelen aan Italie en Griekenland geeft.

 12. P.Sisterons

  Kereltje is echt een viezerikje
  https://www.mupload.nl/img/tcq7pc.jpg

 13. Peacepipe

  Herindelingen van gemeenten welke niet gewenst zijn door de bewoners, zijn in strijd met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), zoals die op 10 december 1948 in New York met algemene stemmen is aangenomen door de Verenigde Naties.

  Artikel 21 lid 3.

  De wil van het volk zal de grondslag zijn van het gezag van de Regering; deze wil zal tot uiting komen in periodieke en eerlijke verkiezingen, die gehouden zullen worden krachtens algemeen en gelijkwaardig kiesrecht en bij geheime stemmingen of volgens een procedure, die evenzeer de vrijheid van de stemmen verzekert.

  Artikel 30

  Géén bepaling in deze Verklaring zal zodanig mogen worden uitgelegd, dat welke Staat, groep of persoon dan ook , daaraan enig recht kan ontlenen om iets te ondernemen of handelingen van welke aard ook te verrichten, die de vernietiging van een van de rechten en vrijheden, in deze Verklaring ten doel hebben.

  Dus, gemeenteraden die volgens wettelijke bepalingen gekozen, beëdigd en geïnstalleerd zijn kunnen niet, door wie dan ook, terzijde geschoven worden.
  Nederland dat altijd de wereld rond gaat om te wijzen op de Rechten van de Mens, zal hier niet onderuit kunnen.
  Bovendien heeft Nederland op dit moment een belangrijke positie in de VN en kan geen gedoe in eigen land gebruiken.

  Gemeenten die ongewilde herindeling boven het hoofd hangt moeten nu flink protesteren. De kans dat de Raad van State deze bepalingen niet zal respecteren lijkt mij nihil.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.