Dat wordt leuk: Baudet en Pechtold gaan vanaf vandaag samen kunst uitzoeken voor de Tweede Kamer

Dat gaat nog een interessante mix opleveren, als je het mij vraagt.

De Tweede Kamer, dé plek waar de Nederlandse democratie in de praktijk gebracht wordt, heeft vele gebreken. De brandveiligheid zou er totaal niet meer op orde zijn (er liggen overal veel te veel kabels bijvoorbeeld) en het gebouw voldoet simpelweg niet meer aan de eisen van 2018. Na lang getouwtrek is daarom besloten dat het pand in 2020 helemaal dicht gaat, om gedurende 5 jaar helemaal te worden gerenoveerd. Wat dat gaat kosten? Zo’n slordige 500 miljoen.

Een deel van dat geld zal echter worden besteed aan het decoreren van de parlementsgebouwen, en wel met kunst. Je hebt echter kunst en kunst, waardoor is besloten tot het optuigen van een heuze ‘kunstcommissie’. Die commissie, die vandaag voor het eerste bijeenkomt, heeft als taak om kunst aan te kopen voor ons parlement:

Een speciale commissie van Tweede Kamerleden gaat zich bezighouden met de kunstcollectie van de Tweede Kamer. Op woensdag 28 maart 2018 had Voorzitter Khadija Arib een eerste bijeenkomst met de Kunstcommissie. Die wordt betrokken bij de aanschaf van nieuwe kunstwerken – aankoop, schenking of in bruikleen – en andere kwesties die te maken hebben met de inrichting van het Tweede Kamergebouw. Dat de Tweede Kamer opnieuw een kunstcommissie instelt, heeft vooral te maken met de renovatie van het Binnenhof vanaf 2020. De commissie bestaat uit zeven Kamerleden, onder voorzitterschap van Alexander Pechtold (D66).

Jawel: Referendum-killer Alexander Pechtold mag gaan bepalen wat er de komende decennia zal hangen en staan in ons parlement. Dat klinkt bedenkelijk, maar gelukkig zal hij dat niet alleen beslissen: zes andere parlementariërs hebben zich voor de commissie opgegeven. En één van die zes is niemand minder dan de grote tegenpool van Pechtold: Thierry Baudet.

Je kunt natuurlijk zeggen: ‘Ach, zo erg is dat niet, zo politiek beladen is kunst immers toch niet?’ Nou, wel dus. Op dit moment is het gehele interieur van het Binnenhof namelijk stevig modernistisch – zeg maar gewoon lelijk – en met name Baudet wil daar vanaf. Als misschien wel grootste uitdrager van de Nederlandse cultuur in de Kamer ziet Baudet niets lievers dan echte ‘Hollandse’ kunst. Oude meesterwerken van Rembrandt of Van Gogh zouden er wat hem betreft dus idealiter moeten hangen. Maar in ieder geval géén abstract gedoe, dus.

En hoewel Pechtold als kunsthistoricus daar ongetwijfeld ook wel van kan genieten, lijkt het me sterk dat hij het net als Baudet over één boeg zal willen gooien. ‘Kansen voor hedendaagse kunstenaars’, enzo. Dat gaat in 2025 een heel interessante mix opleveren, vermoed ik zo. Als ze er überhaupt uit gaan komen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Ernst Quispel

  Baudet gaat de strijd aan met de entartete Kunst.

  Meer Rien Poortvliet en Anton Pieck in de Kamer!

  1. ayreonaut

   Goed idee

   1. Archetype01

    Ludolf Bakhuizen

  2. Ni28

   Heb je zelf Jip en Janneke al uit?

   1. corfo

    @ Ni28.
    @ Kwispel heeft zojuist het boek “Mein Kampf” uit; ging erg snel, want er stonden geen plaatjes in.

 2. Ni28

  Humor maken is een serieuze zaak.

 3. EU kok

  Baudet gaat kunst uitzoeken.
  Baudet, dus dan is het automatisch goed.
  Pechtold gaat kunst uitzoeken.
  Pechtold dus dan is het automatisch fout.
  .
  Ja hallo DDS, wat moet ik nu?

  1. Ernst Quispel

   Baudet wil gewoon kunst waarop je kunt zien wat het voorstelt, EU kok.

   1. WimsulsumCode

    De gelatinepudding is net geserveerd en de mannen hebben hun avondmaal beindigd. De appelsap was iets gaan schiften, en daarom moeten ze nu een beetje giechelen. Nu terug naar DDS om nog even lekker de avond door te wimmen.

    #contrawimmen

    1. EU kok

     Ja hoor Gollem, ga nu je ring, my precious, maar weer zoeken.

   2. Roughwood

    Sluit ik me van harte bij aan. Kunnen we eindelijk alle subsidie voor die overige rommel producerende, zichzelf kunstenaar noemende, knoeiers acuut intrekken. En het geld wat daarmee wordt bespaard in bijvoorbeeld de ouderenzorg steken, is vele malen beter besteed.

    1. WimsulsumCode

     Dat is dan wel weer wat overdreven, maar dat gaat wel op voor “kunst” zoals kabouter buttplug in Rötterdüm.
     Dat kostte 280.000 euro
     https://nl.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus_(beeld)

  2. WimsulsumCode

   Wat je nu moet? Gewoon in je eigen soepketel springen Wim kokkie!

   1. Pit

    @Erik: Peppie en Kokkie, de rugtuffers.

    #negeren

    1. WimsulsumCode

     Kokkie houdt zich zo stil, straks heeft hij mijn aanbeveling ter harte genomen!
     Ober! Er zit een kokkie in mijn soep!

    2. Rechtsaf

     @Pit Cooky en Doopie soms iets teveel in de naasse

   2. Ernst Quispel

    eRik, je bent de vorige keer verbannen omdat je hier alleen maar zat te trollen. Probeer het nu eens een beetje inhoudelijk anders vlieg je er waarschijnlijk zo weer af.

    1. Roughwood

     Ernst Quisling die een ander de maat neemt over de inhoud, hilarischer gaat het hier vanavond waarschijnlijk niet meer worden!

     1. Pit

      @Erik: Ik heb enige tijd geleden een paar keer de verschillende nicks van Wimpie gepubliceerd waarmee hij een ban heeft opgelopen. Recent nog werd Code 143 van DDS geflikkerd.

      Wimpie gaf daarbij toe dat hij zelfs nicks aanmaakte om (ultra) rechtse reacties uit te lokken. Zulke gasten moet je volkomen negeren en doodzwijgen, ze zijn erger dan de NSB!

      De trollen zijn ruimschoots ontmaskert, waarvan akte. Zwijg ze dood Erik!

    2. WimsulsumCode

     @Ernst-Wim, Wim der Wimmen.
     Ik kan DDS niet meer zo serieus nemen zoals jij dat meent. Zie de reactie van Roughwood. Die deel ik.
     Wel verbaas ik mij erover dat jij de enige bent die een reden kent waarom men bij DDS trachtte mij met een ban de mond te snoeren. Dat zegt met name veel over jouw rol. Ik zal je weinig Wim in de leggen om jou in jouw wimbewegingen te belemmeren.
     Ik moet eerlijk toegeven dat jij veelal een soort van amusante kermisattractie bent.

     1. Ernst Quispel

      Ik kan je verzekeren dat ik niet om een ban voor je heb gepleit. Dat heb ik nog nooit gedaan.
      Ik zou slechts willen dat je ophoudt met dat zieke getrol en probeert eens iets inhoudelijks bij te dragen of anders op te donderen.

     2. WimsulsumCode

      Ik zie zowel Guus als opperwim Ernst-Wim in de verdediging schieten geen verklikker te zijn.
      Dat doet voor mij niet ter zake. Ik zei dat ik mij verbaas dat EQ meent de reden te kennen dat eRik2017 een ban kreeg van DDS. Zover ik weet is eRik2017 niet op de hoogte ven enige reden van een ban. Enkel is de bevestiging daar dat eRik2017 werd geconfronteerd met een IP ban op DDS.
      Een eerlijker relaas kan ik niet geven dan dat ik Wimmers als Ernst-Wim en Guus niet serieus kan nemen. Hierbij heb ik het vergelijk gemaakt met een amusante kermisattractie. Daar blijf ik ook bij.
      In het geval dat DDS mij wil bannen omdat ik (minstens) twee van haar reaguurders niet serieus wil nemen, dan moeten zij dat zeker doen.

    3. Guus Geluk

     Erik kan het niet inhoudelijk. Afgaand op zijn provocerende nickname blijft het bij getrol. Niet hilarisch. Treurig.

     1. WimsulsumCode

      Mijn antwoord net was zeer inhoudelijk, alleen tegen de schenen van Wim en rugdekkers. En dat vinden ze niet fijn!
      Het is aan jouzelf of ik je serieus moet nemen of niet. Ik zou zeggen, handel daarnaar.

     2. EU kok

      18 reacties van eRick, Pit, zout, rechtsaf, Abri79, Siemien, Baaz, WimsulsumCode.
      .
      Echter van trollen is geen sprake, wel van een Gollem, my precious.

    4. Holland

     Kom, kom Guus: jij en Ernst hebben de volmaakte verradersmentaliteit en -psyche en daar ben je je wel van bewust. Los daarvan – hoe vaak loop jij niet te trollen als je weer eens door deze of gene in de hoek gedrukt wordt, of eindeloos dezelfde leugens die allang ontkracht zijn opnieuw opdient? Je bent zelf geen haar beter dan eRik.

     1. Guus Geluk

      “volmaakte verradersmentaliteit en -psyche en daar ben je je wel van bewust”

      Ter info: ik heb Erik niet verklikt. Ik klik nooit bij de redactie, want dit is geen Noord-Korea.

     2. Holland

      Als je dat zegt, geloof ik je. Maar kun je je voorstellen dat velen op dit blog jullie naar de hel wensen? Vooral omdat jullie evenzeer trollen, maar dan met het eeuwige hallelujah-toontje voor Rutte, voor de overheid, voor links, voor de islam en voor moslims. Nooit, nimmer, never zullen jullie ooit eens iets negatief daarover zeggen. Dat is ook trollen. Het gros van de reaguurders minacht jullie daarom en is jullie spuug- en spuugzat. Gezien de verwrongen geest van Quispel, zal hij daar wel van genieten.

     3. Pit

      @Holland: Wim en Geen Geluk zaaien opzettelijk onrust door mensen tegen de haren in te strijken. Wim en zijn rugdekkers geven hun mening op DDS en die mening conflicteert voortdurend met de mening van de meerderheid van de gebruikers.

      Zulk volk noem je zuigtrol en die kun je maar beter negeren, waarvan akte.

     4. Holland

      Ik weet het Pit. En ben het ook met je eens. Maar ergens hoop ik dat ze nog voor rede vatbaar zijn. Hoewel alles op het tegendeel wijst.

     5. WimsulsumCode

      ContraWimmen is het geven van een andere mening of het ter discussie stellen van een mening/uiting.
      Voor de Wimmen is dat inbreuk op hun superioriteit.

      En dan krijg je ineens een ban. Nou, hoe zouden ze dat nou voor elkaar krijgen?

      #contrawimmen

     6. Guus Geluk

      Holland, als reaguurders het niet prettig vinden dat er andersdenkenden op dit forum zitten, is dat hun probleem. Op een forum loop je die nu eenmaal tegen het digitale lijf.

      Wat trollen is, is hetgeen Pit (= Rechtsaf, Siemien etc etc) doet, door bijvoorbeeld opzettelijk de leugen over de “islampleitbezorging” te herhalen. Of het gestook en geprovoceer van Erik – zijn nick alleen al is bedoeld om reacties uit te lokken.

      Maar daar zal ik je nooit over horen.

     7. Guus Geluk

      Nee, Pit, jij bent eeuwig aan het zuigen en aan het stoken, al dan niet bijgestaan door je aliassen Rechtsaf, Siemien of Abri079. Het eeuwige ziuigende toontje, de eeuwige leugens.

     8. Rechtsaf

      @Pit laat Guusje lekker gaarkoken in zijn eigen zelfgemaakt linksdraaiende noodle martijn soepje..

     9. Guus Geluk

      Rechtsaf valt zichzelf bij.

      G-g-gollem, g-g-gollem.

     10. Holland

      Guus, jij en Ernst zijn geen ‘andersdenkenden’ en wel degelijk trollen. Beukman is een ‘andersdenkende’. Hij neemt diametraal tegenovergestelde standpunten in, maar is genuanceerd, licht toe, legt uit, verdedigt en geeft het toe als hij het verkeerd ziet.

      Jullie kiezen altijd plat voor de verwerping, de veroordeling en het neerhalen van hier geuite standpunten en het -ook tegen beter weten in- verdedigen van ‘onze briljante premier’, de islam etc. Jullie zijn zeer zeker islampleitbezorgers.

      Jij doet dat wat rustiger van toon dan de ‘domme jongen’ Ernst. Maar dat hoort alleen maar bij het spel. Jullie zijn trollen, gefinancierd door DDS of door Soros/overheid. Dat heeft totaal niets met paranoia te maken, maar alles met het kijken naar en analyseren van jullie stereotype gedrag en reacties.

     11. Guus Geluk

      Wat betreft de overheidstrol-theorie: ik verwijs naar een brief van minister Opstelten dienaangaande. Hij schrijft dat de overheid geen ambtenaren inzet om fora te ontwrichten. Daarmee is deze complottheorie definitief ontkracht.

      https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?did=2014D18686&id=2014Z09389

      Ik ben wel van mening dat Rutte een briljant premier is, die bovendien in economisch moeilijke jaren hervormingsbeleid heeft gevoerd, en thans één van de meest ervaren regeringsleiders in Europa. En dat moslims recht hebben om al dan niet middeleeuwse ideeën te belijden, mits dat, zoals bij de christenen ook verplicht is, achter de voordeur van het (gebeds)huis is.

      Wat ik Erik zie doen is het volslagen ontregelen van een draad; zijn nickname alleen al is aanleiding tot het vermoeden bij mij dat hij hier loopt te trollen. En ook Pit doet dat in mindere mate.

     12. Pit

      @Rechtsaf: Natuurlijk reageer ik niet op Wimpie en Geen Geluk. Al heb ik laatst één keer een uitzondering gemaakt voor Geen Geluk, maar dat was dan ook uitzonderlijk. Zuigtrollen kun je maar beter negeren, wat je niet voert groeit immers niet.

     13. Guus Geluk

      G-g-gollem, g-g-gollem!

  3. Roughwood

   Ons een leuke avond bezorgen door per omgaande uw profiel op te heffen?

   1. WimsulsumCode

    Mijn profiel? Mijn contraWim profiel? heb je er erg veel last van?

    1. Roughwood

     @WimsulsumCode, wel goed kijken op wie ik reageer!

     1. WimsulsumCode

      Nou dat is mij niet altijd duidelijk op DDS
      Zeker nu ik de niet-westerse naam van Hoofd- en überWim Wim heb aangenomen.
      Maar dank voor deze ontzenuwing;)

     2. Pit

      @Roughwood: Het is simpel, gewoon een @ zetten voor de naam waarop je reageert. 😉

 4. WimsulsumCode

  Als contrawimmer vind ik dit best okay. En zo verbind je ook mensen onderling door ze een stukje passie laten delen over iets dat niet over politiek gaat, waar ze lijnrecht tegenover elkaar staan.

  De plek waar het Nederlandse parlement gehuisvest is. Ik hoop op flink wat kunstwerken die gelieerd zijn aan de Nederlandse geschiedenis, kunstenaars en helden.
  Dus inderdaad Rembrandt, Michiel de Ruyter, Willem van Oranje, veel driekleur en ook hier en daar een kunstwerkje dat over buitenlandse politiek spreekt. Een beeld van de Armeense genocide bijvoorbeeld.

 5. RobertMarsman

  Lekker belangrijk wat in de 2e kamer hangt. In de 2e kamer moeten ze maar een ding opkomen voor landsbelang en zich niet druk maken om kunstwerkjes.

 6. henk vintage

  Een mooi schilderij van een penthouse met uitzicht op de zee, gemaakt door een hedendaagse kunstenaar, met in de kamer een prachtige zwarte piano.

 7. Gerlos

  Het worden portretten van Pim Fortuyn, Theo van Gogh en Janmaat.

 8. waakhond

  ZUCHT!!!!!!
  Vroeger waren ze een trots van Nederland.
  Nu zie ik coseptuweel geleuter zonder enig indentiteit mensen zonder vaardigheden
  Waar ik geen chocola van kan maken.
  Ik kan geen enkele hedendaagse Nederlandse kunstenaar noemen
  Jullie wel???? Ik niet.

 9. Bes Tolen

  Met Pechtold er bij kom je tot zes en een kwart schilderijen voor de helft in eigendom en die jij mag restaureren. Verdere restricties zijn er maar niet duidelijk aan de openbaarheid prijs gegeven. Voor welgeteld 500 miljoen euro dus. “Jij” dat is het arme Nederland, al vaak in de geschiedenis van zijn kunstschatten bestolen. Er hangt en staat en ligt vanwege dat stelen heel wat Nederlandse kunst in recent bevriende staten als Frankrijk en Spanje gerekend de oude verhalen. De goedkoopste oplossing van de smet op die landen is al die kunstschatten terug naar Nederland en daar zit voor de Tweede Kamer genoeg bij om de gebouwen te vullen. Doen dus. Het dat is teruggave mag op een rustige manier maar een harde eisende opstelling moet niet uit de weg worden gegaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.