Trump stuurt 3.600 Liberiaanse nepvluchtelingen het land uit - maar lost daarmee eigenlijk niets op

Geen categoriemaa 28 2018, 20:00
Een slechte beslissing is het allerminst, maar de echte problemen achter Amerikaans immigratiegedoe pak je hiermee nog steeds niet aan.
3.600 voormalige vluchtelingen uit Liberia hebben voor hen bijzonder slecht nieuws gekregen: Donald Trump heeft aangekondigd het Deferred Enforced Departure-programma (DED) af te zullen schaffen. Dat programma zorgt ervoor dat Liberianen die als gevolg van de burgeroorlogen in hun land naar de Verenigde Staten waren gevlucht, daar voorlopig mogen blijven. Want hoewel de laatste oorlog al in 2003 ten einde kwam en Liberia weer relatief veilig en stabiel is, zijn de vluchtelingen nooit teruggestuurd. Want zielig enzo. President na president hield dit programma in stand. Het is een beetje vergelijkbaar met de wet die de Amerikaanse president toestond om de verhuizing van hun ambassade naar Jeruzalem uit te stellen: president na president stelde deze verhuizing, die het Congres al in 1995 eiste, uit door die wet telkens de hernieuwen.
En net als die wet is dit programma nu ten einde: Trump zal het niet hernieuwen. Dat betekent dat 3,600 Liberianen binnen nu en een jaar de VS moeten verlaten. En daar is vanzelfsprekend veel verzet tegen: die mensen hebben daar inmiddels al, door die eeuwige uitstelling van uitzettingen, bijna twee decennia kunnen wonen. Ongetwijfeld heeft het gros een leven opgebouwd, en piekeren ze er niet over om terug te gaan naar Liberia. En nee, dat kun je ze moeilijk kwalijk nemen: de echte schuldigen zijn natuurlijk de voorgaande presidenten - zowel Bush als Obama - die dat programma in stand hielden.
En daarmee kom je weer terecht bij het grootste dilemma van de Amerikaanse immigratie. Ja, het is redelijk onmenselijk om die mensen na zoveel jaar nog uit te zetten. Net als bij de zogenaamde dreamers - illegalen die als kind de VS binnenkwamen en daar opgroeiden - is er best wat voor te zeggen om met je hand over het hart te strijken en die mensen te laten blijven. En dat zou je ook best één of twee keer kunnen doen... als het bij die keren zou blijven. Probleem alleen is dat Amerika wat dat betreft zo lek als een mandje is. Als je één groep illegalen amnestie verleent, kun je er vergif opnemen dat anderen zullen denken "Hé, dat wil ik ook!" en ook naar de VS trekken. Als er geen mogelijkheid voor hen is om de States illegaal binnen te komen, is dat geen probleem. Maar dat is door de karige grensbewaking dus wél het geval. Misschien nog erger is dat velen niet zozeer illegaal binnenkomen, maar simpelweg - bijvoorbeeld op een toeristenvisum - veel langer blijven dan eigenlijk is toegestaan. Zolang je die twee problemen niet eerst grondig aanpakt, is het eigenlijk dweilen met de kraan open.
Je kunt simpelweg niet effectief bepalen wat je met al aanwezige illegalen doet, zolang je er niet voor zorgt dat er geen nieuwe zullen komen. Maak dus eerst eens écht werk van die grensmuur, Mr. President, en dan zien we wel weer verder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten