Dat wordt leuk: Baudet en Pechtold gaan vanaf vandaag samen kunst uitzoeken voor de Tweede Kamer

Geen categoriemrt 28 2018, 19:00
Dat gaat nog een interessante mix opleveren, als je het mij vraagt.
De Tweede Kamer, dé plek waar de Nederlandse democratie in de praktijk gebracht wordt, heeft vele gebreken. De brandveiligheid zou er totaal niet meer op orde zijn (er liggen overal veel te veel kabels bijvoorbeeld) en het gebouw voldoet simpelweg niet meer aan de eisen van 2018. Na lang getouwtrek is daarom besloten dat het pand in 2020 helemaal dicht gaat, om gedurende 5 jaar helemaal te worden gerenoveerd. Wat dat gaat kosten? Zo'n slordige 500 miljoen.
Een deel van dat geld zal echter worden besteed aan het decoreren van de parlementsgebouwen, en wel met kunst. Je hebt echter kunst en kunst, waardoor is besloten tot het optuigen van een heuze 'kunstcommissie'. Die commissie, die vandaag voor het eerste bijeenkomt, heeft als taak om kunst aan te kopen voor ons parlement:

Een speciale commissie van Tweede Kamerleden gaat zich bezighouden met de kunstcollectie van de Tweede Kamer. Op woensdag 28 maart 2018 had Voorzitter Khadija Arib een eerste bijeenkomst met de Kunstcommissie. Die wordt betrokken bij de aanschaf van nieuwe kunstwerken – aankoop, schenking of in bruikleen – en andere kwesties die te maken hebben met de inrichting van het Tweede Kamergebouw. Dat de Tweede Kamer opnieuw een kunstcommissie instelt, heeft vooral te maken met de renovatie van het Binnenhof vanaf 2020. De commissie bestaat uit zeven Kamerleden, onder voorzitterschap van Alexander Pechtold (D66).

Jawel: Referendum-killer Alexander Pechtold mag gaan bepalen wat er de komende decennia zal hangen en staan in ons parlement. Dat klinkt bedenkelijk, maar gelukkig zal hij dat niet alleen beslissen: zes andere parlementariërs hebben zich voor de commissie opgegeven. En één van die zes is niemand minder dan de grote tegenpool van Pechtold: Thierry Baudet.
Je kunt natuurlijk zeggen: 'Ach, zo erg is dat niet, zo politiek beladen is kunst immers toch niet?' Nou, wel dus. Op dit moment is het gehele interieur van het Binnenhof namelijk stevig modernistisch - zeg maar gewoon lelijk - en met name Baudet wil daar vanaf. Als misschien wel grootste uitdrager van de Nederlandse cultuur in de Kamer ziet Baudet niets lievers dan echte 'Hollandse' kunst. Oude meesterwerken van Rembrandt of Van Gogh zouden er wat hem betreft dus idealiter moeten hangen. Maar in ieder geval géén abstract gedoe, dus.
En hoewel Pechtold als kunsthistoricus daar ongetwijfeld ook wel van kan genieten, lijkt het me sterk dat hij het net als Baudet over één boeg zal willen gooien. 'Kansen voor hedendaagse kunstenaars', enzo. Dat gaat in 2025 een heel interessante mix opleveren, vermoed ik zo. Als ze er überhaupt uit gaan komen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten