Definitieve uitslag Sleepwetreferendum is binnen: tegenkamp boekt alsnog ruime overwinning

Woensdagavond ging het de hele avond nek aan nek tussen het vóór- en tégenkamp van het Sleepwetreferendum. Maar nu Amsterdam geteld is, wordt duidelijk dat de WIV met een vrij grote meerderheid alsnog is verworpen: 49,5% tegenover 46,5%. Dat is een verschil van 3%.

Nu Amsterdam eindelijk ook eens de resultaten van de stembustelling heeft bekendgemaakt, kan het boek van de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 en het Sleepwetreferendum dicht. Met nog één laatste slotakkoord: de eindstand in het Sleepwetreferendum. Nadat peilingen voor de verkiezingen aangaven dat het voorkamp aan het langste eind zou trekken, bleek uiteindelijk het tegenkamp er met de overwinning vandoor te gaan.

Maar omdat de stemmen in Amsterdam lange tijd maar niet geteld werden, was de definitieve uitslag lang onbekend. Aan die onduidelijkheid komt nu een einde, want de hoofdstad keert zich massaal van de wet af: maar liefst 64,2% is tegen de wet, en slechts 30,9% voor. 4,9% stemde blanco.

Die massale neestem in de hoofdstad betekent dat het tegenkamp alsnog met een vrij ruime overwinning een slag toebrengt aan het kabinet-Rutte, en D66-juichaapje Kees Verhoeven.

Dit alles houdt in dat de regering nu verplicht moet ‘heroverwegen’ rondom de sleepwet. Als ik een gokje mag wagen: bepaalde onderdelen van de wet worden afgezwakt, of er wordt meer toezicht ingebouwd. En daarna kan de aangepaste wet alsnog door de Tweede en Eerste Kamer worden gejaagd. Liefhebbers van privacy boeken daarmee dan een kleine, maar geen allesveranderende overwinning. Maar goed; alle beetjes helpen, nietwaar?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. CJD

  Ik denk dat het dit keer wel anders zal zijn dat bij het Oekraïne referendum want bedenk dat de hele D66 achterban tegen dit voorstel gestemd heeft, en toevallig zit D66 in de regering. Ik denk dat de slim genoeg zijn om te beseffen dat het politieke zelfmoord zou zijn om de wil van hun eigen achterban te negeren in deze

  1. robroy

   Ik mag toch hopen dat ze gewoon lekker voor stemmen DDD666 opgerot staat netjes .
   Ze moeten zo snel mogelijk decimeren ,

   1. DirkSteen

    Laten wij dit hopen!!! Pechthold op zijn bek zie gaan is erg mooi!

 2. Guus Geluk

  Ruime overwinning lijkt me enigszins overtrokken en laten we ook niet vergeten dat 4% blanco stemde, waardoor geen van de kampen echt over de 50% kwam.

  Maar er is een interessant gegeven: volgens een peiling van IPSOS heeft een groot gedeelte VVD, CDA, CU-stemmers vóór de Wiv gestemd, overeenkomstig hun volksvertegenwoordigers in het parlement. (Van de D66-achterban een klein beetje electoraat, maar die was ook al tegen). Welke conclusie trekken we hieruit? Welnu, dat de coalitie op dit onderwerp nog steeds dichtbij hun achterban staat. Dat is goed nieuws.

  1. robroy

   mooi en dat het maar snel zondag mag worden

  2. Scaldis

   Nee hoor Guus, dat zegt hooguit dat een groot deel van de achterban 60 plussers zijn.

   1. corfo

    @ Scaldis.
    Naast het feit dat de achterban voor een groot deel uit 60-plussers bestaat, zou ik toch óók graag vermeld zien worden dat een groot deel van die 60-plussers zich voortbewegen met een rollator, al -tig jaren gekort worden op hun pensioen, vaak eenzaam zijn enz. enz.
    Waar dit op slaat weet ik niet, maar dat deed de “reactie” van Guus G. ook niet.

    1. Scaldis

     @corfo ik baseer me puur op cijfers. Van de jongere kiezers stemde ruim 63% tegen de sleepwet, bij oudere kiezers slechts 43%.
     Dat de situatie van veel ouder wordende Nederlanders schrijnend is en ronduit schandalig dat ze gekort worden, dat ben ik volledig met je eens.

  3. DolleDries

   Guusje wat maak je me nou.Het kabinet heeft 76 zetels. Een meerderheid van0,66 % en nemen op basis daarvan beslissingen
   En dan ga jij hier zeuren over 4%

   1. DolleDries

    3%

   2. Guus Geluk

    Ik constateer dat een groot gedeelte van de achterban VVD, CDA, CU achter de beslissing van hun eigen vertegenwoordigers staat. Dat is goed nieuws voor de vertegenwoordigende democratie.

    1. Siemien

     @guusje Bij het referendum woensdag kreeg ‘tegen’ 49,5 procent van de stemmen, ‘Voor’ kreeg 46,5 procent.
     Zoals ik al eerder heb geconstateerd, is, dat jou definitie van objectieve constateringen echt compleet verknipt is.
     49,5% betekent dat heel veel mensen van desbetreffende achterbannen tegen hebben gestemd.

     #testomomtebegrijpen

    2. Holland

     De MEERDERHEID van de stemmers was TEGEN Guus. Daar draait het om. En om niks anders. Welk absurde en dwaze draai je er ook aan probeert te geven.

     Je hoeft alleen maar te onthouden: meerderheid tegen. Dat moet jou zelfs lukken.

     1. Guus Geluk

      In dit commentaar zie ik geen inhoudelijke reactie op mijn stelling.

     2. Pit

      @Holland: Het is net als met een zwangerschap: Trump heeft gewonnen, maar hij heeft niet gewonnen. Je bent een beetje zwanger maar je bent niet zwanger…

      #smarties

    3. Holland

     Guus, jouw ‘stelling’ is een afleidingsmanoeuvre om niet hardop toe te hoeven geven dat jij en je matties in het voor-kamp dik hebben verloren en vanaf het begin door peilingen op het verkeerde been zijn gezet. Je bent te klein van geest om je verlies toe te geven, daarom zoek je het in afleidende onzin.

     1. Guus Geluk

      De peilingen zaten er naast, evenals de exitpoll. Kennelijk weten peilers het volk onvoldoende te bereiken.

      Het is inderdaad jammer dat het jakamp heeft gefaald, want nu moet er een volledige herafweging komen, terwijl de uitkomst van de herafweging vast staat.

     2. Rechtsaf

      @guusje uilskuiken! de NEE staat ook vast..

     3. Guus Geluk

      Ja, en naar aanleiding van de “nee” wordt de Referendumwet uitgevoerd.

     4. Rechtsaf

      @Guusje dus wat is nu je punt?

     5. Catweazle1

      Guus ziet zelfs de zee niet al zou hij er midden in staan….

    4. Frits Jansen

     De ‘C’ in CDA én CU staat voor “christen”. Deze godvrezende lieden weten toch dat God Alles Weet, en dat het bijna blasfemie is dat de AIVD met zijn sleepnetten probeert om God concurrentie aan te doen?

  4. Siemien

   50% tegen is een grote uitslag aangezien de wet erdoor zou zijn gedrukt dus geldt de NEE als zwaar..

   1. Guus Geluk

    “dus geldt de NEE als zwaar”

    De neestem leidt tot een HEROVERWEGING van de Wiv, Siemien, Rechtsaf etc etc. Niets meer en niets minder.

  5. Ni28

   En Pechtold heeft eigenlijk ook gewonnen.

   1. corfo

    @ Ni28.
    Volkomen juist !
    Ik vind, maar er zijn er vast nog véél meer die dat vinden, dat wij Penthousje P. moeten uitroepen tot “de grote winnaar van dit referendum”.

    1. Ni28

     Het is belachelijk hoe de verliezers zich gedragen. Maar dat zien wij vaker hoe zij zich door een kromme redenering probeert winnaar te zijn. Toch is het lande de grote verliezer vooral met GL en met DENK en Bij1 als nieuwkomers met anti-Nederlandse sympathieën. Erdogan zit nu in Nederland in sommige gemeenteraden. En die schreeuwlelijk van Bij1 in Amsterdam. Triest.

   2. Guus Geluk

    ??

  6. Bloem

   Beste heer Gelukt, meent u dat nou serieus…

   1. Guus Geluk

    Geluk.

    1. Bloem

     whatever

  7. DutchDropveter

   Over een onderwerp dat bij geen van de “coalitie” genoten op de verkiezingsagenda stond. Chapeau Guus, hieruit kunnen we dus opmaken dat VVD, CDA, Christenhonden en mafketels die tussen D66 en Groenlinks switchen eigenlijk te dom zijn op te poepen en voornamelijk schapen gedrag vertonen…

   Net zoals iedereen die met 10 mile op de bank zichzelf schaart achter eliten… en daarom dus maar VVD stemt dat is het enige wat de VVD nog overeind houd het gevoel erbij te horen. Dat was vroeger ook zo met merkkleding, uiteindelijk ben je niks meer dan een ander maar ben je wel 10x armer.

  8. Stanly2000

   Guus,
   Waar kan ik die peiling vinden? Was het niet Ipsos die in de peiling beweerde dt de voorstemmers op 53% zou uitkomen?

    1. Stanly2000

     Bedankt!

  9. ayreonaut

   @ Guus

   “De peilingen zaten er naast, evenals de exitpoll. Kennelijk weten peilers het volk onvoldoende te bereiken.” (zie reactie van Guus verderop in draadje)

   Ben je ondertussen de weg kwijt Guus?

   “Maar er is een interessant gegeven: volgens een peiling van IPSOS heeft een groot gedeelte VVD, CDA, CU-stemmers vóór de Wiv gestemd, overeenkomstig hun volksvertegenwoordigers in het parlement.”

   1. Rechtsaf

    @ayreonaut “Ben je ondertussen de weg kwijt Guus?”

    Ondertussen?!!

   2. Guus Geluk

    “Ben je ondertussen de weg kwijt Guus?”

    Nee hoor, ayreonaut.

 3. Ni28

  Verstand heeft gewonnen. Jammer dat het onverstandig geregeerd wordt dus hebben wij niets aan. Aan de ja’s kunt je ook nog twijfelen of die echt gemeend zijn. Vele ja stemmers zijn blij met de winnende nee. Waar het namelijk enkel om gaat met deze wet is het vertrouwen en die lijkt niet blind te zijn. Wie gewonnen heeft is dat is de referendum op zich. Tegenstanders van de wet hebben de moeite genomen om tegen de dreigende censuur hun stem laten horen. En daar zijn ook referenda voor. Dus ook onpopulair bij de ondemocratische machtselite. Ondanks dat hebben zij nu meer dan de halve bevolking tegen zich.

  1. Frits Jansen

   Nee, het referendum heeft niet gewonnen. Een bezwaar tegen referenda is dat de problematiek meestal te ingewikkeld is voor een ja/nee oordeel, en ook een grote deskundigheid vergt. Dat is hier allemaal opnieuw aan de orde.

   Met censuur heeft het allemaal niets te maken. Gelukkig is de AIVD niet aan Justitie gekoppeld. Dat was de Gestapo, de Geheime Staatspolizei, een geheime dienst die ook individuen vervolgde.

   Wie voortdurend berichten rondstuurt over het vervaardigen van explosieven (en nalaat die te vercijferen) moet niet zeuren over de vrijheid van meningsuiting als hij (of zij) vroeg of laat wordt aangepakt.

  2. Henk-Jansen

   ‘Vele ja stemmers zijn blij met de winnende nee’ Dat snap ik even niet, waarom zouden ja-stemmers (waaronder ik zelf) blij zijn met de uiteindelijke uitslag?

   1. Rechtsaf

    @Henk het probleem met de ja-knaapjes is dat “zij” het dus voor de nee stemmers proberen te verstieren..

 4. Vit

  Nou nou Amsterdam dat was een zware bevalling, twee dagen tellen.

  1. DolleDries

   Daar is een hoop fout gegaan in die wanorde .Opnieuw stemmen lijkt mij de optie.

 5. Bloem

  ” D66-juichaapje Kees Verhoeven” wanneer je dat over Silly Sil zou schrijven is de wereld te klein. Dan is het in eens racisme, wat het natuurlijk niet is

 6. Frits Jansen

  Bij 3% verschil is het overdreven van een “ruime overwinning” te spreken.

  De grote vraag is: wat nu? Het zou te simpel zijn als de wet wordt ingetrokken, en de wet van 2002 van kracht blijft, al was het maar omdat die ook de privacy schendt.

  Een grote fout van de (voormalige) nieuwe wet was dat die politici te veel zeggenschap gaf. Politici zelf vinden natuurlijk dat zij het allerbeste in staat zijn te oordelen, maar het gevaar is dat het AIVD beleid door de politieke waan van de dag wordt bepaald. Dus tegen moslims wordt gericht. Die daar dan – terecht – boos over worden, wat de heethoofden onder hen tot terroristische aanslagen brengt.
  Snapt u ‘m? Dan wordt ons veiligheidsbeleid zelf een bron van terrorisme! Dan mag de AIVD zichzelf in de gaten gaan houden.

 7. Adriaan

  Heel Nederland in discussie over JA of NEE. Heel Nederland in discussie over RUIME MEERDERHEID VOOR NEE. Heel Nederland in discussie over WAT NU? Simpel: die Zweedse dame lacht zich een slag in de rondte. Die wet, met een kleine aanpassing, gaat er gewoon komen. Het was namelijk een Raadgevend Referendum en daar gaat het kabinet ook naar handelen. Ze slaan de Raad gewoon in de Wind. Heel Nederland is namelijk het Oekraïne-verdrag toch ook al vergeten? Nog even en dit achterlijke land treedt toe tot de EU. De eerste stappen zijn namelijk al gezet.
  Het zal me niks verbazen als politiek Den Haag grote interesse heeft in het China-systeem: op alle hoeken van de straat een camera.

  1. Pit

   #1juni2005
   #6april2016
   #21maart2018

   #afschaffingdemocratie

 8. Babaji538

  LinkedIn duwt verplichte rommel mails door de strot.
  Goed bezig.
  Waardeloze updates neem ik dan ook niet op sleeptouw.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.