Europese Unie vraagt Trump om vrijwaring van tariefsverhogingen op staal en aluminium

Het oh zo machtige blok, genaamd de Europese Unie, heeft Donald Trump vriendelijk gevraagd of het vrijwaring krijgt in de ‘handelsoorlog’ die de Amerikaanse president heeft geïnitieerd. De Europese Commissie gaat op de knieën, om dezelfde behandeling te kunnen krijgen als Canada en Mexico. Deze twee landen krijgen al een vrijwaring van Trump.

De Europese Unie wil daarbij dus behandeld worden als één entiteit, dus als een echt handelsblok. In dit geval kan het dus een voordeel zijn om als een blok op te treden tegen de Verenigde Staten. De Europese Commissie heeft gesteld dat er geen oneerlijke behandeling kan ontstaan binnen de Europese Unie. Dus of allemaal wel, of allemaal niet. Dat kan werken als een goede leverage, maar met zo ‘allemaal of geen’ mentaliteit, kan het slecht aflopen voor landen die individueel gezien wel een vrijwaring zouden kunnen krijgen. ‘Met zijn allen sta je sterk’ heeft als karakteristiek dat je zo sterk bent als je zwakste schakel. Dat kan in ons nadeel werken.

De handelsadviseur van Trump zei gisteravond dat ook voor Europese landen uitzonderingen mogelijk zijn, maar die zullen ze dan één voor één in Washington moeten komen bepleiten. Brussel ziet dat als een verdeel- en-heerspolitiek. Katainens collega van handel, de Zweedse Cecilia Malmström, heeft morgen al gesprekken met Amerika en Japan, maar volgens Katainen worden de problemen daar niet opgelost: ,,Het is een, niet hét gesprek.”

Voor de Verenigde Staten wordt het moeilijk, want als er een schaap over de dam is, dan volgen er meer. In dit geval kan het dan uitlopen op een aanvraag voor vrijwaring vanuit tientallen landen. We zullen zien hoe het zich gaat ontwikkelen, misschien is Trump helemaal niet zo onder de indruk van de ‘machtige doch fragiele Europese Unie’. Mijn woorden natuurlijk, maar met een kern van waarheid. Trump weet als de beste hoe die de zwakheden van externen tegen hen kan gebruiken.
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

97 reacties

 1. buitenbeentje

  Hij krijgt ze allemaal op de knieën, ergens moet je toch bewondering hebben voor een man die een land leidt als een bedrijf. Daar kunnen al die politici helemaal niet mee overweg. Bovendien schijnt hij GB vrij te willen stellen, daar komt natuurlijk de stoom uit de oren van de rest.

  1. DolleDries

   Ik denk dat de EU de middenvinger krijgt. Eerst constant bonje zoeken met Trump en nu op de knietjes.
   Trump is gewoon een klasbak.

   1. Fortiori

    Een goede krant, een FD, of een krant met een goede financiële pagina wil wel eens helpen bij het vormen van een mening.

  2. Henk-Jansen

   De Britse staalindustrie ligt dan ook volledig op haar gat. Echter zal zo’n actie de toch al verslechterde relaties tussen de EU en Groot-Britannië en de VS niet ten goede komen.

   1. Dubbele Komma

    Trump rules!

    Hij moet de Engelsen vrijstellen! En elk ander land wat europa verlaat!

    Ik zeg: NEXIT!

    laat trump dat Europese parlement maar aanpakken. Nazi’s.

 2. Ernst Quispel

  De EU vraagt het eerst vriendelijk maar als daar niet worst ingegaan slaat het keihard terug.
  Trump kan de door hem ingezette handelsoorlog hard verliezen maar dan zal hij stevig moeten worden aangepakt.

  1. Ernst Quispel

   worst = wordt

   1. eRik2017

    Zlullen we oevoegen aan het refister Wim!

    1. Pit

     @Erik: +1

   2. tomygun

    Wim het zal mij worst wezen wat jij zecht .

  2. sonar

   Kwispedoris jij hebt helemaal gelijk , het zal Trump een WORST zijn wat de EU ervan vindt.

 3. Ritter

  Trump is een President waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen.

  Komt zijn verkiezingsbeloften na (de tariefsverhogingen op staal en aluminium was een van de verkiezingsbeloften) ; trekt zich niets aan van de globale elite (inclusief hun vriendjes in de media) en komt op voor zijn land en burgers.

  Daar kunnen de Noord/West Europese leiders (die de buiten en binnen grenzen wagenwijd open laten) een voorbeeld aan nemen.

  Zelfs de beroemde Elon Musk vind dat Trump gelijk heeft met de tariefsverhogingen.

  ——————————————

  Elon Musk goes on tweetstorm, siding with Trump over tariffs
  http://www.foxnews.com/tech/2018/03/08/elon-musk-goes-on-twitter-tirade-over-trump-tariffs.html

  1. Henk-Jansen

   Ja Trump heeft dit inderdaad belooft echter laat dit maar weer eens zien dat Trump van wereldhandel weinig kaas gegeten heeft. Deze actie zal de VS meer banen kosten dan het oplevert.

   1. buitenbeentje

    Kwipsel, er staat een taalfout in de bijdrage van je vriendje, waar blijf je.

   2. Henk-Jansen

    beloofd*

 4. Babaji538

  Ik zou Alexander Pechtold even op het volgende
  willen attenderen.
  “President Donald Trump”, December 20, 2016,
  “Spy a Spy”, September 28, 2017 &
  “The Best Trumpeter”, December 14, 2016,

  by Worldpoet 546, Petra Hermans
  https://worldpoet546.wordpress.com

  My mission in this world.

 5. Guus Geluk

  Inmiddels klaagt een Nederlands staalbedrijf over dit besluit. Deze heffingen lijken allerminst in het belang van Europa.

  1. DolleDries

   Nee natuurlijk niet Trump zit er niet voor Nederland.

  2. DolleDries

   Als Trump goede akkoorden met GB kan sluiten ziet het er nog somberder uit voor Nederland.

  3. Henk-Jansen

   Ik snap dan ook totaal niet dat er een aantal personen hier zijn die Trump hierin steunen als de Nederlandse staalindustrie, die werk biedt aan duizenden Nederlanders, hard kan worden getroffen door dit besluit. Dan ben je toch compleet krankzinnig als je Trump hiervoor prijst?

    1. Henk-Jansen

     Dat hieft hier niets mee te maken, Dolledries. Het gaat erom dat dit Nederland kan schaden en toch prijzen jullie Trump hiervoor. Wat is er gebeurt met jullie ‘Netherlands first’ standpunt?

     1. DolleDries

      Gezien zijn opkomst voor zijn land en na komen beloftes is dat heel prijzenwaardig.
      Je moet niet direct zo egoïstisch aan je zelf denken

     2. Beukman

      @Henk
      Het is inderdaad een fraai staaltje zelfhaat dat deze weg-met-onsers op DDS etaleren. Ze houden van iedere sterke man die het de EU moeilijk maakt. “America first”, “Russia first” zingen ze uit volle borst, zelfs als hiermee de belangen van ons eigen Nederland worden geschaad.
      Ik zou ze bijna landverraders noemen deze lieden, maar dat vind ik iets te zwaar aangezet.

     3. Floris

      Beukman begrijpt het weer eens niet (of is weer welbewust aan het trollen).

      Natuurlijk zijn dergelijke heffingen nadelig voor Europa en juicht geen weldenkende Europeaan dit toe.

      Dat staat evenwel volledig los van het feit dat weldenkende mensen zien dat Trump (en ook Putin) het beste met hun land voor hebben.

      Dat geldt NIET voor de EU en haar lidstaten (Visegrad uitgezonderd). Die zijn bezig hun eigen burgers te verraden ten gunste van een zwerm parasieten die de verzorgingsstaat nagenoeg onbetaalbaar hebben gemaakt en nog een hele reeks andere nadelen met zich mee hebben gebracht.

      Snap je het nu een beetje, Beukman?

     4. Ernst Quispel

      @Beukman,

      Ik begrijp je terughoudendheid bij het woord landverraders maar wat moeten we denken van reaguurders hier die de smerige dictator Putin, waarvan vast staat dat hij imperialistische motieven heeft, hoger waarderen dan de eigen democratisch gekozen bestuurders en fanatiek partij kiezen voor Trump en een Brexit die ons land grote economische schade bezorgen?

      Is er principieel een verschil met de NSB-ers die indertijd de eigen rechtsorde verwierpen en partij kozen voor Adolf Hitler?

      Als dit geen landverraad is weet ik het niet meer.

     5. Beukman

      @Floris
      Een aantal weg-met-onsers hier staat te juichen niet om het mogelijke feit dat Trump het beste met zijn land voor heeft (daarover bestaat discussie), maar omdat hij de EU op zijn knieën wil krijgen. Het wordt bijna letterlijk zo gezegd.
      Zo diep zit de haat richting EU kennelijk, en aangezien wij onderdeel van de EU zijn en net zo goed last kunnen krijgen van de acties van Trump, noem ik dat “zelfhaat”.
      Gesnopen?

     6. Beukman

      @Ernst
      Het probleem met het woordje “landverrader” is dat het als een Godwin werkt, en daarmee de discussie doodslaat. Daarom probeer ik het liever niet te gebruiken. Niettegenstaande het feit dat ik (en jij, en een paar anderen) dit label zelf al heel vaak opgeplakt heeft gekregen.

     7. Ernst Quispel

      @Beukman, zelfhaat lijkt me niet het goede woord, de liefde voor de eigen groep en persoon is wel groot maar die eigen groep verbindt zich niet meer met Nederland en de Nederlandse cultuur en rechtsstaat. Ze voelen zich meer thuis bij de cultuur van Putin en Trump en voelen zich niet meer verbonden met dit land en cultuur.
      Ik denk dat deze vervreemding van ons land en volk mogelijk mede wordt verklaard uit het feit dat veel reaguurders hier al lang niet meer in Nederland wonen. Floris heeft hier trots verklaard al dertig jaar niet meer in Nederland te wonen. Het is dan niet zo vreemd dat je het contact met echte Nederlanders verliest.

     8. eRik2017

      Zelfde vraag voor jou @Ernst als aan Guus

      Als je zo sterk wilt discussieren, waarom doe je dat hier op DDS , een blog met een knipoog, en niet bij DFT of FD?

     9. Floris

      “Een aantal weg-met-onsers hier staat te juichen niet om het mogelijke feit dat Trump het beste met zijn land voor heeft (daarover bestaat discussie), maar omdat hij de EU op zijn knieën wil krijgen. Het wordt BIJNA LETTERLIJK ZO GEZEGD.
      Zo diep zit de haat richting EU kennelijk, en aangezien wij onderdeel van de EU zijn en net zo goed last kunnen krijgen van de acties van Trump, noem ik dat “zelfhaat”.
      Gesnopen?”
      ————————————————————-
      Citaat?

      De afkeer van de EU deel ik. Niet dat ik Europese samenwerking afwijs, dat juich ik alleen maar toe, maar de manier waarop het wordt ingevuld is dramatisch.

      De bezem moet door de Brusselse augiasstal.

     10. Beukman

      Floris schrijft:
      “De bezem moet door de Brusselse augiasstal.”

      Dat lijkt me geen kwaad kunnen. Maar wat heeft Trump daar mee te maken? En waarom is het voor sommigen niet mogelijk om een gezonde afkeer van de EU te hebben, maar tegelijk in de wedstrijd tussen Trump en de EU aan de kant van de laatste te staan, gewoon omdat wij nu eenmaal ook onderdeel van de EU zijn?

     11. Beukman

      Ernst schrijft:
      “Ik denk dat deze vervreemding van ons land en volk mogelijk mede wordt verklaard uit het feit dat veel reaguurders hier al lang niet meer in Nederland wonen. ”

      Dat laatste vind ik ook een merkwaardig fenomeen. Deze reageerders doen me wel eens denken aan een scheepslading Nederlanders waar ik van hoorde die in de jaren 50 naar Australië zijn geëmigreerd, en daar tientallen jaren lang krampachtig de Hollandse traditie hooghielden – terwijl in Holland zelf de tijd gewoon vooruit ging.

      Kankeren op je eigen land mag. Iemand die zelf niet in ons mooie Nederland woont maar wel allerlei praatjes heeft over Nederland, maakt zich er echter niet geloofwaardiger op.

     12. Ernst Quispel

      @Beukman, het is voer voor psychologen maar het lijkt erop dat veel van de in het buitenland wonende reaguurders hier met hun diskwalificatie van hun land van oorsprong proberen hun emigratie te legitimeren: zie je wel dat ik dit kutland terecht heb verlaten?
      Tegelijkertijd blijven ze, net zoals veel immigranten hier in Nederland, emotioneel verbonden met hun thuisland en wat we zien is een irrationele haat-liefde verhouding met Nederland.

      Ik vind het iets tragisch hebben, waarschijnlijk speelt heimwee, vervreemding en eenzaamheid een rol.

     13. Beukman

      @Ernst
      Ik vind dit een mooie, solide verklaring. Inderdaad: voer voor psychologen.

     14. buitenbeentje

      In Oostenrijk loopt de “Eisenstraße”. Een gebied dat loopt vanuit Eisenerz in de Steyrmark tot aan de stad Steyr (Steyr (tractoren, Puch), Steyr Mannlicher (wapens) MAN (vrachtwagens), BMW(dieselmotoren) en eigenlijk verder tot Linz a/d Donau, dat valt of staat bij de VOEST, een van de grootste staalverwerkende industrieën in Europa. In een ruim gebied om deze Eisenstraße zijn van oudsher ijzerverwerkende bedrijven te vinden, waterkracht en grondstoffen maakten dit gebied tot de ideale plek voor Hammerwerken.

      Voor degenen die roepen over landverraders en wegmetonsers, Nederland is niet het enige land dat getroffen wordt door Trump. De opkomende dieselhaat in Europa heeft hier ook consequenties.

      Nogmaals, objectief gezien heb ik bewondering voor de strategie van Trump, subjectief gezien is het voor Europa bagger. Maar de eurofiele trollen zien alleen Nederland en beginnen weer op dit forum om zich heen te trappen naar mensen met een andere mening als zij. Hun mond vol over hoe goed de EU voor ons is, maar vooral niet verder kijken als de eigen achtertuin, bekrompen spruitjesgedachtes.

      Typisch links Europa, afwijkende meningen zijn niet toegestaan en objectieve al helemaal niet

     15. Guus Geluk

      Elke Europeaan zou de actie van Trump vol onbegrip aanschouwen en de EU steunen in het verzoek tot vrijwaring, maar buitenbeentje toont bewondering voor het feit dat Trump ze (waaronder de Europese lidstaten) allemaal op de knieën krijgt.

      Buitenbeentje is wel degelijk een weg-met-onser, een geëmigreerde weg-met-onser wel te verstaan.

     16. Guus Geluk

      Overigens is andersdenkenden de mond snoeren iets voor populistisch rechts: jij riep herhaaldelijk op tot een ban voor andersdenkenden en probeerde de redactie te chanteren door te beweren dat jij – en anderen – van het forum zouden wegblijven, als andersdenkenden er niet werden afgegooid.

   1. Guus Geluk

    Omdat ze Trump steunen en de EU haten.

    1. DolleDries

     Rare haat zaaiende opmerking Guus. Niet haten maar tegen zijn.Ik heb wel veel haat met demonstraties gezien tegen Trump. Men sloot zelfs aan bij IS vlaggen

     1. Guus Geluk

      Bij mij staan de staalbedrijven in Nederland nog steeds voorop.

      Derhalve kan ik de heffingen niet toejuichen.

    2. swetsnek

     yep dat zie je helemaal goed druiloortje

    3. eRik2017

     Wat een rare opmerking weer

   2. buitenbeentje

    Tja, dat snap je natuurlijk niet, dat je objectief bewondering kan hebben voor de strategie van iemand. Objectiviteit is iets dat links Nederland vreemd is. Iedereen die objectief en neutraal over Putin of Trump praat is een putinlover of een trumpлюбовник.

    haat, haat, haat. Meer hebben jullie niet in huis.

    1. Guus Geluk

     Populistosch rechts juicht de heffingen toe en is blij met de Brexit, ondanks dat de beide zaken allerminst in het belang is van Nederland.

     Bij mij staat het belang van Nederland nog steeds voorop, en als dat links is, moet dat maar.

     1. Ni28

      Niemand juicht maar heeft begrip voor. Leuk is het niet maar dat vond kennelijk Trump ook niet.

     2. Guus Geluk

      Bent u het derhalve met mij eens dat het een goede zaak is dat de EU de VS vraagt een vrijwaring te krijgen van de heffingen?

     3. eRik2017

      Guus, je generaliseert

     4. DolleDries

      Vragen staat vrij Guus, het gaat niet over een Penthouse, grondcorruptie of een vriendin.

     5. Guus Geluk

      Precies.

     6. Fortiori

      BNR komt regelmatig met nieuws wat komt van de zijde wie het aangaat. Te veel wordt er hier gevonden wat goed is voor de Britten, nog voor zij datzelf mogen vinden. Franrijk komt met een verhaal over Calais. Met het oog op toekomstige
      douane afhandelingen ivm andere grenspolitiek vreest men daar enorme drukte en grote vertragingen. Wie wel eens de boot naar Dover heeft genomen weet hoe het daar toegaat. Dus flink oponthoud, grote files. Het is zo goed voor de Britten.

     7. Guus Geluk

      In elk geval, Fortiori, staat vast dat de Brexit ons land schade gaat berokkenen.

     8. Floris

      Ook Guusje begrijpt het niet of verdraait de zaken bewust.

      Natuurlijk juicht niemand in Europa die heffingen toe. Je lult weer zo ontzettend uit je nek dat het bijna zielig te noemen is.

     9. Guus Geluk

      Schaart u zich derhalve volledig achter het verzoek van de EU om Europa te vrijwaren van heffingen, aangezien dit in het belang van de Nederlandse staalindustrie is?

     10. Floris

      Uiteraard. Maar of het wat op zal leveren is de vraag.

      En nu mijn wedervraag: begrijpt u dat geen enkele weldenkende Europeaan staat te juichen bij die heffingen en zo ja, waarom beweert u het dan toch?

     11. Guus Geluk

      Als elke weldenkende Europeaan zich verzet tegen deze heffingen, Floris, waarom zijn er hier uitsluitend goedkeurende reacties te horen?

      Het antwoord: Trump en bepaalde Europeanen delen de weerzin ten opzichte van de EU.

     12. Guus Geluk

      = bepaalde reageerders steunen Trump en koesteren weerzin in de EU.

     13. eRik2017

      @Guus
      Als je zo sterk wilt discussieren, waarom doe je dat hier op DDS , een blog met een knipoog, en niet bij DFT ?

     14. Guus Geluk

      Wat is DFT, Erik?

     15. Floris

      Welke goedkeurende reacties las je, Guus?

      Er is wel BEGRIP. In de zin van: het je kunnen verplaatsen in de positie van een ander, in casu Trump.

      Op één of andere manier ontbreekt dat bij jou, Beukman en nog een paar anderen. Ik moet daarom steeds aan een autistische stoornis denken.

     16. Guus Geluk

      Zo’n stap zou bij elke Europeaan leiden tot onbegrip en vervolgens heel misschien tot een klein beetje begrip.

      Al dagen hoor ik niets dan begrip. Dat is vrij ongezond.

     17. Floris

      Ongezond?

      Het beleid van de EU is ongezond, Guusje.

     18. eRik2017

      @Guus
      Als je niet weet wat DFT is en je verklaart jezelf een debater, dan val je weer vreslijk door de mand. FD weet je wel?

     19. Guus Geluk

      Voor een deel inderdaad wel.

   3. tomygun

    Wim ,
    Je laat hier dus zien wie er krankzinnig is he ! .
    Heeft de USA staal nodig van europa ? nee .
    Heeft europa staal nodig van de USA ? nee .
    Heeft de USA speciaal staal nodig van Nederland ? ja
    want zelf kunnen zij dit niet maken.
    Zo f*ck de eu voor Nederland is er geen probleem .

    1. Henk-Jansen

     De EU is één handelsblok, het is dan ook logisch dat ze als een eenheid met de VS onderhandelt.

     1. tomygun

      Wim ,
      Eerst ben je voor Nederland nu er bijna geen centje
      pijn in zit voor Nederland begin je over een eu handels blok .
      F*ck de eu die heeft gewoon een ander belang dan Nederland
      Nedeland kan dood bloeden als het aan hun gelegen zou zijn .

     2. Henk-Jansen

      De EU is in het belang van Nederland, onze bedrijven hebben toegang tot een gigantische interne markt en we hebben op internationaal gebied een veel grotere invloed dan we als aparte lidstaten hadden gehad.

     3. tomygun

      Nee wim ,
      Zonder eu zou Frankrijk ,Spanje ,Portugal ,Griekenland
      dood zijn en dan praten we niet over de aardige buren
      die de arbeiders markt verziekt heeft in diverse landen .
      De binnenloop van hen om te roven en testeelen en de
      buitenlanders die binnen komen om op de zorgverzekerings
      nummer hier een operatie ondergaan en dan weer verdwijnnen
      Het enigste wat de eu heeft berijkt zijn minder protesten
      in Frankrijk omdat bij onrust de eu direct geld naar Frankrijk
      geschoven heeft, Italie redden met andermans geld .
      Nederland en Duitsland en nog wat landen zouden
      300% sterker staan zonder de eu .
      En dan hebben we het niet over het binnen halen van
      geluk zoekers wat dit de economie kost en de Nederlander.
      Het is niet alleen de eu maar ook de Nederlandse regering
      die Nederland in de verkoop hebben gedaan aan de islam
      die de Nederlandse gulden onder de markt waarde aan de
      eu heeft gegeven , die gas exporteerde goedkoper dan
      wat de Nederlandse markt er voor moest neer tellen .
      Nederland is in de laatste 40 jaar geheel afgebroken
      dank zij links en de geen die zij voor Nederland te zijn
      maar achter de deur gewoon zakken vullers en als het
      moest gewoon op de linkse tour gingen om hun doel
      teberijken .
      Plaats een tijger uit india in africa kijk hoe lang dit
      goet gaat dieren kunnen geen pardon de sterkste
      is de baas , zo denkt de islam ook maar die zijn niet
      slim maar kunnen alleen bedriegen en zij zijn in hun
      nopjes als daar een meute linkse hoog vliegers
      ze nog gelooft ook .

     4. tomygun

      Wim ,
      De eu is geen handels blok maar een blok aan
      het been van veel landen .
      Zij geven geld aan projecten die soms niet plaats vinden
      of alleen een begin gemaakt en nooit afgemaakt worden .
      Waar ze goed in zijn is het uitzoeken van bordjes , kopjes
      en bestek voor hun zelf , en lange vergaderingen over
      wat er op het eticet van een product moet staan .
      Een beslissing nemen zij niet dat doen de wc eenden
      uit het bedrijfsleven voor hun zij tekenen enkel bij het
      kruisje en mogen de eer van deze beslissing rond bazuinen
      maar hebben geen benul waar zij het over hebben of hoe
      de werking van dat product is .
      Een goed voor beeld is het pompen van geld in een
      energie markt die ondanks de ladingen van landen
      en eu geld niet verder komen dan solar en wind molens
      die soms werken , hun belijd als wij het niet begrijpen
      dan kan het niet werken maar als een uni of bedrijf
      het zegd dan is het waar en pompen zij daar geld in
      met het enigste resultaat dat zij nu instaat zijn een
      AAA batterij opteladen iets wat je ook kan doen met
      je fiets dynamo .
      Maar met alle aps en ontwikkelingen is het energie
      verbruik niet gedaald maar gestegen .

    2. Ernst Quispel

     Wie is Wim?

     1. eRik2017

      Dezelfde die al dagenlang wordt aangewezen en zich ook aangesproken voelt. Vooral jij!
      Wim van Partij Wim, vertegenwoordiger van Ernst-Wim en zijn makkers en ruigdekkers.
      Gewoon, lekker Wim! Jeweetwel!

 6. Ni28

  Europa heeft te lang op VS kunnen aanleunen omdat de Amerikanen telkens de meest kosten op zich namen. Dat is ook zo met organisaties als de VN of de NAVO. Dat zij nu aan zichzelf gaan denken is meer dan logisch. De globalisering is ook niet zo geweldig als het lijkt want dat gaat ten kosten van bedrijven in Europa en de VS. Met de lage prijzen landen kunt je niet concurreren, het drijft de werkloosheid hier omhoog. Daar moeten barrières voor zijn en dat is wat Trump doet. De VS moet niet de gekke Henkie van de wereld zijn het is tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en toe bijdraagt.

  1. Henk-Jansen

   Westerse landen kunnen wel met lage lonenlanden concurreren, met kennis en innovatie. Het heeft geen enkele zin om ten dode opgeschreven industrieën te beschermen.

 7. Bloem

  Trump is een zakenman, een onderhandelaar 1e klas.

  1. Bloem

   Europa, met name links, beeft. De rekening voor het demoniseren van Trump wordt gepresenteerd.

   1. poldi

    Als EU-hater geniet ik intens van deze ontwikkeling.

  2. Henk-Jansen

   De Nederlandse belangen worden hier geschaadt. En of je nou links of rechts bent, we zouden gezamelijk deze actie van Truml moeten afwijzen!

   1. tomygun

    Wim,
    Moeten afwijzen ? denk het niet Trump is gekke henkie niet .
    De eu eerst grote mond en ze zouden Tump wel even een
    koekje geven van eigen deeg ? wha ha ha .
    En nu op de knietjes and if you talk say please .

   2. Guus Geluk

    Dat is inderdaad de eerste impuls van de personen die Nederland op 1 hebben staan.

    1. DolleDries

     Tja helaas Trump heeft de USA op 1 staan.
     EU moet oppassen, in conflict met Rusland, USA en GB-Misschien met hun grote mond een stapje terug doen

     1. Guus Geluk

      Wie denkt in het landsbelang, steunt de EU in hun verzoek Europa te vrijwaren van heffingen, in plaats van eindeloos roepen dat de EU niet deugt.

   3. Bloem

    U had uw mond open moeten doen toen uw volksvertegenwoording 1 van de 2 belangrijkste wereldleiders begon te schofferen. Overingens over hoogmoed gesproken, ook de andere wereldleider wordt continu door de Europese leiders geschoffeerd. Met iedereen ruzie maken en dan geen represailles verwachten is oeteldom.

    1. DolleDries

     Wie deed dat ook weer voor zo 78 jaar terug ,o ja het derde rijk

     1. Bloem

      Merkel bouwt momenteel aan het 4e

   4. Henk-Jansen

    *geschonden is het natuurlijk

 8. Bes Tolen

  Verantwoordelijk voor de Nederlandse lijn in deze, veroordeelt de Nederlandse minister hier het optreden van Trump maar wil wel onderhandelen. Echt een slechte positiebepaling van een ongeschikte minister? In ieder geval een fout, die je op dat niveau niet mag maken. Niet eens op een lager niveau.

 9. sjun

  Trump is door de Amerikanen gekozen om leiding te geven aan de Verenigde Staten. Besluit hij tot een staalheffing dan kan er ook aan anderen als China, Australië, Afrika of India verkocht worden. Bovendien kan er een compenserede heffing komen op Amerikaanse producten als Jeans, Amerikaanse software en Amerikaanse computers waaronder telefoons waarmee de staalindustrie indien een veranderende oriëntatie kan maken.

  Grote kans dat dit tot toename van innovatie en zelfbewustzijn in Europese natiestaten en toename van handel met andere dan Amerikaanse staten leidt.

 10. tomygun

  Duitsland vermoed en is bang dat Trump een spiegel tax
  gaar invoeren ,wel als je een eerlijke deal maakt met je
  handels partner hoef je daar niet bang voor te zijn OF ?.
  Hier gaat het om , Duitsland wil 10 % tax op iedere auto
  uit de USA maar duitsland betaalt maar 2.5 % tax
  voor iedere auto naar de USA .
  Stop zecht POTUS wij 10%tax naar Duitsland dan ook
  10 % tax van Duitsland naar de USA .
  Deze regeling gaat voor ieder land gelden en heeft niets
  met de eu temaken dat is namelijk geen land en verkoopt
  niets en een auto is maar een voor beeld er zijn er veel meer
  waar de in en export niet op gelijke hoogte staat .
  En voor mij heeft hij gelijk dit is niets anders dan fair trade .

 11. wheelboy

  Vanmorgen zitten kijken na wat de EU aan sancties wil . Cranberry’s whisky en Harley Davidson .Goed bezit EU als je dan toch de US knaken wil laten verliezen pak dan .Apple, HP, Dell Tesla enz aan dat zet meer zoden aan de dijk denk ik .

  1. tomygun

   Uitvinder van the wheel .
   Het gaat om fair trade van in en export de belasting regels
   die ieder land daarna er bij gooit heeft daar niets mee
   temaken zo als een bpm en een btw en nog wat andere
   belastingen om dat het niet groen is .
   In Duitsland en andere landen loopt de politiek man of
   vrouw met een lange broek en de broekspijpen
   dicht gebonden want de reutel loopt hun reet uit .
   Merkel now you know the smell from shit .

   1. tomygun

    We hebben het over Duitsland hier ondermeer
    wat blijkt volgens BILD de grootste LINKSE
    LEUGEN BRIGADE ontmaskerd .
    Heee yep volgens deze brigade van de hoogste
    top zijn er duizende doden door diesel autos
    nu blijkt dit gewoon een leugen er is er niet 1
    die terug gelijd kan worden naar diesel autos .
    Een andere LINKSE HOAX net als het weer
    het gat in de ozon de zuure regen en alle
    doden die er zullen zijn over 20 jaar door het
    een of andere hoax .
    Merkel and now your refugee hoax .

    1. Heinz

     Thompson leeggeschud? Raar verhaal, inmiddels krijgt Australië ook een aparte status. In Elsevier meer over de ‘handelsoorlog’ van Trump.

     1. tomygun

      Tomato ,
      1 , gaat over eu en Trump .
      2 , de angst in Duitsland voor een spoegel tax .
      3 , de Duitse hoax over duizende diesel doden die
      er ieder jaar zouden zijn( hoofd topic uit bild ) .

  2. DutchDropveter

   De Eu kiest producten en diensten uit in staten waar Trump het populairst is om daarmee indirect invloed uit te kunnen oefenen op de bevolking. En maar Rusland blijven betichten smerige honden daar in Brussel

 12. poldi

  Prima actie van Trump.
  Op deze manier dwingt hij elk EU-land apart te onderhanden en ondergraaft hij de EU. En dat is een prima ontwikkeling.
  Nexit, ook al gaan we economisch tijdelijk door een dal.

 13. Frits Jansen

  Wat Trump niet schijnt te weten is dat zowel Mercedes als BMW hele grote fabrieken hebben in de Verenigde Staten, waar duizenden Amerikanen werken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.