EXITPOLL ROTTERDAM: Leefbaar blijft grootste in Rotterdam, PVV stelt zwaar teleur

De stembussen zijn overal gesloten, en dat betekent dat de eerste exitpolls beschikbaar zijn. En als we die mogen geloven, kunnen we al zeggen: Leefbaar Rotterdam blijft aan de macht in de havenstad, en Wilders gooi naar macht aldaar is totaal mislukt.

Het is 21:00 geweest, wat betekent dat we de eerste resultaten – of nou ja: prognoses van resultaten – in de vorm van exitpolls hebben. En we beginnen in Rotterdam, waarvan onderzoeksbureau Ipsos de eerste poll bekend heeft gemaakt. En dat levert dit beeld op (de PVV heeft 2 zetels):

Rotterdam

Duidelijk te zien is dat, ondanks een verlies, Leefbaar Rotterdam overduidelijk de grootste partij is gebleven in de Rotterdamse raad. sterker nog: het relatieve verschil met andere partijen is, door de instorting van de PvdA die dus ook lokaal doorzet, zelfs groter: Leefbaar is met 11 zetels nu meer dan twee keer zo groot als de tweede partijen – PvdA en VVD – die beide 5 zetels hebben. En dat is ontzettend belangrijk: hoewel Leefbaar alleen natuurlijk geen college kan vormen, heeft het als grootste partij wel het recht om het initiatief te nemen bij de coalitieonderhandelingen. En daar is nog meer goed nieuws voor Eerdmans en zijn team: het zogenaamde ‘linkse blok’ van SP, PvdA, GroenLinks en NIDA – dat sowieso al uiteen was gevallen – heeft vier zetels moeten inleveren ten opzichte van 2014.

Tsja, en dan de PVV: het zat er al aan te komen in de peilingen, maar de lokale aanhang van Wilders heeft niet meer dan twee luttele zeteltjes kunnen veroveren, waarbij de strijd met Leefbaar dus definitief is verloren. Grootste winnaar is eigenlijk DENK, dat met vier zetels de raad inraast en daarmee ideologisch lotgenoot NIDA – dat twee zetels had en houdt – voorbijstreeft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Ritter

  De PVV heeft het niet slecht gedaan in Rotterdam gezien de problemen met kandidaten en gezien de media hetze tegen de PVV.

  Leefbaar is veruit de grootste geworden en DENK heeft ,naar verwachting, een aantal zetels gewonnen.

  De overwinning van DENK laat zien dat er veel haat is naar de Nederlandse samenleving onder groepen islamitische immigranten.

  DENK is in essentie de “lange arm” van Erdogan en zal dan ook de streng soennitische lijn van Erdogan volgen die kennelijk aardig wat aanhang heeft onder islamitische immigranten van Turkse afkomst.

  Het laat ook zien dat als je veel islamitische immigranten toelaat in het land velen daarvan uiteindelijk zullen kiezen voor een partij die wil islamiseren. DENK zal zeker de komende jaren groeien.

 2. EU kok

  Denk waarschijnlijk 2 x zo groot dan de PVV.
  Dat wordt wachten op beschuldigingen richting Aboutaleb.

  1. Ritter

   EU kok

   DENK wil meer islam in Rotterdam (en Nederland) en daar zijn kennelijk aardig wat moslims het mee eens.
   ————
   Eindsprint DENK: App-campagne voor islamitische achterban

   ‘DENK Rotterdam verspreidt via een WhatsApp-bericht totaal andere partijpunten onder hun (echte) achterban,’ schrijft PvdA’er Tali op Twitter. Hij benadrukt dat de standpunten – onder meer de financiering van islamitische scholen, de Armeense kwestie en ‘halal-hypotheken’ (een constructie waarmee een bank een huis opkoopt en dat dan voor een hogere prijs aan een moslim verkoopt, waarmee ‘normale rente’ – wat als haram geldt binnen de islam – vermeden kan worden, red.) – ‘niets met Rotterdam en Rotterdamse burgers’ te maken hebben. ‘Wederom is hun ware gezicht duidelijk zichtbaar,’ aldus Tali, die bijgaand een aantal screenshots deelt.

   https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/03/denk-voert-append-campagne-voor-islamitische-standpunten-597802/

  2. Stanly2000

   SP meer dan gehalveerd.

 3. Ritter

  “Grootste winnaar is eigenlijk DENK, dat met vier zetels de raad inraast en daarmee ideologisch lotgenoot NIDA – dat twee zetels had en houdt – voorbijstreeft.”

  Rotterdam kent veel islamitische immigranten (veel Turken) die steeds mondiger worden en meer islam willen in Rotterdam.

  Laat dat een waarschuwing zijn voor de toekomst. Als je veel islamitische immigranten toelaat krijg je uiteindelijk ook islamitische partijen.

  De gevestigde (linkse) partijen dachten deze moslims voor zich te kunnen winnen……….dat blijkt dus onwaar te zijn. De PvdA en SP hebben zwaar verloren. Veel moslims stemmen nu niet meer op een linkse partij maar op een islamitische partij.

  1. EU kok

   Er waren dus meer mensen die voor Denk stemden dan mensen die tegen Denk cq voor PVV stemden.
   Dat geeft te denken.

   1. Ritter

    EU kok

    Zoals ik al heb geschreven heeft Rotterdam veel islamitische immigranten en die kiezen dus voor een islamitische partij.

    Dat geeft dus zeker te denken. Het is een voorbode van wat gaat komen in andere gemeenten in de toekomst als ook daar het aantal moslims toeneemt.

 4. RobertMarsman

  Zwaar teleurstellend vind ik zwaar overdreven. Misschien dat de uitslag wat minder is dan verwacht werd maar met 2 zetels nieuw in de raad komen is ook niet slecht. In Utrecht heeft hij er ook 2 momenteel. Als de PVV nu in elke gemeente met 2 binnenkomt dan zijn de verkiezingen voor de PVV een groot succes.

  1. loes530

   Robertmarsman ben het met je eens hoor

 5. Feit

  Gezegd mag worden dat het wel toevallig is dat de hoogopgeleiden kiezers op (extreem) linkse partijen stemmen.

  Dit geeft natuurlijk aan dat de universiteiten in Nederland studenten links indoctrineren.

  En dat is natuurlijk een soort inteeltvorming, dat moet veranderen.

  1. Ernst Quispel

   Er is een andere verklaring mogelijk: slimmere mensen stemmen vaker links.

   1. Feit

    Zou kunnen, Ernst, haha, zou kunnen. 🙂

    Maar we weten beide beter! 😉

   2. Supernoodle

    Slim en idioot gaan hand in hand.
    Realistische mensen daarentegen stemmen rechts.
    Daarom doen de SP en PvdA het ook zo verschrikkelijk goed landelijk.

 6. Ernst Quispel

  En het FvD stelt ook zwaar teleur in Amsterdam.

  Mijn avond kan niet meer stuk.

  1. Ritter

   Ernst Quispel

   Kennelijk bent u niet op de hoogte van de uitslagen van andere gemeenten. De PVV heeft in veel gemeenten zetels behaald. Zeker gezien de problemen met kandidaten en de media hetze tegen de PVV is het zeker geen slecht resultaat.

   Neem nu als voorbeeld Emmen.

   Exitpoll: PVV pakt vier zetels in Emmen
   http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/132665/Exitpoll-PVV-pakt-vier-zetels-in-Emmen

   1. Ni28

    Quispel zijn meningen zijn niet relevant.

    1. Pit

     @Ni28: Inderdaad, niemand zit op Wimpies commentaar te wachten, m.u.v. zijn rugdekkers Geen Geluk en Peukmans.

   2. Ernst Quispel

    Ja hoor, de PVV haalde warempel een paar zetels in de metropool Emmen.

    🙂

  2. Guus Geluk

   Ja, de rechtspopulisten doen het niet goed.

   1. Feit

    Ook niet echt slecht toch?

    1. Guus Geluk

     Nee hoor, ook niet bijzonder slecht.

  3. Feit

   Denk haalt overal 3 zetels en Ernst zijn avond kan niet meer stuk, want FvD. 🙂

   Ernst, ga je schamen als Nederlander. Je bent geen echte man. Je bent een onderkruipseltje, maar dat mag. Maar schaam je.

   1. Ernst Quispel

    Ik ben niet blij met de opkomst van DENK, is zie het als het gebroed van de PVV die allochtonen op een hoop heeft gejaagd.

    DENK is het product van een mislukt integratiebeleid.

    1. Feit

     Maar je avond is goed toch?

 7. Ni28

  Leefbaar doet het goed in Rotterdam dus de kansen voor de PVV waren al niet te groot en dan nog de blunders die gemaakt zijn voorspelden niet veel goeds.

 8. EU kok

  Aboutaleb kan opgelucht adem halen.
  Hij wordt niet door Wilders en de PVV het stadhuis uitgejaagd.

 9. Svetlana

  Afgezin van de VREESELIJKE winst van LR hebben alle witprivilege kolonialistische partijen verloren en hebben DENK en NIDA, de moslimhelden ons stat geret van de ontergang

 10. buitenbeentje

  De PVV heeft twee zetels meer als in de vorige raad. conclusie: ze hebben verloren?
  Leefbaar heeft drie zetels verloren; leefbaar heeft gewonnen. In gemeentes spelen heel andere krachten, leefbaar heeft op landelijk niveau geen enkele zetel.

  PVV heeft er jaren over gedaan om aan de raadsverkiezingen mee te doen. Wilders is voorzichtig, te voorzichtig misschien, maar de keren dat het toch mis ging spreken boekdelen.

  Maar goed, de zon is net op, het is heerlijk warm, ik ga snel naar buiten. Heb de afgelopen week niets gemist heb ik al gemerkt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.