EXITPOLL REFERENDUM: voor en tegen gelijk op, opkomstdrempel meer dan gehaald

EXITPOLL REFERENDUM: voor en tegen gelijk op, opkomstdrempel meer dan gehaald

Megan Holt / YouTube

Take that, Ollongren en co!

Au au au voor Rutte III: de exitpoll betreffende het referendum op de Sleepwet is binnen, en néé: het is nou niet bepaald waar de heren en dames in Den Haag op hadden gehoopt, en zelfs niet wat de peilingen suggereerden. Die voorspelen ons dat het vóór-kamp een ruime overwinning zou boeken, maar met de prognose die er nu ligt - 49% vóór en 48% tegen - kun je in ieder geval één ding concluderen: veel mensen voelden zich op het laatste moment waarschijnlijk toch niet helemaal goed bij de wet, en zijn toch voor een tegenstem gegaan.

En om maar meteen de grote vraag te beantwoorden: já, de opkomstdrempel van 30% is ruim gehaald. Dat dat zou gebeuren, was aan het einde van de middag eigenlijk al duidelijk: Rotterdam meldde toen al een opkomst van zo'n 30%. En aangezien in die stad de opkomst bij stembusgangen traditioneel lager is dan het landelijk gemiddelde, kon je er vergif op innemen dat die horde wel gehaald zou worden. En jawel: de opkomst ligt op 48%, waarmee onze regering - volgens de reeds vermoorde Referendumwet dan - deze uitslag niet mag negeren, en er in ieder geval over moet spreken. For what it's worth, natuurlijk.

Eigenlijk kunnen we wel tevreden zijn met deze uitslag. Of nouja: het kon erger. Hoewel ik persoonlijk weinig tegen de Sleepwet inhoudelijk heb en uiteindelijk dus vóór was, hoopte ik stiekem wel dat de uitslag niet té veel in het voordeel van het ja-kamp zou uitvallen. Je kon namelijk wel raden hoe Ollongren, Rutte en aanverwanten dán zouden reageren. Ja, dán zou dit opeens 'de wil van het volk zijn'. Dán zouden ze zich gesterkt voelen door het referendum. Ben ik even blij dat we dat perverse toneelstuk niet aan zullen hoeven zien. Want als Nederland tegen zou stemmen? Ja, dan zou de uitslag gewoon genegeerd worden, 'want het referendum is toch al afgeschaft'. Die wet komt er dus gewoon mensen - waarschijnlijk zelfs zonder inlegvelletje.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties