EXITPOLL ROTTERDAM: Leefbaar blijft grootste in Rotterdam, PVV stelt zwaar teleur

EXITPOLL ROTTERDAM: Leefbaar blijft grootste in Rotterdam, PVV stelt zwaar teleur

De stembussen zijn overal gesloten, en dat betekent dat de eerste exitpolls beschikbaar zijn. En als we die mogen geloven, kunnen we al zeggen: Leefbaar Rotterdam blijft aan de macht in de havenstad, en Wilders gooi naar macht aldaar is totaal mislukt.

Het is 21:00 geweest, wat betekent dat we de eerste resultaten - of nou ja: prognoses van resultaten - in de vorm van exitpolls hebben. En we beginnen in Rotterdam, waarvan onderzoeksbureau Ipsos de eerste poll bekend heeft gemaakt. En dat levert dit beeld op (de PVV heeft 2 zetels):

Rotterdam

Duidelijk te zien is dat, ondanks een verlies, Leefbaar Rotterdam overduidelijk de grootste partij is gebleven in de Rotterdamse raad. sterker nog: het relatieve verschil met andere partijen is, door de instorting van de PvdA die dus ook lokaal doorzet, zelfs groter: Leefbaar is met 11 zetels nu meer dan twee keer zo groot als de tweede partijen - PvdA en VVD - die beide 5 zetels hebben. En dat is ontzettend belangrijk: hoewel Leefbaar alleen natuurlijk geen college kan vormen, heeft het als grootste partij wel het recht om het initiatief te nemen bij de coalitieonderhandelingen. En daar is nog meer goed nieuws voor Eerdmans en zijn team: het zogenaamde 'linkse blok' van SP, PvdA, GroenLinks en NIDA - dat sowieso al uiteen was gevallen - heeft vier zetels moeten inleveren ten opzichte van 2014.

Tsja, en dan de PVV: het zat er al aan te komen in de peilingen, maar de lokale aanhang van Wilders heeft niet meer dan twee luttele zeteltjes kunnen veroveren, waarbij de strijd met Leefbaar dus definitief is verloren. Grootste winnaar is eigenlijk DENK, dat met vier zetels de raad inraast en daarmee ideologisch lotgenoot NIDA - dat twee zetels had en houdt - voorbijstreeft.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties