Guy Verhofstadt maakte Belgisch pensioenfonds kapot en wil nu hetzelfde doen met óns pensioenstelsel

“Het geld werd al in 2003 en 2004 opgesoupeerd, terwijl er nog jaren betaald moest worden. Dat is het omgekeerde van de toekomst voorbereiden.”

In 2003 besloot de paarse regering Verhofstadt II om het pensioenfonds van Belgacom over te nemen. Op dat moment was dat een lekker gevulde spaarpot. Het werd overgenomen omdat Belgacom de beurs op ging en concurrenten géén pensioenverplichtingen hadden.

In België hadden weinig mensen daar moeite mee, hoewel ze wel vreemd opkeken toen de regering “de vijf miljard euro als inkomsten in de begroting van 2003 en 2004 inschreef.” Met andere woorden, de begroting werd opgesmukt met geld dat gebruikt moest worden voor pensioenen. Een vreemde truc… maar zolang er niets mee gedaan werd was er niets aan het handje.

En dat is nou precies het probleem:

Verrassing echter toen minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) onlangs in de Kamer op een vraag van Hendrik Bogaert antwoordde dat het geld van het fonds en de vijf miljard tussen 2021 en 2022 op is. Vanaf dan zal de volgende regering elk jaar tussen de 450 en 470 miljoen euro uit eigen zak moeten vinden.

In 2003 was Bogaert tegen de operatie. Het moge duidelijk zijn dat hij gelijk heeft gekregen. Zoals hij het zelf verwoordt:

“Dit is één van de meeste crazy zaken die ooit zijn gebeurd. Het geld werd in 2003 en 2004 al opgesoupeerd, terwijl er nog jaren moest worden betaald. Dit is het omgekeerde van de toekomst voorbereiden.”

Econoom Ivan Van de Cloot denkt er net zo over:

“Dat een regering in Griekenland die in heel diepe nood zit zoiets zou doen … Maar toen waren het hier tijden van hoogconjunctuur. Dit is gewoon schaamteloos. Een après nous le déluge-beleid. Dat waren toen de regels, ja, maar het is niet omdat het wettelijk is dat het ook moreel is. De normvervaging zat overal, ook in Europa.”

Oh ja, later nam Verhofstadt II de pensioenfondsen van NMBS, Belgocontrol, Brussels Airport en de Antwerpse Haven ook nog over.

Totaal onacceptabel wangedrag van de eurofiele Guy Verhofstadt natuurlijk, maar het ergste is dat hij al enkele jaren op onze pensioenfondsen aast:

Dit is dus waarom we onze fondsen ten koste van alles uit Europese handen moeten houden. Als Verhofstadt en andere eurofiele nepliberalen hun zin krijgen worden ónze fondsen binnenkort óók geplunderd, waardoor we allemaal naar ons pensioen kunnen fluiten, terwijl we elke maand wél geld afstaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Adriaan

  Citaat: “Dit is dus waarom we onze fondsen ten koste van alles uit Europese handen moeten houden.” Beste Michael, de wens is de vader van de gedachte. Ik vrees echter dat Europa steeds meer macht gaat krijgen (mede toegedaan door onze overheid) en dat onze zeer wel gevulde pensioenpot in de bodemloze put wordt gestort. Ikzelf heb niet of nauwelijks pensioen, dus ik zal er niet van wakker liggen, maar de voor het merendeel van de Nederlandse bevolking wordt het straks sappelen. We zijn hard op weg een derde wereld land te worden.

  1. Henk-Jansen

   ‘We zijn hard op weg een derde wereld land te worden.’ Hahahaha, geloof je het zelf?

   1. corfo

    @ Henk-Jansen.
    Jazeker, ik geloof dat !
    Blijven roepen dat we een “rijk” landje zijn, blijven roepen dat Nederland een “democratie” is en blijven roepen dat iedereen “profiteert van de z.g. welvaart”.
    Gisteravond zeker niet die lapzwans van Rutte gehoord op t.v. Toen diverse partijgenoten in de problemen kwamen als “minister of staatssecretaris”, bleef de dwaas volhouden dat het zéér bekwame bestuurders waren die wat hém betrof NIET weg hoefden. Even later was die hele klèrezooi weggestuurd/opgestapt.
    Door zó’n nietsnut worden wij in binnen- en buitenland belachelijk gemaakt.
    Als de “regering” de bovengenoemde kreten blijft slaken is er altijd wel een aantal wegkijkers/beterweters/kontenlikkers, die op de verraderlijkste partijen blijven stemmen. Zouden hún ogen pas opengaan als ze naar de Voedselbank moeten om te kunnen eten ; of als na hun pensionering blijkt dat Adolf Verhofstadt de pensioenpotten nodig had voor die vermaledijde EU ?
    Wij zijn inderdaad een 3de wereldland geworden, iemand die z’n ogen open heeft ziet dat.

    1. Henk-Jansen

     Ik zou eens in een echt derdewereldland gaan lopen als ik jou was als je denkt dat Nederland ook maar in de verste verte daar op lijkt!

     1. Koos sssss

      Derde wereldlanden heb ik wel genoeg gezien. En het proces dat op zich dit moment (ook) in Nederland afspeelt leidt ons linea recta naar de status van derde wereldland.
      Kenmerken zijn o.a. kartelvorming in bestuur, uitschakeling van democratische processen (zoals het referendum) vergaande beperking van meningsuiting, onder het mom van desinformatie en no-go areas.

      Dat zijn processen, die in Nederland snel gaan, maar in landen als Zweden en Duitsland al een stukje verder zijn.

      Dit alles is de opmaat naar een heuse Verenigde Staten van Europa. Dan gaan we ook een gezamenlijk financieel huishouden voeren. Ongelukkiger wijze hebben veel landen uberhaupt al geen reserveringen voor pensioenen, dus die Nederlandse 13 miljard is welkom.

      En we halen jaarlijks tienduizenden negergezinnen binnen. Mensen die hoegenaamd niets kunnen en die een arbeidsmoraal hebben, waartegen die van de Waalse staalarbeiders nog calvinistisch afsteekt.
      Dat versterkt het proces, dat je nu al in Zweden, Frankrijk en Duitsland ziet, dat op straat in toenemende mate bendes bepalen wat er gebeurt.

      Om de totale achterlijkheid af te ronden zal die samenleving onder islamitisch bestuur worden gebracht.
      Wat niet zozeer toekomstmuziek is, maar wat zich nu al concreet op ook steeds meer plaatsen in Nederland begint af te tekenen.

      Samengevat: De facto geen democratisch bestuur meer, geen vrijheid van meningsuiting, grootschalige armoede en islamisering.

    2. Marija

     Duitser Selmayr benoemd tot hoogste EU-bureaucraat nadat hij EU-commissarissen omkocht met auto met chauffeur, riant wachtgeld, kantoor en dat tot vijf jaar lang na vertrek.
     Ja dat trekt het zooitje ongeregeld aan.
     Ze zijn niets méér dan die ellendige 5e colonne die hier de ruif komen leegvreten.
     Zij doen precies hetzelfde en wij krijgen daarvoor de rekening gepresenteerd.

   2. Stanly2000

    Ja.

   3. Tinneke

    Ik wel!

   4. denk eens na

    met voedselbanken gaan we hard op weg henk,

    1. corfo

     @ denk eens na.
     Niet alléén met Voedselbanken.
     De 1000-duizenden NL’ers ónder de armoedegrens, kinderen zónder eten naar school, de -tig duizend dak- en thuislozen die dagelijks door de steden zwerven en ’s nachts buiten moeten slapen.
     Als je deze narigheid/ellende/armoede afzet tegen de binnen geschraapte belastinggelden, dan zijn wij een 3de wereldland.
     Maar volgens de “regering” zijn wij een “rijk” landje.
     @ denk eens na : je hebt helemaal gelijk hoor !
     Mensen die e.e.a. niet zien denken inderdaad dat dit landje “rijk” is.
     Trieste mensen.

   5. Adriaan

    @Henk-Jansen, jij behoort tot het ras: de-kop-in-het-zand-stekers. Er leven inmiddels dik tweehonderdduizend gezinnen onder de armoedegrens. Die groep is groeiende. Maar daar kijk jij van weg, maak ik op uit jouw reactie.

 2. Ben Zine

  Tsja… De geldhonger van Brussel is oneindig en onverzadigbaar. Als een junkie die altijd maar weer smacht naar zijn volgende shot heroïne. Het is goed dat Omtzigt dit heeft gesignaleerd. Goeie vent, die Pieter.

  1. Ernst Quispel

   Als we een lagere begroting van de EU hadden gewild had de kiezer in Europa niet massaal moeten stemmen voor een sterkere EU met een uitgebreider takenpakket.
   Mensen denken vaak niet goed na over de gevolgen van hun stem.

   1. Bart

    Dat komt omdat zo een beetje geen enkele kiezer nadenkt over de EU bij een keuze voor 2e kamer en of gemeente. De EU leeft totaal niet bij de mensen. Mensen willen helemaal niet dat de EU een groter taken pakket krijgt, helaas de partijen waar men trouw op stemt wel. Die zijn tijdens de verkiezingen vaak wat EU sceptischer om vervolgens na de verkiezingen weer helemaal eurofiel te handelen.

   2. Roughwood

    Kulargument. Wat snapt u niet of is u volkomen ontgaan? PENSIOENgeld, PENSIOENfonds, PENSIOENpremie. DAAR is het voor bestemd en voor NIETS anders. Geld voor en opgebracht door de hardwerkende NL-er waar Brussel gewoon met zijn grijpgrage tengels moet afblijven. Staat los van de EU begroting. Die trouwens omlaag kan omdat het VK eruit stapt.

    1. corfo

     @ Roughwood.
     Helemaal juist !
     ’t Is één grote roversbende, die gehele EU ! “Geleid” door dronkenlappen, graaiers, leugenaars én bedriegers. De enkeling die nog steeds vóór een EU is, is óf stekeblind óf totaal gestoord.
     Ik denk dat laatste.

   3. Koos sssss

    Wanneer konden we daar dan voor kiezen? Was er wel te kiezen? Zelfs aan referenda veegt de EU haar blauwe gat af. Dat instituut doet wat het wil en bovenaan het wensenlijstje staat een geldverkwistende hofhouding.
    Ongeacht wat wij ervan vinden.

   4. Guus Geluk

    Als Nederland de EU graag een groter takenpakket had gegund, zat Alexander Pechtold nu in het Torentje en niet Mark Rutte. De kiezer heeft overwegend eurokritisch eurofiel gestemd, zou je kunnen zeggen.

 3. Henk-Jansen

  Europese intergratie is onvermijdelijk, je verzetten is zinloos. We moeten accepteren dat de Europese federatie de toekomst heeft!

  1. Pit

   @Henk: Nou dan wordt het tijd voor een referendum, verzet is nóóit zinloos.

   #nexit

   1. Henk-Jansen

    Een Nexit zou desastreus zijn maar jullie willen het gewoon niet begrijpen. Er is geen weg meer terug Pit, begrijp dat nou eens!

    1. Pit

     @Henk: Dat zeg jij, ik heb een hele andere overtuiging en weet dat het vanzelf zal imploderen. Het hele EU-project steunt namelijk niet op haar burgers en zal onbetaalbaar worden. Kijk maar naar de staatsschulden van Portugal, Griekenland, Spanje, Italië en Frankrijk.

     Ik zal daarom pleiten voor de goede zaak en stemmen op FVD.

     #nexit

     1. Henk-Jansen

      Als jij Nederland in een diepe crisis wil storten moet je vooral op fvd stemmen.

    2. 75

     Henk wil dat wij als makke schapen naar de slachtbank gaan.

    3. Stanly2000

     “Er is geen weg meer terug Pit, begrijp dat nou eens!”
     Hoezo, dat bewijzen de Britten toch.

     1. Henk-Jansen

      De Britten beginnen in te zien dat ze een oerdomme beslissing gemaakt hebben en het zou me dan ook niets verbazen als de brexit afgeblazen wordt.

    4. van Urk

     Henk@ Nederland in een diepe crisis. Dacht dat Nederland nooit volgens u kon wegzakken tot een derde wereldland. Waar bent u dan bang voor? Bij iedere crisis gewoon de handen weer uit de mouwen stropen.

 4. Pit

  Pensioen? Dat is betalen en afwachten of je het terugkrijgt. Uitgesteld loon. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat er pensioen zal zijn tegen de tijd dat ik eraan toe ben.

  #oplichters

  1. Fortiori

   Fiscale en juridische spelregels, financieringsmethoden, contractafspraken met uitvoerders, verslagleggingregels, en voortdurend veranderende wet- en regelgeving, aanpassing na aanpassing: het heeft pensioenregelingen enorm complex gemaakt. Menig pensioenregeling is inmiddels zo ingewikkeld geworden dat werkgever en werknemers er nog nauwelijks zicht op hebben.

 5. Babaji538

  Binnen een halve seconde, was ‘de beslissing’ gevallen.
  Het besluit, volgde later.
  Petra Hermans

 6. Ni28

  Pensioenfondsen dienen te gebruikt worden om pensioenen uit te betalen en op tijd te indexeren. De regering doet daar alles aan om dit te voorkomen om zelf over het geld te beschikken. Een pure roof dus. En straks in Europese verband. Landen die zuinig leefden hebben in de fondsen veel geld en in Brussel zien zij dit als een overbodige luxe waarmee je beter de gaten in begrotingen van andere landen kunt vullen. De regering moet geen zeggenschap hebben over onze pensioenen anders loopt het net als in België af met een lege pot. En dan roepen zij om solidariteit. Dit soort solidariteit is gelijk aan diefstal.

  1. 75

   Lubbers roofde ook al uit het ABP, geld wat nooit meer is terug gekomen.

 7. DolleDries

  https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/03/na-dreun-italie-wil-timmermans-meer-solidariteit-592885/

  Natuurlijk bedoelt Timmermans met solidariteit nog meer onderdrukking van Brussel en meer geld

 8. DolleDries

  Zeker gezien de woningnood zijn we een derdewereld land geworden. Mensen mogen geen krotjes bouwen in dit land anders zou het er van barsten

 9. Pindas

  Die 2 dansende MALLOTEN,van Baalen en VerHofstadt mogen zich toch wel gelukkig prijzen dat hun “bestaan” plaats vindt in deze tijd!
  150 jaar terug en de muur of het schavot was hun toekomst geweest!

 10. Jack5

  Pensioenfonds europarlementariërs heeft een dekkingsgraad van 37% .Geen bezwaar voor indexering,tekort wordt gewoon op de begroting gezet!!

 11. NoDoubt

  dus uit de EU. Wij zijn een van de rijkste landen en door onze manier van sparen en economie zijn wij voortdurend de klos. 1999 verdrag van Maastricht afspraken gemaakt over begroting en staatsschuld van de EU landen. Er wordt gewoon de hand mee gelicht. Gevolg een crisis die daardoor veel meer geld heeft gekost en op de burger wordt afgewenteld. 95% van de gemeenten heeft een voedselbank. En Pinokkio maar zeggen dat het goed gaat. Hoe verklaart hij dan de grote verschillen. Net zoals dat het goed gaat bij defensie, politie en onderwijs. Vooral manipuleren met cijfers om zijn verhaal recht te praten. Uit de EU dan zijn we in ieder geval het geld niet kwijt. Trouwens het geld staat sinds eind vorig jaar al in Brussel.

 12. waakhond

  Ja de NOS begon ook weer met het gaat goed met Nederland.

  1. Original NL

   Ja…het gaat economisch zooo geweldig.
   Jammer dat de werkenden hier niets van merken!

   1. Original NL

    Verhofstadt een politicus uit een landje wat niet echt bestaat en waar noord en zuid elkaar niet kunnen luchten of zien.
    Zulke figuren op een internationaal podium te zetten haalt het megalomane in hun boven.

 13. thaithai

  Verhofstad is een perverse narcist met maniakale ideeen……….

 14. Troelstra

  De blunderaars en plunderaars hebben het dus gemunt op wat wij middels belastingen en premies in onze eigen pensioenpotten hebben gestort. En hiernaar gaan hun begerige oogjes uit:

  > Hoeveel pensioengeld was er eind 2017?

  Eind 2017 was er ruim 1300 miljard euro aan pensioengeld aanwezig bij alle pensioenfondsen, om precies te zijn 1344 miljard euro aan beschikbare middelen. Tot de grootste pensioenfondsen behoren ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds), PFZW (Pensioenfonds Zorg en Welzijn), PMT (Pensioenfonds Metaal en Techniek), pbfBOUW (Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid) en PME (Pensioenfonds van de Metalektro). Gezamenlijk beschikten zij in 2017 over 780 miljard euro, met elk de volgende cijfers:

  ABP beschikte over 409 miljard euro
  PFZW beschikte over 197,2 miljard
  PMT beschikte over 70,2 miljard
  Pbf BOUW beschikte over 56,7 miljard
  PME beschikte over 46,9 miljard

  De beschikbare middelen zijn sinds de crisis van 2008 flink gestegen, vooral als gevolg van nieuwe scherpere regels met betrekking tot dekkingsgraden. Als gevolg van de bankencrisis zijn de rentes enorm gedaald, hierdoor levert beleggen voor de pensioenfondsen minder op en is er een groter risico dat pensioenfondsen niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Omdat te voorkomen zijn pensioenfondsen verplicht om hogere dekkingsgraden na te streven, en als dat niet lukt, om dan pensioenen niet langer te indexeren of zelfs te verlagen.

  Ontwikkeling van ‘onze’ pensioenpot

  Nederland kent zeer hoge pensioenreserves, in 2016 was de pensioenpot nog goed voor 60% van al het in Europa opgebouwde pensioengeld en goed voor twee keer ons nationaal inkomen. Vóór het begin van de crisis in 2007 bevatte de pensioenpot nog maar 700 miljard, het belegd vermogen van alle pensioenfondsen gezamenlijk kende vanaf 2007 de volgende ontwikkeling:
  Eind 2007: 683,193 miljard euro
  Eind 2008: 576,049 miljard euro
  Eind 2009: 663,910 miljard euro
  Eind 2010: 746,660 miljard euro
  Eind 2011: 802,201 miljard euro
  Eind 2012: 916,876 miljard euro
  Eind 2013: 951,466 miljard euro
  Eind 2014: 1133,424 miljard euro
  Eind 2015: 1148,156 miljard euro
  Eind 2016: 1265,534 miljard euro
  Eind 2017: 1338,065 miljard euro

  Hoeveel pensioengerechtigden zijn er?

  Bij pensioenen zijn er drie groepen te onderscheiden: dat zijn deelnemers, deze betalen nu premie en bouwen hun pensioen op voor later. Dan zijn er gewezen deelnemers, ook wel slapers genoemd, deze hebben pensioen opgebouwd maar hebben op dit moment nog geen pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het kunnen bijvoorbeeld werknemers met tijdelijke contracten zijn. En tot slot zijn er de pensioengerechtigden, zij ontvangen momenteel pensioen. De pensioengerechtigden zijn met 1.890.676 in 1997 gestegen naar 3.244.346 in 2016, dat is een forse toename. De actieve deelnemers zijn in 1997 met 4.867.545 gestegen naar 5.502.785 in 2016, met een piek in 2004 toen er 6.245.945 deelnemers waren. De gewezen deelnemers vormen de grootste groep, in 1997 waren dat er 6.551.865, er was even een piek in 2009 met 9.507.451, maar in 2016 waren er nog meer, namelijk 9.618.287 gewezen deelnemers.

  Dekkingsgraden

  Een pensioenfonds heeft pensioenverplichtingen, deze verplichtingen hebben een bepaalde waarde en geven aan hoeveel er vandaag en de komende tijd uitbetaald moeten worden aan alle pensioengerechtigden. Het ingelegde pensioengeld waarmee een fonds belegt moet hoger zijn dan de pensioenverplichtingen om zo risico’s als gevolg van beleggingen op te kunnen vangen. De verhouding tussen deze twee waarden heet de dekkingsgraad. Deze wordt berekend door de bezittingen (beleggingen) van het fonds te delen door de pensioenverplichtingen, ook technische voorzieningen genoemd. De totale technische voorzieningen van alle fondsen samen stonden eind 2017 op 1.227,030 miljard euro. Een pensioenfonds met een dekkingsgraad van 150% heeft het goed voor elkaar, voor elke euro die het fonds verplicht is uit te betalen heeft ze 1,50 euro in de pensioenpot. De wettelijke vereiste dekkingsgraad ligt voor de meeste pensioenfondsen op 104,2%. Als een pensioenfonds deze eis niet haalt moet het pensioenfonds aan de slag om een herstelplan op te stellen. In dit herstelplan worden dan maatregelen getroffen om het fonds weer financieel gezond te maken. Denk aan als het niet langer indexeren van pensioenen of zelfs het verlagen van pensioenen.

  Dekkingsgraden van de vijf grootste fondsen

  De dekkingsgraden van de vijf grootste fondsen stonden er in 2017 beter voor dan in 2016. Ze stonden van alle vijf boven de 100%, met pbfBouw met 117,9% als uitschieter. In 2016 stonden de meeste van deze vijf fondsen nog ruim onder de 100%, behalve pbfBouw die een dekkingsgraad had van 110,3%. <

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.