Hans Hoogervorst en Nout Wellink slaan alarm: Er komt een nieuwe megacrisis aan!

“De schulden zijn zo hoog als nog nooit in de wereldgeschiedenis is vertoond.”

Oud-centraal bankier Nout Wellink en voormalig voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten Hans Hoogervorst zijn ervan overtuigd dat er over niet al te lange tijd een nieuwe grote financiële crisis komt. Volgens de twee heren nemen bedrijven, overheden, consumenten, beleggers en huizenkopers namelijk veel te veel risico’s. Er wordt een zeepbel gecreëerd. Die moet op een gegeven moment wel uit elkaar spatten.

“Er ontstaan nieuwe risico’s zonder dat we voldoende kunnen inschatten wat potentiële effecten zijn,” aldus Wellink. “De schulden zijn zo hoog als nog nooit in de wereldgeschiedenis is vertoond,” voegt Hoogervorst daar aan toe.

Met name de kunstmatig laag gehouden rentes — centrale banken houden die laag om ‘investeringen’ aan te moedigen — zorgen ervoor dat mensen, bedrijven en overheden enorme schulden hebben opgebouwd. Wij van rechts roepen al jaren dat dit levensgevaarlijk is; dat schulden ons uiteindelijk zwak maken.

Maar daar hebben politici en bankiers lak aan. Zij kijken namelijk niet naar de lange, maar naar de korte termijn. Het draait om die volgende bonus (bij bankiers) en om de volgende verkiezingen (bij politici). Als de economie op lange termijn om zeep geholpen wordt, het zij zo. Wat maakt hen dat uit? Zij zijn dan al binnen… of hebben dan een baantje ergens in Europa bemachtigd waardoor ze aan niemand verantwoording verschuldigd zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. HierBenIk

  Oud nieuws voor mij. Ik roep dit al jaren, ieder normaal gezonde denkend KIND kan dit zelfs bedenken, behalve Draghi c.s.

  1. bifbof

   Draghi weet dat heus wel . Maar Europa he , Duitsland , Frankrijk enz

  2. Pjotter

   Geen nood, Nederland heeft nog een steenrijk pensioenfonds ABP daar valt nog zat te roven, de weg is al geplaveid door onze SS Jetta Klijnsma, toch.

   1. Peter Selie

    +++++

 2. C.oitus

  Gelukkig heb ik fysiek goyd en zilver in voorraad.

  1. tomygun

   C.oitus .
   Mijn geld zit in mango bomen en orange bomen
   zelfs goud kan je niet eeten .

 3. CJD

  Met dank aan rechts beleid.

  1. tomygun

   EUHHH mis ik iets ? rechts beleid ? .
   Links is nog niet op de bodem denken zij .

 4. Ni28

  Zeker de huizenmarkt is op moment krankzinnig, mensen betalen meer dan de vraagprijs. Ik signaleer woningen die twee jaar geleden 225.000 kostten nu op 280.000 zitten en als je kijkt wat je daar nog moet veranderen zit je dik boven de drie ton. Met lage rente nemen mensen toch de risico en straks staan zij weer onder water. Als dit de economische prikkel moet voorstellen zal deze zelf de huidige bubbel doorprikken. Misschien verklaart het ook de haast bij de forse salaris verhoging voor de directeur bij de ING. Zij zullen opnieuw gered worden. Alleen de bankiers hebben een zekerheid.

  1. Koos sssss

   Problemen met klok vs klepel?
   Om te beginnen raken de woningprijzen die van 10 jaar geleden. Wat 10 jaar geleden hoog was, is na 10 jaar inflatie behoorlijk gematigd.

   Dan zijn er strenge -bijna verstikkende- normen waarbinnen een hypotheek kan worden verstrekt.
   Dat is een erg groot verschil met de situatie van 2007.

   Verder zijn veruit de meeste leningen o.b.v. 100% annuïteit. Na 10 jaar begint de aflossing zijn werk te doen, na 15 jaar gaat het hard. Daarmee wordt het risico van onderwater staan ook al sterk beperkt.
   Veel rentes staan 10 jaar vast, dus bij een rentestijging is er voorshands niets loos.
   Bovendien bestaat rente uit inflatie + 1 a 1.5% werkelijke rentevergoeding.
   Stijgende rente houdt ook een stijgende inflatie in.

   Onder aan de streep is er domweg weinig meer aan de hand, dan bangmakerij van een paar belegen ambtenarren, die zichzelf graag nog eens onder de aandacht brengen.

   1. tomygun

    Koos ,
    Heel goed ,aan de adere kant zijn het alleen numers
    mensen hebben geen idee wat een baksteen kost
    en daar gaan er 85 van in een vierkante meter.
    Maar tja links twee linker hande veel belangrijker is
    een d tegebruiken of een t genoemd ant f*ckers .

  2. Pjotter

   Ni28@ op dat gebied heeft men van de laatste crisis niets geleerd.

   1. Koos sssss

    Die laatste crisis stelde dan ook erg weinig voor.

    In 1979 hebben we een crisis gehad, die je met recht een crisis mocht noemen. Salarissen stegen elk jaar fors, toekomstige salarisverhogingen werden blind meegefinancierd. De woningprijzen gingen door het plafond, tot een crisis uitbrak. De hypotheekrente steeg naar 12 a 13%, mensen raakten massaal hun baan kwijt, salarissen bij o.a. de politie werden verlaagd en dat heeft heel veel mensen hard getroffen. Pas in 1996 kwamen de woningprijzen terug op het niveau van 1978.

    Die laatste crisis had relatief weinig banenverlies tot gevolg en mensen waren sowieso veel flexibeler in arbeidsrelaties dan in 1979. De rente bleef laag en daalde en per saldo was er niet zo gek veel aan de hand.
    Ok. als je verhuisde zat je met een restschuld en dat heeft enige tienduizenden mensen financieel leed bezorgd.
    Dat staat in werkelijk geen enkele verhouding tot de voorgaande crisis.

    Als we niet in de EU hadden gezeten, met debiele reddingsacties voor banken, die in Griekenland een onverantwoord ondernemersrisico hadden genomen en duidelijk minder migranten, was die crisis zelfs vrijwel aan onze deur voorbij gegaan.

    Nu zijn de meeste hypotheken ivm HRA op basis van annuïteit, dus als na 10 jaar de rentevasttermijn afloopt is er al ruim 25% van die lening afgelost. Na 15 jaar is dat 40%.

    Bedrijven konden tot voor kort amper geld lenen, omdat banken op kapitalen zaten -vanuit Frankfurt- maar geen cent durfden uit te lenen.

    En vwb overheden, landelijk en lokaal, die hebben domweg een gat in de hand.

    Het enige risico is dat de beurs een keer klapt. Omdat die vanwege vluchtgedrag voor de lage rente zwaar overgewaardeerd is.

    Dat gezanik over die volgende crisis is een wanhoopspoging om maar in het nieuws te komen.

  3. toetssteen

   @ni
   Jonge mensen zoeken een onderkomen. Maar er zijn wat instromers die voor gaan.
   Overigens, is grond en stenen, bezit en lucht.

   1. tomygun

    toets .
    op zeker is het lucht .
    Je koopt een stuk grond dat denk je maar je betaalt
    ieder jaar belasting er over .
    Je bouwt er een huis op waarvan de kosten 50% belasting is.
    Je salaris is ook 50 % belast .
    Nu geef je bijna de pijp aan maarten en je hebt geen kinderen
    goed je kan je huis opblazen of verkopen maar het geld
    of de grond kan je niet mee nemen .
    Dat stuk grond zal nog duizende jaren geld opbrengen .

 5. EU kok

  De financiële redactie van DDS komt unaniem tot de volgende conclusie:
  Wij van rechts roepen al jaren dat dit levensgevaarlijk is; dat schulden ons uiteindelijk zwak maken.
  Maar daar hebben politici en bankiers lak aan.
  .
  Een haarscherpe diagnose.
  Oud-centraal bankier Nout Wellink en voormalig voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten Hans Hoogervorst zijn natuurlijk hier veel geciteerde deskundigen, welke hier altijd al een hoog aanzien gehad hebben.
  Dat banken linkse bolwerken zijn weet ieder kind al.
  Dat de Nederlandse politiek verantwoordelijk is voor de wereldeconomie is een open deur.
  Gelukkig weigert DDS stevast reklamebanners van banken, virtuele valuta verkopers en ander links gajes.

  1. tomygun

   Heel goed EU kok maak er maar stampot van die eu .

 6. Ben Zine

  Dacht je nou werkelijk dat dit nieuws is ? Natuurlijk zijn professionele beleggers zich hier van bewust, die zitten al klaar om “naked” te gaan “shortsellen”, oftewel winst maken in een dalende markt. Wat hun betreft liever nog vandaag dan morgen. En Wellink speelt nu de vermoorde onschuld, stond nota bene zelf mede aan de wieg van de crisis in 2008, en nu is hij ineens Roomscher dan de Paus.

 7. DolleDries

  Stel dat men geen geld kon lenen dan was Nederland een armoedig zooitje.

  1. corfo

   @ DolleDries.
   Wat zeg je me nou ??
   Nederland is een “rijk” landje, álle linkse “deskundigen”, zoals hier op dit forum, zijn het er roerend mee eens : “Nederland is een “rijk” landje !”
   U én ik en nog vele andere wél denkende mensen weten dat wij, óók zonder leningen, een buitengewoon armzalig landje zijn. Sinds de EU bestaat is alles achteruit gehold !
   In Duitsland komen speciale hulpprogramma’s voor kinderen die niks te eten hebben, niet naar school kunnen enz. In Nederland is het toch precies hetzelfde ?
   Maar dat linkse rapaille blijft beweren dat we een “rijk” landje zijn.
   Armoede én ellende : dát heerst in dit “rijke” landje.
   De enigen die beter zijn geworden van de EU, is de z.g. “elite”, maar wél over de ruggen van de werkenden.

   1. tomygun

    corfo .
    Als je niet op de bodem bent dan ben je voor lijks rijk .

    1. tomygun

     Lijks is links ff te snel sh*t

     1. corfo

      @ tomygun.
      “Lijks” ??
      Wil je me dood hebben ?

 8. Henk-Jansen

  Het is vooral de schuld van rechts neoliberaal beleid dat de schulden zo hoog oplopen. Partijen zoals de VVD en ook FvD die voorstander van minder regels voor banken zijn zorgen voor de enorme schuldenpost bij bedrijven en consumenten.

 9. Duckday

  Dank zei de EURO en Brussel en VVD DDR 66 en al die zachte die voor de EU zijn
  Wat heeft de EU en Euro nu voor welvaart voorspoed gebracht voor de normale man vrouw Blok VVD heeft gezorgd dat de woning markt volledig uit de hand is gelopen en onbetaalbaar is geworden Draghi moet op staande voet er uit gedonderd worden uit de EU

 10. Babaji538

  Zwarte pumps en rode naaldhakken
  werden reeds voorbijgestreefd
  door de Hollandse klomp.
  Madame Chez Louis bestond niet langer.
  Petra Hermans

 11. Rosasolis

  Dat er een grote financiele wereld crisis komt, zal niemand verbazen. Terwijl Trump wil alles doen om de Amerikaanse economie te “redden”, moet de rest van de landen op onze planeet zorgen hoe zij het zouden kunnen overleven, terwijl er zware belasting problemen komen met export goederen naar Amerika. Terwijl onze planeet nu al zeer
  overbevolkt is, en lijdt aan extreem droogte in vele landen, zal de economische problemen alleen maar erger worden, terwijl Amerika denkt te profiteren van zichzelf…voor hoe lang?

 12. robroy

  IK betaal er in ieder geval niet meer aan mee. Het moet een keer ophouden ik ga die gokkers niet onderhouden

 13. Bes Tolen

  De oorzaak van hoge prijzen van huizen is er. Dat geldt voor Nederland en dat heeft te maken met het simpele feit, dat er alleen al in dit land een paar miljoen ongewenste lieden uit de vreemde bij zijn gekomen zo gerekend vanaf ongeveer het begin van de nu lopende eeuw. Dat is mee de schuld van de eigen burgers want die hebben in hun politieke domheid niet de nodige blokkades aan politici, die onverschillig blijven aanrommelen, opgeworpen. Daarenboven creëert het regeringsbeleid met opzet grote concentratie van de bureaucratie en economie in grote steden zodat daar de huizenmarkt extra onder druk staat. Bovendien is er gewoonweg weinig gebouwd, dat wil zeggen dat er zelfs minder gebouwd werd. Daarvan werd juist de eigen bevolking slachtoffer. Dom is lastig.
  De financiering van huizen is momenteel m.i. niet het probleem. De financiering van de onzinnige immigratie kost buiten alle proporties terwijl daarnaast de financiering van de geneeskundige en maatschappelijke zorg ook bol staat. De kosten van het onderwijs worden ook niet beheerst. Nieuwe extra grote uitgaven als voor defensie en de EU lijken er ook aan te komen.

  De oorsprong van de huidige financieringsproblematiek moet in de VS worden gezocht. De lage rente is een politiek wapen evenals de extra uit het niets geschapen bedragen, die door de politiek in de banken worden gepompt en daarmee worden doorgegeven. Het beroerde is dat zulks meteen diefstal inhoudt omdat vermenging met zorgvuldig door bedrijven en burgers verworven geld plaats vindt en allerlei inkomens kunstmatig worden gedrukt zodat daaraan minder wordt uitgegeven. Uitkleden van sociale verzekeringen, pensioenen in hoge mate en meer verdeeld van salarissen is algemeen. Valse onteigening van bezit vindt plaats bijvoorbeeld doordat banken wordt opgelegd bepaald bezit niet meer te financieren. Zo kunnen de grootbanken, die de financiële wereld vanuit Amerika besturen en hun vrienden zich verrijken met fantastisch goed renderend bezit, door mindere goden afgestaan. De grootmachten in de politiek en bankenwereld zijn ook de oorzaak van grote verspilling door het beschikbaar stellen van gelden voor specifieke politieke doeleinden. Daarenboven zijn er grote inkomsten uit misdaad, die niet of nauwelijks worden aangepakt. Dat geld is wel ergens buit gemaakt. Allerlei belastingtrucs, die al ondertussen enkele tientallen jaren spelen, vallen hier ook onder. Sommige zoals Europees in de sfeer van omzetbelasting lijken zelfs vrij eenvoudig tegen te gaan. Er is veel te verbeteren maar de politieke mogelijkheid ontbreekt. De machtsconcentratie is op verschillende plaatsen te groot.

 14. Frits Jansen

  En ik hoor dat we van Silicon Valley moeten leren dat alleen groot geld verdiend kan worden als je niet zo gereformeerd-Hollands-zuinig investeert.

  Onze politici denken alleen aan Nederland. Als ze aan Europa beginnen te denken krijgen ze op hun flikker “eurofiel” te zijn, en ons land te verraden.

  In de schijnwereld – die ze met hun kiezers delen – zien ze niet dat de wereld in snel tempo globaliseert, of je dat leuk vindt of niet. Wanneer gaat het over China, waar zowat al onze producten worden gemaakt? Over het zakelijk potentieel van Afrika, want er zijn daar ook streken die geweldig draaien.

 15. Pescador

  Nederland is ernstig ziek, we hebben last van het rutte virus en de pechtholt bacterie die versterkt wordt door het ollegren effect, daarnaast hebben we ook te maken met het europa k..kergezwel wat ons vanuit brussel en luxenburg aanvalt en waar alleen in hongarije tekenen van een geneesmiddel zijn opgedoken helaas nog niet sterk genoeg om ons van de europeesche ziekte te bevrijden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.