Hoe het Nachtmerriekabinet-Rutte III defensie kapot maakt: delen van gevechtseenheden ‘tijdelijk’ opgedoekt wegens gebrek aan personeel

Het is een grove schande.

We wisten al lange tijd dat opeenvolgende kabinetten defensie nagenoeg kapot hebben gemaakt, maar blijkbaar maakt het huidige Nachtmerriekabinet er zo mogelijk een nóg grotere puinhoop van. Hele delen van gevechtseenheden worden namelijk opgedoekt vanwege “personeelstekorten.” Bij zowel de landmacht als het Korps Mariniers zijn onderhand al hele compagnieën buiten gevecht gesteld.

Dat bericht De Telegraaf:

Tot de onderdelen die zijn ’uitgezet’ behoren de 11e marinierscompagnie van bijna honderd man en verschillende compagnieën bij de Koninklijke Landmacht. „Staven worden gehandhaafd, maar de compagnieën opgedoekt en samengevoegd met andere”, legt voorzitter Jean Debie van de vakbond VBM uit.

En het wordt alleen maar erger. Dit jaar — we zijn nog maar in maart! — verlieten 25 mariniers het Korps al. Bij het Korps Commandotroepen is de schade nóg erger: 35 mannen zijn daar opgestapt. Oh ja, en minister Bijleveld van Defensie liet de Tweede Kamer vorige week al weten dat Nederland helaas niet mee kon doen aan de antipiratenrijmissie genaamd Atalanta. Want: te weinig personeel.

Duo-voorzitters Marc de Natris en Ruud Vermeulen van de Gezamenlijke Officierenverenigingen (GOV hebben het logischerwijze helemaal gehad met deze waanzin. “Het wordt tijd voor actie,” zegt De Natris tegen het huisblad van de VVD. ” De politiek blijft maar schrijven en evalueren en geeft zo het signaal aan militairen af dat zij niet hoeven te rekenen op een innovatieve en toekomstbestendige krijgsmacht. Zolang er niet serieus wordt geïnvesteerd zullen militairen blijven uitstromen. ”

Het meest trieste van dit verhaal is dat het CDA het tijdens verkiezingscampagnes te pas en te onpas over de krijgsmacht heeft, maar blijkbaar niets doet om het leger te beschermen als ze eenmaal aan de macht zijn. En dat is een grove schande. Veel militairen stelden vorig jaar hun hoop in Sybrand Buma. Blijkbaar was dat volkomen onterecht. Als puntje bij paaltje komt laat hij defensie net zo verpieteren als de leiders van de andere mainstream partijen.

Zijn er dan helemaal geen partijen die het beste voor hebben met defensie? Is er geen enkele partij die zich hard maakt voor de krijgsmacht?

Oh toch wel. Maar ja, die partij wordt juist regelmatig aangevallen door De Telegraaf omdat zij een gevaar vormt voor de politieke broodheren van die krant: Mark Rutte en Klaas Dijkhoff.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Bloem

  Nederland heeft gekregen wat het verdiende, een nachtmerrie kabinet. We zullen daarmee moeten leren leven. Over 3 jaar hebben we weer een kans en die zal Nederland ongetwijfeld weer niet grijpen. Slechts (ca.) 1/3 van de Nederlanders zal voor verandering stemmen en dat is te weinig

 2. Ni28

  Poetin heeft de aangekondigde raketten helemaal niet nodig want de NAVO in deze staat totaal geen bedreiging vormt voor Rusland. En dat alleen om Trump te tarten.

  1. Bloem

   En ondertussen een grote mond hebben tegen niet alleen Poetin, doch ook tegen de enige grootmacht die ons kan helpen tegen Poetin

   1. Henk-Jansen

    Ik dacht dat Poetin zo’n lieveling was en dat we niets te vrezen habben van Rusland? 😉

    1. Henk-Jansen

     hadden*

 3. Guus Geluk

  Defensie wordt al veel langer kapotgemaakt.

  1. buitenbeentje

   o, dan is het goed.

   1. Guus Geluk

    Nee.

    1. Nasrani

     Ook weer mede namens de CU. je zult wel trots zijn als Christen op de ellende die Nederland op dit moment treft. En we zijn er nog niet.

 4. buitenbeentje

  Dat commando´s opstappen lijkt me logisch. Het OM staat al klaar met vervolging als ze op pad gestuurd worden. Vecht je, zogenaamd, voor je vaderland, staat zo´n D66er klaar om je te straffen, want je hebt misschien wel iemand pijn gedaan

  1. corfo

   @ buitenbeentje.
   “Vechten voor je vaderland” ??
   Een missie in Mali voor je vaderland ?
   Een missie in Afghanistan voor je vaderland ?
   D(ictatuur)66 bestaat grotendeels uit landverraders, moslimlikkers en rugdekkers.

 5. rosmalen53

  Defensie?
  Wat dacht je van de zorg
  Ben er zelf werkzaam in al meer dan 20 jaar en het is om te janken.
  Eerst stampen ze er 30.0000 buiten, daar sta je dan als helpende met vaak nog beter potenties en ideeën als verpleegkundigen
  Om vervolgens erachter te komen dat ze weer nodig zijn
  We worden behandeld als oud vuil om over onze bewoners nog maar niet te spreken
  Een zwaar ondergewaardeerde honden nbaan door zowel de samenleving en de politiek.
  Ik snap goed dat ouders hun kinderen van dat beroep afhouden , daar ben ik er zelf 1 van omdat ik weet wat het inhoud.
  En daar lopen ae dan de managers met hun fantastische hbo opleiding en hoger met hun dure mooie mapjes
  Als ze 1 week met ons meedraaien en bijna door bewoners in elkaar geslagen worden door het enorme personeelsgebrek lopen ze jankend weg
  Heel het beloningssysteem in Nederland deugt niet dat komt omdar er veel te veel zelfverzonnen zwaar overgewaardeerde baantjes zijn vooral die met die mooie ingekleede Amerikaanse namen.
  Sjieke lui die totaal geen werk verzetten

 6. Lex

  Whoehahahahaha

  Eerst moesten ze PANG ROEPEN en nu word al bijna opgeheven.

  Er is inderdaad heel veel bezuinigt zelfs kogels daar schijnt geen geld voor te zijn op Defensie Te veel bijna dodelijk veel.

  Als er nu echt iets gebeurd vraag ik me af wat dit armoedig leger nog kan doen.

  Ik vind dit een schandelijke vertoning en daar word nu zoveel belastinggeld voor betaald. Zoveel geld word er binnen gehaald n we hebben een armoedig legertje met martiaal dat totaal versleten is.

  1. Heinz

   Kogels zijn te duur. Hulzen rapen en tellen is niet meer aan de orde. Hoogstens oefenen met de puddingbuks. Schiettereinen op de Veluwe zijn er nog wel, alleen het bordje herinnert er aan.
   Terecht, je wil half Zwolle toch niet wegblazen.

 7. Bart

  Dit is bewust, het Nederlandse leger word bewust opgeheven om het zo sneller onder te kunnen brengen onder een EU leger. De manier die ze gebruiken is om het sluipenderwijs te doen om zo lang mogelijk weerstand hier tegen van de bevolking te voorkomen en het EU leger als goedkope en efficiente oplossing aan te kunnen dragen.

  1. Pit

   @Bart: Heb jij de indruk dat het Nederlandse volk (in het algemeen) is geïnteresseerd in wat Rutte c.s. doen? VVD is immers niet voor niets de grootste partij.

   1. Bart

    Nee, de meeste mensen kijken alleen het nieuws en hebben dus geen flauw idee wat er allemaal speelt. En er is ook geen enkele interesse bij een groot deel van de mensen om zich er zelf eens in te verdiepen.

  2. Guus Geluk

   De complottheorieën worden aan elkaar geknoopt waar je bij staat.

   1. Bart

    Als je inderdaad zo blind bent dan klinkt het inderdaad net een complottheorie.

    1. Guus Geluk

     Nee, ik ga liever op de feiten af.

     1. Bart

      Feit er word al jaren onverantwoordelijk bezuinigd op defensie, feit de EU wil openlijk een EU leger hebben.

     2. Guus Geluk

      Voorlopig zijn er geen plannen voor een Europees leger. Tenminste, deze zijn mij geenszins bekend.

      Verder wordt er al jaren bezuinigd op Defensie, maar is er voor de komende jaren in het regeerakkoord meer geld vrijgemaakt.

  3. van Urk

   Wat wordt dan het aandeel van Nederland als er een EU leger komt? Personeel en wapens hebben we haast niet meer en onze regering trekt geen stuiver meer. Worden onze lege kazernes ter beschikking gesteld voor buitenlandse EU legers die nog net geen pang, pang hoeven te gaan roepen?

   1. Bart

    Alleen ons geld, waarom denk je dat het EU budget omhoog moet. Daarvan word straks ook de defensie uitgaven van de EU betaald. En wat er straks nog over is van de Nederlandse krijgsmacht word daar dan onder gebracht. Het is efficienter om van de grond af iets nieuws neer te zetten dan alle kleine legertjes samen te voegen. Dus zul je zien dat er met name in Duitsland en Frankrijk nog wel in het leger geinvesteerd word en dat is dan de basis van het EU leger straks.

    1. van Urk

     Bart@ Dus om het geld? Best wel hypocriet van onze regering, vindt u niet? Niet betalen aan ons eigen leger maar wel aan Brussel omdat het een eigen prive leger wil.

    2. Ernst Quispel

     “Waarom denk je dat het EU budget omhoog moet. Daarvan word straks ook de defensie uitgaven van de EU betaald.”

     Eens, Bart, we kunnen alleen onze internationale veiligheid verzekeren met een stevig en efficiënt EU-leger.

     1. van Urk

      En uit wel debiel land moet dat meeste geld dan weer vandaan komen? Vul maar in.

     2. Ernst Quispel

      Nederland zal aan een efficiënt gemeenschappelijk EU-leger minder hoeven bijdragen dan wat ze nu in een ineffeciënt en waardeloos leger pompt.

    3. van Urk

     Ik wil niet beschermd worden door de onbetrouwbare Fransen of bazige Duitsers. Een EU leger werkt toch niet. Elk land gaat bij een conflict toch weer zijn soeverein kaart trekken. Denk je nou echt dat de Duitsers of Fransen graag willen sneuvelen voor de Nederlandse belangen? Wat het defensiebeleid betreft, zijn de Europeanen ruwweg verdeeld in NAVO aanhangers (diegenen die beweren dat wij niet kunnen verdedigen zonder de hulp van Amerika) en Gaullisten (Zij die beweren dat de Amerikaanse hegemonie binnen de NAVO schadelijk is voor Europa omdat Amerika, Europa een Amerikaans geopolitiek perspectief opdringen). Dat is ook de reden dat Frankrijk veertig jaar lang afzijdig heeft gehouden van de commandostructuur van de NAVO.

     1. Pit

      @Urk: De EU wordt inderdaad niet gedragen door wie ze wel gedragen zou moeten worden: Jij & ik.

  4. Duke

   Inderdaad, dat denk ik ook.

 8. denk eens na

  REgeren is voor uit zien ,sloop het nederlandse leger, nu hopen op een opstand van of tegen de islam ,en de Nederlanders smeken om een eu legert

 9. Pindas

  Sinds die Paul J.Daar{Telegraaf} aan het bewind is wordt het roer van dat schip vast gezet op die ontluisterende LINKSE koers!Rechts uit de FLANK noemen ze dat onder Kapitein Rutte,oftewel het sprekende paard,Mr.Ed.

 10. DolleDries

  Maar wel samen met die Zijlstra en Prethouse een grote bek tegen Rusland.

  1. van Urk

   DolleDries@ Nederlandse militaire Tomaten en zonnepanelen tegen die nieuwe Russische super kernwapens. Wie zou deze strijd winnen?…uhhh…even diep nadenken.

 11. Ernst Quispel

  Het handhaven van een krijgsmacht door een klein landje als Nederland is in de hedendaagse internationale militaire verhoudingen überhaupt onzin. Het is volstrekt logisch dat dit soort problemen ontstaan.
  Laten we hopen dat de komende jaren er stevige stappen worden gezet in de richting van een EWU-leger. Deze versnippering is alleen in het belang van Putin.

  1. van Urk

   Ernst Quispel@ Nee hoor. Gewoon ons leger weer herbewapenen in de staat van de jaren zestig t/m tachtig en blijven samenwerken in NAVO verband. De EU leger is absoluut niet nodig. Dat is wat de Fransen (de Gaullisten) juist graag willen als enigste kernmacht binnen de EU omdat zij de taak van de Amerikanen zo graag willen gaan overnemen.

   1. corfo

    @ van Urk.
    Volkomen juist.
    Maar het gewaagt van grote moed uwerzijds, om @ Generaal Kwispel tegen te spreken.
    @ Generaal Kwispel, een man die van álle markten thuis blijkt te zijn, een man bovendien van de z.g. “ijzeren discipline en grote vechtlust”. Ik heb nog nóóit zo’n wereldvreemd figuur meegemaakt, op DDS gebeurt het, mensen !!!

 12. waakhond

  OOOOOO Hemel”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Rosmalen53 mijn opa komt in het verzorgings huis ik hoop niet dat hij verwaarloost wordt.
  Hij heeft een lichte vorm van Parkinson.
  Maar als ik u zo hoor hou ik me hart vast.

  1. corfo

   @ waakhond.
   Ik weet zéker dat uw opa héél goed behandeld zal gaan worden in het verzorgingshuis. daar kunt u helemaal gerust op zijn !
   U verwacht toch zeker niks anders van een stelletje “zéér bekwame bestuurders” in een “rijk” landje ??
   (cynisch)

 13. corfo

  In Nederland is één minister van defensie voor 10 soldaten en één generaal !
  En dit allemaal om een Europees leger onontkoombaar te maken !

 14. Robert Leiden

  Alle werkgevers vissen in dezelfde personeelsvijver.
  Er zijn nu meer vissers dan vissen.
  Jongeren die nu MBO of HBO opgeleid van school komen hebben een gouden tijd omdat er zoveel keus is.
  Waarom zou je dan door de modder kruipen met een helm op de kop?
  https://www.ad.nl/economie/werkgeversvoorman-ernstig-tekort-aan-personeel-dreigt-als-we-niet-nenuacute-actie-ondernemen-br~aa324357/

  1. van Urk

   Met een bul in je hand kan je geen land verdedigen tegen de Russen. Gewoon de dienstplicht invoeren dan weet de jeugd ook wat werken is. Als werkgevers schreeuwen om personeel dan is het of: dat het onderwijs op een laag pitje staat of de jeugd ligt liever thuis achterover als zogenaamd zelfstandige.

   1. van Urk

    Over dienstplicht gesproken en personeel tekorten; De legerstaf dat eerst niet zo happig was om de dienstplicht weer opnieuw te laten herintroduceren zullen nu wel voor hun kop kunnen gaan slaan. Geen personeel betekent in de toekomst ook geen werkgarantie meer voor hen. En wat is er mis met dienstplichtigen? Ging al eeuwen goed en de echte oorlogen en grootste VN missies (Korea, Libanon) werden grotendeels door dienstplichtigen beslecht. Het leger van nu moet zonnepanelen in Mali neerzetten en klagen ook nog om een gaatje in hun mooie broek. Naald en draad. Gebruikte ik ook tijdens mijn plicht.

 15. Farn

  Dit is gewoon een vies spelletje ter voorbereiding dat iedereen straks voor een EU leger MOET stemmen.

  1. Stanly2000

   Volgens Guusje:
   “Voorlopig zijn er geen plannen voor een Europees leger. Tenminste, deze zijn mij geenszins bekend.”
   Als het niet bij Guusje bekend is dan komt er ook geen EUSSR-leger.

   PS. Kan iemand van de deskundigen mij uitleggen wat er mis is aan de NAVO! Heeft het jaren goed gedaan en had eigenlijk i.p.v. de EUSSR de Nobelprijs voor de vrede verdient

   1. Guus Geluk

    Is jou iets bekend van een Europees leger en kun je een bron leveren?

    Of weef je liever ongefundeerde complottheorieën?

    1. Farn

     18 nov. 2017 zette 22 landen waaronder nederland hun handtekening onder een verdrag voor meer Europese militaire samenwerking.

     1. Guus Geluk

      Ja, PESCO, om de zaken goedkoper te maken.

      Tegelijkertijd is benadrukt dat het geen Europees leger betreft.

     2. van Urk

      Inderdaad Farn. Zo heb je een Frans-Duitse legerkorps,een Duits-Nederlands legerkorps en een Eurocorps waar landen als Frankrijk, Duitsland, Belgie, Luxemburg en Spanje in deelnemen.

     3. van Urk

      Dat klopt Guus, maar het zijn wel de eerste stappen om landen langzaam te laten wennen aan het EU leger idee. Zo zijn wij ook door de hele EU gebeuren ingerold. Stapje voor stapje zodat niemand de echte werkelijkheid van de EU zal opmerken.

     4. Guus Geluk

      De EU ziet terecht dat het efficiënter en goedkoper kan. Daarom hebben we PESCO.

      Ik denk overigens niet dat er een Europees leger komt. Niet in de laatste plaats omdat de EU daaromtrent laatst werd teruggefloten door de NAVO.

    2. Stanly2000

     Nee, mij is niets bekend over een Europees leger, maar jij suggereert dat je het wel weet door bovenstaande opmerking. Dit is dus een ongefundeerde theorie want Guusje weet het ook niet. Hij presenteert zich alleen als een deskundige die er ook niets van weet.

     1. Guus Geluk

      Jij hult je graag in factfree complottheorieën, ik richt me op de feiten.

   2. van Urk

    De Fransen (net als de Duitsers) willen nog steeds totalitaire macht over Europa met het geld van onze VOC succes. Daar is de hele EU op gebaseerd. We kennen de geschiedenis van afgunst van de Fransen en de Britten over dat kleine landje aan de Noordzeekust. Wat eerst niet met wapengekletter lukte doen zij het nu op een “vreedzame” manier. Klinkt komisch, maar als je goed over nadenkt…

 16. waakhond

  Corfo uw humor doet mij lachen maar ook huilen.

  1. corfo

   @waakhond.
   Lacht u mij uit óf toe ?
   Óók ik barst regelmatig in huilen uit als ik een reactie lees van een reaguurder die, blijkens de inhoud van zijn/haar reactie, doofstom én linksdenkend moet zijn !

 17. Gerlos

  Het is toch al jaren zo, komt u maar binnen want de koffie staat klaar en voor de rest zult u geen hinder ondervinden, want ons leger zit hier alleen nog voor spek en bonen.

  1. Ernst Quispel

   En als we er een paar miljard in plempen zal dat niet veranderen.

 18. waakhond

  Beste van Urk als ik een man van 24 in de dienstplicht moet dan alleen als Nederland in gevaar is of onze Europese buren zoals Duitsland groot Brittannië
  België of Denemarken

  Niet voor Korea of Libanon die buur landen mogen dan ook met hun luie donder
  Iets ondernemen. Westerlingen moeten bijna overal baby zitten.

 19. fenderbender

  Het grote toneelspel, dit heeft niets met geld te maken, dit is de voorbereiding en legitimeren van het grote EU-leger, dat is toch zo klaar als een klontje.

  1. Ernst Quispel

   Dat het onvermijdelijk die kant op gaat lijkt me inderdaad wel duidelijk.

   1. Roughwood

    Het lijkt me helemaal niet duidelijk. Kosten drukken door samen materieel te ontwikkelen en in te kopen prima, maar een EU leger is overbodig. Er is reeds een prima functionerend bondgenootschap en dat is meer dan voldoende.

 20. Roughwood

  Het is een flagrante schande! Jarenlange minachting voor onze militairen. Niet voldoen aan de 2% afspraak van de NAVO en als de pleuris uitbreekt komen die Amerikanen toch wel de kolen uit het vuur halen. We kunnen zelf ons eigen grondgebied niet eens meer verdedigen. Lachebek Rutte schijnt geschiedenis te hebben gestudeerd maar is helaas de belangrijkste les uit onze vaderlandse historie vergeten…

  https://www.tracesofwar.com/upload/5524170809221036.jpg

 21. Bas2018

  Wat mij vreselijk irriteert is het stuk nageboorte wat zich Quispel noemt. Met zijn grote irritante linkse muil doet hij alsof hij overal verstand van heeft , maar heeft nog nooit iets in zijn leven meegemaakt, laat staan gedaan.

 22. waakhond

  Beste Corfo ik lach u toe.
  Nee ik ben geen trol die alleen maar anderen zit te zieken.
  Mijn opa is er echt heel slecht aantoe het is chrikbaarend hoe snel hij achteruit gaat.
  Hij is verschrikkelijk slecht zient hij zag bijvoorbeeld de randt van de tafel niet
  Als hij zijn glas probeerde neer te zetten maar dat was pas het begin van zijn achteruitgang.

  Nu kan hij amper praten en lopen vanwege zijn everwichtorgaan niet meer.
  Hem in een rolstoel zetten lukte zelfs de zusters bijna niet meer.
  Mijn oma heeft in het begin van zijn achteruitgang hem verzorgt en dat is loei zwaar wand ze is ook al dik in de 80!!!!!
  Mijn vader moeder tante en mijn oom hebben in die tijd haar ontlast want thuis kon je mijn opa niet alleen laten.
  Daarbij heeft hij ook last van halisinaties.
  De zusters in het ziekenhuis kunnen daar niet mee omgaan
  Zijn organen zijn nog prima het ziekenhuis wilde in zijn toestand
  Hem naar huis sturen!! !!!
  Gelukkig kwam de docter zelf langs en was het gevaar geweken.
  Het verzorgings huis is onze enige oplossing.

  1. corfo

   @ waakhond.
   Ik dank u.
   Ik had ook absoluut niet verwacht dat u een trol zou zijn; trollen reageren doorgaans op een zeer laffe, gemene en ondermaatse manier.
   De toestand in ons land is NIET zodanig goed dat men het een “rijk” landje zou kunnen noemen. Hoewel, de z.g. deskundigen zeggen wél dat dit landje rijk is, zij bedoelen dan het aantal Voedselbanken en het aantal kinderen dat zonder eten naar school moet, ja, daarin loopt dit “rijke” landje voorop ! De manier waarop een land met z’n ouderen omgaat geeft de mate van welvaart én het sociale gezicht in dát landje aan. U én uw familie zitten nu midden in de ellende van dit “rijke” landje en ik heb met mensen als u én uw familie erg te doen. Uw opa heeft mogelijk hard gewerkt om dit landje weer op te bouwen, en nu ’t “opgebouwd én rijk” is, laat de “elite” de bouwers verrekken c.q. stikken. Ziedaar de mentaliteit van de “elite”; een “elite” waar vele NL’ers doofstom achteraan glibberen en blindelings geloven wat dat soort oreert.
   Ik wens u sterkte.

 23. waakhond

  Mijn dank is groot meneer Corfo.
  Mijn dank is groot
  Helaas zijn velen van mijn generatie niet bewust van de effecten dat een beslissing van een politiek figuur met zich mee kan brengen.
  Ze lachen er om als ik begin over de mensen in Groningen.
  En zeggen: je kan er toch niets tegen doen.
  Ze hebben eigenlijk de moet al opgegeven en lachen om hun eigen ondergang.

 24. Babaji538

  Vandaag, en morgen zijn landen
  als “Hungary” (=English!) en een bijzonder
  eigenaardige, buitengewone wereldlijke staat,
  te noemen als “Réunion” eveneens geïnteresseerd
  in mijn werken.
  Internationaal is internationaal.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.