Man die zelfmoord probeerde te plegen in de Tweede Kamer heeft spijt: ‘het was een daad van liefde’

Laat ik voorop stellen, zelfmoord is een serieus fenomeen. Op het moment dat iemand zelfmoord pleegt, is het voor diegene en de omgeving een verschrikkelijke gebeurtenis. Zeker als de redenen voor zelfmoord een psychische aard heeft. Op het moment dat zelfmoord gebruikt wordt als politiek middel, dan wordt mij sympathie drastisch verlaagd. Gelukkig heeft de man die gisteren zelfmoord probeerde te plegen in de Tweede Kamer ook spijt van zijn daad.

Aan Omroep Gelderland deed de 65-jarige man uit Groenlo zijn verhaal. “Ik ben niet depressief, ik heb dit met mijn volle verstand gedaan. Het was een daad van liefde voor de aarde en de mensen.” Hij heeft wel spijt dat de Kamerleden het hebben moeten zien. “Het is natuurlijk nogal wat, ik heb geprobeerd om ze wakker te schudden.”

Arno Rutte (VVD) was bezig met zijn verhaal over de georganiseerde misdaad toen hij ineens heftig schrok van de daad van de activist. Je ziet de angst en schrik in zijn ogen terwijl hij hard ‘Optillen!!’ roept. Kamerleden waren ontdaan van de actie en hevig geschrokken en misschien wel getraumatiseerd voor een lange tijd. Een slecht middel dus om mensen wakker te schudden als de actie en de boodschap gepaard gaat met een zeer negatieve en slechte ervaring. Je wekt er geen sympathie mee op, eerder walging. Zelfmoord is een serieus en verschrikkelijk fenomeen. Het als middel gebruiken voor ‘decriminalisering van cannabis’ is absurd. Was het tegen een totalitair regime, dan kan ik mij er nog iets bij voorstellen, in Nederland vind ik het bizar middel.

De man bivakkeerde de afgelopen weken voor de ingang van de Tweede Kamer om actie te voren voor de legalisering van wietteelt. Toen hij geen reactie kreeg, besloot hij ‘zijn leven te geven’ voor de zaak. ‘”Het kwam ineens in me op om dit te doen. In die twee maanden heb ik Kamerleden petities gestuurd en nooit wat gehoord, ze liepen allemaal om mij heen terwijl ik daar zat.” Hij kondigde zijn actie ook aan op Facebook.

Iedereen die een politieke boodschap heeft en nu gaat dreigen met zelfmoord, moet na deze actie serieus genomen worden. Dat zullen ze ook vast gaan doen bij de Tweede Kamer, want elk dreigement heeft nu zin. Dat is natuurlijk een dramatisch effect op het wetgevingsproces en de democratie. Wat voor maatregelen zullen worden getroffen is nog de vraag, maar dit gaat zeker een staartje krijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Appelstroop

  Er moet toch wel meer aan de hand zijn als je jezelf probeert op te hangen met je stropdas en van het balkon te springen. Ik maak me ook ernstig zorgen over bepaalde dingen in Nederland en de wereld als geheel, maar zelfmoord en zeker op zo’n publiekelijke manier zou nooit in me opkomen. Hoop dat meneer dat zelf ook inziet en hulp zoekt (nou ja, ik neem aan dat ie dat wel krijgt aangeboden).

  1. EU kok

   95% van degene die zelfmoord (trachten te) plegen willen niet dood maar aandacht.

   1. Appelstroop

    Nou ja, in dat opzicht is zijn missie geslaagd. Al hebben ze niet altijd in de gaten wat voor leed ze veroorzaken bij de mensen die er getuige van zijn (of de boel moeten opruimen).

   2. Archetype01

    jij wilt ook altijd aandacht, tijd voor een poging ?

   3. DolleDries

    Het is zelfdoding geen moord.

 2. Ni28

  Zelfmoord plegen om cannabis vrij te kunnen kopen is raar. Stel dat je actie heeft gewerkt en dan profiteer je zelf ervan niet en de meeste mensen hebben het niet nodig. Gelukkig hebben zij hem gered. Overigens wordt de aarde niet mee gered. Het aantal verwarden stijgt met de dag. Misschien moet de politiek kijken waarom het zo is.

  1. DolleDries

   Iemand die zich zelf opblaast met een hoop onschuldige er om heen is een zelfmoordenaar.
   Bij iemand die het leven niet meer ziet zitten en uit wanhoop zich zelf dood noemt men zelfdoding het is onfatsoenlijk om deze een moordenaar te noemen

 3. Kees

  Hij is gewoon gestoord, niet te veel aandacht aan besteden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.