Misselijkmakend: Belgische schoolboeken zetten joden neer als ‘waterjattende kolonisten’

Als je nabij of net over de grens woont en je kinderen in België naar school gaan, is het te hopen dat ze bij aardrijkskunde niet dit antisemitische leesvoer aangeboden krijgen.

Het was even stevig schrikken voor een vader van een leerling aan een school in Brugge. Hij dacht even te bladeren door de lesstof die de Belgische jeugd tegenwoordig aangeboden krijgt bij aardrijkskunde, maar kwam daarbij tot een behoorlijk schokkende ontdekking. In het boek, Polaris GO!3, wordt een hoofdstuk gewijd aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hartstikke prima en actueel natuurlijk, maar helaas blijkt men bijzonder onzorgvuldig te werk zijn gegaan bij het selecteren van beeldmateriaal bij dit stuk.

Eigenlijk hebben we hier met fake news eerste klas te maken. Op het eerste gezicht lijkt er namelijk weinig mis: hoewel de uitspraak “Israel is denying Palestinians access to adequate water” bijzonder onjuist is, is deze gedaan door Amnesty International. De cartoonmaker of uitgever van het boek kun je dus weinig meer kwalijk nemen dan het weergeven van het debat omtrent deze kwestie, zou je dus denken.

Alleen: Amnesty International heeft deze uitspraak helemaal nooit gedaan, meldde een woordvoerder van de organisatie. Dat betekent dat de cartoonmaker, ene Latuff, dit dus gewoon uit zijn duim heeft gezogen. Het laat zich raden waarom: om Israël, dat juist bijzonder spaarzaam met water om probeert te gaan (in tegenstelling tot de Palestijnen…) in een kwaad daglicht te zetten. En dat maakt het tot een bijzonder haatvolle cartoon die absoluut geen plaats verdient in een boek, laat staan in een schoolboek. Het is dan ook te hopen dat deze antisemitsch gekleurde boeken snel vervangen zullen worden, desnoods onder druk van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs. Zodra we antisemitisme beginnen te accepteren, is het hek immers van de dam.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Pit

  België… daar wil je niet eens dood gevonden worden.

 2. Ni28

  Onzorgvuldigheid is hier niet aan de orde. Het is de linkse beeld in de EU die heerst o.a.op scholen die vol zitten met links personeel. Als de Palestijnen in plaats van vechten met Israël zouden meewerken konden zij ook genoeg water hebben. Maar ik blijft het zeggen: Links vecht altijd en rechts werkt intussen. Geef ze beide een stuk Sahara en kijk 5 jaar later. De stuk van Israël zal bloeien en in de Palestijnse deel zullen zij alleen het zand kwijt zijn.

  1. DirkSteen

   Prima reactie!!!

 3. fusilier

  Wie gaat er nou in een zandbak wonen als je niet slim bent .

 4. Duke

  Het plaatje heeft het over kolonisten (settlers). Dat gaat dus niet over alle joden in Israel, maar specifiek over de joden in de illegale nederzettingen. Water van dit grondgebied dat door deze kolonisten wordt gebruikt kun je daarom ook als illegaal kwalificeren. En dat maakt het diefstal. Het plaatje klopt.

 5. Babaji538

  Het is een treffend resultaat vanuit de frustratie
  der leden van de Verenigde Naties.
  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog van de Verenigde Naties.

 6. Uiterst Links

  Hoezo fakenews. Dat de Palestijnen vreselijk worden uitgebuit is welbekend. Misschiens eens in dit boek snuffelen ipv te beoordelen

  1. van Urk

   Uiterst Links@ Inderdaad. De Palestijnen worden zeker uitgebuit. Dankzij hun eigen overheid. Leer dat nou eens in je koppie te stoppen i.p.v. wat elk antisemiet doet: Joden stelselmatig als schuldigen aan te wijzen.!

   1. Pit

    @Urk: (…) wat elk antisemiet doet: Joden stelselmatig als schuldigen aan te wijzen!

    Juist, dat is de gebruikelijk methode binnen de islamitische cultuur in het algemeen, en de Palestijnse in het bijzonder.

    1. Rechtsaf

     @Pit de antisemietjes en islamlovers Ernst,uiterst links en voor de vorm Guusje, staan ook gelijk weer op..

    2. van Urk

     Dat soort cartoonplaatjes over Joden zag men ook vaak in de jaren dertig in Duitsland.

 7. Rex Gildo

  Er is wel degelijk sprake van antisemitisme … ten aanzien van Palestijnen (volk der Semieten) welteverstaan.
  https://www.amnesty-international.be/nieuws/israel-rantsoeneert-water-van-palestijnen.html

 8. monach

  Belgisch schoolboek zet joden neer als ‘waterjattende kolonisten = antisemitisme
  Belgisch schoolboek zet moslims neer als ‘waterjattende kolonisten = racisme
  Belgisch schoolboek zet belgen neer als ‘waterjattende kolonisten = zelfhaat

 9. Steve Van der Vekens

  Ene Latuf?

 10. Ritter

  Hamas roept op om zelfmoordaanslagen tegen Joden en Israël te hervatten
  https://brabosh.com/2018/03/14/pqpct-h1v/

  1. van Urk

   Watercrisis in Kaapstad: hulp van Israel geweigerd dankzij BDS en virulente Jodenhaat. https://brabosch.com/2018/02/14/pqpct-gdh/

   1. van Urk

    Je kan als Palestijnse leider er natuurlijk ook voor zorgen dat Israel voortaan zijn kraan dichthoud: https://www.cidi.nl/abbas-loog-over-vergiftiging-palestijns-water-door-israel/

 11. Ernst Quispel

  Ik heb zitten zoeken waar Sybren de term ‘waterjattende kolonisten’ vandaan haalde maar kwam daar niet achter. Dit komt dus uit de duim van Sybren.

  Overigens is de kern van dit bericht juist: https://www.volkskrant.nl/buitenland/vn-kolonisten-sluiten-water-palestijnen-af~a3227789/

 12. van Urk

  “De acute daling van het verbruik per hoofd van de bevolking van natuurlijke water in Israel heeft zowel te maken met de daling van de beschikbare natuurlijke waterbronnen als met de dramatische toename van de bevolking”. Het aantal steeg tussen 1967 en 2006 van bijna 2,8 miljoen naar 7,1 miljoen. Vaak wordt hier tegenin gebracht dat de genoemde cijfers weliswaar de totale hoeveelheid van het gebruik van natuurlijk water zouden weergeven, maar dat zij desondanks slechts beperkt zouden gelden, omdat niet alleen het prive gebruik maar ook het verbruik door de landbouw hierin zou zijn opgenomen. Als je alleen het priveverbruik rekent, dan daalt de hoeveelheid voor het jaar 2007 aan Israelische zijde van 153 m3 per persoon per jaar naar 84 m3 en bij de Palestijnen 105 m3 naar 58 m3. Dat komt overeen met 230 liter per dag in Israel en 159 liter per dag door de Palestijne. Dat geeft een verschil in levensstandaard aan, maar het zijn niet de 70 tegenover de 17 liter, zoals Martin Schulsz dacht. En het is ook niet zo dat een Palestijn minder dan de 100 liter water per dag ter beschikking zou staan, die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als minimumhoeveelheid wordt genoemd. Israel daarentegen recyclet ongeveer 75% van zijn afvalwater, in de eerste plaats voor agrarisch gebruik. Volgens de informatie van de Europese commissie gebruikt de Joodse staat per hoofd van de bevolking meer gerecycled water afvalwater voor agrarische doeleinden dan welk land ter wereld ook. In totaal ziet de Israelische balans met betrekking tot de waterpolitiek tegenover de Palestijnen er helemaal niet zo slecht uit zoals vaak wordt aangenomen of beweerd. Israel voldoet aan zijn verplichtingen in het waterakkoord met de Palestijnen en heeft er bovendien voor gezorgd dat bijna alle Palestijnse steden en dorpen voor 98,5% aangesloten zijn op stromend water (Dat is aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld het geval is bij de inwoners van Syrie en Jordanie). Weliswaar is er nog steeds sprake van een verschil in levensstandaard tussen Israeli,s en Palestijnen, die zich ook weerspiegelt in het water.

  1. Ernst Quispel

   De heer van Urk staat bekend om zijn valse gebruik van bronnen. Op dat punt is hij een kleine oplichter. Klein omdat hij kennelijk niet door heeft dat zijn bedrog direct wordt doorzien.

   Deze tekst pikte hij van de site van het extreem-rechtse Likoed.

   https://likud.nl/2015/04/israel-palestijnen-en-water/

   I rest my case.

   1. Rechtsaf

    De heer Ernst staat bekend om zijn islamverheerlijking, hij kotst op Nederland en haar Nederlandse burgers, is zo verschrikkelijk anti-Israël want ja dat is natuurlijk niet des islams.
    Ernst is een heel vervelend trolletje die op alles tegen is hier, hij zuigt, traineert, kleineert en is denigrerend naar anderen toe om zichzelf groot te voelen.
    Buiten dit allemaal is Ernst en zijn trollenmaatjes puur om te stangen en krijgt hij daar echt een heel hard piemeltje van is mijn inschatting.

    Overigens alles wat ik hier schrijf (voor de taalneugertjes onder ons) typ, is een understatement

    1. Ernst Quispel

     Ik wens Rechtsaf op gezette tijden ook een hard piemeltje toe. Kennelijk is dat wel een dingetje voor hem.

     1. Rechtsaf

      @ernst het feit dat juist jij daar op reageert zegt natuurlijk genoeg en bewijst dat ik wederom gelijk heb.

   2. van Urk

    Quispel@ U kunt gewoon niet tegen de echte ware feiten van het verhaal aan. Zeg het maar gerust. Er is maar een echte oplichter op dit blog en dat bent u zelf. Dacht je nou echt dat ik niet zou weten dat u meteen geen onderzoek gaat doen als ik weer wat neerzet? Ik zat er gewoon juist op te wachten wanneer uw reactie zou komen. 🙂

    1. Ernst Quispel

     Dan bent u nog dommer dan ik dacht.

     1. Rechtsaf

      @ernst je bevestigd mijn betoog,

      “Ernst is een heel vervelend trolletje die op alles tegen is hier, hij zuigt, traineert, kleineert en is denigrerend naar anderen toe om zichzelf groot te voelen.”

      wie is hier nou dom?

     2. van Urk

      Of u bent ontzettend dom. Wat zeg ik..Ik weet het wel zeer zeker!

     3. Ernst Quispel

      Heer van Urk, ik heb u al meerdere malen ontmaskerd als iemand die leugenachtig sjoemelt met bronnen.
      Probeert u de discussie alstublieft eerlijk te voeren en probeer geen gejatte teksten te verkopen als uw eigen tekst.

      U neemt het kennelijk niet zo nauw met de waarheid maar dat kunt u beter niet doen in discussie met mij.

     4. van Urk

      Quispel; Al zou ik mijn discussie op een heerlijke manier met u gaan voeren dan nog blijft uw mening over mij en mijn mening alsnog hetzelfde. Zo werkt u gewoon. Aanvallen op personen en of artikelen van bepaalde bronnen wat u niet zint.

     5. Ernst Quispel

      Van Urk, u viel als leugenaar door de mand.

      Alleen excuses zijn hier op zijn plaats.

     6. van Urk

      Quispel@ Ik heb nog geen excuses van u ontvangen over het stigmatiseren van mijn volk. Wij Urkers zijn volgens u allemaal cocaine gebruikers toch?

     7. Ernst Quispel

      Ik maakte een opmerking over het opvallend hoge cocaïne-gebruik in Urk.

      Voelde u zich aangesproken?

     8. van Urk

      Ik ontken het niet, maar wat verstaat u onder een hoge cocaine gebruik? Heeft u daar cijfers van waaruit blijkt dat Urkers gemiddeld hoger liggen met het gebruik van verdovende middelen dan de rest van Nederland? U weet zelf niet eens waar u over praat man! Het is gewoon stigmatiseren. Want christelijk he!

   3. Koos sssss

    Nou Ernst, met het artikel uit de Volkskrant, met als bron de VN heb jij wel boter op je hoofd.

    1. Ernst Quispel

     Ik kan Koos 50 andere bronnen geven die deze feiten vermelden.

     Als hij werkelijk wil weten hoe dit probleem, al decennia, in elkaar steekt zou hij bijgaande bron kunnen raadplegen.

     http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/1020097.pdf

    2. van Urk

     Koos sssss@ Sommige dingen kun je nou eenmaal niet uit zijn hoofd praten. Dat zit zo op een linkse manier vastgeketend. Daarom doet hij aanvallen op mensen die tegen zijn eigen mening ingaan.

     1. Ernst Quispel

      Nee, heer van Urk, ik val in de discussie alleen opponenten op inhoud aan.
      Alleen als ze, zoals u, de zaak belazeren, stel ik die zonde aan de kaak.

     2. van Urk

      Wie belazer ik dan? Ik zet gewoon een artikel hier neer waarvan ik zeker weet dat de meeste reaguurders (over de andere kant van het verhaal van dit onderwerp) het mee eens zullen zijn. Het punt is dat u zich als anti-Israel figuur zelf belazerd voelt met dit artikel omdat het tegen uw geloof van uw eigen informatie over Israel ingaat.

     3. Ernst Quispel

      Nee hoor, van Urk, ik maak slechts bezwaar tegen uw poging ons te doen geloven dat u een inhoudelijke mening en feitenkennis over dit onderwerp heeft terwijl het een gejatte tekst van een extreem-rechtse site blijkt te betreffen.

      Dat is doorgestoken kaart, beste man, en nu houd ik er over op.

     4. van Urk

      Gewoon omdat het artikel volgens u uit een zogenaamde extreem-rechtse site betreft. Precies! Dat is de reden dat u dat niet zint. Maar dat is uw eigen probleem.

 13. gimmeMystack

  Ik ben rechts.
  Maar de waarheid is hard.
  Dit is waarheid.

 14. Verlazques

  Niks misselijkmakend, het is al jaren bekend dat de Israeliers het water uit de Jordaan aftakken voor eigen gebruik en dat er voor de Palestijnen veel te weinig overblijft. Gaarne uw huiswerk beter doen.Daar is internationaal al vaak tegen geprotesteerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.