Nederlandse inlichtingendienst wil weten van Syriëgangers: welke moskeeën worden gefinancierd door radicale groepen?

Als die moskeeën geïdentificeerd zijn moet er worden ingegrepen. 

Nederlandse ISIS-vrouwen in Syrië zijn door de inlichtingendiensten uitgebreid ondervraagd over geldstromen, bestuurders van Nederlandse moskeeën én over imams die mogelijk een band hebben met extremistische groeperingen in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit gesprekken die documentairemaker Sinan Can heeft gevoerd met de vrouwen. Die zitten nu over het algemeen “in Koerdische kampen.”

Een voorbeeld is Syriëgangster Meryem. Zij zegt dat de inlichtingendiensten niet alleen informatie wilden over andere Nederlandse jihadisten in de regio, maar ook — en misschien zelfs vooral — over Nederlandse moskeeën. Het doel was duidelijk om uit te vinden of er geldstromen waren van Syrië naar de moskeeën in kwestie… en natuurlijk ook de andere kant op.

Voor de veiligheidsdiensten zijn dat natuurlijk buitengewoon belangrijke zaken om te weten. Zo wordt het gemakkelijker om radicale gekken in de gaten te houden, bijvoorbeeld. Mogelijk kunnen daar aanslagen mee voorkomen worden.

Dat is ongelooflijk belangrijk, maar daar moet het niet bij blijven. Iedere moskee of islamistische organisatie die financiële of andere banden heeft met terroristische organisaties moet daarnaast ook nog eens keihard gesloten worden. Dergelijke banden zijn bewijs dat de moskee of organisatie feitelijk deel uitmaakt van de terreurgroep in kwestie. Het zal de Nederlandse politiek verbazen, maar lidmaatschap van terreurorganisaties is verboden.

Elke moskee die ook maar een beetje een band heeft met een terreurgroep moet gesloten worden en de betrokken imams en bestuurders moeten vervolgd worden wegens het lidmaatschap van een terroristische beweging. Als er financiën vanuit Nederland naar de organisatie in kwestie vloeien — zeker als het ISIS betreft — moeten die mensen daarnaast ook vervolgd worden voor de misdaden die gepleegd worden door de terreurclub. ISIS maakt zich bijvoorbeeld schuldig aan genocide. Financiers van genocide zijn net zo schuldig als de beulen die de volkerenmoord uitvoeren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ni28

  Jammer dat het in de pers altijd anders overkomt. De pers moet eigenlijk zwijgen over de gang van zaken bij de inlichtingen diensten om hun in het werk niet te belemmeren. Zo worden hun operaties naar buiten toe gebracht en de vijand gewaarschuwd. Mochten zij fout gaan komt het toch naar buiten. Ik neem aan dat zij dit werk doen voor onze veiligheid. Alleen onze wetten zijn soms onze eigen vijand. Net als in het geval van de Haagse imam. Ik vind dat vrijheden niet voor schurken en criminelen moeten gelden. Wat deze man doet is puur haat zaaien onder bescherming van Nederlandse paspoort.

  1. Ni28

   Hallo, ik ben een vrolijke moslim zeggen is geen gebaar nog voor het inburgeren. Als er moslims in Turkije zijn die er normaal bij lopen dan moet het hier ook kunnen. Voeg daad bij woord en dan wordt je geloofd. Maak van de moslimwijken normale wijken en dan wordt je pas gewaardeerd. Laat het Midden Oosten achter je als je hier als volwaardig erkend wilt worden.

 2. Svetlana

  Bangmakerij!

  Er is nog nooit een moslim betrapt op een terreurdaad. Elk geval tot nu toe incl. 9-11 zijn false flags om de islam, de enige religie van de waarheid te demoniseren

  1. Adriaan

   @Svetlana, je bent de meest humoristische hier op dit forum. Vroeger hadden we Boer Koekoek in de Kamer. Moesten we altijd om lachen.

   1. DirkSteen

    Ik vind dat teveel eer aan dit mens. En ik heb nog NOOIT om deze “dame” kunnen lachen!

    1. corfo

     @ Zweetlana.
     Teveel Turks brood gegeten ?
     Je wordt per dag meer hilarisch !
     Ga zo door en je zult nog ver geschopt worden !!

  2. AS210854

   Swetlana kruip in godsnaam weer onder je steen terug.

 3. sonar

  Het is natuurlijk belangrijk om die gemeenschappen te waarschuwen nu kunnen zij hun zaakjes op orde brengen ,want er mag absoluut geen reden gevonden worden om daar tegen op te treden.
  Het zou een negatieve invloed hebben op de moskee en imams en dat moeten we niet willen.
  De publieke opinie moet in toom gehouden worden door de leugen pers.

 4. Babaji538

  Na 2 jaar houd ik ermee op, om ‘Stupid Dutchy Cows’
  te corrigeren via Twitter.
  Petra Hermans

  1. Siemien

   Babajij vaginamonoloog: Na 2 jaar houd ik ermee op!!!!

 5. meanstreak2099

  het probleem zit hem in onze wet die vrijheid van goddienst waardoor deze moskeën vrij spel hebben helaas

 6. Duckday

  Ja dat gaan we dan vragen aan zulke mensen

 7. Siemien

  De inlichtingendienst wil ook heel graag alles weten van elke willekeurige burger in Nederland

 8. corfo

  En dát durft zich veiligheidsdienst te noemen ? Komisch toch ?
  Wij, échte Nederlanders krijgen onze belastingaanslag thuisgestuurd, geheel ingevuld door de z.g. belastingdienst, álles is bij die lui bekend, en bij een moskee tast men in ’t duister ? Het lijkt erop dat de belastingdienst óns wijs wil maken dat ze, in opdracht van de “regering”, óók een moskee willen aanpakken……als ze ’t zouden kunnen. Maar als een miskeet wordt aangepakt op de manier waarop échte Nederlanders worden aangepakt dan kan méér dan de helft van de misketen z’n heilige poorten wel sluiten, dus doen de instanties liever : “alsof…”

  1. AS210854

   Inderdaad niet te geloven corfo.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.