Nieuw-Zeeland: 'We willen Russische spionnen uitzetten! Alleen... zijn die er niet in ons land'

Nieuw-Zeeland: 'We willen Russische spionnen uitzetten! Alleen... zijn die er niet in ons land'

Waarom zou je Nieuw-Zeeland ook bespioneren? Het is een schitterend land hoor, een paradijs om in te leven. Maar voor inlichtingenwerk is het allemaal niet zo interessant.

De Nieuw-Zeelandse premier premier Jacinda Ardern is helemaal klaar met Rusland. Ze vindt het niet kunnen dat inlichtingendienst van dat land vrijwel zeker achter de moordaanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Yoelia zit. Ze steunt de actie van haar Britse collega Theresa May dan ook van harte. Die zette onlangs tientallen Britse 'diplomaten' (lees: spionnen) uit. Trump deed onlangs hetzelfde (met nog veel meer 'diplomaten').

Ardern zou dat heel graag óók doen. Alleen is er één probleem, aldus de dame. "Er zijn geen individuen hier in Nieuw-Zeeland die aan het profiel voldoen," zei ze tegen journalisten. "Als die er wel waren zouden we al eerder actie hebben ondernomen."

Wel heeft ze de Russische ambassadeur in haar land bij zich geroepen om duidelijk te maken dat ze "ernstige zorgen" heeft over het gedrag van het Kremlin. Die zal daar natuurlijk buitengewoon van onder de indruk zijn geweest en met bibberende benen teruggegaan zijn naar de ambassade.

Afijn. Hartstikke lief natuurlijk van Ardern dat ze haar steun voor May uitspreekt. Die zal dat ongetwijfeld waarderen. Wie weet, misschien krijgt ze wel een mooie boeket thuisgestuurd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties