snapshot3

Onnozele Trump geeft dictator Kim Jong Un een podium om te shinen

Geen categoriemrt 09 2018, 9:00
Vannacht is wederom vast komen te staan dat de Amerikaanse president geen verstand heeft van diplomatie. Als hij dat wel had, zou hij nooit Kim Jong Un hebben uitgenodigd tot een "historisch" overleg.
Groot nieuws in de Verenigde Staten: president Trump heeft een uitnodiging van Noord-Korea geaccepteerd om te komen praten met de doodenge communistische leider Kim Jong Un. Waar en wanneer de ontmoeting precies zal plaatsvinden is nog niet bekend, alleen dat het vermoedelijk in mei zal plaatshebben. Voor het eerst in decennia zullen Noord-Korea en de Verenigde Staten elkaar dan op het hoogste niveau ontmoeten.
Mooi nieuws? Wel als je werkt in het Witte Huis en onder vuur ligt vanwege het Mueller-onderzoek naar oneigenlijke banden met Rusland. Deze pikante ontmoeting leidt daar mooi de aandacht van af.
Maar wie hoopt op een spoedig einde van het Noord-Koreaanse regime of een einde aan de nucleaire ambities van Pyongyang heeft helemaal niets aan een aankomend topoverleg van Trump en Kim. Want wat de VS doet met zo'n overleg is Kim niet minder, maar juist méér legitimiteit geven als dictatoriaal leider van een ministaatje. Reken maar dat de nationale Koreaanse propaganda-tv groot zal uitpakken met beelden van de ontmoeting. Met daarbij de impliciete en expliciete boodschap: kijk, deze man mag aanschuiven bij de groten der aarde. Die heeft het ver geschopt!
Ach, zou je kunnen tegenwerpen, baadt het niet dan schaadt het ook niet. Wellicht dat Trump zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot dan eindelijk écht kan overtuigen te stoppen met die nucleaire raketten. Vergeet het maar: het groffe wapentuig is de laatste decennia een enorm succesvolle hit geweest. Het is voor Kim Jong-Un dé veiligheidsbuffer die zorgt dat niemand zijn land wil aanvallen. Want, zo is de stellige overtuiging, het Kim-regime is niet per sé lastig om militair te verdrijven, maar de rakettenregen, die binnen enkele dagen honderdduizenden doden aan Zuid-Koreaanse zijde zal laten vallen, is geen prijs die een gemiddeld mens wil betalen.
Kortom: die wapens zijn niet alleen in militair, maar ook in geop0litiek opzicht iets dat Noord-Korea absoluut niet kan prijsgeven. Men zal simpelweg wel moeten vasthouden - sticking to their guns, zouden de Amerikanen zeggen - aan hun kernraketten, omdat het de laatste veiligheidslinie is van een crimineel regime dat door de hele wereld gehaat wordt.
Die ontmoeting van Trump en Kim is dus volslagen zinloos: echte en betekenisvolle toegevingen van de Noord-Koreanen moet je niet verwachten. Wel gaat hier om wat plaatjes schieten met als bedoeling het gehavende publieke imago van de dictator uit Pyongyang op te vijzelen. Gun de Communistische Partij van Noord-Korea die eer niet, zou ik zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten