Oud CIDI-directrice Esther Voet: ‘Van Aartsen is een regent, Amsterdamse joden verdienen beter!’

Esther Voet, vroeger aan het hoofd van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) en nu aan dat van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, haalt in haar nieuwste stuk hard uit naar waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen. De reden: meneer doet niets tegen antisemitisme.

Het is alweer meer dan vijf maanden geleden dat de burgervader van Amsterdam, Eberhard van der Laan, overleed. Sindsdien worden zijn werkzaamheden uitgevoerd door Jozias van Aartsen, die in ieder geval tot na de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week waarnemend burgemeester is. En in die vijf maanden is er aardig wat gebeurd in Amsterdam, en dan heb ik het niet over positieve zaken. Zo is joods restaurant HaCarmel weet ik veel hoe vaak aangevallen: de eerste keer door een Palestijnse mafketel met vlag, en daarna door andere ‘stoere’ types die de ruiten inkegelden.

Je zou denken dat de maat vol is voor Van Aartsen, maar niets daarvan. Daar wijst Esther Voet ons wel op in haar nieuwste stuk voor het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Je kunt rustig zeggen dat ze de burgervader frontaal aanvalt, zowel op zijn (gebrek aan) daden én legitimiteit als burgemeester. Dat laatste aspect is immer ver te zoeken: meneer is alleen burgemeester doordat het noodlot toesloeg bij Van der Laan. Hij is eigenlijk een “regent”, zoals Voet het beschrijft: iemand die slechts tijdelijk voor iemand invalt.

Dáár an sich kan hij natuurlijk weinig aan doen, maar wat Voet hem wél kwalijk neemt, is dat hij zich ook als een regent gedraagt. Hij lijkt zich simpelweg weinig aan te trekken van het antisemitisme dat zijn stad teistert:

Waar politici, ook die van zijn eigen VVD, duidelijk stelling nemen tegen antisemitisme, denk aan de vernielingen van de ruiten van restaurant HaCarmel, durft oudgediende Van Aartsen het woord niet eens in de mond te nemen. Waar partijgenoten en politici van andere signatuur hun solidariteit toonden door direct na de eerste vernieling bij het restaurant te gaan eten, schitterde de burgervader door afwezigheid. Ook weigerde hij na de eerste aanval te zorgen voor camerabewaking. Pas na de derde keer dempte hij de put. En die camerabewaking is er in principe maar voor vier weken, alsof antisemieten niet tot vijf kunnen tellen. Tegelijkertijd uitte hij zich wel onbegrijpelijk positief over het salafisme.

En daar slaat ze de spijker op zijn kop: waarom wachtte Van Aartsen zo lang met het installeren van die camera’s? Het antwoord laat zich raden. Net als in zijn tijd als burgemeester van Den Haag, staat bestrijding van jodenhaat simpelweg niet hoog op zijn agenda, zelfs wanneer er gebeurt wat er nu gebeurt. Het lijkt hem gewoon weinig te kunnen schelen: binnenkort wordt hij toch vervangen, dus echt verantwoording afleggen zit er niet bij. Of zoals Esther Voet treffend afsluit:

Van die situatie toen blijkt Van Aartsen nog altijd niets te hebben geleerd. Hij was een regent, hij is een regent en zal dat altijd wel blijven. Amsterdam, de Amsterdamse Joden in het bijzonder, verdienen beter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ritter

  Wat kan men anders van Van Aartsen verwachtten?……………………..Van Aartsen is de man die salafisten salonfähig probeert te maken en in Den Haag een Sharia politie instelde in de Schilderswijk.

  We weten dus waar zijn sympathie en begrip ligt.
  ———————
  Van Aartsen: ‘Gehamer op salafisme is vervuiling van het debat’
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/02/589639-589639/

 2. DolleDries

  Je huivert als je denkt als zo man burgemeester in de jaren 1940- 45 was geweest het was toen al beroert voor de Joden toen in die stad maar dan was het helemaal hopeloos geweest.

  1. Rechtsaf

   @DD dat zou ernst/Guusje/Kong echt heel prettig hebben gevonden hoor

  2. eRik2017

   @DD
   Er moeten ook grenzen zijn. Dit gaat ietsje tever.

 3. denk eens na

  van Aars heeft een voltooid leven en moet uit zijn lijden verlost worden.

  1. eRik2017

   Ook deze @denk, gaat ietsje tever, vind ik.

 4. Ernst Quispel

  Onder de gordel. Esther Voet is niet fris bezig.

  1. eRik2017

   Moet jij niet eten Ernst?

   1. eRik2017

    Probeer anders eens lekker Kosjer eten i.p.v. Halal, Ernst.
    Heel lekker, bij Hacarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam.

    #lekkerkosjer

   2. Pit

    #doodzwijgen

  2. Bloem

   Onze huis antisemiet komt weer uit de kast

 5. Babaji538

  Al, voordat de ziel werd ingeleverd,
  was er geen enkele sprake van gezag
  noch van overwicht.
  Petra Hermans

  1. Rechtsaf

   @Babaji vaginamonoloog: noch van overwicht.

  2. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, voordat de ziel werd ingeleverd.

 6. Ni28

  De enige mogelijke antwoord is dat van Aartsen zelf een antisemiet is en pro Palestijn. Anders reageer je niet zo laks op duidelijke signalen.

  1. Ni28

   of laf, dat kan ook nog.

 7. Duckday

  In den Haag was hij ook niet thuis keek steeds de andere kant op Hij bleef maar vertroetelen Vriendjes hielpen vriendjes aan dik betaalde banen

   1. sonar

    Van Urk je kan wel gaat onderzoeken ,maar hij heeft er geen jaartal bijgezet.
    Het is een minkukel eerste klas ,een smerige potentaat .
    Voor dit figuur kan je geen respect voor opbrengen.

 8. Rex Gildo

  Amsterdamse joden zouden naar Israël moeten emigreren teneinde garantie voor hun veiligheid te verkrijgen.
  Men kan gewoon leven in nederzettingen te Judea en Samaria of Oost-Jeruzalem.
  Er bestaat daar immers voldoende ruimte voor vredeszoekende burgers.

  1. Rechtsaf

   @Rex uiteindelijk keert elke Jood terug.

 9. meijer61200

  Raar dat regent van Aarsen, en salafisten lover, op de foto staat met lege toiletpapier rollen om zijn nek?

 10. Gerlos

  Van Aartsen was als burgemeester van Den Haag al omstreden, maar nu in Amsterdam is hij volgens mij de weg kwijt.
  Tijd dat er een capabele burgemeester wordt benoemd, en dan bedoel ik niet die penthouse figuur Pechtold.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.