Slecht nieuws voor tegenstanders van de Sleepwet: vóór-kamp gaat duidelijk aan de leiding

Slecht nieuws voor tegenstanders van de Sleepwet: vóór-kamp gaat duidelijk aan de leiding

En dat komt nog bovenop het feit dat Rutte III de uitslag sowieso meteen naast zich neer zou leggen.

Woensdag is het weer een mooie dag voor political junkies en eenieder die zich enigszins voor politiek interesseert. We mogen allemaal (nouja, behalve als je in een recent gefuseerde gemeente woont dan) naar de stembus om onze gemeenteraden te kiezen, en deze keer is er dubbel keuze. Naast het kiezen van onze volksvertegenwoordigers op lokaal niveau, heeft het namelijk ook een nationaal tintje: het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingendiensten, de zogenaamde 'Sleepwet'.

Gisteren kwamen we er al achter dat een aardig deel van Nederland eigenlijk niet veel afweet van deze wet, en dus eigenlijk slecht geïnformeerd een keuze gaat maken - als men al gaat stemmen, natuurlijk. Of het één met het ander verband houdt is lastig te bewijzen - de kans is echter aardig groot - maar nu weten we ook dat we volgende week waarschijnlijk grotendeels 'ja' tegen die nieuwe wet gaan zeggen. De meeste recente peilingen wijzen erop dat dit gaat gebeuren, en met een meerderheid die nog lastig in te halen valt: 51% zou vóór, en 30% tegen stemmen.

En dat is natuurlijk bijzonder slecht nieuws voor tegenstanders van die wet. 19% heeft nog geen keuze gemaakt, maar het feit dat er eigenlijk nul discussie over dit referendum bestaat - het doet er toch niet echt toe - maakt dat het een wel héél lastige taak wordt om zwevende kiezers over te halen. En zelfs dan heeft het voor-kamp theoretisch sowieso al een absolute meerderheid.

Ik moeten bekennen: eigenlijk ben ik grotendeels vóór deze wet. Toch hoop ik ergens dat Nederland tegen de verwachting in alsnog tegen zal stemmen. Waarom? Omdat een vóór-stem op de meest perverse manier door Rutte III zou worden misbruikt. We weten allemaal dat de huidige regeringspartijen niets hebben met referenda, simpelweg omdat het volk niet met hen meestemde bij het Oekraïnereferendum. Stemmen we woensdag tegen, dan wordt die uitslag dan ook meteen de Hofvijver in gesmeten. Maar reken er maar op dat als we woensdag vóór stemmen, Rutte triomfantelijk zal zeggen dat hij zich gesterkt voelt en dat hij met alle liefde de wil van het Nederlandse volk zal volgen. En dié hypocrisie willen we niet meemaken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties