Pechtold ambieert een baan als cabaretier: ‘Nee joh, D66 is juist hartstikke vóór referenda!’

Als je denkt dat Nederland dát fabeltje ooit nog gelooft, dan schat je onze intelligentie wel heel laag in, Alexander.

Het was vandaag een drukke bedoeling in Rotterdam: maar liefst 1500 referendummoordenaars kwamen daar vandaag bijeen op het D66-congres. Daar liet ‘democraten’-leider Alexander Pechtold na een opvallende radiostilte van weken eindelijk eens weten wat hij persoonlijk nou van de teraardebestelling van het referendum vindt.

Het eerlijke antwoord moge duidelijk zijn: ‘Het leek me eens leuk idee, maar toen ik erachter kwam dat men daarmee ook tégen ons in kan stemmen, was de lol er snel vanaf.’ Zulke eerlijkheid viel echter niet te verwachten natuurlijk van deze man, dus in plaats daarvan bewees hij thuis de leukste te zijn en zowaar publiekelijk zijn liefde voor het referendum te verklaren. Ja, je leest het goed: Alexander Pechtold is eigenlijk vóór referenda.

Hoe dat dan te rijmen valt met het koudmaken van het raadgevend referendum? Simpel, aldus Pechtold. Eigenlijk zag hij dat referendum eerst als een opstapje naar het bindend referendum, en dáár is zijn partij alsnog groot voorstander van. Beweert hij dan. Maar zoals het nu werkte, werd hij er niet warm voor:

Hij zei dat het Oekraïne-referendum heeft laten zien dat het raadgevend referendum niet werkt. De initiatiefnemers gaven volgens hem toe dat hun doel eigenlijk het ondermijnen van de Europese Unie was.

Pechtold zei op het congres dat D66 altijd voorstander van een correctief, bindend referendum over “geschikte onderwerpen” is geweest en niet voor een raadgevend, niet bindend referendum over wetten die net zijn ingevoerd. Hij noemde het correctief referendum, waarvoor de grondwet gewijzigd moet worden, “het échte referendum”. “Voor dat referendum blijven wij ons inzetten.”

Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar iedereen weet dat het hiermee gewoon einde oefening is voor referenda in Nederland. Het bindend referendum zal nooit worden ingevoerd, puur omdat Nederland daar niet klaar voor is. Referenda werken pas zodra je een traditie daaromheen hebt gebouwd, en juist dáárvoor was het niet-bindende referendum nodig. De stap van niets naar alles is te groot, en wat dat betreft speelt Pechtold het spelletje weer slim: ook hij weet dondersgoed dat dat bindende referendum er zo nooit zal komen. Maar dan kan hij de intentie om daartoe te komen wél leuk op de partijwebsite laten staan. Voor de bühne, welteverstaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Mensen in het openbaar aan de Deug-muur spijkeren
  De Wezel Peggol staat voorop te gillen, schuimen en krijsen
  De democratie vermoorden
  Muisstil

 2. Ernst Quispel

  D’66 ineen verklaard voorstander van bindende referenda maar een wetsontwerp daartoe haalde het in 2017 in de Kamer niet. De opstelling van D’66 was daarin niet bijzonder helder, in elk geval niet op het niveau waarop populisten erover brallen.

  Hetgenuanceerde standpunt luidt:

  “D66 is voorstander van referenda als noodrem op nieuwe wetgeving, maar niet als volksgericht om met één pennenstreek de vooruitgang die zestig jaar Europese samenwerking ons heeft gebracht in vrede, welvaart en veiligheid, vastgelegd in wet- en regelgeving en verdragen, uit te wissen. De huidige referendumwetgeving en het instrument zelf zijn volstrekt ongeschikt voor dergelijke besluiten en dient te worden aangepast (…).

  Daarnaast wil D66 dat de bevolking als noodrem de mogelijkheid krijgt om met een correctief bindend referendum wetsvoorstellen tegen te houden, nadat het parlement deze heeft aangenomen. Dit correctief bindend referendum omvat geen internationale verdragen.”

  Ik snap de nuance maar het is het is natuurlijk feitelijk een een standpunt tegen referenda. D’66 probeert hier een politieke quadratuur van de cirkel op te lossen. Bijzonder helder is het niet.

  1. eRik2017

   Als @Ernst-Wim aangeeft er niet mee te kunnen trollen, gelooft u mij, dan zit er echt iets mis.
   Pechtold verteld sprookjes….. Er was eens een ridder bovenin een appartementencomplex….

   Na zijn penthouse geschenk gelooft hij dat de Nederlander al zijn sprookjes slikt.

   Dag Alexander. Besteedt wat tijd aan jouw vriendin.

   1. Pit

    @Erik:

    #doodzwijgen

   2. Bloem

    Doodzwijgen die antisemiet

 3. Spaanse kok

  Een minister welke het regeerakkoord uitvoert names de regering vertolkt volgens DDs en het gros der reageerders het eigen partij programma.
  Lijkt allemaal niet te bevatten voor de gemiddelde DDS redacteur/reageerder.
  Triest, heel triest.

  1. Duke

   Het was niet alleen een D66 minister, ook de D66 fractie. De fractie had heel eenvoudig kunnen zeggen dat ze zich houden aan afspraken van het regeerakkoord maar dat ze zelf voorstander zijn van een referendum. Als ze dat hadden gedaan in plaats van al die goedkope leugens, stonden ze niet elk referendumdebat met hun mond vol tanden.

 4. poison

  Had die Pechtold bij iedere leugen maar in z’n broek gescheten.

  1. Florissa

   Heb je 2 strontkarren per dag nodig .

   1. poison

    Pechtold zal het niets uitmaken welke pijp het afloopt.

  2. eRik2017

   Zoals het klokje in het penthouse tikt, tikt het nergens.

 5. DolleDries

  President Vladimir Putins jaarlijkse toespraak tot de natie bevatte naast een nuchtere analyse van de economische en demografische toestand van Rusland ook een ernstige waarschuwing aan het adres van het Westen. De formidabele nieuwe wapens die Rusland volgens hem heeft ontwikkeld zijn een reactie op het eenzijdige terugtrekken uit het ABM (anti anti-raketsystemen)verdrag 14 jaar geleden door president Bush, en de stapsgewijze agressieve militaire omsingeling van Rusland door de NAVO. Putin stelde zich tot nu toe over het algemeen terughoudend op, probeerde ons de hand te reiken, maar dat tijdperk lijkt definitief voorbij. Nu de VS en de EU zo duidelijk uit lijken op een militair conflict, heeft de Russische leider eindelijk zijn kaarten op tafel gelegd. En die zijn dermate sterk, dat het Westen zal moeten kiezen tussen vrede of een oorlog, die het vrijwel zeker zal verliezen.

  Of het nu de door de CIA opgezette fascistische staatsgreep in Oekraïne was, of de door de Amerikanen, Turken, Saudi’s, Al-Qaeda en ISIS in gang gezette bloederige burgeroorlog in Syrië – Putin hield zich al die jaren in, en reageerde op deze door het Westen veroorzaakte escalaties met een strategie van ‘parallelle agressie’. Zo wist Rusland steeds kleine, maar belangrijke successen te boeken, zoals het overeind houden –en zelfs aan de winnende hand helpen- van de Syrische president Bashar Assad.
  Westen heeft geen verdediging tegen nieuwe Russische wapens
  Zijn aankondiging dat Rusland over hypersonische (kern)wapens beschikt, die alle Westerse anti-raketsystemen nutteloos maken, is het signaal dat Putin van voornamelijk verdedigen is overgeschakeld op de aanval. Zijn feitelijke ultimatum zou iedereen in het Westen zeer ongerust moeten maken, en dat doet het ook, getuige de bezorgde gezamenlijke reactie van president Trump, president Macron en bondskanselier Merkel gisteren.
  Rusland heeft al diverse malen laten zien dat het bepaald niet bluft. De traditionele technologische superioriteit van het Westen is verdampt, en op sommige gebieden zelfs in een achterstand veranderd. Enkele jaren geleden wist Rusland met een elektronisch wapen een hypermoderne Amerikaanse destroyer in de Zwarte Zee compleet vleuggellam te maken. Door het inzetten van vergelijkbare elektronische wapens bereikten bij de Amerikaanse aanval op de Syrische Al-Shairat basis vorig jaar april meer dan 60% van de kruisraketten hun doel niet.
  Kremlin wint ook informatie oorlog
  Het Kremlin is ook langzamerhand de informatie oorlog aan het winnen, niet alleen ondanks, maar inmiddels ook dankzij de onophoudelijke extreem tendentieuze anti-Rusland hysterie in de Westerse media en politiek. Je kunt jarenlang allerlei valse beschuldigingen tegen ‘de vijand’ verspreiden, maar zodra ook de zoveelste ‘chemische wapen aanval’ niet blijkt te hebben plaatsgevonden, of –vaker nog- juist is uitgevoerd door de extremistische islamisten die door het Westen worden gesteund en bewapend, beginnen mensen de officiële propaganda niet langer serieus te nemen (en terecht).
  Wat die anti-Rusland-hysterie betreft: uitgerekend degene waar wèl een wagonlading bewijs van is dat zij een geheime deal over de illegale verkoop van Amerikaans uranium aan Russen sloot, Hillary Clinton, wordt door de globalistische ‘Deep State’ niet aangepakt. Juist degenen die nu ‘de Russen! de Russen!’ schreeuwen, zijn de echte schuldigen, en in de media degenen die de ware dader nog steeds als een soort heilige behandelen waar geen woord van kritiek op mag worden geuit.
  Alle anti-Russische plannen zijn mislukt
  Dit alles is na Putins toespraak plotseling irrelevant geworden. De nieuwe Russische wapens hebben de situatie op het geopolitieke schaakbord een totaal ander aanzien gegeven, en wel duidelijk in het voordeel van Moskou. Het Westen heeft daar vooralsnog geen antwoord op, behalve het verplaatsen van nog meer inferieur Amerikaans oorlogsmaterieel naar Oost Europa (we besteedden er afgelopen week nog aandacht aan dat de Europese legers amper meer iets voorstellen, dus die vormen al helemaal geen bedreiging meer voor de Russen).
  Ook de door de CIA en EU beoogde regime wisseling in Rusland is op een mislukking uitgelopen. Kreten vanuit de oppositie dat Putin ‘een verrader’ of ‘een Zionistische pion’ is, zijn nu in één klap van tafel geveegd. De Russische president is nog altijd mateloos populair onder zijn volk, en heeft de defensie van zijn land dermate krachtig gemaakt, dat de NAVO alle hoop op een eventuele militaire overwinning nu definitief kan laten varen.
  Oorlog, of toch vrede?
  Feitelijk heeft Putin nu al zijn bondgenoten onder de Russische nucleaire paraplu geplaatst, die door het Westen niet te verdedigen is. Dit zal Trump, Merkel en Macron dwingen om met hem om de tafel te gaan zitten om over vrede te praten, en ook alle andere partijen die erover denken om toch een oorlog te beginnen –van Hezbollah, Israël, Turkije tot Iran- nog eens diep laten nadenken of dat nu wel zo’n verstandige koers is.
  ‘Verwacht dit jaar een grote top tussen Trump en Putin,’ schrijft analist Tom Luongo. ‘Trump kan zich gezien Putins aankondigingen niet langer achter de krankzinnigheid van de Democraten verschuilen. Ze moeten nu formeel gaan praten over hoe ze de wereld weer kunnen weghalen van wat het randje van een oorlog lijkt te zijn.’
  Bron x nieuws

  1. Bon-vivant

   Goeie bijdrage van DolleDries in het kader van dit referenda-debat

 6. Ni28

  Wat een idiote hypocriet die Pechtold.

 7. Original NL

  Een referendum met door D66 goedgekeurde “Geschikte onderwerpen”.
  Zoals??…..
  Wilt u 1.999.999 of 2 miljoen gelukszoekers per jaar?
  Betalen we volgend jaar 750 of 751 euro per persoon aan de usseu?
  Zulke keuzes???

  1. poison

   Vergeet het maar. Referenda kunnen wij voor altijd op onze buik schrijven.

 8. Uiterst Links

  Pechtold is de D66 variant van Rutte laten we zeggen. Een ander, gezicht een ander net iets ander taalgebruik maar voor de rest een pot nat.

  Beide gezichten vertegenwoordigen de perfecte stereotype van een gladde, leugenachtige politicus zonder principes en idealen

 9. Rechtsaf

  De d666 is met nuance bezig en knaagt dus aan de democratisch verworvenheden, de uitleg is deze; “raadgevend” en correctief referendum.
  De eerste is wettelijk gezien geschrapt en is dus een inperking van onze democratische stem.
  Het 2de “correctief referendum” staat al in de wet, het is echt onzinnig door de d666 om partijen de schuld te geven dat een nieuw wetsontwerp het niet haalde..

 10. Pit

  Alexander Pechtold aka Perte Penthouse Pechtold is mede verantwoordelijk voor:

  – Afschaffing van het referendum
  – Invoering van de sleepnetwet
  – Het op voorhand beschikbaar stellen van organen
  – SyRI
  – Méér EU, méér Brussel
  – Etc…

 11. Pit

  Ik heb geen enkele reden tot fiducie in de overheid. Om die reden durf ik te beweren dat de overheid iedere gelegenheid zal gebruiken om haar burgers te bespieden, te volgen, en de verzamelde gegevens op te slaan, te verwerken, te combineren en door te sluizen aan bevriende staten.

  Deze praktijk zal uiteraard ook worden ingezet bij fraude of vermeende fraude, dit zijn immers misdrijven.

  #sleepnetwet

  1. Bon-vivant

   Vandaar dat het nu zo slecht gaat met Nederland en bovenaan prijkt op de lijst met onderontwikkelde landen.

   1. Ernst Quispel

    Ja, Bob-vivant, het is verbazingwekkend waarom er vanuit Nederland geen vluchtelingenstroom naar landen met meer welvaart en veiligheid bestaat.

    Iedereen wil hier toch weg?

    1. Rechtsaf

     @ernst jij bent uiteraard voor nog opener d666 grenzen

     1. buitenbeentje

      Maar als je weg gaat en gebruik maakt van de open grenzen en vrije vestiging, ben je volgens hem een landverrader. Een geestelijke spagaat die hem zo in de war heeft gemaakt dat hij vandaag niet meer weet wat hij gisteren gezegd heeft. Alzheimer.

  2. Rechtsaf

   @Pit ik ben ervan overtuigt dat je gelijk hebt, sterker nog, de overheid gebruikt elk excuus om jou en mijn privacy in te perken, kijk maar eens naar de algemene voorwaarden van bv de banken, of zoals je zegt de sleepnetwet..

  3. 75

   Pit: helemaal mee eens. Nog wat voorbeelden.
   We hebben een minister die vind dat FvD verboden zou moeten worden een burgemeester die keihard beweerdt dat mensen die op de PVV stemmen niet bij de politie mogen werken. Als je dan veel op DDS kijkt en/of de site van de PVV bezoekt dan kun je verwachten dat als je familie hebt die bij een overheid dienst werken problemen krijgen.
   Zo was het 60 jaar geleden en het zal nu niet anders zijn.
   Want die sleepwet is er ook voor om de bevolking in de gaten te houden.

   1. Ernst Quispel

    “We hebben een minister die vind dat FvD verboden zou moeten worden”

    Wat een schande! Welke minister beweerdt dat in Godsnaam?

    1. Ernst Quispel

     beweerdt = beweert

    2. Rechtsaf

     @ernst noem er 1 die dat niet wil..

 12. EllyD18

  Kereltje Pechtold vergeet één ding.
  Wie het zo hoog heeft kan heel diep vallen. Eén klein foutje en ze pakken hem.

 13. Bloem

  Kan die man zijn eigen D66 pil niet innemen

 14. ayreonaut

  Het is en blijft een veilingmeester, heeft ie in ieder geval weer een punt dat per opbod verkocht kan worden.

 15. Ben Zine

  Uit de mond van Pechtold komt alleen maar poep. Echt, ik heb die man nog nooit op een zinnig woord kunnen betrappen.

 16. Babaji538

  Alexander Pechtold heeft allereerst niet in de gaten,
  hoe hij overkomt.
  Ten tweede getuigt hij, in heel zijn doen en laten,
  van bijzonder weinig zelfkennis.
  Hij is daarin niet enig.

  Petra Hermans

  1. buitenbeentje

   Ik heb wel eens van mondschilders gehoord.
   Nog nooit van schaamlipschrijvers.

   B.Beentje

 17. buitenbeentje

  Het raadgevend referendum moet je beschouwen als een privé kwestie.

 18. PMG

  De pubertjes hier begrijpen niet dat in een paar jaar zaken behoorlijk kunnen veranderen. Zo was er ooit de PVDA, om maar eens een voorbeeld te noemen.

 19. Frits Jansen

  “De initiatiefnemers gaven toe dat hun doel eigenlijk het ondermijnen van de Europese Unie was.”

  Precies: referenda worden gekaapt door demagogen met hun eigen agenda. Ze willen chaos om daarna de macht te grijpen.

  En DDS wil ook chaos, omdat dat meer clicks genereert. Bah.

  Sommige D66’s zijn nog net zulke dromers als Van Mierlo in 1966, en willen het volk meer bij de politiek betrekken. Geen politici neemt er genoegen mee dat sommige mensen gewoon niet in politiek geïnteresseerd zijn, al was het maar omdat ze tevreden zijn met de huidige gang van zaken.

  DDS-trollen beginnen dan te jeremiëren dat het Kabinet helemaal niet naar de bevolking luistert, maar dat komt omdat ze zich erop verkijken dat een Verstandig Bestuur maar smalle marges heeft, zeker in een coalitie. Maar verwende kinderen zeuren altijd als ze hun zin niet krijgen, of dat nu terecht is of niet.

  1. Ernst Quispel

   Goede analyse.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.