Rutte spreekt Bolkestein meteen weer tegen: 'Nee, ik ben NIET van plan naar Brussel te gaan!'

Geen categoriemrt 16 2018, 15:00
Wéér laat een VVD-prominent weten dat Mark Rutte best wel eens zou kunnen azen op een r
Het is één van de hardnekkigste geruchten die momenteel in Europa rondgaan. Donald Tusk moet op termijn het veld ruimen als voorzitter van de Europese Raad, en één man in het bijzonder wordt gezien als zijn gedoodverfde opvolger: onze eigen premier Mark Rutte. Zelf ontkent hij dit, telkens met de boodschap dat hij het wel 'prima naar zijn zin heeft' als Nederlandse premier. Nouja, dat kan hè, zullen we maar zeggen.
Toch spreekt er veel tegen het verhaal van de VVD'er. Zoals De Dagelijkse Standaard vanochtend al berichtte, heeft VVD-coryfee Frits Bolkestein een boekje opengedaan over de lobby die hij zelf graag zou opzetten om Rutte naar Europa te krijgen. Volgens hem is de man 'geknipt' voor de taak, en zouden onze ambassadeurs in Europese landen zo snel mogelijk moeten beginnen met lobbyen om regeringschefs zo ver te krijgen dat ze hem als Tusk's opvolger kiezen. Het is duidelijk dat men binnen de 'liberale' partij niet kan wachten om Rutte één van de hoogste posten in Europa te zien bekleden.
En weet je: waarom ook niet. Je kunt veel zeggen over onze premier, maar er zijn in Europa veel ergere kandidaten voor die post te vinden. Een Nederlander aan de top in Brussel valt moeilijk een slecht ding te noemen, en het zou dan ook echt geen schande zijn als de VVD-leider de optie openhoudt. Maar dat doet hij dus niét: Mark Rutte is er vandaag weer als de kippen bij om de nieuwe geruchten van de hand te wijzen. Lees maar mee:

Premier Rutte is voorlopig niet beschikbaar voor een hoge post in Europa. "Ik ga deze periode mooi afmaken", zegt hij. Rutte wil in de zomer van 2020 bekijken of hij nog een periode VVD-partijleider wil zijn, maar "geen Europa, nee".

De premier vindt het "ontzettend lief" dat Bolkestein hem noemt, maar blijft erbij dat hij de rit met dit kabinet wil uitzitten, wat betekent dat hij tot 2021 minister-president is.

Rest te zien of hij zich aan zijn woord houdt. Als hij écht elk aanbod, hoe mooi en goedbetaald dan ook zal afwijzen, dan siert hem het natuurlijk de minister-presidentiële rit uit te willen zitten. Mocht hij na twintigduizend keer ontkennen echter tóch naar Brussel vertrekken, dan vervalt hij in zijn favoriete hobby: de draaikont spelen. In dat geval valt het te verkiezen dat hij nu gewoon eerlijk is, en toegeeft zijn opties open te houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten