Shoot me now! ‘Binnen drie jaar verkoopverbod op gasgestookte cv-ketels’

Want global warming. Ehm, klimaatverandering.

Je wordt er langzamerhand steeds vermoeider van: het grote bedrijfsleven en radicale milieuclubs die samenwerken om de consument een oor aan te naaien. Nu dit weer:

Binnen drie jaar moet het verboden worden om een gasgestookte cv-ketel te kopen. Daarvoor pleiten vijftien partijen, waaronder Gasunie en Essent, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-VNI en milieuorganisaties als Greenpeace.

Volgens het Algemeen Dagblad is de kans “groot” dat de coalitiepartijen het plan overnemen. Dit houdt in dat het vanaf 2021 verboden wordt om gasgestookte cv-ketels te verkopen. Wel vermeldt de krant heel blij dat de milieugestapo je huis niet binnenvalt als je nog een “ouderwetse” ketel hebt vanaf dan. Pas als die vervangen wordt moet je een “milieuvriendelijk alternatief” (eigenlijk is het dan geen alternatief meer, maar een verplichting) kopen.

Je zou denken: hoe komt het toch dat de bedrijven en organisaties op één lijn zitten. Nou: geld.

Alternatieven zijn onder meer hybride en ook volledig elektrische warmtepompen. Die gebruiken minder of zelfs helemaal geen gas. Ze zijn wel fors duurder, ook na aftrek van subsidie.

Maar ‘beloven’ de bedrijven, ze gaan er echt álles aan doen om die andere versies van de ketel “goedkoper” te maken. Uiteindelijk. Niet goedkoper dan een gasketel, haha!, maar wel goedkoper dan nu. Hopen ze. Enzo.

Zoals Alexander Sassen van Elsloo terecht twittert:

Inderdaad. Shoot me now. Ik ben er klaar mee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. buitenbeentje

  Ik stook op hout. houtkachels, pelletkachels, kachels op houtsnippers en combinaties daarvan zijn alom, met subsidie te koop. Houtkachels zijn trouwens in Duitsland voor een habbkrats te koop. Ik ken een bedrijf in Arnhem, dat de houtkachels voor 185 Euro bij de bouwmarkt in Kleve koopt, kwantumkorting bedingt en ze voor 700 verkoopt in NL. Het volk wenst belazerd te worden.

  Verder zijn in Duitsland en België (en natuurlijk ook verdere landen), ook EU, vrij HR ketels te koop van alle bekende merken en bestaat er zoiets als vrij verkeer van goederen. Zo lang de verboden niet Europawijd ingevoerd worden hebben genoemde bedrijven een probleem.

  Als iedereen nu zelf zijn ketel gaat vervangen wordt de situatie wel een hoop onveiliger, maar daar werken ze bewust naar toe.

  1. Holland

   Buitenbeentje, ik stook ook op hout: heerlijke warmte. Bij mij in de buurt is de kuubpreis voor topkwaliteit biogedroogd hout de laatste 7 jaar nauwelijks gestegen – lekker voordelig dus. Natuurlijk ook geen energiebelasting. En inderdaad, een nieuwe, degelijke houtkachel met speksteen buitenwanden koop ik hier voor net €500,-. Daar kan ik weer 15 jaar mee toe.

  2. EU kok

   Wat is dat buitenbeentje toch een simpele man/vrouw/mens.
   Hebben we in Nederland een leeglopende gasbel en verzakkende huizen op die gasbel, komt hij met zijn houtkachel op de Alpenwei.
   Kan ik net zo goed beginnen met de gecombineerde verwarming/airco hier in Spanje.
   Simpel zieltje, het gaat over een probleem in Nederland, probeer dat nu eens te snappen.

 2. 75

  Buiten dat de aanschaf behoorlijk hoog is moet je er maar de ruimte voor hebben.
  Je krijgt een hele machinekamer in je huis het ding is zeker 3 x zo groot als een gasketel.

 3. Ni28

  En al die klimaatgekkies die nu op de would be pop idool Klaver gestemd hebben kunnen hun portemonnees wijd open doen. Helaas de rest van de mensen ook. Want hier gaat het niet bij blijven dit is het begin. Dankjewel groene visionairs die het klimaat gaan redden en ons met abnormale kosten gaan opzadelen. Want geloof vooral niet dat het iemand voor je betaalt dat beetje subsidie stelt niets voor. Wij gaan dokken en niet weinig. Als je straks niet met vakantie kan besef dat je op je groene balkonnetje of tuintje mag genieten met het besef dat je het van de klimaat hebt gewonnen.

 4. Ernst Quispel

  Een belangrijke reden om deze omschakeling naar duurzamere energie te maken is ook dat we snel de gaskraan in Groningen moeten dichtdraaien. De kans is met name om die reden groot dat het Kabinet dit voorstel gaan overnemen.

  Goede zaak.

  1. Holland

   Het gros van de 7,7 miljoen huishoudens moet dan overstappen op warmtepompen die draaien op elektriciteit. Die pompen hebben weliswaar een uitstekend rendement (output is gemiddeld 5 maal de input), maar de input blijft elektriciteit. Dat betekent dus extra centrales alsmede een onafzienbaar oerwoud van windmolenparken. Gefeliciteerd Nederland!

   1. Ernst Quispel

    Warmtepompen gebruiken nauwelijks elektriciteit, domme jongen.

    1. Holland

     Ingenieur Quispel heeft het helaas mis. De sukkel begrijpt niet dat het gebruik (de input) samenhangt met de buitentemperatuur. Het rendement is -zoals ik al zei- prima, maar om 5 kilowatt warmteafgifte te krijgen moet er toch echt 1 kilowatt elektriciteit in. Het extra elektriciteitsverbruik op jaarbasis voor een gemiddelde woning/gezin met een warmtepomp komt uit op een 2000KW per jaar. Thans is het gemiddelde elektriciteitsverbruik per gezin zo’n 2.950 KW. Het verbruik per gezin neemt dus met 2/3 toe. Maal 5,5 miljoen gezinnen. Reken maar uit je extra centrales en windmolens.

     1. robroy

      Ja en dan krijg je geen antwoordt meer van pedo Wim die is gaan kijken of de zeespiegel al stijgt want dan krijgt onze Schijtwim natte voeten

     2. Scaldis

      Hahaha zet de domme Lispelaar zichzelf weer eens voor schut!

     3. Rechtsaf

      @Holland Ernst is ratje die wat deponeert om vervolgens over te gaan op de al oude “domme jongen” strategie..
      Ernst is natuurlijk zelf nog te stom om zijn eigen reet af te vegen maar dit terzijde..
      Ernst snapt ook niet dat de aanschaf van al die zooi bakken met geld gaat kosten.
      Krijgt die galbak van een Rutte toch gelijk met koop een huis,boot of nieuwe auto nou dit komt toch heel dicht in de buurt..

     4. Ernst Quispel

      1 KW.

      🙂

    2. Koos sssss

     Wat jij stelt is niet helemaal waar. T.o.v. gas gebruiken warmtepompen duidelijk minder energie, maar je moet toch al gauw op een 7.000 kWh per jaar rekenen.
     Dat is ongeveer 2x het elektriciteitsgebruik van een gezin met 2 kinderen.
     Wil je dat met zonnepanelen afdekken, dan heb je daarvoor 25 panelen nodig die elk 300 WP opleveren. Dat is dan nog buiten het gebruik van de douche en buiten het normale elektriciteitsgebruik.

     Als “heel Nederland” aan de warmtepompen gaat, moeten er heel wat elektriciteitscentrales worden bijgebouwd. Wil je daarvoor geen gas gebruiken en geen kernenergie, dan gaan dat dus kolencentrales worden.

     Overigens ben je er niet met een warmtepomp, je zal je hele woning ingrijpend moeten verbouwen.

     Gezien de timing, waarop dit wordt gebracht en de praktische onmogelijkheid van dit voornemen lijkt me sprake te zijn van een 1-april grap.

     1. Ernst Quispel

      Natuurlijk gebruiken warmtepompen elektriciteit maar dat moet je uiteraard in relatie zien tot de opbrengst. Die is ongeveer 1:4,5.

     2. Holland

      Quispel, een 9kWh warmte(lucht)pomp levert zo’n 35 kW warmte-energie op wat gemiddeld genoeg is om een eengezinswoning te verwarmen. Als het koud is gebruikt dat ding dus 9 kilowatt per uur om de boel warm te houden. Voor de rest wat Koos sssss zegt.
      Dus hoezo duurzame economie en energie?

     3. Koos sssss

      In antwoord op de input van ons aller geliefde Ernst Q. hieronder.

      Warmtepompen gebruiken zeker minder energie dan gas. Waarbij dan wel de vraag speelt, hoe je die energie opwekt. In linkse kringen worden kolencentrales sterk vervuilend genoemd. Hebben deze fraaie lieden gelijk, dan daalt weliswaar het energieverbruik, maar neemt de vervuiling toe.
      Dat is natuurlijk niet echt een vooruitgang te noemen.

      Het is altijd handig, om het complete plaatje te pakken.

   2. sjun

    Daarnaast moet er dan nog eerst ‘iets’ aan extra kosten voor islolatie gemaakt worden. Kosten die evenals die van een warmetepomp nauwelijks te dragen zijn voor gewone Nederlanders van wie het vrij besteedbare inkomen al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw meer en meer wordt afgesnoept om maakbaarheidsidealen van anderen te bekostigen. Er zal een constante energieprobleem opgelost moeten worden. Kernenergie biedt die oplossing maar vanwege de Groenlobby waarvan PvdA-man en ex-lijsttrekker Diederik Samsom een exponent is wordt dat tegengewerkt.

 5. sjun

  Een alternatief is de butagasfles of het het houtvuur danwel de allesbrander. Om milieugekkies dwars te zitten zou ik voor de laatste opteren als ik gedwongen werd tot aankopen vanwege door anderen bedachte normen om me geld uit de zak te kloppen.

 6. ayreonaut

  Goed idee, de verkoop van deze dingen verbieden in Nederland met ingang van 2021. Wat kosten die dingen in het buitenland?

 7. Sevenofnine

  Warmtepomp…werkt op electriciteit. Moeten we de kolen en gas centrales wat harder opstoken. En wie zitten er achter het manifest….enrrgie bedrijven die de installatie wilen verhuren. Uneto VNI die er ook aan hoopt te verdienen..bureau Berenschot …wie betaalt dit “onafhankelijke” bureau. Ok een ook nog de mileu organisaties zoals Greenpeace met hun vervuilende oceaan stomers.
  En dan nog de loze belofren dat we het teugverdienen door besparing op de gas rekening. We weten allemaal dat de energie belasting dan omhoog gaat om het gebrek aan inkomsten te compenseren.

  I rest my case..en heb geen ruimte voor een warmtepomp.

 8. Knopper

  Ik stel voor dat we met zijn allen overgaan op aardwarmte , aarde warmt op wanneer we die warmte massaal met zijn allen naar boven trekken zijn we ook meteen van dat probleem af , totdat die gaat afkoelen als gevolg daarvan maar trek de aarde leeg , waarschijnlijk word de kern van de aarde ook gevoed door fossiele brandstof maar maak je niet druk wij krijgen de aarde wel koel

 9. iDude

  Warmte pomp kan een goede manier zijn om je huis te verwarmen.
  Het is alleen nu nog veel te kostbaar.
  Laten we voor het gemak zeggen ik ga “groen / eco” whatever, dan gaat het serieus geld kosten.
  denk aan:
  – warmtepomp
  – Zonnepanelen voor de warmte pomp van stroom te voorzien.
  – Aanleg vloerverwarming of aanpassing radiatoren
  ik denk dat je zo 15k neer kan tellen, wie kan dat betalen?

  1. Frits Jansen

   Het goedkoopste is om je huis te verwarmen met stookolie. Zoals bekend is dat een soort dieselolie, en diesel is in de aanbieding omdat dieselauto’s uit de gratie zijn.
   En als je heel rechts bent hoop je dat het zwavelrijke, extra vette dieselolie en ze de kachels een beetje smoren zodat is die extra veel roet produceren. Prachtig gitzwart roet.
   Ook te gebruiken om Zwarte Piet een kleurtje te geven.

 10. Frits Jansen

  “het grote bedrijfsleven en radicale milieuclubs die samenwerken”.
  Precies, het milieu was links maar is nu rechts, omdat er veel geld aan verdiend kan worden.

  intussen is het belachelijk dat wij ons goede aardgas opstoken aan centrale verwarming. De industrie (vooral elektriciteitsfabrieken) produceert enorme hoeveelheden restwarmte die nu als koelwater de Noordzee in stroomt. Het is een thermodynamische wetmatigheid dat die energie niet meer te gebruiken is om stroom op te wekken. Maar dus wel voor verwarming!

  Het lastige is dat fossiele brandstof altijd nog zo goedkoop is dat het helemaal niet rendabel is om daarop te besparen. Stadsverwarming met restwarmte van centrales kost bijv. enorme investeringen, terwijl gas goedkoop is.

  Wiebes geeft de industrie nu een steuntje in de rug door aardgas onbetaalbaar te maken. En de Groningers helpen leuk mee.

 11. PMG

  Dat wordt zakken vullen over 3 jaar, mooie HR ketels kopen in Mofrika en dan zwart installeren in Hollanda.

 12. PMG

  Niks warmtepomp maar http://www.willpower-energy.eu

 13. Frits Jansen

  Er zijn nog meer redenen dan alleen het milieu om minder fossiele brandstof te gaan gebruiken. Het instorten van Groningse huizen is al een heel pijnlijk voorbeeld. Verder hadden wij het gas, maar verder komt veel fossiele brandstoffen uit de grond in rare landen, zodat je voor je te weet zonder olie gas en kolen zit als ergens in verweggistan de pleuris uitbreekt. wat de prijs van fossiele brandstof ben je sowieso letterlijk aan de wilden overgeleverd.
  het is doodzonde dat de restwarmte van elektriciteitscentrales letterlijk wordt weggespoeld, want die is nog heel goed te gebruiken voor stadsverwarming (maar om natuurkundige redenen niet voor elektriciteitsopwekking).

  Geleerden zijn overigens naarstig op zoek naar nuttige toepassingen van CO2. Wie weet verkeert het huidige overschot aan CO2 nog een keer in een tekort.

 14. Babaji538

  Schiet maar raak voor een knaak op de kermis!
  De buurvrouw kan zich ook aanbieden.

  Ik had graag gezien, dat Ferdinand Grappperhaus
  binnen twee maanden heldere en klare taal naar buiten
  gaat brengen.

  Ik zie namelijk dat jonge meisjes als jongens, voornamelijk
  meisjes én vrouwen met bussen worden vervoerd, richting
  de Oekraïne, Polen en Duitsland.
  Er lopen netwerken vanuit België, Frankrijk, Duitsland maar
  Nederland is eveneens vertegenwoordigd.
  Namen lijken te verdwijnen in de mist.

  Hermans heeft het de laatste jaren op dit gebied
  geen één keer mis gehad, ook al had ze dit liever
  anders gezien.

  Als Grapperhaus er op tijd bij is, zal het hem
  anders vergaan, als zijn voorganger.
  Alles wat zich liet boeien, had mijn transformerende interesse
  ofschoon mijn voorkeur elders is geboeid.

  Petra Hermans

 15. Verlazques

  Een publiciteitsstunt, dit gaat helemaal niet door en kan technisch ook niet

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.