Trump zet vol in op zero tolerance: presenteert plan om drugsdealders doodstraf te geven

Helaas werken harde straffen niet altijd.

Donald Trump kondigt vandaag een nieuw plan aan om de drugscrisis in de VS te bezweren. Die loopt ondertussen namelijk helemaal uit de hand. Zo stierven in 2016 40.000 Amerikanen aan een overdosis. In 1999 waren dat er slechts 8.000. We hebben het dus over een toename van 500 procent. Met name in New Hampshire is het één grote drugsbende… wat dan ook de reden is dat hij zijn plan juist in die staat uit de doeken doet.

Prominent deel van zijn plan is om zogenaamde “grote drugsdealers” de doodstraf te bezorgen. De redenering daarachter is dat a) de drugshandel sowieso gewelddadig is en b) drugsdealers ook nog eens duizenden doden op hun geweten hebben onder drugsgebruikers.

Klinkt allemaal heel interessant, maar er zijn wel een paar problemen mee. Ten eerste is Amerika al decennia bezig met de zogenaamde “war on drugs.” Het resultaat van die oorlog is dat hele gezinnen verscheurd zijn, dat met name Afro-Amerikanen op grote schaal vastzitten, en dat de Amerikaanse overheid miljarden weggegooid heeft aan een oorlog die het niet kan winnen.

De oorlog tegen drugs werkt niet. Hardere straffen werken niet. Dealers en gebruikers massaal opsluiten werkt niet. Miljarden dollars er tegen aan gooien werkt niet. Drugs zijn er nou eenmaal… en de kans dat ze ooit verdwijnen is minimaal. Het beste waar we op kunnen hopen is dat de schade beperkt wordt.

En dat kan alleen door een nieuwe aanpak. Eén die er niet op gericht is zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk vast te zetten (of te laten executeren), maar die drugs als een sociaal en cultureel probleem ziet, en minder als een ‘misdrijf.’

Jammer genoeg beseft dat Trump dat niet. Wat hem betreft is zwaarder straffen per definitie effectief. In bepaalde gevallen klopt dat inderdaad — wetenschappelijk onderzoek bewijst dat — maar wat drugs betreft is de impact ervan nihil… en mogelijk zelfs contraproductief.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Meester Kong

  Vandaar dat Trump de Filipijnse president Duterte heeft uitgenodigd.
  Gaat even vragen hoe je het beste ook de gebruikers kunt ruimen.

 2. Guus Geluk

  Hopelijk pakt hij door bij de vuurwapenverkoop. Wellicht ongewild legde hij daar de vinger op de zere plek.

  1. Ni28

   Wellicht ongewild?

    1. Beukman

     @Guus
     Maar als puntje bij paaltje komt, durft Trump de wapenlobby niet aan te pakken. Zo zal het ook gaan met de farmaceutische lobby. Daar gaat een hele hoop geld in om, en reken maar dat heel wat parlementariërs en senatoren daar een graantje van meepikken.

     1. Guus Geluk

      De lobby maakt er de dienst uit.

    2. Ni28

     Het zijn de senatoren die de lobby steunen, Trump maant ze juist aan om het los te laten. Maar er zijn meer van zijn voorgangers die niets mee hebben gedaan en daar hoor je geen scheef woord over.

 3. Beukman

  War on Dr*gs helpt inderdaad niet.
  Laffe Trump zwijgt weer eens over de belangrijkste oorzaak van het probleem: de farmaceutische industrie en de gebrekkige regelgeving rond de verstrekking van medicijnen. Artsen schrijven wel heel eenvoudig zeer verslavende pijnstillers voor. Sterker nog: ze moeten targets halen, waardoor mensen waarmee weinig aan de hand is, verslaafd worden gemaakt aan zo’n pijnstiller.

  Oxycontine is zo’n goedje waaraan miljoenen Americanen verslaafd werden gemaakt. Toen een jaar of tien terug dit tot de autoriteiten begon door te dringen en ze het spul gingen ontmoedigen, stapten al die verslaafde mensen over op oa heroine en fentanyl (het spul dat Prince de das omdeed).

  Deze problematiek heeft min of meer dezelfde achtergrond als die van de zeer vele doden die er jaarlijks vallen bij schietpartijen. Americanen houden niet van regels die door de overheid worden opgelegd. Op zich begrijpelijk, maar het gevolg is dus iedere boerenlul een schietijzer in zijn huis heeft, én dat de farmaceutische industrie onbekommerd winst mag maken over de hoofden van de burger. De schade die dit veroorzaakt via de enorme verslaving, daar mag de overheid dan weer wél voor opdraaien.

  Als Trump een vent was, zou hij de zgn culture of agressive pain management aanpakken, met andere woorden: het letterlijk ziekmakende voorschrijfbeleid waaraan artsen onderhevig zijn. Maar ja, daarvoor moet hij de farmaceutische industrie aanpakken, en daar heeft Trump de ballen niet voor, dus zoekt hij maar weer een zondebok.

  Interessante cijfers over dr*gs in de VS – en tel je zegeningen door in Nederland te wonen:
  http://endoftheamericandream.com/archives/19-statistics-about-the-dr*gging-of-america-that-are-almost-too-crazy-to-believe

  * = u

  1. wheelboy

   Beukman,
   Je verhaal klopt helemaal .Ik heb er eens op youtube een docu van gezien .Gewoon huisvrouwtje pijn eind 90s kreeg oxycontin voorgeschreven . Farma zij destijds dat het totaal niet verslavend zou zijn . Lang verhaal kort steeds meer nodig vervolgens via dealer gekocht en daarna gepakt en in de bajes beland . De gekste straffen voor wiet . Terwijl bekend is dat wiet ook kan helpen tegen bepaalde ziektes en bij chemotherapie .

   Ik zie hier ook een stukje van dit verhaal hier in NL .Maar dan meer door druk van de patiënt. Je gaat naar huisarts voor rugklachten . Die zegt pak maar een paracetamol . vervolgens wordt het dicloflinac dan wordt het al tramadol dan wordt het fentanyl enz .En de pijn waar het om ging die is gewoon hetzelfde als in het begin alleen door constant slikken helpen de meds niet meer en ben je verslaaft aan de Fentanl/of oxycodon .Ik denk dat er ook een stuk uitleg van artsen weggelegd is op dat gebied .Dat je af en toe moet accepteren dat je pijn hebt .

   1. Beukman

    @Wheelboy
    Yep. Pijn zelf is geen kwaal, maar een indicatie van een kwaal. Een beetje pijn kan geen kwaad, maar Americanen zitten in een verziekte medische cultuur. Daarom slikken ze ook antibiotica voor ieder wissewasje, met alle ellende vandien.

 4. Ernst Quispel

  Kortzichtige symboolpolitiek van een president met de rug tegen de populistische muur.

 5. Beukman

  Overigens even een advies voor iedereen die hier wil reageren: schrijf “dr*gs”, want anders komt je reactie er niet doorheen.

  1. Ni28

   Dit bewijst de onzin van de sleepwet.

   1. Beukman

    Hep nix met sleepwet te maken @N, maar alles met spambotjes die fora als DDS bestoken met reclame. Vandaar filters voor dr*gs, p*rn en zelfs h*eren.

    1. Ni28

     Beetje paranoïde geworden? Nog nergens last van gehad dat komt pas met de sleepwet.

 6. DolleDries

  Goede maatregelen van Trump natuurlijk staat snuivend links ook hier op de achterste benen.
  Klasbak die vent met steeds meer aansprekende successen

 7. Holland

  Eens met de strekking van het artikel. En heel dom van Trump. The war on dr*gs valt nooit te winnen. Dr*gs zijn inderdaad een sociaal probleem dat gerund en uitgebuit wordt door criminelen. Als je die ausradiert heb je nog niks gewonnen. Ondergronds zullen dr*gs altijd verhandeld blijven worden. De Grote Drooglegging liep ook op een fiasco uit.

 8. Babaji538

  Hier noemen, ze dat, “mellow”.
  “Mellow”, noemen ze dat, hier.

  Petra Hermans

 9. fusilier

  Nou dan het lieve China , waar ons koningshuis was op staatsbezoek. Daar krijgen de dealers , ook de doodstraf met een nekschot. Maar ja, hoor je iemand hier over protesteren.

 10. Florissa

  Hoeveel wapens worden er door Europa verkocht aan Turkije ,en het midden Oosten, hoor je geen mens over.en daar slachten ze er wel wat meer af dan die arme 17 kinderen (is ook heel erg)in Amerika .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.