Video! Omtzigt wil weten van Rutte of Nederland het Vrije Syrische Leger gesteund heeft. Rutte weigert antwoord te geven

Deze vraag gaat volgens Rutte zo diep de “details” in dat je toch niet van hem kunt verwachten dat hij het antwoord paraat hebt.

Hoewel de coalitie de rangen over het algemeen gesloten houdt is er af en toe een Kamerlid dat er tóch doorheen breekt en eist dat de regering rekenschap aflegt over zijn beleid. Zoals de lezer verwacht gaat het dan om Pieter Omtzigt, de CDA’er. Zo ook gisteren toen Omtzigt in debat met premier Mark Rutte wilde dat die tekst en uitleg zou geven over mogelijke financiële steun van Nederland en andere EU-landen voor het Vrije Syrische Leger. Dat is de rebellengroepering die de stad Afrin nu in handen heeft en die gesteund wordt door Ankara.

Het is een heel normale vraag die natuurlijk prima bij dit debat paste, maar Rutte wilde geen uitleg geven. En dus verwierp hij de vragen als irrelevante “details.” Je kon toch niet verwachten van hem en van andere regeringsleiders dat ze wisten of hun regering het Vrije Syrische Leger in het verleden gesteund heeft? Dat moet je maar aan de minister van Buitenlandse Zaken vragen. Rutte weet van niets.

Je reinste flauwekul, natuurlijk. Het Vrije Syrische Leger werd vanaf het begin van de Syrische burgeroorlog in het Westen neergezet als ‘de gematigde Syrische oppositie.’ Het is honderd procent zeker dat deze groepering inderdaad gesteund is door Europa én Amerika, en hoogstwaarschijnlijk ook door Nederland zelf. De premier zal daar wel degelijk van op de hoogte zijn omdat de Syrische oorlog al jaren een groot en belangrijk dossier is in de Nederlandse politiek. Als hij dit soort “details” niet weet moet hij vandaag nog zijn ontslag aankondigen wegens incompetentie.

Overigens heb ik wel een wat andere visie op het Vrije Syrische Leger dan Omtzigt. Wat mij betreft is het volstrekt logisch dat Turkije de Koerden van de YPG/PKK niet de vrije hand wil geven in Syrië. Het Westen had dat al van verre moeten zien aankomen. Dat ze dat niet deden zegt meer over het gebrek aan visie in Europa en Amerika dan over het beleid van Turkije. De YPG is een terroristische organisatie die al tientallen jaren op voet van oorlog verkeerd met Turkije. De Turkse regering zou gek zijn om te accepteren dat die groep een vrijhaven opzet in Syrië.

En ja, dat het er daarbij niet altijd even vrolijk aan toe gaat wat de groeperingen betreft die de YPG terugslaan (en die daarvoor ook al streden tegen ISIS en Al Nusra) is jammer, maar ook dat viel te verwachten. De verschillende Syrische groeperingen die elkaar bestrijden zijn natuurlijk allemaal geen engelen. Daar komt bij dat oorlog nooit schoon en netjes is — zeker niet in het Midden-Oosten. In Europa kunnen we wel willen dat dit anders is, maar helaas: de werkelijkheid laat zich niet ontkennen.

Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat Rutte niet gewoon eerlijk en open antwoord moet geven op de vraag van Omtzigt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ernst Quispel

  Dat die Omtzigt nog de publiciteit durft te zoeken.

  1. C.oitus

   Vertel? Wat heeft Pieter verkeerd gedaan.

   1. Ernst Quispel

    🙂

    1. C.oitus

     Nou vertel gerust hoor, misschien inzake MH 17, ik verneem het graag van u.

     1. Ernst Quispel

      Ja, Omtzigt deed iets heel onhandigs in het dossier MH17 en moest om die reden zijn woordvoerderschap opgeven.
      Als hij enig fatsoen in zijn donder had gehad was hij als Kamerlid opgestapt.
      Fatsoen lijkt niet zijn meest in het oog springende eigenschap.

    2. robroy

     flikker eindelijk op kankerlijer

   2. Ni28

    Hij wilt de waarheid boven de tafel krijgen wat pijnlijk voor Quispel is. Hij houdt niet van waarheid.

  2. gimmeMystack

   Ernst, weer lekker fascistisch bezig jongen!
   Eng fascistisch ventje dat je bent.
   Stop je racisme en fascisme Ernst.

   1. robroy

    moet je zijn adres of weet je waar onze wim woont ??? kun je hem persoonlijk tegemoet treden

 2. netniet

  Slag om Kobani vergeten Michael ? Het doet sterk vermoeden dat je een afkeer hebt van YPG omdat een zekere Turkse dictatoriale leider staat te schreeuwen dat het zo is. Weet je trouwens welk land er verantwoordelijk voor is dat een volk van 65 miljoen mensen (Koerden) nu stateloos is ? Juist.

 3. sjun

  Je kunt dus nu van Mark Rutte alles verwachten. Ook verzwijging van Christenvervolging in bijvoorbeeld Gaza, Judea, Samaria en Syrie op kosten van Nederlandse belastingbetalers.

  1. van Urk

   De Koerdische YPG zijn anders ook niet fris achter hun communistische rode oortjes. https://jalta.nl/buitenland/koerdische-ypg-ontvoert-aramese-christenen/

 4. Guus Geluk

  “Dat moet je maar aan de minister van Buitenlandse Zaken vragen.”

  Het is niet onlogisch dat de premier zijn minister niet in de wielen wil rijden. Immers, het kabinet omvat een verband van min of meer zelfstanduge bewindslieden. De zaken rondom de EU hebben de premier wel meer macht gegeven.

 5. EllyD18

  Rutte die een antwoord omzijlt ? Of hij nou ja of nee zegt, je weet toch niet of het waar is.

 6. Tom, Enschede.

  Krijg toch sterk het idee dat Omzigt zelf ook een grote luchtbel is. En met een turkse vrouw vind ik zijn uitspraken te verwachten. Haalt weer een B-thema van stal om punten te scoren en flappie kan zijn zakken weer vullen met belastinggeld.

  1. robroy

   o god e zeikerd bij uitstek is er ook weer

   1. Pit

    @Tom: Af en toe haalt Wim zijn multinick Tom van stal Wim heeft aan Tom een stad toegevoegd in de hoop dat we niet zouden ontdekken dat het één van zijn vele multinicks is.

    Wim is een zuigtrol en heeft al toegegeven dat hij meerdere nicks gebruikt, vooral ook om te zuigen en te stoken.

 7. henk717

  Let vooral op de lichaamstaal van Rutte, hij schud snel nee gaan we niet doen als hij het voorstel krijgt.
  Hij weet het dus best wel dat het gesteund is, dat is ook logisch want destabilisatie is in het voordeur van de economische top dus er is natuurlijk gesteund in dergelijke destabilisatie projecten. Er open voor uit komen? Dat wil hij natuurlijk niet hebben, het volk moest eens weten.

 8. Uiterst Links

  Zwijgen is ook een antwoord. Rutte is een schandvlek van Nederland die nu ook toegeeft terroristen van de SFA te hebben gesteund

 9. Ni28

  Het Westen met Nederland erbij heeft tijdens Obama weer de verkeerde keuze gemaakt. Kant van de ondoorzichtige oppositie waar iedereen die tegen Assad was zich bij sloot. De islamitische lente is het Westen duur komen te staan. Nu zitten wij met miljoenen mensen die het fort Europa willen eigen maken. Overal waar de dictators zijn verdwenen is het een zooi geworden voor Europa veel erger dan voorheen. Als de moslims hun zaken willen regelen laat het hun zelf doen. Als je tussen twee vechtende zigeuners als buitenstaander komt met de beste bedoelingen dan maken zij je samen tot slachtoffer(eigen ervaring). En met de moslims is het niet anders.

 10. Farn

  EQ Jammer dat hij bij het CDA zit, dit is nl iemand met ballen, die niet bang om na een klein foutje het hazenpad te nemen. Penthouse blijf ook zitten en dat is 1000 maal erger.

  1. Farn

   Moet zijn het hazenpad te nemen.

 11. Babaji538

  Premier Mark Rutte heeft nog nooit
  zo goed gesproken, in alle helderheid
  via het ontwijken van lichaamstaal en gezicht,
  die nìet buiten het kader, maar in het kader
  stonden van de hele Nederlandse bevolking.

  Dank u, Michael van der Galien.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.