VVD wil bijstandstrekkers aanpakken: aan het werk of leren, anders geen uitkering!

Waarom de bijstand niet gewoon beperken?

De VVD vindt het volstrekt onacceptabel is dat er nog altijd werklozen zijn die al jaren in de bijstand zitten en overduidelijk weigeren om aan de slag te gaan. Die mensen waren de VVD altijd al een doorn in het oog, maar nu helemaal. Het bedrijfsleven heeft namelijk weten dat het snel mensen nodig heeft — en wel meteen. Bankzitters moeten dus aan de slag. En snel een beetje.

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma:

“We hebben echt iedereen nodig. Er is geen excuus meer om geen werk te accepteren.”

Daarom wil hij een algemene werkleerplicht invoeren, die nu al bestaat voor jongeren tot 27 jaar. Als een bijstandtrekker een aanbod van werk of (gratis) scholing krijgt moet hij of zij dat aanbod accepteren. Wijst de persoon dat toch af dan komt zijn uitkering uiteindelijk te vervallen.

Hartstikke leuk, maar er is wel een klein probleempje: die scholing wordt betaald door de overheid. Dat is “een potje voor,” aldus Wiersma. Oh ja, en wie hebben dat potje gevuld? Juist: belastingbetalers. Werkenden. Dat je een systeem van onderwijsverzekeringen invoert, soit. Maar dit? Dit is volstrekt belachelijk. Jan moet belasting betalen zodat Henk niet alleen een uitkering krijgt, maar ook nog eens omgeschoold kan worden. Volstrekt belachelijk, zeker omdat Jan zelf een gezin heeft om voor te zorgen.

En dan nog iets: met name oudere werklozen hebben het lastig om werk te vinden. Dat komt niet zo zeer doordat ze niet willen, of omdat ze geen kunde hebben, maar omdat ze simpelweg te duur zijn voor werkgevers. Hoe ouder iemand wordt, hoe meer salaris die persoon ontvangt, ook als dat verder helemaal niet verdiend is.

Dat systeem moet natuurlijk volledig op de schop gezet worden. De belangrijkste maatregel die het kabinet kan nemen is: het goedkoper maken voor werkgevers om oudere werklozen aan te nemen. Dat kan via verschillende wegen; je hoeft geen subsidie te verstrekken. Doe dat en je lost in ieder geval de werkloosheid onder ouderen al voor een flink deel op.

Wat de bijstand zelf betreft — voor langdurig werklozen die niet ‘oud’ zijn — kan er ook heel goed worden opgetreden door de bijstand te beperken. Stel er een limiet aan. Vijf jaar, acht jaar, of tien jaar. De duur is mij in principe om het even, maar het is volstrekt belachelijk dat er mensen zijn die tientallen jaren op kosten van de samenleving leven. Dat is niet nodig en ook nog eens volstrekt immoreel. Pure diefstal.

Zij die écht niet kunnen werken — omdat ze te oud zijn, arbeidsongeschikt zijn, etc. — kunnen terecht in een ander systeem. Maar de bijstand? Die moet zwaar beperkt en uiteindelijk zelfs afgeschaft worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

87 reacties

 1. Uiterst Links

  De bijstand is er om mensen te helpen die oud of ongeschikt zijn en deze mensen wil de VVD gewoon laten stikken. Grappig is dat er mensen hier zijn op deze forum die de PVV asociaal en populistisch noemen maar om het maar plat te zeggen rutte de kont in kruipen terwijl er NIETS fatsoenlijks is aan de VVD. Het is een asociaal, corrupt onmenselijke partij die hier Amerikaanse toestanden wil hebben.

  Daarnaast getuigt de VVD met dit soort uitspraken ook van platte populisme en verschilt in geen enkel zin met PVV en FvD. Maar goed, het uitbuiten van gehandicapten en ouderen wordt in dit land al als acceptabel gezien en daarom komt de VVD weg onder de etiket “fatsoenlijk”

  1. Archetype01

   bijstand is een opvangnet voor waneer je niet KAN werken, het is geen infuusdrip van geld voor waneer je niet WIL werken

  2. Top

   Je doet het zeker dun in de broek! Stel je voor, dat je moet gaan werken!

  3. wheelboy

   Uiterst Links ,
   Ben het voor grootste gedeelte met je eens zeker de vraag of wij hier Amerikaanse toestanden willen hebben . Dan zeg ik NEE !! geen god voor ons alle en de rest voor ons eigen land .Ik heb er familie wonen dus weet hoe het daar werkt . Niet dus .

   Schakel je het bijstand verhaal uit na een x aantal jaren .Dan zul je zien dat de maatschappij zich gaat verharden .Diefstal overvallen enz zullen toenemen . Zo gaat dat in de US ook . Want laten we eerlijk zijn die mensen zullen toch onderdak kleren en te eten moeten hebben .Of zet je ze gelijk op de straat?

   Als je toch op de bijstand wil besparen en op sociale verzekeringen . Stel dan voor alles wat van over de grens komt een tijd in .Australie en VK bijvoorbeeld daar krijg je de eerste jaren geen uitkering . Dat schrikt gelukzoekers af en ook zo kun je besparen .

   En dan die onzin de samenleving betaald de opleiding voor die bijstander .Nou das maar goed ook .Diezelfde samenleving betaald ook de opleiding van een ander zijn kind . En als die opleiding naar werk lijd dan is dit alleen maar een winst verhaal .

  4. Duke

   Eens. Als het zou kunnen zou de VVD het liefst weer slaven hebben.
   De VVD is niet voor niets voor massa immigratie. Dan kunnen de lonen laag blijven en de managers kunnen meer bonus opstrijken. Dat er daardoor meer mensen in de bijstand terechtkomen en blijven hangen, is een probleem dat ze zelf mede hebben veroorzaakt en de belastingbetaler mee opzadelen.
   Er zijn veel meer werklozen dan er beschikbare banen zijn, dus iedereen aan het werk is een utopie. Dat soort asociale uitspraken van de VVD doen het daarom goed bij mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is.

  5. Marija

   Laten we eens afwachten wat ze na 18 maart zich daar nog van herinneren.

 2. Viertel

  Kort voor de verkiezingen komt de VVD altijd met dit soort stoere beloften. Zijn de verkiezingen eenmaal achter de rug, dan herinnert de VVD zich die beloften niet meer. Kortom, allemaal retoriek. Trap er niet (meer) in. Anders gezegd: stem geen VVD!

  1. Ernst Quispel

   Inderdaad, de VVD probeert voor de verkiezingen met rechtse retoriek het domme volk te paaien maar voegt zich na de verkiezingen naar de harde realiteit. De Bijstand schaf je niet af en dwarsliggen in Europa is evenzeer een illusie.

   Men kan de VVD deze werkwijze verwijten maar kennelijk trapt de kiezer er elkje keer weer in: het werkt dus als een tierelier.

   1. Ernst Quispel

    elkje = elke

    1. eRik2017

     – lkasterlijk (hulpverleners-hebben-ook-het-seksbeest-uitgehangen-in-syrie-de-vn-was-van-alles-op-de-hoogte)
     – meer aandacht voor leidt tot (lekker-puh-staatsomroep-pvv-leider-wilders-zegt-radio-onzin-debat-bij-de-nos-af)
     – onerzoek (geert-wilders-maakt-links-nederland-gek-draagt-russisch-nederlandse-vriendschapsspeld)
     – Laten we hopen dat de keizer (i.p.v. kiezer) (geert-wilders-maakt-links-nederland-gek-draagt-russisch-nederlandse-vriendschapsspeld)
     – dona=teur (er-is-wel-degelijk-nederlands-belastinggeld-gegaan-naar-seksfeesten-oxfam)
     – blijhken (geert-wilders-maakt-links-nederland-gek-draagt-russisch-nederlandse-vriendschapsspeld)
     – heenkijkt (baudet-krijgt-nul-op-rekest-om-gaat-ollongren-niet-vervolgen-voor-smaad-en-laster)
     – ondermeer (baudet-krijgt-nul-op-rekest-om-gaat-ollongren-niet-vervolgen-voor-smaad-en-laster)
     – Mar (wilders-vecht-terug-tegen-nepnieuws-dat-nabestaanden-mh17-boos-op-hem-zijn-vanwege-zijn-reis-naar-rusland)
     – voellering (baudet-het-links-rechts-denken-is-achterhaald-gaat-nu-om-identiteit-soevereiniteit-en-directe-democratie-vs-bestuurlijke-elites)
     – achterstandgroepen (baudet-het-links-rechts-denken-is-achterhaald-gaat-nu-om-identiteit-soevereiniteit-en-directe-democratie-vs-bestuurlijke-elites)
     – Waarachijnlijk (salon-socialist-twan-huys-verlaat-de-npo-om-bijna-een-miljoen-te-verdienen-bij-rtl)
     – noet (salon-socialist-twan-huys-verlaat-de-npo-om-bijna-een-miljoen-te-verdienen-bij-rtl)
     – likt (i.p.v. lijkt) (yernaz-ramautarsing-fvd-wordt-neergehaald-door-de-volkskrant-en-de-telegraaf-om-een-puberale-groepsapp)
     – een een (dubbel) (pechtold-ambieert-een-baan-als-cabaretier-nee-joh-d66-is-juist-hartstikke-voor-referenda)
     – Hetgenuanceerde (pechtold-ambieert-een-baan-als-cabaretier-nee-joh-d66-is-juist-hartstikke-voor-referenda)
     – beweerdt (pechtold-ambieert-een-baan-als-cabaretier-nee-joh-d66-is-juist-hartstikke-voor-referenda)
     – beel (d66-wethouder-pakt-hooivork-erbij-ik-ben-enorm-teleurgesteld-in-de-partij-over-de-wijze-waarop-het-referendum-om-zeep-is-geholpen)
     – coor (walgelijke-pechtold-is-een-trieste-leugenaar-d66-keerde-zich-vorig-jaar-al-tegen-het-bindend-referendum)
     – maleise (/stem-denk-bij-gemeenteraadsverkiezingen-aldus-stemadvies-van-salafistische-haatprediker-uit-utrecht)
     – meerdere kern : (video-wierd-duk-grijpt-pechtold-bij-de-lurven-d66-zegt-dingen-over-fvd-die-grenzen-aan-opruiing)
     – polieke : (baudet-weigert-in-debat-te-gaan-met-pechtold-probeert-sluipmoord-te-plegen-op-fvd-we-zijn-klaar-met-beschuldigingen-racisme)
     – tamnelijk onnozele anier : (euthanasiestijging-van-8-procent-in-2017-elk-jaar-meer-aanvragen-door-gewenning-een-zorgelijke-trend)
     – doe (had doet moeten zijn) : (laffe-sylvana-simons-wil-niet-in-debat-met-annabel-nanninga-beschuldigt-de-fvd-vrouw-van-hebben-fascistoide-ideologie)
     – elkje = elke (vvd-wil-bijstandstrekkers-aanpakken-aan-het-werk-of-leren-anders-geen-uitkering)

     1. Archetype01

      leuke copy-pasta, deze gaat nog erg lang worden “grijns”

    2. eRik2017

     Zaols je zeit @Ernst heb ik get taalneuqrefister voop je bijgekewrt
     roetjes, eRik

   2. Top

    Blablabla. Blaaskaak!

    1. Ernst Quispel

     We danken Top voor zijn sterke inhoudelijke bijdrage.

     1. corfo

      @ Kwispel.
      Rot toch eens op, doodgraver !
      Dit is niet inhoudelijk, maar ’t klopt wel !

   3. Archetype01

    Goh ongeacht over hoe je het brengt, ben ik eindelijk eens met je eens dat VVD het domme rechtse volk aanspreekt.

    kunnen we dan vanuit daar ook uitsluiten dat het niet domme rechtse volk dus PVV/FVD stemt?

    als dat namelijk ook allemaal “Dom” volk was hadden ze toch immers voor de vvd gekozen!

    1. Guus Geluk

     Onderzoek wees uit dat met name hoogopgeleiden VVD stemmen en de rechts- en linkspopulisten een over het algemeen lager opgeleid electoraat kennen.

     1. sjun

      Ia er nog iets bekend van de uitvoerenden, de opdrachtgever en de precieze opdrachtformulering van het onderzoek? Ook zou het erg handig zijn een beeld te hebben van de onderzoekspopulatie, de onderzoekslocatie en de response om verpolitiekt en dus vertekend onderzoeksresultaat al vanaf et begin uitgefilterd te kunnen hebben.

    2. Top

     Bedank je beul maar, als hij zijn best heeft gedaan flappie.

   4. Dubbele Komma

    De extreem linkse nazi’s van de VVD voeren gewoon een adolfje in: werkverschaffing.

    Samen met ’66 roeien ze democratie en vrijheid van meningsuiting uit net als in de jaren ’30.

    De gelijkenissen kan niemand meer omheen. Het enige land wat ooit een referendum afschafte was de DDR.

    Hitler was een socialist net als het moderne links. En de DDR was het ook.

    Ken uw geschiedenis!

 3. Ernst Quispel

  In deze rechtse retoriek wil men mensen in de bijstand wel de uitkering afpakken maar niet werkgevers verplichten ze aan te nemen.
  Heel veel bijstandsgerechtigden willen best werken maar maken op de arbeidsmarkt geen schijn van kans.

  1. DolleDries

   Zo te lezen heb jij het knap moeilijk gehad.

   1. eRik2017

    Mwoeoeoewoehhaha Scherp @DD ++++

  2. Top

   Blablabla. Blaaskaak!

  3. eRik2017

   Hoe krom kan je denken om een werkgever te verplichten iemand aan te nemen. je praat dan ook over ondernemers en ondernemingen.
   Dat er veel meer kan worden gedaan aan “matching” zou ik met je eens zijn. Jeweetwel, net zoals jij doet op die seksdating site van je. Beetje leuke foto en info over jezelf en je interesses. Nee, nee ik hoef nu niet jouw fetisj te weten 😉
   Volgens mij ben jij echt een communist Wim. Geld groeit aan de boom, ondernemers dat is tuig van de richel die alleen aan zichzelf denken.

   1. tomygun

    ERiksja .
    Sorry maar geld groeid inderdaat aan de boom
    maar je zal moeten werken om die bomen teplanten
    en te onderhouden en dan ook nog moeten plukken .
    Ik heb hier wat mango bomen en iedere mango
    is waar ook terwereld om tezetten in geld .

    1. tomygun

     groeit .

  4. wheelboy

   Ernst Quispel ,
   ben het niet vaak met je eens .Maar dat van hierboven wel . Maat van me is achteraan in de 50 en pakt alles aan wat hij krijgen kon .Banen waarvan ik zij joh daar kom ik mn nest niet voor uit als ik dat zou moeten doen .Zelfs banen wat hem geld koste .Hij heeft nl geen vervoer dus afhankelijk van het ov en dat vergoedde die baas niet . Maar laatste jaren zit hij thuis solliciteerde zich verrot niet een reactie .Die heeft echt de hoop opgegeven .

 4. Pit

  Als je nou gewoon eens de sluisdeuren van de arbeidsmarkt openzet, hele scheeps- bus-
  en vliegtuigladingen vol met vluchtelingen en Oost Europeanen ons land binnenloodst, nou dan hou je onze mensen vanzelf wel in de bijstand. Dát lijkt mij een goed begin van de discussie van deze problematiek.

  1. eRik2017

   Dus wat is er mis met het voorstel van de VVD om daarmee deze mensen ook verplichten aan het werk te gaan en niet in een bijstandsuitkering te blijven zitten?

   1. Siemien

    @eRik de vvd zet de verkeerde deuren (lees: grenzen) open

    1. tomygun

     Siem ,
     VVD gebruikt altijd de achterdeur .

   2. wheelboy

    VVD en wij ook erik2017 weten drommels goed dat de meerderheid die in de bijstand zit liever gisteren een baan heeft als morgen . En ja we weten ook dat er in de bijstand mensen zitten die liever lui als moe zijn .Ik vraag me alleen af hoeveel dat er zijn .
    Als je als alleenstaande van 965 euro pm moet rondkomen en constant moet rekenen of je wel die uitgave kunt doen of ene gat met andere vullen .Of dat zo fijn leven is ? Ik denk als ik in zon situatie zat graag liever gisteren als morgen aan het werk zou zijn .

 5. Pindas

  Paar treintjes gemist VVD???

 6. EllyD18

  De verkiezingen komen eraan en dan weet de VVD toch heel goed wat er in Nederland speelt, dan worden ze even wakker.
  Je kunt beter in de bijstand zitten dan werken voor een minimumloon.
  En een Aso zit daar echt niet mee.

 7. Dollaert

  Als het aan de vvd ligt , gaan we gewoon weer terug naar de toestanden van de 19 e eeuw.
  Werken tot je dood.
  Ik herhaal het nog maar een keer . De EU nu ; Frankrijk AOW met 62, nederigland AOW met bijna 68.

  Betreffende vvd;

  “Fijn” bericht voor ouderen , die buiten hun schuld en mede door liberale privatiseringen hun baan ONVRIJWILLIG hebben verloren. Weten we nog, wat er in de vacature advertenties stond in de jaren 90? “Minderheden genieten de voorkeur”. Positieve discriminatie dus. En nu met stoere praatjes komen?

  Die vvd moeten ze verbieden! Volksvijandige partij.
  Welke vvd snotneus bedenkt dit nu weer. Ik ben woest!

  1. Koos sssss

   Uw lezing getuigt van veel woede -die ik overigens wel met u deel- en weinig inzicht. Bij de invoering van de AOW was er al sprake van, om de aanvangsleeftijd te koppelen aan de levensverwachting. Daar heeft men uiteindelijk niet voor gekozen en dat was een domme beslissing. Want de levensverwachting is fors toegenomen (we worden veel ouder) en daarmee wordt de AOW erg duur. U betaalt over uw inkomen een kleine 18% premie voor de AOW. Houdt je de AOW leeftijd lekker laag, dan kan die premie wel eens stijgen tot meer dan 23%. Ofwel: u houdt minder van uw loon over.

   Die stijging heeft ook te maken met het gegeven, dat onze bevolkingsopbouw zo is, dat er een enorme groep AUW’ers is (naoorlogse generatie) en een relatief kleine groep werkenden.
   Links houdt ons voor, dat we dit probleem oplossen met de import van dobbernegers, maar in praktijk valt dat nogal tegen. Het leeuwendeel daarvan belandt in de bijstand.

   Met de grootschalige instroom van deze dobbernegers is onze verzorgingsstaat binnen 10 jaar verleden tijd. Op gegeven moment kan je het niet meer met belastingverhogingen binnenhalen en dan zit er nog maar 1 ding op; korten op uitkeringen en voorzieningen.
   Let wel: Dit is net zo hard als de wet van de zwaartekracht.

   In Frankrijk speelt men mooiweer. Lekker vroeg met pensioen, waarvoor geen reserves zijn en dat land is technisch failliet. Het begrotingstekort schommelt duurzaam van meer dan 3% tot 7%. De staatsschuld is opgelopen van 64,4% in 2006 tot 96,5% in 2016.
   Frankrijk wil niet voor niets zo graag 1 Europese begroting, het land is financieel een bodemloze put.
   Ik hoef jou niet uit te leggen, wat er met onze verzorgingsstaat gaat gebeuren, als de EU de gezamenlijke begroting gaat regelen. De economie in Frankrijk is 4x zo groot als die van Nederland.

   1. Dollaert

    U schrijft dat ik weinig inzicht heb. In 2012 besloot men de AOW leeftijd te verhogen. (Ik was toen al ver boven de 50) Vanwege de verzorgingsstaat en de aankomende vergrijzing. Het zou allemaal onbetaalbaar worden. Vervolgens zet mutti Merkel de grens wagenwijd open. Rutte volgde.

    Ik begrijp best wel , dat er autochtone groepen zijn , die bijvoorbeeld geboren na 1975 , die tot hun 30 ste lekker konden “studeren” lees ; feestvieren.
    Laat die dan maar doorwerken tot 68. Maar nee, men legde de grens veel lager. 1954 dacht ik. Dat is onrechtvaardig! Mannen van die generatie moesten nog in gedwongen militaire dienst. Leven gemiddeld korter dan vrouwen. Er is gewoon niet over nagedacht.

    Als er geld was om Griekenland etc. te redden , als er geld is om 100 duizenden buitenlanders te onderhouden. Kun je het echt niet meer “verkopen” dat van die onbetaalbaarheid van de verzorgingsstaat. Dan nog had dan de AOW leeftijd tenminste voor bepaalde groepen op 65 jaar gehouden.
    Dat voorbeeld van Frankrijk is natuurlijk bedoelt om mensen wakker te schudden in wat voor EU staat we leven en dat er met verschillende maten wordt gemeten.
    Ja ik ben woest voel mij door dit land verraden , zou nog veel meer kunnen schrijven, maar dan wordt het wel een heel lang verhaal.

    1. Koos sssss

     Ik ben 57 en mijn echtgenote is 6 jaar jonger dan ik. Ik ga hiervoor dus ook de hoofdprijs betalen.
     Zeg niet dat ik gemakkelijk praten heb; ik hoop tot mijn 71e door te werken.

     Maar dat doet er niet aan af, dat de AOW zoals wij die kennen nou eenmaal onbetaalbaar is.

     Dat men met de grootschalige import van (overwegend) niet productieve mensen en met de EU een gigantisch financieel wanbeleid heeft binnengehaald vind ik ook heel slecht.
     Maar het verandert nou eenmaal niets aan de betaalbaarheid van de AOW.

     Een soberder beleid had moeten leiden tot een substantiële lastenverlaging i.c.m. afbouw staatsschuld.

     1. swetsnek

      man hou toch op ze zitten met de reet op bijna 1500 miljard er is geld zat

   2. wheelboy

    Koos ssss
    Je verhaal klopt niet helemaal . Zal je een aanvulling geven over het AOW verhaal .
    Ergens eind 90s begon het debat in de 2e kamer al over .Wat te doen met al die zgn gastarbeiders die geen gehele AOW hebben opgebouwd en geen pensioen hebben .

    Zoals je misschien wel weet bouwt iedereen die in NL op zn 15e in Nl verblijft AOW op of hij nu werkt of niet . Als je 50 jaar in NL vertoeft hebt heb je recht op een volledige AOW .
    Maar de zgn gastarbeiders ,vluchtelingen , enz kwamen hier op latere leeftijd en hadden dus geen gehele AOW en zouden voor een gedeelte afhankelijk zijn van de bijstand .Links wilde voor een symbolisch bedrag van een gulden per maand dit laten afkopen .Rechts vond dit niet eerlijk tov diegene die wel alles betaald had .Daarop verzandde de discussie .Om paar jaar later weer te worden opgestart .

    Vergis je niet op de 17 miljoen hebben we 3 miljoen allochtonen . Hiervan zijn er een hoop die geen volledige AOW hebben opgebouwd . En dat moeten wij met zn alle ophoesten . En wat denk je als de regering zegt dames en heren ivm dit bovenstaande verhaal moeten wij de AOW verhogen . Denk je dat dan de acceptatie toeneemt !!! ik Niet . En zo gaat dat hier al jaren .Halve waarheden liegen enz .

    1. Koos sssss

     Dit verhaal klopt niet. Je bouwde inderdaad AOW op tussen je 15e en 65e. Maar iemand die tot zijn 20e op school zat, betaalde daar niets aan.
     De voormalig gastarbeider met een tekort aan jaren AOW opbouw kan een beroep doen op de AIO en dat is een aanvullende bijstandsuitkering.
     Naast gastarbeiders kunnen daar ook Nederlanders gebruik van maken, als ze bijvoorbeeld een aantal jaren in het buitenland hebben geleefd en hier niet voor de AOW waren aangemeld.

     De situatie die jij schetst speelt dus geen rol in de betaalbaarheid van de AOW.

     Voor SWETSNEK nog even dit. Treffende naam overigens, als ik zie wat jij inhoudelijk voor nonsens uitkraamt.
     De 1500 miljard waarop “ze zitten met hun dikke reet” betreft spaargeld voor opgebouwde pensioenrechten. Dat geld is bedoeld als aanvulling op de AOW en dat geld is door de deelnemers van pensioenfondsen bij elkaar gespaard.

     Laat ik het zo vergelijken, geld dat jij opzij zet voor de aflossing van je hypotheek is niet bedoeld om de huur van de woning van jouw buurman mee te betalen.

     vwb. levensverwachting: http://www.datagraver.com/case/levensverwachting-bij-geboorte-1950-2014

   3. swetsnek

    gelul klopt helemaal niets van de levensverwachting is niet toegenomen maar gelijk gebleven

 8. Two Ravens Black Kettle

  Vintage VVD
  Tandeloos keffen tijdens verkiezingstijd
  Bips aanbieden aan de socialistische uitvreter na de verkiezingen.

  De VVD is de partij van eindeloze rivieren van belastingen en BTW verhogingen en de Transfer Unie.
  In de middeleeuwen zou je ze een Roedel van Roofridders noemen.

  1. wheelboy

   Two Ravens
   Je verhaal over dat de VVD allerlei belastingen verhoogt klopt niet ho effen niet liegen he dat doet Rutte wel .
   Hij heeft toch voor meneer de aandeelhouder de dividend belasting afgeschaft .En die mogen jij en ik betalen dmv verhoging BTW en ODE . Opslag duurzame energie .Oh ja die hadden we toch niet oeps Heel NL vergeten dat we door paars 1 de regulerende energie heffing hadden? Dat geld werd in een pot gestort voor juist duurzame energie en energie besparende middelen . Dat die nooit is afgeschaft !! de pot wel hoor maar de belasting niet Rijst mij de vraag Waarom dan ODE?

 9. Ben Zine

  Daar gaan we weer… Stoere rechtse VVD praatjes, zo vlak voor de verkiezingen. Zouden er nog steeds mensen intrappen en de goedkope trucjes van die k..partij slikken ? Zou me trouwens niks verbazen als Rutte ook nog even snel zogenaamd en totaal geënsceneerd ruzie gaat maken met Merkel of Juncker, net zoals hij vorige keer deed met Erdogan, zodat mensen denken: Wat goed dat Rutte stelling neemt, en zijn rug recht houdt ! Ik ga op hem stemmen !

  1. Guus Geluk

   Er is geen enkele aanwijzing dat Rutte opzettelijk is gaan bekvechten met president Erdogan, maar er is wel een aanwijzing dat Erdogan opzettelijk is gaan bekvechten met Rutte en op deze wijze rechts-conservatieve partijen (ongewild) in de kaart speelde.

   Verder was van het huidige kabinet te verwachten dat zij kritisch zouden zijn op de motor Merkel-Macron. Dat is ook gezond: verdere Europese integratie is niet in het belang van Nederland.

  2. Marija

   Ja, laten we dat vooral niet vergeten !,,

 10. eRik2017

  Het lijkt wel alsod mensen oop dit forum echt helemaal niets goed vinden.
  Dat de linkerzijde, met name Partij Wim, spuugt op alles dat economisch verkeer biedt zoals industrie, visserij, landbouw, luchtverkeer, etc., dat was bekend. Zij menen dat geld aan de boom hangt. Dat er migranten naar Nederland komen juichen ze toe, maar dat ze hier aan het werk gaan, dat is het probleem van een ander. Immers, geld groeit aan de bomen.

  VVD-er Wiersma doelt naar een bepaalde groep in het bijzonder:
  “…. een hardnekkige groep werklozen langdurig in de bijstand zit…..”

  Nou een groot deel daarvan bevat een groep waar vaak op gescholden wordt.
  Dus wat is nou het probleem om de druk wat op te voeren?
  In Amsterdam zijn de uitkeringsbrochures al in het Arabisch gedrukt, maar de brochures voor begeleiding naar werk nog niet!

  Wat is er nou mis aan het voorstel van Wiersma?

  1. DolleDries

   Aan de instromers ligt het niet, dat zijn voor het merendeel artsen, advocaten, tandartsen en andere soort hoog geschoolden begreep ik

   1. eRik2017

    Nou wat zou er dan mis mee zijn om deze hooggeschoolden gewoon aan het werk te zetten?

    1. Meester Kong

     @ eRik2017 14 uur ago

     Godzijdank, ik ook, maar jij niet!
     Haha, okay, ik hoop van niet!

     Vandaag niet op het forum aanwezig, hee Pit je kan hepT al je nick’s niet meer in de hand 🙂

    2. Meester Kong

     M v/d G wil het liefst alle macht bij de werkgevers leggen en de vakbonden verbieden.

    3. Kodi

     Zijn ze nou niet zo hoog geschoold als verhoopt of gewoon niet zo hoog geschoold als dat ons valselijk is voorgewend? Ik denk het laatste.

     Asielzoekers lager geschoold dan verhoopt

     De helft van de Syrische asielzoekers die een baan zoeken in ons land, is laagopgeleid. Bij Afghanen is dat zelfs zeven op de tien. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de VDAB, die De Standaard kon inkijken. “De laaggeschooldheid van de nieuwkomers stelt ons voor de grootste uitdaging”, zegt de VDAB.

     Door de toestroom van asielzoekers in ons land verwacht de VDAB dit jaar 10.000 nieuwkomers die een baan zoeken. De eerste vier maanden van dit jaar hebben zich al 1.859 mensen ingeschreven. Aanvankelijk had de VDAB geen goed zicht op het opleidingsniveau omdat ze moest afgaan op wat de vluchtelingen zelf aangaven bij hun registratie.

     Nu de vluchtelingen zich inschrijven bij de VDAB wordt duidelijk dat het opleidingsniveau lager ligt dan verwacht of verhoopt. “Irakezen, Afghanen en Syriërs zijn de grootste groepen van werkzoekenden onder de nieuwkomers”, zegt Piet Cosemans, woordvoerder van de VDAB. Afghanen zijn veruit het laagst geschoold. Van alle Afghaanse werkzoekenden heeft 72 procent alleen een diploma lager onderwijs of zelfs helemaal geen diploma. Bij de Irakezen is dat 50 procent, bij Syriërs 49 procent. Amper 8 procent van de Afghanen is hoogopgeleid, bij Irakezen is dat 23 procent, bij Syriërs 21 procent.

     “De laaggeschooldheid van de nieuwkomers stelt ons duidelijk voor de grootste uitdaging”, zegt Cosemans. Het gebrek aan opleiding is deels het gevolg van het feit dat de nieuwkomers dikwijls zeer jonge mannen zijn die nog geen scholing hebben gekregen. Maar omdat ze zo jong zijn is het wel gemakkelijker om hen naar een opleiding te leiden.

     Om de nieuwkomers aan een job te helpen, wil de VDAB investeren in beroepsopleidingen en taalondersteuning. “We willen werkgevers warm maken om de nieuwkomers in hun bedrijf op te leiden”. Dat veronderstelt wel een engagement van de werkgevers. “Sectororganisaties zoals Agoria en de bouw hebben al intenties uitgesproken en aangegeven welke profielen ze zoeken”, zegt Cosemans, “maar initiatieven zoals werkplekleren zijn pas mogelijk als bedrijven zich daarvoor kandidaat stellen”.

     http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2655252

    4. Kodi

     In Syrië is IS geëlimineerd, dus er is geen reden meer om nog langer hier te hoeven schuilen en er is daar opbouwwerk genoeg te verrichten. Spaart ons dan weer bijstanduitkeringen uit.

   2. Kodi

    Is dat wel zo?

    Hier lees ik dit:

    Aantal bijstandstrekkers stijgt, vooral door migranten

    Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, tot 474.000. Dat zijn er 15.000 meer dan een jaar eerder.

    Het aantal bijstandstrekkers met een niet-westerse migratieachtergrond is toegenomen, terwijl het aantal met een Nederlandse of westerse achtergrond is gedaald, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    Niet-westerse achtergrond

    Eind maart kwam het aantal bijstandsgerechtigden met een Nederlandse of westerse achtergrond bijna 4.000 lager uit dan een jaar ervoor. Het was het tweede kwartaal op rij dat deze groepen minder bijstandstrekkers tellen. Tussen maart vorig jaar en maart dit jaar is het aantal bijstandsontvangers met een niet-westerse achtergrond met ruim 19.000 man toegenomen.

    https://cdn.prod.elseone.nl/uploads/2017/05/Toe-en-afname-personen-met-een-bijstandsuitkering-17-05-29.jpeg

    Volgens het CBS gaat het voor een aanzienlijk deel om asielzoekers met een verblijfsvergunning. Het grootste deel bestaat uit Syriërs, gevolgd door Eritreeërs. Asielzoekers kunnen na het verkrijgen van een verblijfsvergunning een beroep op de bijstand doen, en omdat ze veelal geen baan hebben, doen ze dat vaak ook.

    Veel Nederlandse organisaties maken zich al langer zorgen over de werkloosheid onder asielzoekers. Vooral de taalbarrière is een groot probleem. Ook blijkt dat een aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning in Nederlandse asielzoekerscentra werk weigert, omdat zij een deel van hun salaris moeten afstaan aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

    In december sloeg de Sociaal-Economische Raad alarm over de tienduizenden asielzoekers die tijdens de migratiecrisis naar Nederland kwamen. Het optimisme van het kabinet dat deze nieuwkomers snel een baan vinden, is ongegrond: slechts 10 procent komt makkelijk aan een baan. De rest is aangewezen op de bijstand.

    Migranten zonder diploma komen sneller aan werk

    Het COA onderzocht in augustus 2016 samen met uitzendorganisatie Randstad hoe asielzoekers het beste aan werk kunnen komen. Uit een pilot bleek dat bijna driekwart van de asielzoekers geen baan vond binnen een half jaar. Ongeveer eenachtste van de asielzoekers vond een stageplek, terwijl minder dan 15 procent een vast contract kreeg aangeboden.

    Opvallend is dat migranten zonder diploma’s sneller een baan weten te vinden. Hogeropgeleiden moeten grotere obstakels overwinnen. Ze hebben weliswaar diploma’s uit hun land van herkomst, maar in veel gevallen moeten ze in Nederland opnieuw naar school om die te verzilveren.

   3. HW

    @DolleDries
    Juist ja, en die hebben nu net niet nodig – Die komen allemaal in de bijstand.
    We zoeken bouwvakkers – electriciens – loodgieters – wegenbouwers – metaalbewerkers maar dan allemaal geschoold en die leiden we in Nederland niet meer op.
    Managers omscholen naar deze beroepen, dan leren ze eindelijk eens werken.

  2. Ben Zine

   Het is holle VVD verkiezingsretoriek Erik, om kiezers die ertoe neigen om FvD te stemmen binnenboord te houden en ertoe te bewegen toch maar weer, “veilig en vertrouwd”, op de VVD te stemmen. Het is gebakken lucht, meer niet. Voor de verkiezingen rechtse praatjes om kiezers te trekken, na de verkiezingen consequent wegkijken, collaboreren met links en consolideren van macht. De tactiek van de VVD in essentie, en kennelijk een zeer effectieve, want al jaren de grootste partij van Nederland. Dat mensen daar nog steeds intrappen zegt meer over die mensen dan over de VVD.

 11. Tinneke

  Wat zal het rustig worden in de moskeeën!

  1. Peter Selie

   Mooi!

 12. Peter Selie

  Natuurlijk wordt dit artikel begeleidt door een foto van een stelletje blanken die van hun vakantie schijnen te verdienen, natuurlijk een plaatje uit de oude doos, realiteit is dat niet alleen de VVD maar de gehele politiek zijn vingers niet durft te branden aan het hot issue van meer dan 300.000 asielparasieten zich hier prima thuis voelen van uw opgehoeste belastingcenten. Het is weer eens een gevalletje van symbool politiek en de datum van 21 maart speelt hierin de hoofdrol.

  1. Ernst Quispel

   De door Peter Selie gesignaleerde problematiek is reeds eerder eloquent onder woorden gebracht: https://www.youtube.com/watch?v=jsZ00zSodWI

   Dit zal Peter Selie uit het hart zijn gegrepen.

   1. Ben Zine

    Was Hans Teeuwen maar MP, dan viel er nog wat te lachen daar in Den Haag.

   2. Top

    Blablabla Blaaskaaaaaaaaaaaaak

 13. PMG

  Aankomen met deze losjes-van-de-heup-schiet oplossingen raakt kant nog wal.

  Steuntrekkers aan het werk zetten in de natuur. Staatsbosbeheer kan duizenden handen gebruiken in de nationale parken die tegenwoordig grotendeels ten laste van gemeentes komen. Zo ben je geen oneerlijke concurrent van het bedrijfleven en iedereen knapt op van het dagelijks verplicht een frisse neus halen. Hier zou heel Nederland van profiteren!

 14. Kodi

  Terwijl de topmannen vrolijk doorgraaien – 50 procent erbij – moet de gewone man het met een kruimel doen. Schandelijk!

  #pervers #stopdekleptocraten

  1. Kodi

   Een kruimel? Nou helemaal niets, ik kreeg ook pas mijn afrekening binnen van energienota, 2/3 is belasting,
   volgend jaar nog meer betalen, btw omhoog en noem het maar op, wat je erbij krijgt gaat er dubbel weer af, Rutte kan de pot op met zijn zgn belastingverlaging,leugenaar.

 15. Ni28

  Als je voor de minimumloon werkt kan het lonend zijn om in de bijstand te komen wegens allerlei subsidies die de werkende niet krijgt of minder. Als je dan quitte speelt waarom zou je dan nog werken. De lange linkse historie heeft voor gezorgd en dan noemen zij zich paradoxaal nog partij van de arbeid.

 16. Ruud562

  Welke werkgever zit te wachten op een overduidelijke, totaal niet gemotiveerde uitkeringsparasiet? Toch geen een?!
  Ach, is weer een hoop leeghoofdig gebral der VVD, verkiezingen komen weer eraan hé, willen die kortzichtige leeghoofden zich weer even laten horen!

  Want laten we wel wezen, onder deze (afgelopen) Rutte-jaren staan onze grenzen nog steeds wagenwijd open voor alle uitkeringsparasieten uit de gehele wereld!

 17. denk eens na

  Wederom weer vlak voor de verkiezingen een belofte kan rat en co

  1. denk eens na

   kan is van

 18. Peter Selie

  1. Men kan geen wetten maken om arme vluchtelingen in welvaart te laten leven.

  2. Wat de ene persoon ontvangt, zonder er voor te werken, moet een ander persoon er voor werken zonder het te krijgen.

  3. De overheid kan niet iets aan iemand geven zonder dat de overheid het niet eerst van iemand anders afgepakt heeft.

  4. Men kan rijkdom niet vermenigvuldigen door het te delen.

  5. Wanneer de helft van de mensen het idee krijgt dat ze niet hoeft te werken omdat de andere helft voor hen werkt; en bij de andere helft het idee ontstaat dat het geen toch geen zin heeft om te werken, om dat iemand anders het krijgt waar zij voor werken, dit is het begin van het eind van elke natie staat.

 19. Bloem

  De plannen die de VVD gelanceerd heeft betreft niet alleen mensen in de bijstand doch ook met een WW-uitkering. De WW is een werknemersverzekering waarvoor alle werknemers een verzekeringspremie betalen, berekend over de hoogte van het salaris. Deze verzekering is bedoeld voor burgers die gewerkt hebben en door een speling van het lot tegen wil en dank zonder werk zijn komen te zitten. Deze mensen willen het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag aangezien ze vaak flink terugvallen in inkomen. Wanneer je een modaal salaris of beter gewend bent, krijg je hooguit voor een beperkte periode een max dagloon uitbetaald. Daarvan rondkomen is nu niet een vetpot wanneer je meer inkomen gewend bent. Deze mensen zijn nu niet bepaald de bankzitters waar dhr. vd Galien over spreekt. Indien het deze werkeloze burgers niet lukt om binnen een bepaalde tijd aan het werk te komen, vervallen deze in de bijstand. Waarbij geldt dat je eerst je huis en spaargeld op mag eten. Wederom reden genoeg om zelfstandig aan het werk te komen.

  De echte bankzitters, burgers die nooit of weinig gewerkt hebben en berusten in het handje ophouden, worden al decennia niet aangepakt. Het betreft ca. 100.000 notoire steuntrekkers, die ook ten tijde van de hoogtij dagen van de Nederlandse economie lekker niet aan het werk gingen. Het overgrote deel betrof Asielzoekers en de zogenaamde bijstandsmoeders. Deze mensen mogen wat mij betreft liever gisteren dan vandaag gestimuleerd worden om aan de slag te gaan. Mogelijk moet je dit soort mensen bepaalde rechten, zoals bv een zelfstandige woning, ontzeggen.

  Daarnaast hebben we nog de zeer riante wachtgeld regeling voor rijksambtenaren en bewindslieden. Indien het de VVD menens is, wordt die gewoon gelijk getrokken met de WW uitkering. Vermoedelijk valt daar meer op te bezuinigen dan de WW, aangezien de WW-uitkering niet uit de staatskas wordt betaald.

  Waarschijnlijk zal de VVD daar niet aan willen, dan schieten ze zichzelf namelijk in de voet, aangezien er momenteel erg veel foute VVD-ers gebruik maken van deze wachtgeld regeling

  1. Peter Selie

   +++++

  2. tomygun

   Bloem ,
   Hear hear .
   +++++

 20. Peter Selie

  De lusten van deze gecontroleerde immigratie zijn voor de regering en werkgevers, de lasten dat is algemeen bekend worden door de belastingbetaler opgehoest.

  8. Een immigrant is ook een klant

  De aanwezigheid van meer mensen in een land veroorzaakt meer vraag naar vastgoed, dat daardoor in prijs stijgt. Dat leidt tot meer rijkdom voor de eigenaren van vastgoed. Een neveneffect is dat de staat meer inkomsten uit overdrachtsbelasting ontvangt. Alle immigranten, ook uitkeringsgerechtigden, brengen wat dit betreft reeds door hun aanwezigheid geld in het overheidslaatje. Hun aanwezigheid heeft echter een veel grotere, positieve invloed op de rijkdom van grote vastgoedeigenaren. De binnenkomst van immigranten leidt dus al direct tot het verschijnsel dat de rijken rijker worden. Mede in aanmerking genomen dat de lasten van de immigranten op de armere Nederlanders worden afgewenteld kan men zeggen dat als gevolg van de Nederlandse immigratiepolitiek de armen armer, en de rijken rijker worden.

  Binnen Zonder Kloppen – Pieter Lakeman

 21. Bloem

  “het goedkoper maken voor werkgevers om oudere werklozen aan te nemen” Dan kan bijvoorbeeld ook door de werkgeverspremies voor oudere werknemers fors omlaag te schroeven. Daardoor kan het bruto salaris omlaag, aangezien de werknemer dan netto toch een fatsoenlijk salaris overhoudt. 52% belasting is van de zotte.

 22. corfo

  Ach, hoe zielig allemaal.
  De VVD roept en blèrt maar wat, zoals altijd.
  Ná de verkiezingen roept Rubberen Rutje weer -tig keer “sorry”, en denkt dat hij ’t op die manier redt.
  Waarom stelt die niksnut niet eerst eens orde op zaken binnen z’n eigen “criminele vereniging” ? Om de paar weken wordt er wéér een “zéér bekwaam en integere VVD’er” betrapt op iets onoirbaars en moet opstappen.

  1. loes530

   En dat lukt hem nooit want er zijn ook mensen die 63 zijn en ouder die komen niet meer aan werk

 23. Frits Jansen

  Een hele oude koe (uit de sloot). Typisch een stokpaard voor de VVD-borreltafel. Al die bijstandsrekkers? Aan het werk! Het ontbreekt er slechts aan of ze zeggen: de knoet erover.
  Alle sociale diensten weten dat er een “granieten bestand” is van lieden met wie geen land te bezeilen is. Zelfs niet onder VVD-leiding. Gaap.

  1. swetsnek

   Rustig maar fritzzz je hoeft niet aan het werk

 24. swetsnek

  Nou negers zat hier wat let je

 25. WorajaiP

  In Amerika schijnt het te werken, met name voor nieuw-komers. Daar is hun arbeidsparticipatie 98 %…..

  In Duitsland heeft ook iedereen onderaan 3 of 4 kleine baantjes.

  Punt is een beetje: hoeveel onrust wil je tolereren in je land?

 26. Koeienstaarten

  Heey verkiezingstijd! tijd voor de VVD om uitspraken in het nieuws te brengen enkel bedoeld om wat kiezers weg te trekken van partijen die wel rechts zijn, maar waar men verder niets van meent en nog minder van plan is om er wat mee te doen.
  Kortom, ik ga er niet eens mijn mening over geven want dit gaat nergens over. Next.

 27. Chauvinist

  Ik had een mooie baan kunnen hebben, echter, eenmaal een afspraak gemaakt met een medewerkster van UWV wees deze mij op de ‘kleine letteretjes’ waarin stond dat allochtonen de voorkeur genieten (!!!). Omdat ik blank en autochtoon ben kwam ik dus niet in aanmerking, zo werd mij letterlijk te kennen gegeven… toen ik daarop zei dat ik dit discriminerend vind gaf de medewerkster me gelijk maar ja… het is nu eenmaal de wens van betreffende ‘bedrijf’ of beter gezegd de overheid, het ging om een baan bij justitie! Nu kan UWV me wel gelijk geven, dat dit inderdaad discriminerend is maar desondanks werken zij hier wel aan mee! En politie? Worden zij niet ook betaald om racisme aan te pakken? Maar ondertussen zelf wel een discriminerend beleid voeren en daarmee keihard de wet overtreden die zij notabene dienen te handhaven! Leren wil ik ook wel maar zowel UWV als gemeente zeggen dat ik daar ‘te oud’ voor ben (leeftijdsdiscriminatie!), dit kreeg ik te horen toen ik nog maar begin 20 was! Dus VVD kan wel roepen dat iedereen moet werken en/of leren maar wanneer je als blanke autochtone Nederlander voor veel functies afvalt omdat allochtonen voorrang krijgen, omdat je 20+ bent (dus duurder dan iemand van 17) en instanties je te oud vinden om te leren, wat dan VVD???

  1. Dollaert

   @ Chauvinist, Ik heb dezelfde ervaringen. Maar hoe is het in ..naam mogelijk, dat zoveel mensen blijven stemmen op die afschuwelijke kartelpartijen , die hiervoor verantwoordelijk zijn! Dit speelt al sinds begin jaren 90 van de vorige eeuw!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.