Aftredende ministers: soms gaat het in Den Haag echt alleen om de poppetjes

Zegt de NOS.

Kijk, dat is nog eens interessant. Eigenlijk geeft de NOS gewoon toe dat het helemaal niet uitmaakt wie minister wordt. Het establishment is één groot kartel. Het vervangen van ministers en staatssecretarissen is een spel.

Soms gaat het in Den Haag immers niet om de inhoud, maar om de poppetjes. Een politicus wordt soms geslachtofferd. “Een zondebok, een zoenoffer”, noemt Bos het. “Het klinkt een beetje primitief, maar het werkt. Het geeft lucht, de coalitie kan daarna verder. Het kan de druk weghalen, of de ruimte geven om nieuwe mensen het te laten proberen.”

Laat dat “soms” maar weg. Het gaat bijna nooit om de inhoud en vrijwel altijd om de poppetjes. Soms moet een minister of staatssecretaris weg omdat hij echt incompetent is (dat is de laatste jaren met name zo), maar over het algemeen geldt gewoon dat de weggestuurde bewindspersoon de kop van jut is.

Natuurlijk wisten wij dat al, maar het is toch leuk van de NOS dat het dit ook even toegeeft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Stanly2000

  “Het gaat bijna nooit om de inhoud en vrijwel altijd om de poppetjes.”
  Van mij mag BIJNA en VRIJWEL weggelaten worden uit deze zin.

 2. fenderbender

  Spindoctors, lobby-isten, poppetjes, stromannen.

  Was toch al bekend?

 3. Babaji538

  Goedkoop en laag, Holland op z’n best.
  Niemand draagt verder zelf verantwoording,
  binnen fracties van secondes.
  Petra Cecilia Maria Hermans

 4. Bloem

  Wie de geschiedenis er op na leest, weet dat het alleen maar om de poppetjes gaat. Het Romeinse rijk heeft eeuwenlang gefunctioneerd onder keizers die in veel gevallen slechts kort regeerden (enkele dagen tot maanden) desondanks veranderde het beleid slechts minimaal in kleine stapjes. Het enige dat daadwerkelijk veranderde was de god die aanbeden werd en de manier waarop dat gedaan werd. Het uitpersen van de bevolking ging al die tijd gewoon door en daar is tot op de dag van vandaag niets wezenlijks veranderd.

  1. fenderbender

   Keizer Constantijn, maakte onder druk de overstap naar het christendom, en in dat systeem zitten wij nog steeds.

   Grappig de gelijkenis, oorlogsgod Mithra,s , Jezus , vast toeval

 5. Baron von Munchhausen

  Dus heeft Baudet toch gelijk met de “kartel” politiek in Den-Haag?
  En een politicus die wordt “geofferd” en na het verstrijken van het recht op wachtgeld, wordt er ALTIJD een baantje geregeld!
  Nog nooit een ex-politicus in de bijstand zien lopen!

  1. Bon-vivant

   Als Baudet na de volgende Tweede-Kamerverkiezingen mee mag doen met de kabinetsonderhandelingen, gaat ie ook deel uitmaken van het kartel. Of dachten de reaguurders hier dat Baudet c.s. dan vrijwillig aan de kant blijft staan.

   1. Ni28

    In dat geval zal hij door zijn kiezeres extra kritisch beoordeeld worden. Maakt hij zijn idealen ter schande laat de kiezer hem vallen. Net als dat de kiezer deed met de PvdA al heeft dat wel erg lang geduurd.

 6. Paaldanseres

  Dus gaat het altijd om de poppetjes. Dit is dus, wat onze volksverlakkers democratie noemen.

 7. Ernst Quispel

  Waar zou het in de ideale wereld van DDS dan om moeten gaan?

 8. Ni28

  Ik denk niet dat het alleen om poppetjes gaat. Tot nu toe hebben de afgetreden ministers het echt te bont gemaakt om nog verder te kunnen. Rutte houdt de hand boven de hoofd zelfs al te lang zodat hij in wezen laat zien dat ie zelf ook niet deugd. Hij rijgt gewoon de volgende leugen aan de rode draad van zijn politieke carrière.

 9. Gerlos

  Poppetje maakt een foutje en wegwezen poppetje Pechtold verzwijgt dat hij een neuk hut heeft gekregen en mag blijven. Hoezo poppetjes.

 10. buitenbeentje

  Als je na een paar weken al een zoenoffer moet geven, gaat het fantastisch

 11. Frits Jansen

  De regel is dat een minister dan en slechts dan moet opstappen als een meerderheid van de Kamer het vertrouwen in hem heeft verloren.
  Volgens aloude regels kan dat ook het geval zijn als zijn voorgangers onvergeeflijke fouten hebben gemaakt.
  Het is eigenlijk een fictie dat de ministers departementen leiden. Dat doen (hoge) ambtenaren, onder leiding van de Secretaris Generaal. Een minister is slechts het interface van de politiek naar het bestuur. daarom verdienen ministers ook stukken minder dan zo’n Secretaris Generaal.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.