Ambassadeur Hongarije woedend op extreemlinkse NPO: Eric Smit vroeg gast of zij Orban “in zijn gezicht wil spugen”

En dat vinden de Hongaren absoluut niet kunnen.

Als je je afvraagt hoe knettergestoord de NPO tegenwoordig is, nou, zoek niet vewrder. Afgelopen zaterdag vroeg Eric Smit in het radioprogramma Dr Kelder en co aan een gast of zij president Viktor Orban binnenkort even in zijn gezicht wil spugen voor hem.

Smit deed de uitspraak in het item “Hongarije op het strafbankje.” In gesprek met Judith Sargentini, Europarlementariër van GroenLinks, vroeg hij haar wat ze zou doen als ze Orban tegenkwam. Het antwoord: een hand geven en een gesprek beginnen. Dat vond Smit veel te weinig radicaal. En dus vroeg hij haar of ze Orban uit zijn naam even in het gezicht wilde spugen als ze hem zag.

Een knettergekke opmerking natuurlijk. Ambassadeur Andras Kocsis is dan ook woedend. In een brief aan de NPO laat hij weten:

“Ik walg niet alleen van de uitspraak van uw presentator, maar vindt deze ook zeer onbeschoft en verbazingwekkend. Des te meer omdat de Nederlandse pers continu de staat en de politie van de Hongaarse media bekritiseert.”

Daar heeft hij natuurlijk wel een punt mee. Nederlandse fopjournalisten roepen te pas en te onpas dat de Hongaarse pers te weinig kritisch zouden zijn ten opzichte van de eigen overheid, maar in Nederland is dat niet anders. Onze regering heeft Orban tot ‘gevaar’ verklaard, en hop; de media gaan vol in anti-Orban propagandamodus.

Smit heeft al gereageerd op de kritiek. Zijn reactie op Twitter maakt duidelijk dat hij werkelijk van het padje is en denkt dat er helemaal niets mis is met zijn uitspraken:

“De Hongaarse ambassadeur walgt van mijn uitspraak over zijn grote leider Viktor Orbán bij dr. Kelder & Co en eist bij de NPO ‘disciplinaire maatregelen’ tegen ondergetekende. Pfff. Beste meneer Kocsis, dit is nu waar de vrije meningsuiting ruimte toe biedt.”

Ah ja, altijd leuk: je lekker verstoppen achter de vrijheid van meningsuiting als je wordt aangesproken op walgelijke uitspraken. Nou, helaas, Eric, zo werkt dat niet. De vrijheid van meningsuiting betekent niet dat we jou niet mogen vertellen dat je je als een tokkie gedraagt en dat zowel jij als je werkgever zich moeten schamen.

Ranzige praktijken van Smit en zijn werkgever, natuurlijk, maar ja. Het is de NPO he. Je verwacht niet anders meer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. wheelboy

  Ik zeg het al jaren schaf heel die NPO af en laat de commerciëlen hun gang gaan .Dan kan ook de belasting omlaag .Ik kijk al jaren niet meer naar die pravda.

  1. Heinz

   Toch kunt U er nog veel van leren, Beste. Per seconde wijzer…..

   1. robroy

    jij kunt amper Nederlands schijt Duitser

 2. buitenbeentje

  VvMU is ook niet weggelegd voor GeenStijl of TPO, want dan moeten de reclamemakers zich terugtrekken en het kabinet roept “hoi” en bukt. Zou me niets verbazen als Smit mee wilde ondertekenen. Ik zie daar toch echt parallellen. Maar hypocriet links, hè.

  1. Guus Geluk

   Buitenbeentje,

   Op het moment dat Loes Reijmer op GeenStijl onderwerp werd van smerige fantasieën, en de Volkskrant adverteerders verzocht afstand te nemen van deze site, schold populistisch rechts op de Volkskrant en niet op de smerige lui van GeenStijl.

   Nu is het opeens problematisch als een presentator op de NPO zich tokkie-achtig gedraagt.

   Hypocriet, hypocrieter, populistisch rechts.

   1. buitenbeentje

    Ik ben van mening dat GeenStijl bepaalde dingen niet zou moeten doen, een van die dingen was dat betreffende stukje over “zou u haar doen”. Kritiek daarop vind ik juist. Men gaat een grens over als men probeert het financiële fundament onder iemand probeert weg te halen. Terecht kreeg de Volkskrant dus daarop kritiek, trappen onder de gordel is de verkeerde manier om je in te willen halen. Bij Renate van der Gijp gold hetzelfde. Ik vond het geestig, maar iedereen heeft het recht kritiek te leveren. Ook daar stonden de SJW´s al weer klaar om om ontslag te roepen of reclame in te trekken. Het is een absoluut linkse gewoonte onder de gordel te schoppen als je anders denkt als zij, de inquisitie staat klaar. Hypocriet dus als je er tegen bent dat een ander om (niet eens financiële) maatregelen roept. Slecht voorbeeld doet slecht volgen. Verder vind ik dat het oproepen tot geweld, en daar schaar ik spugen ook onder, absoluut onaanvaardbaar is.

    En populistisch is tegenwoordig een erenaam, want getuigt van realiteitszin..

    1. Guus Geluk

     Buitenbeentje,

     U vond GeenStijl een grens over gaan? Welnu, ik ben verheugd dat te horen. Echter, op dat moment was er een groot publiek dat zich tegen de Volkskrant keerde, in plaats van kritisch te zijn op GeenStijl. Men vond kennelijk dat GeenStijl zich keurig gedroeg.

     Een deel van het desbetreffende publiek roept nu uiteraard om het hoofd van deze presentator.

     1. buitenbeentje

      hopeloos!

     2. Guus Geluk

      Inderdaad.

   2. Vit

    Kan wel wezen dat het smerige lui zijn maar wat er wordt geschreven berust op waarheid en dat is niet welgevallig voor links, fake nieuws brengen kan GeenStijl zich niet veroorloven want bij het eerste kunnen ze de tent wel sluiten.

   3. Top

    Kijk eens in de spiegel smeerlap! Moet je allemaal over je kerk vriendjes zeggen. Of doet je bipsje weer AU!

   4. robroy

    Mijn god wat ben jij een zeurdoos

 3. Frits Jansen

  Extreemlinkse NPO? Dat is dan ook maar even gezegd. Complotdenkers die van de “staatsomroep” spreken moeten constateren dat die de presentator niet in de hand heeft.

  Wiens uitspraken gegarandeerd verdraaid zijn. Spugen is namelijk geen effectieve discussiemethode. Niet dat Orbán wel van redelijke argumenten onder de indruk zal zijn.

  Steunt DDS Orbán? Deze boef heeft het kiesstelsel zo veranderd dat hij met een minderheid toch de absolute macht grijpt.

  Hongaren en vluchtelingen, het is een ongemakkelijke combinatie. In 1956 vluchtten massa’s Hongaren naar Nederland en kregen ze daar asiel. Maar de achtergebleven Hongaren verdommen het nu om asiel te verlenen aan vluchtelingen die daar aankloppen.

  Toen ik vorig jaar in Budapest was zag ik posters met een bieventronie erop. Ik dacht dat burgers werden gevraagd deze boef op te sporen. Maar nee! Het bleek Orbán te zijn. Met een beetje mensenkennis kun je iemand zó doorgronden.

  1. palko

   Frits, je weet blijkbaar niet het verschil tussen een echte vluchteling en een nep-vluchteling. In de tegenwoordige tijd (!) zijn echte vluchtelingen alleen die burgers die door oorlogsgeweld tijdelijk opvang krijgen in de eigen regio. En zo gauw dat mogelijk is terugkeren naar het eigen land. Om daar keihard te gaan werken aan de (weder)opbouw van het vaderland. Zoals jouw en mijn ouders en grootouders dat ook gedaan hebben na de Tweede Wereldoorlog. De rest zijn allemaal nep-vluchtelingen. Die op een schandalige en misdadige wijze misbruik maken van de totaal vermolmde asielregels van de B.V. UNHCR. Het spreekt overigens voor zich dat ook de Europese landen meebetalen aan de kosten van opvang in de eigen regio. Alles is beter dan nepvluchtelingen in West en Noord Europa op te vangen. Dat leidt er, namelijk voorspelbaar overigens, toe dat de overgrote meerderheid van deze pseudovluchtelingen tot in lengte van dagen meeëten uit de staatsruif.

  2. buitenbeentje

   Als je in NL 49,5% van de stemmen krijgt heb je ook 75 zetels en met een beetje mazzel een restzetel, dus een absolute meerderheid. Als je in de VS de meeste stemmen hebt kun je toch verliezen (zie Clinton) en als je in Groot Brittannië heel veel stemmen krijgt, maar geen districten wint kun je alsnog met lege handen staan, Als je in Duitsland niet 5% van de stemmen krijgt heb je 0 zetels, in Oostenrijk is die drempel 4%. Heb je daar ook al over geklaagd?

   Met een beetje mensenkennis zouden er een heleboel mensen niet in de tweede kamer (of het kabinet) zitten. Als ik Pechtold zie of Rutte zou ik daar ook nooit een tweedehands auto van kopen.

   Feit is dat de Hongaren in meerderheid voor Orban kozen, dat er bijna 70% voor rechts kozen en dat Orban dankzij een mengeling van districtenstelsel (zoals in GB) en evenredigheid een 2/3 meerderheid heeft, daar heeft iedereen zich maar bij neer te leggen.

  3. palko

   Frits, de Hongaren die in 1956 naar het Westen vluchten betekenden bijna allemaal een verrijking voor onze samenleving. Dat kun je van de nepvluchtelingen die in de tegenwoordige tijd vanuit Afrika en Azië naar West- en Noord Europa ‘vluchten’ zeggen. Het tegendeel is eerder waar. De komst van deze migranten leidt, kijk maar om je heen, tot verloedering van onze ooit zo mooie samenleving. En leidt er ook toe dat onze ouders en grootouders die dit land na 1945 hebben opgebouwd, zich hier steeds minder gaan thuisvoelen. Victor Orbán wil dat kost wat kost voorkomen. Laten we, wat Hongarije betreft, blij wezen dat de gematigde Fidesz partij bijna 50% van alle stemmen bij de parlementsverkiezingen heeft behaald. En dat de extreem-rechtse Jobbik partij op 20% van de stemmen is blijven steken.

   1. Ni28

    Helemaal gelijk, Palko, ik sluit mij graag bij uw uiteenzetting met de toevoeging dat ook de toenmalige immigranten zich hier niet meer thuis voelen net als dezelfde generatie Nederlandse ouders en voorouders. Waar is het Nederland van toen gebleven? Het was een geweldige land.

  4. Stanly2000

   Fritsje,
   “Deze boef heeft het kiesstelsel zo veranderd dat hij met een minderheid toch de absolute macht grijpt.”
   Dit zelfde kiesstelsel is o.a. in Frankrijk, Engeland en de VS.

  5. Stanly2000

   Fritsje,
   “In 1956 vluchtten massa’s Hongaren naar Nederland en kregen ze daar asiel.”
   Nou massa’s Hongaren?
   Nederland opende zijn grenzen – voor een zeer select aantal vluchtelingen. Helpen wilden we wel, maar de schatkist bleef dicht. (totaal 3000 personen)
   “Toen ik vorig jaar in Budapest was zag ik posters met een bieventronie erop. Ik dacht dat burgers werden gevraagd deze boef op te sporen. Maar nee! Het bleek Orbán te zijn. Met een beetje mensenkennis kun je iemand zó doorgronden.”
   Dit is een herhaling van een eerdere flauwe grap.

  6. Stanly2000

   Fritsje,
   “Wiens uitspraken gegarandeerd verdraaid zijn.”
   Zijn uitspraak is niet verdraaid en hij is er nog trots op ook.

 4. Guus Geluk

  “Nederlandse fopjournalisten roepen te pas en te onpas dat de Hongaarse pers te weinig kritisch zouden zijn ten opzichte van de eigen overheid, maar in Nederland is dat niet anders. Onze regering heeft Orban tot ‘gevaar’ verklaard, en hop; de media gaan vol in anti-Orban propagandamodus.”

  Met alle respect, maar dit is eenvoudigweg onzin.

  1. Stanly2000

   Guus G.

   Met alle respect Guus, maar voor een groot deel geldt dit wel. Alleen Brussel heeft Orbán tot “gevaar” verklaard en onze gezagsgetrouwe regering neemt dit zonder meer over.

   1. Guus Geluk

    Stanly2000,

    Uw bewering is ver bezijden de waarheid, maar mogelijk bent u daar zelf ook van op de hoogte.

    Nog meer bezijden de waarheid is de voortdurende onzin-bewering dat de NPO aan de leiband van de overheid loopt. Die NPO die zogenaamd propaganda van de overheid zou verspreiden was de drijvende kracht achter de onthullingen die Rutte II in grote problemen brachten.

    U weet wel, over dat bonnetje en WODC-apparaat.

    1. Vit

     `Wiens brood men eet diens woord men spreekt`

    2. Holland

     Guus, wat Stanly2000 zegt is waar. Wat jij beweert (bonnetje en WODC-apparaat) is pertinente nonsens en spui je hier nu voor 232e keer. Kun je nog een paar voorbeelden noemen die hout snijden?

     1. Guus Geluk

      Holland,

      Als u meemt dat hetgeen DDS zegt waar is, kunt u dan aangeven…

      – Een citaat waarin bewindspersonen of eurocommissarissen Orban bestempelen als een gevaar,
      – Waarom Fidesz nog in de EVP zit en Hongarije het stemrecht in de EU niet kwijt is,
      – Hoe de NPO “propaganda” zou verspreiden tegen Orban.

     2. Guus Geluk

      EU = ER.

    3. Ni28

     De NPO brengt de VVD met Rutte graag in problemen omdat dit een rechtse partij is(nou ja, rechts) en de NPO dient het linkse kant van het spectrum. Dat moet je toch zien als je niet blind bent.

     1. Guus Geluk

      Ni28,

      Kunnen we dan nu eindelijk eems concluderen dat de NPO helemaal niet aan de leiband van de overheid loopt?

    4. Stanly2000

     Guus G.
     Inderdaad TWEE huzarenstukjes.

     1. Guus Geluk

      Stanly2000,

      Ja, het was mooie journalistiek van een ijverige Nieuwsuur-verslaggever.

     2. Stanly2000

      Guus G.
      Met hulp van een klokkenluidster en een pratende advocaat.

  2. Mau777

   ** Quote : “Onze regering heeft Orban tot ‘gevaar’ verklaard, en hop; de media gaan vol in anti-Orban propagandamodus.”

   Guus Geluk : “Met alle respect, maar dit is eenvoudigweg onzin.”*

   Beste Guus, wie ZOIETS nog durft zeggen, na al de door de EUrocraten aangestuurde hysterische anti-Orban propagandacampagnes van het afgelopen jaar , is per definitie zo intentioneel intellectueel oneerlijk, dat hij het woord “respect” niet eens in de mond zou mogen nemen zonder er in te stikken….

   Ik volg dit forum nu al een tijdje van op afstand en ik heb je nog nooit op een geloofwaardige of oprechte (…) argumentatie kunnen betrappen…..

   Ik heb serieus respect voor politieke tegenstanders met goede tegenargumenten (…), maar totaal niet voor zelfbenoemde “gutmenschen” wiens getrol uitsluitend berust op flagrant gehuichel (…) & de systematische ontkenning van door iedereen ruimschoots waarneembare feiten……
   Dat laatste hoedje past jou perfect, je schijnheiligheid is onovertroffen.

   1. Pit

    @Mau777: Geen Geluk is W i m’s rugdekker, die is van hetzelfde trollensoort, die kun je maar beter negeren.

    1. Guus Geluk

     Trol Pit, Abri079, Rechtsaf, etc, etc,

     Uw getrol is weer aandoenlijk.

   2. Guus Geluk

    Mau777,

    In uw commentaar is geen tegenargument te ontwaren.

   3. Floris

    @ Mau777: Goed gezien.

   4. Ernst Quispel

    Niet alle media gaat vol in de anti Orban propaganda, veel rechtse kranten (en bijvoorbeeld dit blog) zien hem als een moedige strijder tegen de ‘EU-dictatuur’.
    Het is echter niet zo vreemd dat deze man, die Hongarije in rap tempo omvormt tot een totalitaire staat waarin de rechtsstaat wordt uitgehold en de vrije pers onder druk komt, ook kritiek ontmoet.

    1. robroy

     Je lult maar wat kletsmajoor ga wat nuttigs doen

 5. fockingworst

  waarom doet de schrijfstijl en woordkeuze van frits jansen mij toch zo denken aan ernst kwispel?;)

  1. Stanly2000

   fockingworst,
   Omdat hij totale onzin uitslaat met kreten die niet kloppen, herhaling van “leuke grappen.”

 6. Stanly2000

  Bah, bah, wat een waardeloze zich journalist noemende idioot. Heeft waarschijnlijk totaal geen opvoeding genoten. VVMU noemt mijnheer dat.

 7. Ernst Quispel

  ‘extreemlinkse NPO’

  🙂

  1. Ni28

   Maar verder bent je het met Eric Smit eens toch? Linkse tokkies moeten elkaar steunen.

 8. Ni28

  Linkse media Tokkies kennen geen grenzen. Vrije meningsuiting betekent niet dat je op iemand gaat spugen. Maar bij links is dit kennelijk de bon ton. En alles mag en dat zie je ook op scholen waar leraar zijn betekent tegelijk links zijn. Dan is het gauw klaar met respect en dat leidt later tot dit soort escapades. Eric Smit is de verpersoonlijking van dit verschijnsel die helaas een nieuwe normaal is geworden.

 9. Ritter

  “En dus vroeg hij haar of ze Orban uit zijn naam even in het gezicht wilde spugen als ze hem zag.”

  Geeft weer goed aan hoe “objectief” de journalistiek is.

  Het hele interview had dan ook niets met een kritisch vraaggesprek te maken maar met een onderonsje van politiek gelijkgezinden en hun anti-Orban activisme.

 10. Ben Zine

  De NPO is allang failliet, ze beseffen het alleen nog niet. Misschien overleven ze nog drie jaar, dan is het einde oefening voor die linkse subsidieclub met hun voorspelbare policor gebabbel.

 11. poldi

  NPO = Nederlandse Propaganda Omroep moet worden
  NLPO = Nederlandse Linkse Propaganda Omroep..

 12. DolleDries

  Wat een vieze door de belastingcenten betaalde smerige vunzige linkse smeerlap.
  Walgelijk zo opmerking.

 13. Ruud562

  @Palko, tweemaal topreactie!! Chapeau!

 14. Rex Gildo

  Eric Smit, ooit de Slimste Mens van NL, is vooral journalist bij Follow the Money, die ex-preses der VVD Henry de Keijzer ontmaskerde.
  Hij heeft het naar mijn smaak niet echt nodig om de joods-communistische politica Judith Sargentini te bewegen tot walgelijk gedrag. De keurig opgevoede GroenLinkster zou Orban echter gewoon een hand geven.
  De absolute meerderheid voor hem in het Hongaarse parlement is geheel op democratische wijze tot stand gekomen.

 15. Babaji538

  Kan ook op het trottoir.
  Petra Hermans

  1. Pit

   Of op de stoep.

 16. sadeyes

  Ik heb nog wel een stevige rochel voor die Smit en kan behoorlijk goed mikken

 17. Pescador

  NPO woord duidelijk door Rutte aangestuurd dat blijkt nu wel weer.
  NPO 1,2, en 3 zijn zenders die voor heel Nederland beschikbaar moeten zijn alleen de mensen die via de satelliet kijken moeten een lidmaatschap van canaal digitaal hebben om deze zenders te kunnen zien, op deze manier kan er weer een grote groep mensen worden uitgesloten. op zich niet zo erg want er wordt toch alleen maar onzin verkocht op deze zenders.

  1. A3aan

   Dat je voor ontvangst van de zenders Ned1,2,3 je moet melden bij de provider is normaal, én is gratis daar men via de fiscus een omroep bijdrage betaald. Overige kanalen zijn middels een abo te ontvangen.

 18. robroy

  Censuur site DDS waarom mag ik hier de naam W.im niet neer plempen ??? mis hier al aardig wat medestanders ik ben ook weg er zijn betere sites als deze rotzooi boys and girls

 19. Svetlana

  Ik zou ook heel graag in zijn gezicht willen spugen

  1. springmaarachterop

   Ik zou jouw smerige moslimbek wel vol willen schijten met dunne stront na het verorberen van flink wat varkensvlees en je daarna doodtrappen, hoe vindt je die?

   1. Guus Geluk

    Springmaarachterop,

    Doe eens normaal.

    1. springmaarachterop

     Kan je tere apostolische zieltje het niet aan Guus Gelul?

     1. Guus Geluk

      Springmaarachterop,

      Svetlana is een trol en die kun je het beste negeren.

     2. Pit

      @Spring: Svetlana is het alter ego van W i m p i e.

   2. Pit

    @Spring: Svetlana is een multinick van W i m p i e.

    1. Ernst Quispel

     Nee hoor, domme jongen.

    2. Pit

     @Spring: Wordt het hierboven toch even mooi bevestigd. Als W i m p i e nee zegt weten wij allemaal dat het ja is. Trollen zijn wat dat betreft heel voorspelbaar.

  2. Stanly2000

   Ernst toch! Gedraag je!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.